Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Ανέστος "Γύφτος" Αθανασίου [Κοντσέρτο για μπουζούκι]


Ανέστης Αθανασίου
Περίφημος μπουζουξής (τσιγγάνικης καταγωγής) της δεκαετίας του 1950 - '60 και '70, επωνομαζόμενος "Ανέστος Γύφτος".
Γνώρισε μεγάλες δόξες στην Αμερική όπου παρέμεινε για μεγάλο διάστημα....

Με Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Καρμανιολα στο βιολι  

Ρεκλάμα εφημερίδας 29 Οκτωβρίου 1948 για το κέντρο «Φλώριδα», στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Με τους, Χάρης Λεμονόπουλος, Μιχάλης Γενίτσαρης, Ανέστος Αθανασίου και Μήτσος Μπουνέντης στα μπουζούκια!!!. Τραγούδι ο «Στελλάκης» Περπινιάδης, και ο «Σαμιώτης» Θανάσης Ευγενικός. Μαζί τους και ο «Μαρίνος»;..

Από τους κορυφαίους της σχολής του '50.
Συμμετείχε στις ηχογραφήσεις επιτυχημένων τραγουδιών, που ερμήνευσαν τραγουδιστές πρώτης γραμμής, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε στενός συνεργάτης του Βασίλη Τσιτσανη στο πάλκο και στη δισκογραφία!
(Έπαιξε με τον Τσιτσάνη και τον Παπαϊωάννου για χρόνια στα διάφορα Κέντρα και σε πολλές ηχογραφήσεις της εποχής!..).


Γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1912 στην Κωνσταντινούπολη. Μετα το '22 ηρθε στην Αθηνα, κατοικούσε στη Ανάσταση, κοντά στη Δραπετσώνα, πάντοτε κυκλοφορούσε με περιποιημένα κοστούμια, ήταν λιγομίλητος και σοβαρός. Έζησε το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι από τη γέννησή του, Το ψευδώνυμο "Γύφτος" που του κόλλησαν καλοπροαίρετα οι συνάδελφοι και φίλοι του, o Χιωτης, o Λαυκας, ο Γεντσαρης κ.α!. (ξαδελφός του Μανωλη Αγγελόπουλου)


ΣΠΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ,
ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΧΙΩΤΗ (αριστερα) ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΕΣΤΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (δεξια)
ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ-ΜΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ !!!

ΑΝΕΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ, ΣΑΛΑΣΙΔΗΣ, ΜΕΤΑΞΑΣ (ΑΚΟΡΤΕΟΝ). ΔΕΞΙΑ Ο ΤΟΥΡΚΑΚΗΣ?
Ανέστος Αθανασίου στο μπουζούκι, μαζί του η Πόλυ Πάνου και πίσω ο Γ. Μεταξάς στο ακορντεόν. Δεκαετία '50.
Με Β. Τσιτσάνη, Αννα Χρυσαφη, τον Γιαννη Σαλασιδη στην κιθάρα, στο πιάνο διακρίνεται η Ευαγγελία Μαργαρώνη και αριστερά στο βιολί ο σύζυγός της Λουκάς Καρμανιόλας, ο Γ. Μεταξάς στο ακορντεόν, ένας άγνωστος μπουζουξής (Τουρκακης?) στο κέντρο «Φαληρικόν»


"Χειμώνιασε κι ο μάγκας τουρτουρίζει.."
Μες στο καταχείμωνο.. κρύο κάργα!.. και το συγκρότημα του Τσιτσάνη "ξεπάγιασε" στο πάλκο του Τζίμη του Χοντρού. Με, Ανεστος Αθανασιου, Γιαννης Σαλασιδης, Καρμανιόλας, Μαργαρώνης και Μεταξάς. Περίπου το 1950.

1950-'53 - Στήν Τριάνα τού Χειλά. Ο Βασίλης Χειλάς κάθεται στα δεξιά του πάλκου, μπροστά από τον Ηλια Ποτοσιδη!. Μαζι με Παπαϊωάννου, Ρενα Νταλια, Νικος Καλλεργης, Ανεστος Αθανασιου, πισω με βιολι ή ο Καρμανιόλας ή ο Λαζάρου. Η Τριάνα ηταν το σημαντικότερο μεταπολεμικό λαϊκό μαγαζί της Αθήνας. Ο Παπαϊωάννου έπαιζε εδώ χρόνια με καταπληκτική επιτυχία, γεμίζοντας το μαγαζί δύο και τρείς φορές την βραδιά!!!

Στο κέντρο "Λουζιτάνια", καλοκαίρι του 1957. Λουκάς Καρμανιόλας (βιολί), Ανέστος Αθανασίου "Γύφτος" (μπουζουκι), Ρένα Γιαννουλάτου (πιάνο), Γιαννουλάτος (ακορντεόν) -αδερφός της Ρένας-, Νίκος Καλλέργης (κιθάρα), Τάκης "ο χωροφύλακας" (ντραμς) και ο Τάκης Μπίνης (δεξιά, ξεχωρίζει το μπουζουκι του). *Στο μικροφωνο ο περίφημος Κοκοβιός (Πέτρος Γιαννακός) διασκεδάζει με δυο "αλεγκρες" πελάτισσες.
*Φωτο και πληρ. απο το βιβλίο της Ιωάννας Κλειασίου, Τάκης Μπίνης Βίος ρεμπέτικος: "μπροστά σου πάντα απλώνεται ένα δίχτυ".

** Άλλες πληροφορίες μας δείχνουν ότι μπροστά στο μικρόφωνο και ανάμεσα στις κυρίες, είναι ο Βασίλης ή Ρούλης εκ Θεσσαλονίκης, ηλικίας γύρω στα τριάντα. Τον είχε κατεβάσει στην Αθήνα ο Μπίνης και τον είχε υπό την προστασία του και μαζί με τον Μπέμπη τον φώναζαν Κοκοβιό!.

Συνέθεσε δικά του τραγούδια, έπαιξε σε πάρα πολλές ηχογραφήσεις ως εκτελεστής και έκανε ταξίμια που σφραγίστηκαν από το χαρακτηριστικό παίξιμό του!..(τα τσιφτετέλια με την Καίτη Γκρέυ περιέχουν δεξιοτεχνικότατα ταξίμια του!).

1954 στην "Τριάνα" του Χειλά. Από αριστερά: Νίκος Καλλέργης κιθάρα, Κώστας Καπλάνης μπουζουκι, Αννα Χρυσάφη, Μαίρη Λίντα, Ανέστος Αθανασίου και (Φώτης Δούσης ή ο Μάρκος Μιχαλάς ή Μαρκάκης) μπουζούκια. Πάνω Γ. Πάρης, το "ζεύγος Καρμανιόλα", Λουκάς Καρμανιόλας βιολί και Βαγγελιώ Μαργαρώνη στο πιάνο κ.α

Σπάνια φωτογραφία στην περίφημη "Τριάνα" του Β.Χείλα!, με το συγκρότημα Β.Τσιτσανη. Με τους, από αριστερά: Δημητρης Ευσταθίου, Τσιτσάνης, Μαρίκα Νίνου, Ανέστος Αθανασίου, Λευτέρης Τσαγκάρης, Πισω ο Λουκάς Καρμανιόλας (βιολί), ο Νίκος Καλλέργης (κιθαρα) κ.α.
*Αρχειο/Φωτο από τον εγγονό του Λευτέρη Τσαγκάρη. Ευχαριστούμε!


Ο Β. Τσιτσάνης, ένας γραφικός τύπος των Τζιτζιφιών, ο Ανεστος Αθανασιου, ο Παπαϊωάννου (ίσα που ξεχωρίζει), ο Λουκάς Καρμανιόλας στο βιολί και η γυναικά του Βαγγελιώ Μαργαρώνη στο πιάνο. Στο «Λουζιτάνια», 1957, στην Λεωφόρος Συγγρού 127, στη στάση Άγιος Σώστης. *Υπό την Διεύθυνση του Τζίμη του Χοντρού!. Εκεί έχουν συνυπάρξει Γιάννης Τατασόπουλος και Μανώλης Χιώτης. Επίσης στο κέντρο Λουζιτάνια το 1954 υπό την διεύθυνση του Τζίμη του Χοντρού, η Σεβάς Χανούμ τραγουδάει με το συγκρότημα Τζουανάκου-Τατασόπουλου. Το μαγαζί ήταν απέναντι από την "Τριάνα του Χειλά".


Ο ΑΝΕΣΤΟΣ ΦΕΥΓΕΙ ΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ...
Ακολούθησε το δρόμο της Αμερικής αφήνοντας μεγάλο κενό στην ελληνική δισκογραφία.. (πηγαινοερχόταν)

Πρώτη φορά επισκέφτηκε τις ΗΠΑ το 1957, έχοντας αφήσει (στην Ελλαδα) σε δίσκους τον ήχο του μπουζουκιού του, σε πολλά τραγούδια της εποχής, και κάποια δικά του, με τον Στ. Καζαντζίδη, την Κ. Γκρέυ, τον Π. Γαβαλά, τον Ευάγγ. Σοκορέλη, την Γιώτα Λύδια, την Ελένη Κώτσογλου, τον Κ. Πολίτη κ.α.
~
Μερικοι τίτλοι τραγουδιών του: Σπιτάκι που γεννήθηκα (1948), Ο Βασανισμένος, Ασε με στα Βάσανά μου, Τη Λαδιά σου δεν ξεχνώ (σε στιχους Τσαντα με τους Βαγγελη Σακαρελη και Ανθουλα Αλιφραγκη), Φωνάξτε τη μανούλα μου (σε στιχους Γκουτη με τον Καζαντζιδη), Θα ζήσω όπως θέλω εγώ, Ολα κούκλα μου για σένα, Ο Εφιάλτης, Πληρώνω ξένα κρίματα με την Γεωργία Μπλανά, Απολογήσου ένοχη (ΗΠΑ τραγουδάει 1η φωνή), κ.α..

Στην Αμερική ο Ανέστος σε κάποιο κέντρο, παίζει μπουζουκι με την παρέα του. Απέναντι τον κοιτάει -ακούει ο Σταυρος Τζουανακος!, ο οποίος είχε φύγει και αυτός για Αμερική, το '57.

Στην Αμερική τον πρώτο καιρό συνεργάστηκε με τον Νίκο Γούναρη, τον Τζίμ (Δημητρη)Αποστόλου, αλλα και τον Λευτ. Τσαγκάρη που μαζί δημιούργησαν ένα επιτυχημένο λαϊκό συγκρότημα. Εγραψε σε δίσκους αρκετά οργανικά και έπαιξε σε πολλές ηχογραφήσεις. Κάποιες σπάνιες στιγμές εκτός από μουσικός εμφανίστηκε και σαν τραγουδιστής

Επέστρεψε το 1959 και εμφανίστηκε μαζί με τον Θ. Δερβενιωτη, Καζαντζίδη και την Μαρινέλλα.
ΑΝΕΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΕ ΚΑΖΑΤΖΙΔΗ-ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ ΚΑΙ ΘΟΔ. ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗ
Τον Μάρτιο του '59 στο στούντιο της Columbia στη Ριζούπολη ο Στ. Καζαντζίδης, η Μαρινέλλα, ο μαέστρος και κιθαριστής Στ. Χρυσίνης, ο μπασσίστας Σπύρος Αναγνώστου, ο ακκορντεονίστας Γιώργος Κουλαξίζης και οι σολίστες του μπουζουκιού Στέλιος Μακρυδάκης και Ανέστος Αθανασίου ηχογράφησαν την "Μαντουμπάλα" και το "Δυό πόρτες έχει η ζωή" (το best seller 45άρι της ελληνικής δισκογραφίας!). 
Το 1959, εμφανίστηκαν και στο κέντρο «Κομπαρσίτα» ο Καζαντζίδης με Μαρινέλλα, έχοντας μαζί τους τον Λουκά Νταράλα και τον Ανεστο!

Πιθανότατα από την χρονιά τού 1959.. Στέλιος, Μαρινέλλα, μια άγνωστη κοπέλα και ο μπουζουξής και συνθέτης Ανέστος Αθανασίου! Εκείνη την περίοδο είχαν συνεργασθεί - σε κέντρα διασκέδασης και δίσκους



Αμερική: Το χειμώνα της ίδιας χρονιάς στην Ν. Υόρκη δημιούργησε ένα λαϊκό συγκρότημα με φωνές από την Ελληνική Odeon. Ενας εντυπωσιακός τίτλος το Concerto for Bouzouki, απο την εταιρία Alector παρουσίασε στους ομογενείς και ξένους ενδιαφερόμενους τις μεγάλες λαϊκές επιτυχίες της χρονιάς από την Ελλάδα, που τις τραγουδούσαν η Αννα Χρυσαφή, η Καίτη Πετράκη, η Καίτη Γιούλη και ο κιθαριστας Στέλιος Σουγιουλτζής (κολλητός του "Μπέμπη"). Κυκλοφορησαν 2 μεγαλοι L.P δισκοι "Concerto for Bouzouki", vol.1 και Vol.2 (1959-'60). Πήρε μέρος και στον δίσκο "Greek Town, USA" . (Στο τέλος του αφιερώματος υπάρχουν αρκετά τραγούδια από αυτούς τους δίσκους) 


Δισκος L.P ALECTOR Αμερικης
Το 1960 συνεργάστηκε για τελευταία φορά με τον Τζίμ Αποστόλου ηχογραφώντας τραγούδια όπως: Η γυναίκα που μ' αρέσει, Ομορφοκόριτσο, Σ' αγάπησα στ' αλήθεια, Χρόνια τώρα μακριά σου λιώνω κ.α.

Το 1961 επέστρεψε στην Ελλάδα και εμφανίστηκε στο "Ροσινιόλ" με την Κ. Γκρέυ και τον εξάδελφό του, Μαν. Αγγελόπουλο, τον Γιωργο Μαμμο κ.α, ενώ έπαιξε σε πολλές ηχογραφήσεις με τον Χάρη Λεμονόπουλο!

Ελλαδα. Καίτη Γκρέυ και Μανώλης Αγγελόπουλος. Πισω ξεχωριζει ο ξαδερφος του Ανεστης Αθανασιου. Αριστερα με μπουζουκι ο Γιώργος Μάμμος και δίπλα του η Γιώτα Γιάννα κ.α. Πίσω από τον Μάμμο, μήπως ο Στελιος Ζαφειρίου (;)
Ηχογράφησε δικές του συνθέσεις με την Κ. Γκρέυ (Είναι κάτι μα τι νάναι, Σ' αυτό το πεζοδρόμιο, Τα κτυπήματα) και τον Στράτο Διονυσίου (Κορδελάκια και καψόνια) και έπαιξε με τον Β. Τσιτσάνη για τελευταία φορά στους δίσκους στο τραγούδι "Μη χειρότερα" με τον Στράτο Διονυσίου. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Ανέστος υπήρξε για 10 χρόνια μόνιμος συνεργάτης του Βασίλη Τσιτσάνη σε κέντρα και δίσκους.. και συμμετείχε στην μουσική της ταινίας "Στέλλα" του Μ. Κακογιάννη που ο Μάνος Χατζιδάκις ηχογράφησε με την συνεργασία του Β. Τσιτσάνη.


Συγκρότημα Ανέστη Αθανασιου ή "Γυφτου" στην Αμερική, στο γνωστό κέντρο της ομογένειας “Grecian Palace” στην Νέα Υόρκη. Μαζί του, ο Κύπριος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Μιχαλης Θεοδωρου, η Τουλα Μοντεζ και ο Χρήστος Λαβίδας!. Από διαφημιστική καταχώρηση στην εφημεριδα “Εθνικός Κήρυκας”, στις 23/6/1961.
*Αρχειο: Φώτης Χατζίδης ~ Πηγή: rembetiko.gr (ρεμπετικο φορουμ).


~ Το 1961 - 62 στην Αμερική ηχογράφησε και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το Αρχιπέλαγος και την Πολιτεία με την Ελένη Μπαρτέρη και την ορχήστρα του Jack Hansen.

Ο Ανέστος Αθανασίου στην Αμερική, το 1963 περίπου..
To 1963 στα στούντιο της M.G.M. στο Hollywood αποτυπώθηκε το παίξιμο του σε περίφημες ηχογραφήσεις με Ελληνοαμερικάνους και ξένους μουσικούς όπως και το '65 στο Greenwich Village της Ν. Υόρκης, το 1966 συνόδεψε το Trio Kriss και την Λάουρα. 

Τα ηχογραφήματα της Αμερικής κλείνουν τον κύκλο τους το 1967 με τον Γ. Κόρο και τον Β. Σαλέα σε μια ιδιαίτερης αξίας σύμπραξη, στο L.P: "Music For Belly Dancing" - Instrumentals from the Near East, by Anestos Athanasiou & His Ensemble.
+ Άκουσε κομμάτι του δίσκου: Ο χορός της ταβέρνας / Ανέστος Αθανασίου - Βασιλης Σαλέας - Γιωργος Κόρος 1967 (ΗΠΑ)
Ανέστος Αθανασίου - Βασιλης Σαλέας - Γιωργος Κόρος
Ορχηστρικά!
*From the LP: Instrumentals from the Near East, by Anestos Athanasiou & His Ensemble. "Music For Belly Dancing" (1967)
Όπως παρατηρούμε (στο πίσω μέρος του δίσκου) βλεπουμε το τυπογραφικό λάθος στα ονόματα!, στον Ανέστο Αθανασίου και στον Βασιλη Σαλέα!.., ο Κόρος "σώθηκε!"..

Μανώλης Αγγελόπουλος, δεξιά Αννούλα Βασιλείου. Στο μπουζουκι (με τα γυαλιά ηλίου) ο Ανέστος Αθανασίου -σε κάποια επιστροφή του από την Αμερική.. Ίσως το 1965 που ηχογράφησαν με τον (ξάδερφο του) Αγγελόπουλο και την Αννούλα δυο συνθέσεις του, "Αχ αλίμονο σε μένα" και το "Μαύρη, θλιβερή κραυγή" με Αννούλα Βασιλείου & Άννα Χρυσάφη! (σε στίχους Πόπης Αλαφούζου), Δίσκος 45 στροφών στην His Master's Voice.

Αννούλα Βασιλείου, Μανώλης Αγγελόπουλος και ο Ανέστος Αθανασίου στο μπουζουκι (Δεκαετία '60 - Ελλαδα).


Δεκαετία '70, Αμερική. Ο Μανωλης Αγγελοπουλος με τον ξαδελφό του Ανέστο Αθανασίου προσπαθούν να ταΐσουν τον Δημήτρη Ευσταθίου!, στο Αμέρικα, "Grecian Cave" in Astoria, New York. * (Φωτο απο το βιβλιο "8 ΛΑΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ" - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΤΗΣ.)

Επίστρεψε στην Ελλάδα πριν το 1980 και κυκλοφόρησαν συνθέσεις του με το Trio Kriss, με τον Πάνο Γαβαλά, με την Πόλυ Πάνου. Τέλος συνεργάστηκε με την ΕΙ Greco του συναδέλφου του Παν. Σκουρτέλη, ως μουσικός και συνθέτης για να αφήσει πια την δεκαετία του '70 τα τελευταία δείγματα μιας ξεχωριστής λαϊκής τέχνης. Ο Ανέστος Αθανασίου πέθανε στον Πειραιά σε ηλικία 72 ετών στις 30 Μαΐου 1984 ..
 Απέκτησε ένα γιό, τον Παναγιώτη (Πανος) Αθανάσιου όπου ζει στην Αθήνα. 
Ανέστος Αθανασίου ή "γύφτος"
ΠΑΠΑΙΩΑΝΟΥ & ΑΝΕΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
(Απο το βιβλιο "8 ΛΑΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ" - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΤΗΣ.)

Ανέστος Αθανασίου

Γύρω στα 1948, από αριστερά (πρώτη σειρά): Στελλακης Περπινιάδης, Μαρικα Νινου, Γιώργος Λαύκας και Ανέστος Αθανασίου. 
~ Τον Οκτώβριο του 1948, ο Στελλάκης Περπινιάδης παίρνει κοντά του και ανεβάζει στο πάλκο την νεοφερμένη Μαρίκα Νίνου ως τραγουδίστρια, στο κέντρο «Φλώριντα» του Γ. Μελίτια, μια ταβέρνα που βρισκόταν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, μαζί με τον Λεμονόπουλο, τον Γενίτσαρη, τον Αθανασίου και τη Δερέμπεη. Εκεί η Μαρίκα Νίνου μαθαίνει τα μυστικά του τραγουδιού και καθιερώνεται στη νύχτα της Αθήνας -και προσθέτει ο Στ. Περπινιάδης: «..Έμεινε κοντά μου επί πέντε συνεχείς μήνες ..έμαθε όλα τα μυστικά της δουλειάς και όλα τα τραγούδια της εποχής..».

ΜΠΕΛΛΟΥ , ΜΙΧ. ΓΕΝΙΤΣΑΡΗΣ, ΑΝ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ,
πισω ΡΟΒΕΡΤΑΚΗΣ και ο μικρος ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕ ΜΠΑΓΛΑΜΑ !!!

Ο Γιαννάκης Αγγέλου παιδάκι, με τον Ανέστη Αθανασίου (μπουζούκι) και τον Τάκη Μπίνη (μπουζούκι)
ΑΝΕΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ , ΣΠ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
ΠΙΣΩ Γ. ΜΕΤΑΞΑΣ
1950 κέντρο «Φαληρικόν» Ανεστος Αθανασίου, Τσιτσάνης, Νίνου, Μανισαλής, Βάγιας, Περιστέρης, Μεταξάς, (Αρχειο Χατζηδούλη)
Δίσκος Αμερικής. L.P "The Feenjon Goes Greek" (Monitor MFS 482, New York, NY) with: Anestos "Gyftos" Athanasiou (Bouzouki, Vocals), Jimmy Linardros (Accordion), Menachem Dworman (Guitar), Hevron Levi (Dumbeg, Vocals) Jerry Sappir (Guitar, Vocals), and Tassos Tsakalakis (Drums)
From l.p "The Feenjon Goes Greek" - America's Most Exciting Near East Group.
Gypsy Sorrow - Anestos "Gyftos" Athanasiou.
Εδω βλέπουμε ότι αναφέρετε και στα κέντρα - clubs "Post Said" και "Ali Baba" στο Μανχάταν!..

ANESTOS "GYFTOS" ATHANASIOU is America's foremost interpreter of the bouzoukee that long-handled, gourd-shaped, hand-made Anatolian stringed instrument which gives today's Greek sound its stirring musical backdrop. From the waters of the Saronic Gulf to the shores of the Hudson ... in a Piraeus taverna or the "Port Said" and "Ali Baba" clubs of Manhattan ... Anestos is known affectionately as Gyftos-Gypsy. His sometimes gentle, sometimes fierce bouzoukee--dressed in the spirited new vitality of modern Greece-evokes the ancient legacies of Byzantine tradition. Thus Anestos-sitting in with the Feenjon group-bridges that very old, very new world that is the music of Greece.
 "Anestos" Ανέστος Αθανασίου (Αμερική)
Ανέστος Αθανασίου (Αμερική)
From L.P "Greek Folk Dances" Anestos "Gyftos" Athanasiou / Takis Elenis / Feenjon Group / Takis & Anestos

Ανέστος Αθανασίου - Δεκ. '60 Δίσκος Αμερικής.
GYPSY SORROW (Bouzoukee Solo) Anestos' own taxim-an unwritten composition expressing a Gypsy's pain. This melancholy "fantasy" draws its unhappy melody from the Asian influence in Greek music. Then, like a man relieved of his tears, Anestos explodes into a spirited "Hasapiko-Serviko"-a tempo taken from the same Rumanian-Balkan "Oro" dance rhythms that led to the Jewish Hora. From l.p "The Feenjon Goes Greek" - America's Most Exciting Near East Group. -by ERWIN FRANKEL (WABC/ FM RADIO),Recorded at MASTERTONE STUDIOS, New York.

"Rhythm and harmony find their way into the inward places of the soul." -PLATO 


«Ο ρυθμός και η αρμονία βρίσκουν το δρόμο τους προς τα πιο απόκρυφα μέρη της ψυχής» -Πλάτων.



Η Μαρικα Νινου "συνοδευει" στο μπουζουκι (!)
τον σπουδαιο Ανεστο Αθανασιου 'η "Γυφτο"

από τη βιογραφία του Τάκη Μπίνη
[Βίος ρεμπέτικος-"μπροστά σου πάντα απλώνεται ένα δίχτυ",
Ιωάννας Κλειάσιου- εκδ. ντέφι 2004]


ΑΝΕΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ & ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ
Ανέστος Αθανασίου και Βασίλης Τσιτσάνης. Καρμανιολας στο βιολί (κλίνει μάτι!). «Φαληρικόν».

Κορωπί 1956-'57, πανηγύρι στη γιορτή της Αναλήψεως!. Ανέστος Αθανασίου και Βασίλης Τσιτσάνης με τα τρίχορδα μπουζούκια, ανάμεσά τους η μεγάλη ερμηνεύτρια Αννα Χρυσαφη!. Στο καφενείο του Τάσου Λουκά ή "Φράντζας". (Στο βιολί ξεχωρίζει ο Λουκάς Καρμανιολας)*Φωτο από βιβλίο του λαογράφου-ζωγράφου Γιάννη Πρόφη "Το πανηγύρι και το αρνί της Ασήμως" -πηγή mesogianews.gr.

Βασίλης Τσιτσάνης και Ανέστος Αθανασίου.

Εδώ με Τσιτσάνη και Μαρικα Νινου,
απο ταινια, στο τραγουδι ''Φτώχεια που με κουρέλιασες"

Η κομπανία του Τσιτσάνη σε πανηγύρι στα Άνω Λιόσια. Με Γιαννη Σαλασιδη στην κιθαρα, Ανέστο "Γύφτο" Αθανασίου στο μπουζουκι. Πάνω δεξιά ίσως ο Νίκος Καλλέργης με κιθάρα κ.α.
Πάλκο στις Τζιτζιφιές!!. Μπουζουκια, απο αριστερα: Η. Ποτοσιδης, Β. Τσιτσάνης, Γ. Παπαϊωάννου, Αν. Αθανασιου "Γυφτος". Στη μέση είναι η Καίτη Γκρέυ!. Πίσω, στο πιάνο, διακρίνεται η Ευαγγελία Μαργαρώνη και αριστερά, στο βιολί, ο σύζυγός της Λουκάς Καρμανιόλας.
"Στου Τζιμη" 1951-'52. Με Τσιτσανη, Αθανασιου, Μαρικα Νινου, Περιστερης πιανο, Μεταξας ακορντεον, Βαγιας βιολι!
*Δημήτρης Ευσταθίου
Από Ελληνική ταινία "Άντρας είμαι και το κέφι μου θα κάνω", 1960. Στο κέντρο ο ηθοποιός Γιάννης Γκιωνάκης, στα δεξιά του ο Ανέστος Αθανασίου ''Γύφτος'' και στα αριστερά τού ηθοποιού ο συνθέτης Νίκος Μεϊμάρης!.
Στην Αμερικη, κομπανια του Ανεστου, με Στελιο Λαζαρου στο βιολι, Αννα Χρυσαφή, Καίτη Πετράκη, Καίτη Γιούλη κ.α!
Ανέστος Αθανασίου "Γύφτος"

Ανέστος Αθανασίου ή  "Γύφτος" 

-

ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ ...

Σόλο μπουζουκι Καρσιλαμάς. 
*Απο το τραγούδι του παλιού του φίλου και συνεργάτη Βασίλη Τσιτσάνη, Για κοίτα κόσμε ένα κορμί (Έλα πάμε στον οντά μου) του 1956
α



+ Λίστα/Playlist --> ΑΝΕΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ songs <--

Copyrights©2016 Design By | Ακάλυπτος