Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016

Γιάννης Παλαιολόγου (1944-2008) ... πολυβόλο!!!

Palaiologou Giannis
.. one of the best bouzouki player in the world ..

Το ταξίμι της ψυχής, κάνει το μπουζούκι να δονείται...


Γιάννης Παλαιολόγου
Γιάννης Παλαιολόγου, Απόστολος Νικολαΐδης, Καίτη Γκρέυ, Λάζαρος Κουλαξίδης
Τρομερός performer στις ζωντανές εμφανίσεις του!!!! 
ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ .. ένας μεγάλος δάσκαλος ένας σπουδαίος παίκτης!
Ένας απ' τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του τετράχορδου μπουζουκιού, ο Γιάννης Παλαιολόγου!. Από τους σημαντικοτερους μπουζουξήδες όλων των εποχών, με προσωπικό δυναμικό ήχο!..

- Γεννήθηκε στις 27/06/1944 στα Άσπρα Χώματα της Νίκαιας..
Γιος της Ρόζας (αδελφή του Μάρκου Βαμβακάρη) και του Μανώλη (έπαιζε μπουζούκι και τραγουδούσε). Μεγάλωσε στη γειτονιά που έμενε ο Μάρκος, στα Άσπρα Χώματα. . Παρ’ ότι μπουζούκι έπαιζε και τραγουδούσε και ο πατέρας του Μανώλης, εκείνος που αποτέλεσε το πρότυπο για την εξέλιξη του και τη σχέση του με το μπουζούκι και το λαϊκό τραγούδι ήταν ο θείος του Αργύρης Βαμβακάρης, ο οποίος στην εποχή του, μετά το 50, υπήρξε μεγάλος δεξιοτέχνης. Δίπλα στον Αργύρη έκανε και τις πρώτες εμφανίσεις σε ηλικία 15-16 ετών, σαν τραγουδιστής, στην αρχή, λέγοντας τραγούδια του Αγγελόπουλου και του Καζαντζίδη και αργότερα, πιάνοντας το μπουζούκι, πάλι για τις ανάγκες του πάλκου, το οποίο, έκτοτε, δεν αποχωρίστηκε μέχρι το τέλος. Η εξέλιξή του στο όργανο ήταν ταχύτατη!!!.

Ξεκίνησε απ' το κέντρο "Μαντουμπάλα", στη λεωφόρο Θηβών, του 'Μουστάκια' το 1960 σε ηλικία μόλις 16 χρονών, παίζοντας με τον θείο του τον Αργύρη Βαμβακάρη, όπου και δούλεψε για μεγάλα διαστήματα συνοδεύοντας τον Αγγελόπουλο, τη Γιώτα Λύδια, τον Σπ. Ζαγοραίο, τον Π. Αναγνωστάκη και πολλούς άλλους! (δες στις φωτο).
 Στη δισκογραφία, μπήκε πλάι στον θείο του Αργύρη το 1962 και το όνομά του άρχισε ν’ ακούγεται, αμέσως… Έπαιξε σε ηχοληψίες που έγιναν για λογαριασμό όλων των μεγάλων εταιριών και συνόδεψε όλους τους μεγάλους τραγουδιστές της εποχής. Τον Στ. Καζαντζίδη (Το τρένο Γερμανίας – Αθηνών, Και σιδερένια να είχα καρδιά, Εσύ μου έμαθες αγάπη τι θα πει, που έπαιξε μαζί με τον Μπέμπη Ψαλτούδη) τον Μανώλη Αγγελόπουλο (Να γίνουν όλα στάχτη, Όχι, όχι, όχι, Οι πρόσφυγες, Κλείσανε οι πόρτες, Ο ήλιος να μην ξαναβγεί, Παντού θα βρεις την ψευτιά) την Πόλυ Πάνου (Απόψε κάτι θα συμβεί, Ποιος είναι αυτός ο ξένος) την Γιώτα Λύδια (Σε χιονισμένες κορυφές) τον Σπύρο Ζαγοραίο (Προσευχή). Έπαιξε μαζί με τον Γιώργο Μητσάκη και τον Γιώργο Ζαμπέτα.
Το 1964, στο κέντρο «Φωλιά» όπου δούλευε πήγαν να τον ακούσουν ο Στ. Καζαντζίδης με το Μανώλη Χιώτη ο οποίος, εκείνο το φεγγάρι, ήτανε καλλιτεχνικός διευθυντής στην Columbia και τον κάλεσε να παίξουνε μαζί στους δίσκους. Συνεργαστήκανε σε κάποια τραγούδια με τον Μανώλη Αγγελόπουλο (Φεύγω έχε γεια, Βάσανα πού ‘χει η αγάπη, Τι να τις κάνω τις αναμνήσεις, Φεύγουν οι μετανάστες, Μη με φιλάς στα μάτια, Φεύγω μανούλα μου γλυκιά, Μέσα σε μια νύχτα) και μια σειρά από τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα με τον Γαβαλά, την Γ. Λύδια, τον Γρ. Μπιθικώτση, τη Β. Μοσχολιού


Εκείνη την εποχή συνεργάζεται στενά και με την Odeon, στην οποία γίνεται βασικός εκτελεστής. Ηχογραφεί δύο οργανικά σόλο το Γκιουζέλ καρσιλαμά και το Τσαχπίν τσιφτετέλι και αρκετά τραγούδια με τον Πρόδρομο Τσαουσάκη, τον Π. Αναγνωστάκη, τον Β. Περπινιάδη κ.α. Τότε έγραψε και τα πρώτα του τραγούδια με τον Σπ. Ζαγοραίο και το 1966 κάποια 45αράκια με την Καίτη Γκρέυ, λίγο πριν φύγουν μαζί για την Αμερική, όπου έμεινε 3 χρόνια.
Κ. Γκρέυ λάτρευε να δουλεύει με τον Γ. Παλαιολόγου αφού τρελαινόταν όταν τον άκουγε με το μπουζουκι -νταλκαδιάδικα!, είχαν συνεργαστεί πολλές φορές μαζί, σε μαγαζιά και δίσκους (παίξει σε πολλά από τα τραγούδια της).
Ο Γιάννης Παλαιολόγου με την Καίτη Γκρέυ στην Αμερική, στο περίφημο κέντρο διασκέδασης (τής ομογένειας) "Grecian Cave" (Ελληνική Σπηλιά) στο N.Y το 1966 με '67.

Στη Αμερική ο Παλαιολόγου αντιμετωπίστηκε σαν μεγάλος δεξιοτέχνης. Έπαιξε με ελληνοαμερικάνικα σχήματα στα κέντρα που συνδύαζαν την μουσική από την εγγύς και μέση ανατολή. Ηχογράφησε και δίσκους στη Νέα Υόρκη με μουσικούς, όπως τον Στέλιο Κορσαβίδη, ακορντεονίστα και συνθέτη πολλών τραγουδιών του Π. Γαβαλά, τους κλαρινίστες Παναγιώτη Χαληγιάννη και Φίλιππο Ρούντα, τον Γιώργο Χατζηθωμά, μπουζουξή που χρησιμοποίησε για ένα φεγγάρι ο Μάνος Χατζιδάκις και άλλους. Δούλεψαν μαζί με τον Μανώλη Αγγελόπουλο σε κέντρα και ηχογράφησαν 12 τραγούδια ανάμεσα στα οποία ήταν τα: Δυναμίτη με φυτίλι, Θ’ αλλάξω σπίτι και θα ‘ρθω, Τα κάστρα του Γεντικουλέ, Οι μετανάστες, Γίνε καρδιά μου μάρμαρο.
Με την επιστροφή του από την Αμερική δούλεψε στην «Κάσμπα» και αμέσως μετά για μεγάλο διάστημα με τον Τόλη Βοσκόπουλο. Ακολούθησε η συνεργασία του με την Πόλυ Πάνου στα «Δειλινά» και η για 15 περίπου χρόνια συνεργασία του με τον Στράτο Διονυσίου, τόσο στις ζωντανές εμφανίσεις του τραγουδιστή, όσο και στους δίσκους μέχρι και το τέλος της ζωής του, το 1990. Από εκεί και πέρα γίνεται ο απαραίτητος μουσικός του Στέλιου Καζαντζίδη με τον οποίο, επίσης συνεργάστηκε μέχρι τέλους.
Μετά το 1962-'63 βγήκαν σημαντικοί μπουζουξήδες, ο Παλαιολόγου, όμως, είναι ένας από τους, ελάχιστους, μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού, που προσθέσανε κάτι στη μυθολογία του οργάνου, από μια εποχή και μετά. Δεν είναι τυχαίο το ότι έπαιξε σε αρκετά τραγούδια του Χρ. Νικολόπουλου (Μεταξύ τους υπήρχε αλληλοεκτίμηση και σχέση συνεργασίας. Άλλωστε, στις συνθέσεις του Νικολόπουλου με τον Καζαντζίδη Το αγριολούλουδο, Φίλε μου καλέ, Γυρίζω απ’ τη νύχτα, Η καρδιά μου ας όψεται, Την Παρασκευή το βράδυ, Κάτω απ’ το πουκάμισό μου, Κάψτε-κάψτε την καρδιά μου, Οι αισθηματίες, Πέντε πάνω πέντε κάτω, Άργησα να σε γνωρίσω κ.α. συμμετέχει και ο Παλαιολόγου)
Ο Παλαιολόγου είχε παίξει σχεδόν με όλους τους μεγάλους τραγουδιστές της εποχής και ήταν μόνιμος μπουζουξής του Διονυσίου και του Καζαντζίδη. (Υπήρξε αγαπημένος μπουζουξής του Καζαντζίδη)
  Κάποια τραγούδια που έχει παίξει: "Καπετανάκη", Μες της πόλης το χαμάμ" με Μιχαλόπουλο, "ο ψαράς", "οι αισθηματίες", "Αγριολούλουδο", "Κάτω από το πουκάμισό μου", "Την Παρασκευή το βράδυ", "Γυρίζω απ' τη νύχτα", "Κάψε -κάψε" με Καζαντζίδη, "Και μάγκας πάλι θα σαι", "Γυναίκες γυναίκες" με Διονυσίου, στο μεγάλο δίσκο "Η Καίτη Γκρέυ τραγουδά Καζαντζίδη", στα "Ορθόδοξα" του Καλδάρα με το Διονυσίου, στις "11 νέες λαϊκές δημιουργίες" στο "Βαπόρι απ' την Περσία" του Τσιτσάνη, στους "Μάηδες οι ήλιοι μου" με τον Νταλάρα, στο "Μάθημα πρώτον" με τον Άκη Πάνου, στο "Η Γκρέυ τραγουδά Μπακάλη" με τον Μπάμπη Μπακάλη, σε πολλά του Ζαγοραιου κ.α. ..Έφυγε σε ηλικία 64 ετών το απόγευμα τις Παρασκευής 11 Ιουλίου 2008 .. Ο μοναδικός αυτός σολίστας του μπουζουκιού και αγαπημένος του Στέλιου Καζαντζίδη, (αλλά και άλλων!) θα μείνει αξέχαστος από το θρυλικό επιφώνημα..
Γεια σου Γιαννάκη Παλαιολόγου! " ♪♬ !!!!!!!!.


1991

Γιάννης Παλαιολόγου, 1961, στο κέντρο "Μαντουμπάλα", στο άλλο μπουζούκι ξεχωρίζει ο (Ιωσήφ) Σηφης Κέρπελης. Στο συγκρότημα του Μανώλη Αγγελόπουλου (δεν φαίνεται εδώ).

Γιάννης Παλαιολόγου, 1961, στο κέντρο "Μαντουμπάλα" μαζί με τον Μανώλη Αγγελόπουλο (όρθιος με κιθάρα τραγουδά).
Παλαιολόγου Γιάννης - Καίτη Γκρέυ

Διαμόρφωσε ένα προσωπικό στυλ παιξίματος και επηρέασε πολλούς άλλους σολίστες. Την ψυχή και το feeling που έβγαζε αυτός ο άνθρωπος από το μπουζούκι δεν την έβγαζε κανένας άλλος πράγμα που συμβαίνει ακόμη και σήμερα!.
Το παίξιμο του και το ύφος του ξεχώριζε από χιλιόμετρα και είναι σίγουρα το πρότυπο για τους περισσότερους μπουζουξήδες!!.κέντρο "Δειλινά"
Χρόνια μαζί με ''το γεράκι της πίστας'' Στράτο Διονυσίου!


Στο αναψυκτήριο ΑΚΡΟΝ του Γιάννη Μπουρνέλη (δεξια στην φώτο) και Μ.Μενιδιάτη!
Από τους μοναδικούς σολίστες, με γεμάτες σε όγκο, πεντακάθαρες πενιές, μαζί με ανατολίτικο χρώμα!..- Ιδιαίτερο χρώμα, με στοιχεία Ανατολής και τεράστια τεχνική στο χειρισμό της πέννας!
Ο στιχουργός Λ. Χαψιαδης, ο Στελαρας και ο Γιανναρος!
1995 στο "Ζουμ"
Δεκ. '70 - Γιάννης Παλαιολόγου μαζί με τον Μανώλη Αγγελόπουλο!
Τα πολυβόλα μαζί !!.. Γιωργος Δράμαλης, Θεόδωρος Καμπουρίδης και Παλαιολογου. Δεξιά ο τραγουδιστής Γιαννης Ντουνιας!
Δεκ. '70 . Ο Μανώλης Αγγελόπουλος μαζί με Θεόδωρο Καμπουρίδη και Γιάννη Παλαιολόγου!!
1960 - ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΛΟΥΚΑΚΗΣ, ΔΕΞΙΑ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΕ ΤΡΙΧΟΡΔΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ, Ο ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 16 ΕΤΩΝ !!!.  ΠΙΣΩ ΑΠ ΤΟΝ ΚΟΥΛΟΥΚΑΚΗ ΜΕ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ Ο ΠΑΛΙΟΣ ΡΕΜΠΕΤΗΣ ΣΗΦΗΣ ΚΕΡΠΕΛΗΣ!.
Δεξια Γιάννης Παλαιολόγου το 1961, στο κέντρο "Μαντουμπάλα" με το συγκρότημα του Μανώλη Αγγελόπουλου! Στο άλλο μπουζούκι ο (Ιωσήφ) Σηφης Κέρπελης (έπαιζε μπουζούκι στις ορχήστρες του Τσιτσάνη και του Παπαϊωάννου)
Γιαννης Παλαιολόγου μαζί με Γιαννη "Σπορος" Σταματιου !!!...
(Δημητρης Κοντγoιαννης, Γ. Αλτης, Γ. Ανδρεατος, Πόλης Καρανδρέας Θανάσης Βασιλάς, Σάκης Τσιβγούλης κ.α!!)
Ο μεγαλος Στράτος Διονυσιου στα Δειλινά «ζωγραφίζει» στο μικρόφωνο μαζί με την Δούκισσα. Στα μπουζούκια «κεντάνε» ο Γιάννης Παλαιολόγου και ο Δημήτρης Χιονάς! 
Ο Αργύρης Βαμβακάρης με τον ανιψιό του Γιαννακη Παλαιολόγου. Ανάμεσα τους η Γιωτα Λυδια, 1961 περίπου. Πίσω στο άλλο μπουζούκι ο (Ιωσήφ) Σηφης Κέρπελης.
Στα χρόνια τής δεκαετίας του '60. Οι: Μανώλης Αγγελόπουλος, Αργ.Βαμβακαρης, ο Αλ. Στρατηγου, ο Νίκος Γιγουρτάκης "Μουστακιας" (μαγαζάτορας), μπουζούκι ο (Ιωσήφ) Σηφης Κέρπελης, Γ. Κουλαξιδης ακορντεόν , Γ. Λυδια, Γ. Παλαιολογου, Π. Λαζου, Σπ. Ζαγοραιος στο κεντρο 'Μαντουμπαλα'
Στα πρώτα χρόνια τής δεκαετίας τών '70ς... Ο Μανώλης Αγγελόπουλος βαφτίζει την κόρη του Μαρία, με κουμπάρο τον Στέλιο Καζαντζίδη. *Διακρίνονται οι: Νίκος Γιγουρτάκης ή "Μουστακιας" - (μαγαζάτορας τών κέντρων διασκέδασης "6 αδέρφια", "Μαντουμπάλα", "Καν - Καν") και πίσω ο αριστερόχειρ μπουζουκίστας Γιάννης Παλαιολόγου!.

Γιάννης Παλαιολόγου με Καίτη Γκρέυ
Γιάννης Παλαιολόγου με Στράτο Διονυσιου κ.α!
''Το γεράκι της πίστας'' Στράτος Διονυσίου! Στα μπουζούκια, γαζώνουν, δεξια ο Γιάννης Παλαιολόγου! και αριστερά Σακης Τσιβγουλης κ.α.
Κέντρο διασκέδασης "Νεράϊδα" (στην Αλεξανδρούπολη) το 1988-΄89 με τον Στράτο Διονυσίου.(προσκεκλημένος για έναν χορό) στο μπουζούκι πίσω αριστερά "ετοιμάζεται" .. ο Γιάννης Παλαιολόγου !!
Στα χρόνια των '60ς, Σε καλοκαιρινό κέντρο.. εμφανίζονται οι: Καίτη Γκρέυ, ο Λάκης Υφαντής.. Μπουζούκια Ο Γιάννης Παλαιολόγου και ο Χρήστος Νικολόπουλος (δεν φαίνεται). Στο ακκορδεόν ο Λάζαρος Κουλαξίζης!

Γιάννης Παλαιολόγου και Μπάμπης Μπακαλης (1965).
Ο Γιάννης Παλαιολόγου με τον αξέχαστο Μπαμπη Μπακαλη! και την Καιτη Γκρευ. Σκηνή την ταινία "Με ιδρωτα και δακρυα" 1965.

Παλαιολόγου Γιάννης με την Δούκισσα - 1977
Στα μέσα του 60 (πιθανότατα το 1966), σε κάποιο καλοκαιρινό κέντρο, στην Θεσσαλονίκη. Τραγουδά η Καίτη Γκρέυ, σιγοντάρει ο Λάκης Υφαντής. Μπουζούκι ο Γιαννάκης Παλαιολόγου και μπαγλαμαδάκι ο μαέστρος, συνθέτης και δεξιοτέχνης του κλαρίνου Δημήτρης Τζάρας!.
Γιάννης Παλαιολόγου
* το 1961, στο κέντρο "Μαντουμπάλα"
με το συγκρότημα του Μανώλη Αγγελόπουλου!!
1977, στο κέντρον διασκέδασης '' Νέα Δειλινά ''..
Ο (άρτι αποφυλακισθείς την προηγούμενη χρονιά) Στράτος Διονυσίου, η Δούκισσα και ο Γιάννης Πάριος, απαρτίζουν ένα δυναμικό μουσικό τρίο..
Όμως, τη δύναμη τους τη δίναν τα μπουζούκια: ο Γιάννης Παλαιολόγου και ο Δημήτρης Χιονάς!..

* Φωτογραφία από την καλοκαιρινή χρονιά τού 1983 και το κέντρο διασκέδασης '' Πέταλο '' στο Ηράκλειο Κρήτης..
** 2 μπουζουκίστες κάθονται στ' αριστερά: ο Ανδρέας Στεφανάκης και ο 39χρονος '' Γιάνναρος '' Παλαιολόγου, ενώ οι άλλοι 2 - (θαμώνες;) είναι ο Αντώνης Δονταδάκης και ο Αντώνης Κεφαλούκος.
*** Και με τον '' Γιάννη τον περιπατητή '' να φιγουράρει!.. -Κειμενο/Φωτο απο: Γεώργιος Ζγούρας
.

Σαιζόν 1992 / 1993, σε κάποιο κέντρο της Συγγρού(;).. Ο Χρήστος Κυριαζής τραγουδάει τις μεγάλες επιτυχίες του δίσκου '' Μου θυμίζεις την μάνα μου '' και ο Γιάννης Παλαιολόγου..'' κεντάει '' με το μπουζούκι του!.

Το 'φαγες Γιαννη!.. το 'φαγες!   


Νυχτερινό κέντρο '' Πέταλο '', κάπου στο πρώτο μισό τής δεκαετίας τού '80.. Με Στράτο, Λιζέτα, Γιάννη, Μαρίνα, Έλενα.. Σόου η '' φρέσκια '' Σοφία Αρβανίτη.. * Μπουζούκι ο Γιάννης Παλαιολόγος !!! (απο Γ.Ζγουρας)

Νυχτερινή Λαϊκή διασκέδαση στην αθηναϊκή «νύχτα» από τη δεκαετία του '90..
Μαίρη Λίντα, Πόλυ Πάνου, Καιτη Γκρέυ, και η νεαρότερη Κωνσταντίνα. Τις συνοδεύουν στα μπουζούκια, ο Γιάννης Παλαιολογου και οι νεαροί σολίστες, Μανωλης Καραντινης (ναι!, με μαλλιά στο κεφάλι) και δίπλα του o Θανάσης Βασιλάς!.

Νυχτερινή, Λαϊκή διασκέδαση στην αθηναϊκή «νύχτα» από τη δεκαετία του '90.. από αριστερά: Καιτη Γκρέυ, Πόλυ Πάνου, Μαίρη Λίντα, ο Δημητρης Παπαμιχαηλ, η νεαρότερη Κωνσταντίνα κ.α.. Τις συνοδεύουν στα μπουζούκια, ο Γιάννης Παλαιολογου, ο Μανωλης Καραντινης και ο Θανάσης Βασιλάς!..

* ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ ...+ Δείτε τον Γιάνναρο το 1965, με τον αξέχαστο Μπαμπη Μπακαλη! και την Καιτη Γκρευ να ερμηνεύει το τραγουδι "Βουνο ειναι ο πονος μου". Από την ταινια "Με ιδρωτα και δακρυα". ΠΑΤΑ ΕΔΩ. <--Copyrights©2016 Design By | Ακάλυπτος