Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Το Μπουζούκι - Ωδείο Αθηνών

Ξεκίνησε, από τις φυλακές, τους τεκέδες, τις άυλες των σπιτιών, τις ταβέρνες και συνέχισε.. Σε κοσμικά κέντρα, στα καλλίτερα σαλόνια, στα απέραντα τις γης!.. και συνεχίζει...

Με κύριο αίτημα την κατοχύρωση κρατικού πτυχίου εξειδίκευσης του οργάνου.. Το μπουζούκι εντάσσεται ως διδασκόμενο όργανο στο Ωδείο Αθηνών!Ένα αυθεντικό μουσικό όργανο τη θέση που του αξίζει.. και με την βούλα!
*Έγινε στο Ωδείο Αθηνών (αίθουσα Άρης Γαρουφαλής) Τρίτη 20:.30, 10 Ιουνίου 2014
[Οργάνωση Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ)].

Με αφορμή την 37η Γιορτή Βιβλίου που γίνεται στο Ωδείο Αθηνών ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και το μουσικό σύνολο "Οι Επόμενοι" πραγματοποιησαν συναυλία με έργα Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ζαμπέτα και Πολυκανδριώτη.

Οι συναυλίες ειχαν εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα με αφορμή την ένταξη του μπουζουκιού στο Ωδείο Αθηνών από τον Οκτώβριο του 2014..

Πριν την έναρξη της συναυλίας ο Αρχιμουσικός και πρόεδρος του ωδείου Αθηνών Νίκος Τσούχλος, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και ο Δημήτρης Σταθακόπουλος (Δρ Κοινωνιολογίας της Ιστορίας) μιλήσαν αντίστοιχα, για το μπουζούκι στην εκπαίδευση, το μπουζούκι στην Ουνεσκο, και το μπουζούκι σήμερα στην σύγχρονη βιβλιογραφία και αλλού..



ΜΟΥΣΙΚΟΣ & ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΩΔΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ

-1871-

Πρόγραμμα Διδασκαλίας Μπουζουκιού
Στο τμήμα μπουζουκιού θα διδάσκονται τα εξής ειδικά μαθήματα (όργανα):
Μπουζούκι (τρίχορδο – τετράχορδο), Τζουράς, Μπαγλαμάς, Λαϊκή Κιθάρα.
Ως καθηγητής του ειδικού μαθήματος ορίζεται ο κ. Θανάσης Πολυκανδριώτης.
Ο κ. Πολυκανδριώτης θα πλαισιώνεται από βοηθό διδάσκαλο της επιλογής του.
Κατόπιν ακροάσεων ο κ. Πολυκανδριώτης θα προωθεί τους σπουδαστές είτε στην τάξη του είτε στην τάξη του βοηθού του, καθώς επίσης θα γνωστοποιεί στη Γραμματεία του Ωδείου το επίπεδο κατάταξης του εκάστοτε σπουδαστή.
Δημιουργία γκρουπ των 2 και 4 με την διδακτική ώρα ανά εβδομάδα να διαμορφώνεται στα 90 λεπτά.
Παράλληλα με το ειδικό μάθημα, ο σπουδαστής υποχρεούται να παρακολουθεί το ομαδικό μάθημα της Λαϊκής Αρμονίας & Θεωρίας το οποίο διδάσκεται σε εβδομαδιαία βάση (1 διδακτική ώρα) από τον κ. Νίκο Στρατηγό.
Επιπροσθέτως οι σπουδαστές που έχουν επιλέξει ένα εκ των οργάνων του προγράμματος διδασκαλίας μπουζουκιού του Ωδείου Αθηνών τους δίνετε η δυνατότητα να παρακολουθούν το μάθημα – πρόβα του Μουσικού Συνόλου "Οι Επόμενοι" (Λαϊκό – Ρεμπέτικο) το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές το μήνα με διάρκεια 4 ωρών τη φορά. Οι 2 πρώτες ώρες είναι κλειστές στο κοινό ενώ οι 2 τελευταίες είναι ανοιχτές ώστε να μπορεί το κοινό να τις παρακολουθήσει.
Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους θα δημιουργηθούν σεμιναριακοί κύκλοι με θέματα όπως: Κατασκευή – συντήρηση οργάνων, Γνώσεις Μουσικής Τεχνολογίας, Στοιχεία ήχου, φυσικός και ηλεκτρικός καθώς και Εθνομουσικολογικές γνώσεις.
Η διάρκεια και τα επίπεδα φοίτησης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ορίζονται ως εξής:

Για τα ειδικά μαθήματα (μπουζούκι, τζουράς, μπαγλαμάς, λαϊκή κιθάρα)
5ετές πρόγραμμα σπουδών που χωρίζεται στα εξής επίπεδα:
Κατωτέρα: 1 έτος
Μέση: 2 έτη
Ανωτέρα: 2 έτη
Πτυχίο: 1 έτος
Το ομαδικό μάθημα της Λαϊκής Αρμονίας & Θεωρίας είναι 4ετούς διάρκειας.
Το πρόγραμμα διδασκαλίας του μπουζουκιού (και των συγγενών οργάνων του προγράμματος) εντάσσεται στο Τμήμα Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης του Ωδείου Αθηνών και υπόκειται σε όλες τις διατάξεις του κανονισμού σπουδών του Ωδείου Αθηνών.
Πληροφορίες για εγγραφές και δίδακτρα καθημερινές 9 π.μ. – 8.30 μ.μ. στα γραφεία του Ωδείου Αθηνών είτε στο τηλέφωνο 210 7040673
www.odeionathinon.gr
www.polykandriotis.gr


Για την Φωκίδα (Ιτεα)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΙΤΕΑΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ, ΟΤΙ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΜΑΣ, ΜΕ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΝ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΗ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΖΑΝΑ:
-> ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ
->ΤΖΟΥΡΑ
->ΜΠΑΓΛΑΜΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ , ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 5:00 - 9:00 μ.μ. ΣΤΟ ΤΗΛ.:2265035366 , Δ/νση:Μεταμορφώσεως 10, ΙΤΕΑ

Θ. Πολυκανδριώτης: Στη συνείδηση του Έλληνα το μπουζούκι θα υπάρχει πάντα ως εθνικό όργανο!

Με αφορμή τη συναυλία, το ΑΠΕ-ΜΠΕ (Αθηναϊκό ΜακεδονικόΠρακτορείο Ειδήσεων) συνάντησε τον μουσικό Θανάση Πολυκανδριώτη και μίλησε μαζί του για το μπουζούκι, τη μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα και την ίδρυση έδρας μπουζουκιού στο Γιοχάνεσμπουργκ σε λίγες ημέρες.

- Tι δουλειά έχει το μπουζούκι ανάμεσα στα βιβλία;
«Τα τελευταία χρόνια η φωνή του μπουζουκιού μέσα από τη βιβλιογραφία έχει μεγαλώσει γιατί είναι σαν να θέλει να καλύψει κενό εκατοντάδων χρόνων. Χαίρομαι γιατί είμαι από τους λίγους που το κυνηγούν. Έχω εκδώσει 5 βιβλία και είναι αλλά 3 προς έκδοση και όλα αυτά για τους επόμενους τους δικούς μου αλλά και όλους τους άλλους».

- Βρήκε επιτέλους το μπουζούκι τη θέση του ανάμεσα στα φαγκότα και τα πιάνα; Αυτό δεν σηματοδοτεί η παρουσία του στο Ωδείο Αθηνών;
«Ποτέ δεν ξεχώρισα τα όργανα της συμφωνικής μουσικής από το μπουζούκι, θεωρώ ότι είναι ένα όπως όλα αυτά.
Είναι ιδιαίτερη χαρά και κατάκτηση για το μπουζούκι και τους παίκτες του αυτή, από την ίδρυση του ωδείου Αθηνών. Για μένα είναι μια ακόμα πρωτιά γιατί όπως λέει ο λαός αυτός που το παλεύει το απολαμβάνει».

- Στόχος ζωής τελικά να βρεί ένα καθαρό αυθεντικό μουσικό όργανο τη θέση που του αξίζει;
«Στη συνείδηση του Έλληνα υπάρχει πάντα ως εθνικό του όργανο. Στόχος του Πολυκανδριώτη είναι να κλείσει το δρόμο που έχουν ανοίξει κάποιοι που καλά και ντε θέλουν να το παραμερίσουν. 'Ιδωμεν.»

- Υπάρχουν λίγα μουσικά σχολεία στην χώρα. Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη… δεν θα έπρεπε η μουσική εκπαίδευση να είναι πιο ευρεία και να ξεκινάει από τα χρόνια του δημοτικού;
«Πολλά θα έπρεπε να έχουν γίνει, γιατί κύριοι κυβερνώντες δεν έχετε ιδρύσει μια Ακαδημία μουσικής στην Ελλάδα; γιατί η Τουρκία έχει δυο; γιατί τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν τη μουσική μας από το δημοτικό; μήπως είμαστε υποανάπτυκτοι; Τα ερωτήματα πολλά και απάντηση καμία».

- Ποια είναι τα φετινά σας σχέδια;
«Πολλά και ενδιαφέροντα. Το καλοκαίρι όπως πάντα συναυλίες ανά την Ελλάδα. Ξεκινώ τα μαθήματα μου τον Οκτώβριο στο Ωδείο Αθηνών και όσοι πιστοί προσέλθετε. Από τις 14 έως τις 23 Ιουνίου είμαι στο Γιοχάνεσμπουργκ καλεσμένος της διευθύντριας ελληνικών σπουδών της σχολής Σαχέτι, Τόνιας Παπάζογλου, με σκοπό να εγκαινιάσουμε έδρα μπουζουκιού.
Επίσης θα λάβω μέρος στη συναυλία που γίνεται υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδας στην Πρετόρια όπου θα παίξω την σύνθεση μου Κονσέρτο για μπουζούκι Νο 1 και τραγούδια μου με τη συνοδεία της «Richard Cock's Johannesburg Festival Orchestra». Κι ακόμη θα οργανώσω εργαστήρια σπουδών με την συμμετοχή των μαθητών της σχολής ώστε να αναδείξουμε επίδοξους νέους μουσικούς, τραγουδιστές και άλλους οργανοπαίχτες. Ελπίζω ενδιάμεσα να βρω χρόνο για την Κύθνο».

- Πως αισθάνεστε σήμερα στην Ελλάδα, τη χώρα που ματαιώθηκαν όνειρα, ακυρώθηκαν προσδοκίες και ναυαγήσανε ψυχές;
«Πρέπει να συμβάλουμε ο καθένας από τη δίκη του μεριά ώστε να φύγουμε γρήγορα από αυτή την κρίση την οικονομική αλλά και των αξιών. Οι Έλληνες τα κατάφεραν και σε πιο δύσκολες περιόδους θα τα καταφέρουν και τώρα».

- Συνεχίζετε να γράφετε μουσική ή έχετε αφοσιωθεί στην εκπαίδευση;
«Γράφω καθημερινά έχω στο συρτάρι μου πάνω από 200 τραγούδια. Μόλις τέλειωσα έναν δίσκο με τον ισραηλινό τραγουδιστή 'Ασι Γιέχιελ. Και προχωρώ παρακάτω με σύνεση και αφοσίωση σε αυτό που ξέρω να κάνω καλυτέρα».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ




L.P

Η.Π.Α μιά ιστορική φωτογραφία: Ο Μάνος Χατζιδάκις το 1967  στο Μπρόντγουεη με τον Χάρη Λεμονόπουλο  στα Στούντιο "Κολούμπια", Νέα Υόρκη! (Ξεχωρίζει δίπλα στο Χατζιδάκι ο άλλος μεγάλος βιρτουόζος Γιαννακης Αγγελου!)


ερχόμαστε..

Copyrights©2016 Design By | Ακάλυπτος