Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Στελλάκης Περπινιάδης ~ Βαγγέλης Περπινιάδης

Βαγγέλης Περπινιάδης ~ Στελλάκης Περπινιάδης

Perpiniadis Vagelis 
Βαγγέλης Περπινιάδης (Νίκαια 1927 - Χαϊδάρι 12 Μαΐου 2003)
Γιος του διάσημου ρεμπέτη Στελλάκη Περπινιάδη, ο νεαρός Βαγγέλης ήταν ψάλτης στην Οσία Ξένη της Κοκκινιάς. Ως τραγουδιστής ξεκίνησε, το 1947, από τα «ταλέντα» του Μίμη Τραϊφόρου...

Η πρώτη του ηχογράφηση, το 1953, ήταν το τραγούδι "Σουρουπώνει" του Κώστα Καπλάνη, όπου τραγούδησε σαν δεύτερη φωνή κοντά στην Άννα Χρυσάφη. Το πρώτο δικό του τραγούδι που ηχογράφησε ήταν το "Κλάψτε με φίλοι κλάψτε με", τρία χρόνια αργότερα. Πέρασε στο λαϊκό και στο δημοτικό τραγούδι, όπου είχε πολλές και μεγάλες επιτυχίες: Τα νέα της Αλεξάνδρας, Αχ, γιατί δεν μ' αγαπάς, Μαχαρανή, Γύρισε κοντά μου, Δεν θέλω παλάτια και Λεφτά, Το μεροκάματο του πόνου. Είπε όμως και αρκετά σύγχρονα τραγούδια, όπως του Χρήστου Λεοντή και του Γιώργου Κατσαρού..
* Τον βοήθησε σημαντικά ο Μπάμπης Μπακάλης!
Ερμήνευσε επίσης σε επανεκτέλεση πολλά τραγούδια των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Χιώτη και άλλων.
Άρχισε να παίζει ζωντανά από μικρή ηλικία, αρχικά στο μαγαζί του πατέρα του. Συνήθιζε να τραγουδά σε πανηγύρια, σε όλη την Ελλάδα, ενώ συνέχισε τις ζωντανές εμφανίσεις μέχρι λίγο πριν το τέλος της ζωής του. Τραγούδησε επίσης στο εξωτερικό για την ομογένεια.
Το 2001 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του Πριν το Τέλος από τις εκδόσεις Προσκήνιο.
Πέθανε στις 12 Μαΐου 2003 μετά από μάχη με τον καρκίνο και τάφηκε στο Γ΄ Νεκροταφείο..


«Εγώ έβγαινα κάθε βράδυ και τραγουδούσα τέσσερα ελαφρά τραγούδια, που ήταν της μόδας εκείνη την περίοδο. Αυτό που με τόνωνε ήταν το μεροκάματο: 30 δραχμές τη βραδιά. Πολύ καλά λεφτά για έναν νέο καλλιτέχνη που ξεκινούσε καριέρα το 1947-48» , θυμάται ο Βαγγέλης Περπτνιάδης.. δούλεψε ως επαγγελματίας για δέκα και πλέον χρόνια στα γνωστά λαϊκά κέντρα-στέκια της Κοκκινιάς, στον Περιβόλα (στην Νίκαια) και τον Κεφάλα, σχεδόν πάντοτε με δικά του συγκροτήματα, ενώ πραγματοποίησε και κάποιες εμφανίσεις στο "Φαληρικόν" του Μαργωμένου, στις Τζιτζιφιές με τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γιάννη Παπαϊωάννου, στο "Χρυσό Βαρέλι" και στην "Νταίζη", καθώς και σε άλλα γνωστά κέντρα της παραλίας Μοσχάτου - Τζιτζιφιών. Στο κέντρα της Κοκκινιάς εργάσθηκε μαζί με έναν διάσημο Μικρασιάτη μουσικό, τον Κώστα Νούρο, και με τον γνωστό μεγάλο δεξιοτέχνη του μπουζουκιού και της κιθάρας Δημήτρη Στεργίου ή «Μπέμπη»!!!

Αρχές του '50 περίπου.. Λαικη Κομπανία του "Στελλάκη"
-1η σειρά απο αριστερα: Γιαννης Πολίτης (μπουζουκι), Στελλάκης Περπινιάδης, Λουκαρας Νταράλας (μπουζουκι). -Όρθιοι: Ρούπεν (Ρουμπέν) Αλτιπαρμακιάν βιολί, Βαγγελης Περπινιάδης κιθάρα, Αλ. Παπαγεωργίου (ακορντεόν).

Πατέρας και υιός επί το έργον!.. Στελλάκης Περπινιάδης και Βαγγελης Περπινιάδης, ντουέτο, σε ειδικές στιγμές στου Κεφάλα στην Κοκκινιά. *Στη παρέα στο τραπέζι, δεξιά ξεχωρίζει ο ιδιοκτήτης του κέντρου Γιώργος Νικολάου ή "Κεφάλας".

Στελλάκης Περπινιάδης και Βαγγελης Περπινιάδης μια βράδια στο κέντρο του "Περιβόλα".

Βαγγέλης Περπινιάδης
Αφίσα του κέντρου "Κεφάλας" στην Νίκαια.
Το 1960 ο Βαγγέλης Περπινιάδης με τον Σπύρο Ζαγοραίο είναι στον Κεφάλα με το συγκρότημα να αποτελείται από τους Χρήστο Δημόπουλο και Ιωάννη Τομπούλογλου στα μπουζούκια, Ευάγγελο Μαθά στο ακορντεόν, Ρουπέν στο βιολί, Ευάγγελο Κλιμάκη στη τζαζ (ντραμς), Κωνσταντίνο Φραγκούλη στο πιάνο. Μαζί τους είναι ο περίφημος αμανετζής Κώστας Μασσέλος ή Νούρος, η Νίτσα Αντωνάτου, η Ανθούλα Αλιφραγκή και η Έλλη Γκίλα. [Πηγή: "Βαγγέλης Περπινιάδης - Πριν το τέλος" (2000)]. * Ο Χρήστος Δημόπουλος ήταν σχεδόν πάντα στο μπουζούκι το συγκρότημα του Βαγγέλης Περπινιάδη.
Ο Βαγγέλης Περπινιάδης ξεκίνησε την καριέρα του από τον "Περιβόλα", μαγαζί που ονομάζει «Πανεπιστήμιο του λαϊκού μας τραγουδιού» μαζί με το κέντρο του "Κεφάλα".

*Για πάνω από δέκα χρόνια ο Βαγγέλης Περπινιάδης τραγουδάει και είναι επικεφαλής συγκροτήματος εναλλάξ στον Κεφάλα και στον Περιβόλα συνεργαζόμενος με τους: Ζαγοραίο, Διονυσίου, Αναγνωστάκη, Νίτσα Αντωνάτου, Ρούλα Καλάκη, Άννα Μπέλλα, Έλλη Γκίλα, Ανθούλα Αλιφραγκή άλλα και τον τεράστιο "Μπέμπη" Στεργίου. Ο Χρήστος Δημόπουλος ήταν σχεδόν πάντα στο μπουζούκι και ο Βαγγέλης Μαθάς στο ακορντεόν.


Ο Βαγγέλης Περπινιάδης με το τρίχορδο (ή εξάχορδο) μπουζουκι του!


Κέντρο «Κεφάλας» Περπινιαδης, Τσιτσάνης, Ζωή Ζαγοραίου, Σπυρος Ζαγοραίος.. και πισω, Καρμανιόλας (βιολί), Μαργαρώνη (πιάνο), Κοινούσης (ακορντεόν). 1964-'65..
Βαγγελης Περπινιάδης Κώστας Μούρτος και η Βούλα Γκικα! 

Λαϊκό κέντρο "Κεφάλας", Κοκκινιά, 1961-'62. Από αριστερά Έλλη Γκίλλα, Βαγγ. Περπινιάδης, Νίτσα Αντωνάτου Στράτος Διονυσίου.

Το πάλκο του κέντρου "Κεφάλας" Με το ΛΑΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ - ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ. ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΧΟΡΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΙΑ ΝΟΡΜΑ. ΔΕΞΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΘΑΡΑ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
AΡIΣTEΡA ME TO MΠOYZOYKI ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
(1962-'63)

Ντοκουμέντα!!.. Συγκρότημα "Μπέμπη-Περπινιάδη" επί σκηνής!
 Το κατάμεστο θερινό κέντρο «Κεφάλας-Περιβόλας» επί της λεωφόρου Ποσειδώνος. Η κοινή απόπειρα των δύο μαγαζιών να μπουν στην αγορά των θερινών κέντρων διασκέδασης στις Τζιτζιφιές. Το μαγαζί δουλεύει για μία σαιζόν, αλλά η προσπάθεια αποτυγχάνει (μάλλον για οικονομικούς λογούς, έξοδα κ.α). Με το Συγκρότημα "Μπέμπη-Περπινιάδη" επί σκηνής! (Μπέμπης με το άσπρο πουκάμισο). Μαζί τους ο Σπύρος Ζαγοραίος (τέρμα αριστερά), η Άννα Μπέλλα, η Έλλη Γκίλα, η Μπελίνα (Καίτη Μπελίντα;). Μαζί τους και ο μπουζουξής ο Χρήστος Δημόπουλος (τέρμα δεξιά).
* Σε αυτήν την σπάνια φωτογραφία-ντοκουμέντο, με βάση τα λεγόμενα της οικογενείας Περιβόλα είναι γύρω στα 1966 ή 1967. Συμπεραίνουμε ότι θα να είναι ίσως από τις τελευταίες εμφανίσεις στα πάλκα που έκανε ο θρύλος του μπουζουκιού Δημήτρης Στεργίου γνωστός ως "Μπέμπης". *Το 1965 είχε γυρίσει μόνιμα στην Ελλάδα, από Αμερική -λόγο των προβλημάτων με το ποτό, που είχε ήδη κλονίσει την υγεία του. Έφυγε το 1972, σε ηλικία μόλις 45 ετών.. ένα άδοξο τέλος ενός τεράστιου σολίστα που άφησε το όνομα του γραμμένο με ολόχρυσα γράμματα στην ιστορία της λαϊκής μουσικής.
[Φωτο από: Αριστομένης Καλυβιώτης, (2015). Έλλη Τενεκίδου-Περιβόλα... Μετρονόμος. Τχ. 55, Ιανουάριος-Μάρτιος 2015 (σελίδα 69)]


Στου Στελάκη Περπινιάδη το μαγαζί!, με τον Βαγγέλη Περπινιάδη, την Ρια Νόρμα 1968.
ΚΙΘΑΡΑ ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΝΑΡΙΔΗΣ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΤΟΥΡΚΑΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΣ Ο ΛΥΚΟΣ, ΑΡΜΟΝΙΟ ΑΝΔΡΕΑΣ ΨΑΛΤΑΚΗΣ, ΝΤΡΑΜΣ  ΜΑΚΗΣ ΖΕΡΒΟΣ, ΠΙΑΝΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΒΕΡΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΕΣ.
Περπινιάδης, Μαίρη Τζάνετ, Στρατος, Μπινης, Σαλασιδης στην κιθάρα, Βαγιας βιολι (1957).

Περπινιάδης
Ο Βαγγέλης Περπινιάδης μέσα από την βιογραφία του εξιστορεί: «Συμμετείχα όχι μόνο ως τραγουδιστής αλλά και σαν ηθοποιός στην ταινια “Συγχώρεσε με αγάπη μου” του ‘64 ήμουν συμπρωταγωνιστής πλάι στην Κάκια Αναλυτή και τον Χριστόφορο Νέζερ» (φωτο από την ταινία)
Βαγγελης Περπινιαδης με Ρια Νορμα. Πίσω ο Γιώργος Στρατέλος (δεξιοτέχνης - σχολής Δερβενιώτη!), από την ταινία “Συγχώρεσε με αγάπη μου” του 1964.

Πρώτη σειρά από αριστερά: Ο Βαγγελης Περπινιαδης, Γιωργος Λαυκας, Γιάννης Παπαϊωάννου, άγνωστη τραγουδιστρια, η Λέλα Παπαδοπούλου με ακορντεόν -Πάνω σειρά: Άγνωστος με μπουζούκι, Στελ. Λαζάρου με το βιολί και διπλά του με κιθάρα ο μεγάλος Μίμης Ανδριανός!
Ο Βαγγελης Περπινιαδης με κιθαρα τραγουδαει στου "Βλαχου" το μαγαζι, διπλα του ο Ζαμπετας με τριχορδο.

Σπάνιες φωτογραφίες!. Στο πάλκο του «Κεφάλα», το 1964, ο Βαγγελης Περπινιάδης με την τραγουδίστρια Γεωργία-Τζόυ Κουλουκάκη!, αδερφή του -επίσης πολύ κάλου τραγουδιστή- Γιάννη Κουλουκάκη!. Πίσω με βιολί ο Λουκάς Καρμανιόλας!. *Η Γεωργία (Τζόυ) Κουλουκάκη που άλλου αναγράφεται με το ψευδώνυμο Τζοϋ και άλλου με το πραγματικό της όνομα, έχει κάνει σεγόντα σε πολλούς τραγουδιστές. Ήταν ένα από τα ταλέντα που αναδεικνύει ο Γιώργος Μητσάκης το 1955, όταν είπε σε Α εκτέλεση το "Απόψε είσαι για φιλί" με τον Στέλιο Καζαντζίδη, άλλα και το 1956 το "Όπου Γιώργος και μάλαμα" κ.α ντουέτο με τον Δημήτρη Ρουμελιώτη. **Ο Βαγγελης Περπινιάδης με 3χορδο μπουζούκι κατασκευής Στέλιου Σκεντερίδη (αναγράφετε στο καπάκι). ~Αρχείο: Γεωργία-Τζόυ Κουλουκάκη. ~ Έρευνα/Πηγή: Φωτογραφίες από την επίσκεψη του Αριστογείτων Κώτσας (Aristogeiton V. Kotsas) το 2019 στην παλιά τραγουδίστρια Γεωργία (Τζόυ) Κουλουκάκη.

Σπάνιες φωτογραφίες. Ο Βαγγελης Περπινιάδης με την Γεωργία-Τζόυ Κουλουκάκη και την Ρία Νόρμα, σε κάποιο λαϊκό κέντρο του΄60 ~Αρχείο: Γεωργία-Τζόυ Κουλουκάκη. ~ Έρευνα/Πηγή: Φωτογραφίες από την επίσκεψη του Αριστογείτων Κώτσας (Aristogeiton V. Kotsas) το 2019 στην παλιά τραγουδίστρια Γεωργία (Τζόυ) Κουλουκάκη.

Κάπου.. στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60.. Η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Βαγγέλης Περπινιάδης, ο Χρήστος Νικολόπουλος κ.α!

Στις αρχές της δεκαετίας του '60.. Απόστολος Καλδάρας, Στράτος Διονυσίου, Άννα Μπέλλα, Βαγγέλης Περπινιάδης.
L.P ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗ (ODEON)
Ο Βαγγελης Περπινιαδης με τον μπουζουκο/συνθέτη  Γιάννη Δημητρακόπουλο
Δεκ: '80
Κεντρο "Σουιτα", Βαγγελης Περπινιαδης με τον μεγαλο Ανδρεα Ζακινθυνακη!, μπουζουκι Γιάννης Δημητρακόπουλος*
Ο Βαγγελης Περπινιαδης με τον μπουζουξή *Γιάννη Δημητρακόπουλο, '85 - '90
* O Γιάννης Δημητρακόπουλος απο τον Πύργο Ηλείας επαγγελματίας δεξιοτεχνης απο το 1976 εχει συνεργαστει με την αφροκρεμα της λαικης σκηνης, Μαίρη Λίντα, Ρίτα Σακελαρίου, Μανώλη Αγγελόπουλο, Πάνο Γαβαλά, Τζένη Βάνου, Φίλιππο Νικολάου, Γιώτα Λύδια, Ζαγοραίο, Νομικός, Ηλία Κλωναρίδη, Σαλαμπάση, Γόνιδη, Θέμη Αδαμαντίδη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Ζαφείρη Μελά, Τερλέγκα, Μάκης Χριστοδουλόπουλο κ.α. Με πλούσια συμμετοχή και στην δισκογραφία!.

ΚΙΝ/ΘΕΑΤΡΟΝ "ΑΜΦΙΑΛΗ" με: ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ- ΣΤΑΣΟΥΛΑΚΗΣ  Κ.Α!
Περπινιαδης (1975)
Βαγγελης Περπινιάδης


Βαγγέλης Περπινιάδης με Ρία Νόρμα
+Κείμενο απο τον Κωστα Τσακατιρη στης 14 Μαρτίου 2019 για την Ρία Νόρμα:
 ΡΙΑ Νορμα λαϊκή τραγουδιστρια του 60 πλάι στον Ευάγγελο Περπινιάδη ντουέτο. Γεννήθηκε το 1942 και έφυγε από την ζωή στης 14/6/2018. Μόλις σήμερα πληροφορήθηκα τον θάνατο της. Έφυγε αθόρυβα η Ρία Νόρμα , ντουέτο του Βαγγέλη Περπινιάδη τη 10ετία του '60 που άφησαν εποχή με μεγάλες επιτυχίες!!!
Ετάφη στο κοιμητήριο Εξαπλατάνου Πέλλας απ οπου και καταγόταν.
Ο Βαγγέλης Περπινιάδης με τη Ρία Νόρμα (Ελευθερία Ελευθεριάδου, σπουδάστρια στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης) γνωρίστηκαν στο κέντρο Κεφάλας της Κοκκινιάς, όπου εκείνη τραγουδούσε σόλο. Το μέταλλο της φωνής της, τα γυρίσματα, τα ανεβοκατεβάσματα στις ερμηνείες και οι σωστές καταλήξεις της τον εντυπωσίασαν. Τον χειμώνα του 1962, άρχισε η συνεργασία τους, που κρατά περισσότερο από έξι χρόνια.!!
Ως ντουέτο, ο Βαγγέλης Περπινιάδης με τη Ρία Νόρμα, συναγωνίζονται τα άλλα ντουέτο της εποχής (Καζαντζίδης – Μαρινέλλα, Γαβαλάς – Κούρτη, Αναγνωστάκης – Καλάκη, Σκορδίλης – Νταϊάνα, Ζαγοραιος Ζωή - Ζαγοράιου, Αγγελόπουλος - Ανουλλα Βασιλείου ). Οι δυο τους συνεργάζονται σε μια σειρά τραγουδιών στο λεγόμενο ως έντεχνο τραγούδι με τον Γιώργο Κατσαρό, ενώ, το 1966, είναι οι βασικοί ερμηνευτές στον κύκλο τραγουδιών Ανάσταση Ονείρων του νεαρού και ανερχόμενου τότε συνθέτη Χρήστου Λεοντή.
Εκτός από το ντουέτο Περπινιάδης – Νόρμα, στο έργο αυτό, που κυκλοφόρησε σε δίσκο 33 στροφών, τραγουδούν επίσης η Μαρινέλλα, ο Μπάμπης Τσετίνης με τη Λίτσα Διαμάντη και ένας νέος τραγουδιστής, ο Γιώργος Γαλάκης. Την επιτυχία όμως έκαναν ο Βαγγέλης Περπινιάδης με τη Ρία Νόρμα, με τα τραγούδια ''Πού να χωρέσει το όνειρο'' και ''Θα ‘ρθει το βράδυ βροχερό''. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι μαζί τραγούδησαν και τους ύμνους των ομάδων, σημειώνοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία .Μέσα από της 45 στροφές τραγούδησαν σπουδαία τραγούδια που πολλά μεινανε στην αφανεια άγνωστα μέχρι σήμερα δυστυχώς αλλά διαμάντια που οι σημερινοί συλλέκτες όπως και εγώ τα ακριβό πληρώνουμε στην μαύρη αγορά μιας και η τότε Μινος πέραν από μια σειρά 4 cd με άγνωστα τραγούδια τους δεν τα κυκλοφορήσε όλα.Μεσα στα δισκακια 45 στροφων τραγουδισανε τα ωραιότερα λαϊκά τραγούδια. Έχει τραγουδήσει και σε σολο μερικά τραγούδια όπως έκανε και σε άλλους τραγουδιστές σεγοντα. Μετά την δύση του γνήσιου λαϊκού τραγουδιού στα τέλη του 60 αποσύρθηκε και χαθηκανε τα ίχνη της αλλά είχε συνεχίσει να τραγουδα σε κέντρα. Είχε εμφανιστεί επίσης και στον τότε καλό ελληνικό κινηματογράφο σε πολλά φιλμ..
ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΕΙ ΕΜΦΑΝΙΣΘΕΙ
Αιχμάλωτοι του πεπρωμένου 1966
Δεν πουλάω την καρδιά μου 1966
Η δική σου μοίρα με σέρνει 1964
Η ώρα της δικαιοσύνης 1967
Κάθε λιμάνι και καημός 1964
Κάλλιο πέντε και στο χέρι 1965
Ορφανή στους πέντε δρόμους 1964
Σκλάβοι της μοίρας 1966
Στον ίσκιο του θεού 1969
Το μυστικό μιας μητέρας 1966


ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ...+ ΣΤΕΛΛΑΚΗΣ
*Το πρώτο, δικό του τραγούδι που ηχογράφησε ο Περπινιαδης ήταν το "Κλάψτε με φίλοι κλάψτε με",το 1956. Ηταν η πρώτη δική του σύνθεση, με μπουζούκι τον γνώριμο συνεργάτη του από τα πάλκα του «Κεφάλα» και του «Περιβόλα» θρυλικό μπουζουξή Δημήτρη Στεργίου ή "Μπέμπη" !!! ακουσε το απο κατω!








Στελλακης Περπινιαδης
Λαικος συνθετης και τραγουδιστης ο Στελακης Περπινιαδης... Γεννήθηκε το 1899 στην Τήνο, μεγάλωσε στην Κωσταντινούπολη και το 1923 μετακόμισε στον Πειραιά, όπου ήρθε σε επαφή με Μικρασιάτες ρεμπέτες.
Συνεργάστηκε κατά καιρούς σχεδόν με όλους τους μεγάλους συνθέτες, όπως ο Πάνος Τούντας, ο Γιοβάν Τσαούς, ο Κώστας Σκαρβέλης, ο Κώστας Καρίπης, ο Βαγγέλης Παπάζογλου, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Στέλιος Χρυσίνης, ο Μπαγιαντέρας, ο Σπύρος Περιστέρης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου ακόμη και ο Μάρκος Βαμβακάρης και αργότερα με τον Γιώργο Μητσάκη, το Μανώλη Χιώτη και άλλους.


1948 - Αριστερά ο Στελλάκης Περπινιάδης με την κιθάρα του, τέρμα δεξιά ο Απόστολος Χατζηχρήστος -ρίχνει γιαβάσικες πενιές!-, στο κέντρο δεξιά, νεοεμφανιζόμενη Μαρίκα Νίνου με μπουζουκι στα πόδια, με κάποιους φίλους. Να πούμε ότι Στελλάκης ήταν ο δάσκαλος τις Μαρίκα Νίνου, σε λίγους μήνες της μαθαίνει τα μυστικά της δουλειάς, του τραγουδιού και καθιερώνεται στη νύχτα της Αθήνας... και "ετοιμοπαράδοτη" για τον Μέγα Τσιτσανη!, το 1949..

Ο Στελάκης Περπινιάδης με το τρίχορδο, ο Λουκας Νταράλας και Γιαννης Σαλασίδης με κιθάρες κι ο Μητσάρας ο ακορντεονίστας (1950-'52).


Θεωρείται το μεγαλύτερο αστέρι του τραγουδιού από το 1930 έως το 1955.. ενώ έκανε αρκετά ντουέτα με γνωστές ερμηνεύτριες και ερμηνευτές της εποχής, όπως με την Ιωάννα Γεωργακοπούλου, το Στράτο Παγιουμτζή, τη Μαρίκα Νίνου και τον Δημήτρη Περδικόπουλο αλλά και με τον Γιώργο Κάβουρα.
Κάβουρας και Στελλάκης με κιθάρες "ανά πόδας".
Γιώργο Κάβουρας: Στα 1934, ο Στελλάκης Περπινιάδης, πείθει τον φίλο του Γιώργο Κάβουρα (1907 - 1943) να γίνει τραγουδιστής!. Στη δισκογραφία εμφανίζεται στα 1936 με το τραγούδι του Ιάκωβου Μοντανάρη «Ο σερέτης». Τραγουδάει, συνθέσεις του Βαγγέλη Παπάζογλου (ο οποίος τον προτιμά από το Στελλάκη Περπινιάδη προκαλώντας την πικρία του), του Μανώλη Χρυσαφάκη, του Γιάννη Δραγάτση, του Σπ. Περιστέρη, κ.ά. Είναι όμως ο (Πολίτης) Κώστας Σκαρβέλης που μετά το 1935 εμπιστεύεται στη φωνή του Γιώργου Κάβουρα την πλειοψηφία των τραγουδιών του. Παραμένει εντυπωσιακό ότι δεν έχουν εντοπιστεί δεύτερες εκτελέσεις των τραγουδιών του Κάβουρα από άλλους τραγουδιστές της εποχής. Ο Γιώργος Κάβουρας πεθαίνει στις 20 Φεβρουαρίου του 1943 έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που παθαίνει παίζοντας στο μαγαζί του φίλου του Στελλάκη Περπινιάδη στο Χαϊδάρι. Το θάνατό του θρήνησε σε ένα από τα ωραιότερα ζεϊμπέκικά του ο Μάρκος Βαμβακάρης!.
Αξίζει να σημειωθεί για το ήθος των καλλιτεχνών του είδους και της εποχής ότι ο Στελλάκης δε δίσταζε να κάνει δεύτερη φωνή και μάλιστα πολύ διακριτικά σε καλλιτέχνες των οποίων τα ονόματα ήταν μηδαμηνά μπροστά στο δικό του.
 Μια μέρα του 1938 βρέθηκε περαστικός από την Odeon την ώρα που ο Μάρκος Βαμβακάρης ηχογραφούσε τη "Νόστιμη Μαυροματού" του. Ο Στελλάκης δεν δίστασε να κάτσει να κάνει δεύτερη φωνή. Το αποτέλεσμα ήταν αριστούργημα σε σχέση με εκείνο που θα έβγαινε από τον Μάρκο σόλο, αλλά ο Στελλάκης δεν πήρε ούτε δραχμή και το όνομά του δε γράφτηκε επάνω στο δίσκο διότι εκείνο τον καιρό ο ίδιος δεσμευόταν με συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με την εταιρία Columbia..
 Επισης να επισημανουμε οτι τα χρονια του 60 ειχε διμηουργιση την δικη του εταιρια δισκον ΣΤΕΛΛΑ στην οποια ηχοργαφησε και εκει πλεων δισκακια 45 στροφων..
Ο Στέλιος Περπινιάδης πέθανε στις 4 Σεπτεμβρίου 1977 στην Αθήνα..


Νίκαια Κοκκινιά, στο λαϊκό κέντρο "Περιβόλας". Ο Στελλάκης Περπινιάδης χορεύει αντικριστά με τον ιδιοκτήτη του κέντρου Κώστα Περιβόλα. Στο μπουζούκι είναι ο Σήφης (Ιωσήφ) Κέρπελης. -Πηγή: Καλυβιώτης (2015). Έλλη Τενεκίδου-Περιβόλα: Μια δυναμική γυναίκα της εποχής της, ήταν η ηρωίδα του ομώνυμου σμυρναίικου τραγουδιού “Έλλη”.



Στελλακης Περπινιάδης





Copyrights©2016 Design By | Ακάλυπτος