Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

«Τζίμης ο χονδρός» - Κοσμική ταβέρνα



Jimmy o Hondros
Λαϊκό κέντρο - Ταβέρνα "Τζιμης ο χονδρός" ~ Πάμε στα μπουζούκια!, στου Τζίμη του Χοντρού!!!
Θρυλικό κέντρο του Δημήτρη (Τζιμη) Μάρκου στην οδό Αχαρνών, στο νούμερο 77 (στο ύψος της Πλατείας Βικτωρίας).




"ΤΖΙΜΗΣ ΧΟΝΤΡΟΣ"
Από το 1947 έως το 1968 πέρασαν στο πάλκο του μεγάλα ονόματα του λαϊκού ρεμπέτικου τραγουδιού!..
Εκεί ανάμεσά τους η Σεβαστή Παπαδοπούλου παίρνει το ψευδώνυμο Σεβάς Χανούμ και γράφει ιστορία!, ενώ το 1950 άφησε εποχή η θρυλική συνύπαρξη των Μαρίκας Νίνου – Βασίλη Τσιτσάνη (η Μαρίκα Νίνου που έφυγε νέα.. 49 ετών).
-Η ζωντανή (ερασιτεχνική) ηχογράφηση -το 1951 με '55- του προγράμματος της Νίνου με Τσιτσάνη, που δισκογραφήθηκε αρκετά χρόνια μετά, το 1977, αποτυπώνει το κλίμα της νύχτας εντός του φημισμένου κέντρου με τις απίστευτες για την εποχή εισπράξεις!..
*Στου Τζίμη του Χοντρού η Μαρίκα Νίνου τραγουδούσε (με διαλείμματα), από το 1948 μέχρι το τέλος της ζωής της (1957).

Στου "Τζίμη του Χοντρού" στην Αχαρνών (απόκριες). Η Μαρίκα Νίνου πάνω στην καρέκλα του πάλκου, φωτογραφίζετε με βιολί. Κάτω από την Μαρίκα, ο μπουζουξής και συνθέτης Λευτέρης Τσαγκάρης!

Από την ταινία του Γιάννη Τριανταφύλλη «Πιάσαμε την καλή» του 1954-'55, αποτυπώνονται σκηνές από γλέντι, γυρισμένες στην θρυλική ταβέρνα "Τζίμης ο Χονδρός"  - τραγούδια, άποψη μαγαζιού, το πάλκο του, με το "Συγκρότημα Βασίλη Τσιτσάνη", το κλίμα της εποχής κλπ.


Από αριστερά: Νικος Τουρκακης, Τσιτσάνης, *Μπελλου, Κερομύτης. Πισω απο αριστερα: Μανισαλης κιθαρα;, Περιστερης πιανο, Κασιματης κιθαρα. στου "Τζίμη του χοντρού" (1948).

Δυο ρεκλάμες εφημερίδας για την διάσημη ταβερνα "Τζίμη του χοντρού" (1948) έναρξη της χειμερινής σεζόν με το «Ρεμπέτικο συγκρότημα» Τσιτσάνης, Κερομύτης, Τουρκακης, Ρουκουνας, Περιστερης, Κασιματης, Μπελλου κ.α

Εν έτει 1948 περίπου, στην ταβέρνα ''Τζίμης ο Χονδρός'', στην Αχαρνών.. Στο πιάνο ο Σπύρος Περιστέρης, στο μπουζούκι ο Γιώργος Λαδόπουλος (Μανισαλής ή ''Κοριός'') και ο Ζαχαρίας Κασιμάτης όρθιος παίζει κιθάρα δίπλα στην Στέλλα Χασκίλ (Γαέγου Ιεχασκέλ) και στον άντρα της Σιών Φέγγας.

Μια παρέα φίλων κατά τη διάρκεια μιας ευχάριστης βραδιάς στην κοσμική ταβέρνα του "Τζίμη του χονδρού" με τον συγκρότημα Τσιτσανη. [Πηγή: A.karamitsos.com]


Γιωργος Μητσάκης και Στέλλα Χασκίλ (Σεπτέμβριος του 1950)

Λαϊκό πάλκο 1950 Η ανοδική διαδρομή του Γιωργου Μητσάκη στη νύχτα περνά από του «Τζίμη του Χοντρού» στην Αχαρνών με τους Στέλλα Χασκίλ, Χρηστάκη (είχε παντρευτεί την αδελφή του Μητσάκη), Κωστα Καπλανη, Ευαγγελία Μαργαρώνη, Δημήτρη Ευσταθίου και τον νεαρό τότε Πάνο Μιχαλόπουλο!, με βιολι ο Λουκας Καρμανιόλας. *Στο κεντρο όρθιος δίπλα από την Μαργαρώνη ο Τζίμης ο Χονδρος!.

27 Νοέμβρη 1949. Οι ρεμπέτες στο θέατρον ''Κεντρικόν". Συμμετέχει το κέντρο «Τζίμης ο χονδρός» με το συγκρότημα Τσιτσάνη, μαζί με Κερομύτης, Νινου, Μευσούτης κ.α. Στις 27 Νοέμβρη 1949 ο Κώστας Κοφινιώτης διοργανώνει μουσικό πρωινό στο "Κεντρικόν", όπου συμμετέχουν 5 μεγάλα λαϊκά μουσικά συγκροτήματα της εποχής! (αναφέρονται και τα μαγαζιά που δούλευαν εκείνο το διάστημα!). Προλογίζει ο "μουσικός κριτικός" Μάνος Χατζιδάκις και παρουσιάζει ο Ίκαρος, ενώ στο τέλος οι θεατές ψηφίζουν τα 2 πρώτα τραγούδια!. (κέρδισε ο Τσιτσάνης με Νίνου). Λαϊκό μουσικό πρωινό στο θέατρον ''Κεντρικόν'', την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 1949, ''κόσμος και ντουνιάς'' πάει κι έρχεται με ένα στόχο: το λαϊκό τραγούδι και τα όργανα αυτού τού είδους να μπουν στην συνείδηση τού κόσμου, κάτι που τελικά θα γίνει πράξη τα επόμενα χρόνια, μιάς και.. **..ο Μάνος Χατζιδάκις έκανε την διάλεξη, ο Εμμανουήλ Χιώτης με τις πρωτοποριακές ιδέες του και την ενδυματολογική συμπεριφορά του - (μαζί τον Γιώργο Μητσάκη) από το κέντρο «Πίγκαλς», ο Βασίλης Τσιτσάνης (με Νινου, Κερομύτης, Μευσούτης) από το κέντρο «Τζίμης ο χονδρός» , ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, από το κέντρο «Τριανα» ο Απόστολος Χατζηχρήστος, ο Σπύρος Περιστέρης - (με το μουσικό '' έργο '' τους) μαζι με Μπελλου απο το κέντρο «Ροσινιολ», ο Στέλιος Μακρυδάκης με το μπουζούκι του, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης και πολλοί άλλοι..

Μέτα της 27 Νοέμβρη του 1949. Ίσως αρχές Δεκεμβρίου 1949.. με το "Συγκρότημα Τσιτσανη το οποίον έλαβε το Α' ΒΡΑΒΕΙΟΝ της ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ εις τον διαγωνισμόν του θεάτρου ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ με τα μεγάλα ΛΑΪΚΆ ΣΟΥΞΕ σκορπίζει την χαρά σε όλους τους θαμώνες" Τσιτσανης, Κερομυτης, Μαρικα Νινου, με κιθάρες Πλακιώτικες Θανάσης Γιαννόπουλος και Ξαγοράρης. Πιάνο η Λίλη Νικολέσκου *Μαζί τους ήταν και ο Λουκας Μευσούτης.

Στα μπουζούκια Λουκάς Μευσούτης και Στέλιος Κερομύτης. Ο Τσιτσάνης με μπάντζο μπουζουκι, ανάμεσα τους η Μαρίκα Νίνου. Πίσω αριστερά με κιθάρα ο Θανάσης Γιαννόπουλος, δεξιά κιθάρα ο Ξαγοράρης. Πιάνο η Λίλη Νικολέσκου "Στου Τζίμη του χοντρού" (1949).

Στου "Τζίμη του χοντρού", στα τέλη του 1949 ή αρχές '50, πιθανότατα.., με το -παλιό- πάλκο του, με Βασίλη Τσιτσάνη και Λευτέρη Τσαγκάρη στα τρίχορδα. Ανάμεσά τους η μοναδική Μαρίκα Νίνου τραγουδά!, ο Λουκάς Καρμανιόλας βιολί, η Ευαγγελία Μαργαρώνη πιάνο. Με κιθάρες, πίσω ο Ξαγοραρης και ο Θανάσης Γιαννοπουλος μπροστά..

Λουκάς Μευσούτης, Βασίλης Τσιτσάνης, Μαρίκα Νίνου, Στέλιος Κερομύτης και Θανάσης Γιανόπουλος κιθαρα. Πιάνο η Λίλη Νικολέσκου, στου "Τζίμη του χοντρού" (1949)

Βασίλης Τσιτσάνης, Μαρίκα Νίνου, Στέλιος Κερομύτης και η Λίλη Νικολέσκου, στου "Τζίμη του χοντρού" (1949-'50).
«Τζίμης ο χονδρός»

Μες στο καταχείμωνο.. κρύο κάργα!.. και το συγκρότημα του Τσιτσάνη "τουρτουρίζει" στο πάλκο του Τζίμη του Χοντρού. Με, Ανεστος Αθανασιου, Γιαννης Σαλασιδης, Καρμανιόλας, Μαργαρώνη και Μεταξάς. Περίπου το 1949-'50.
Ρεκλάμα από εφημερίδα της εποχής. (1950-'51) Το συγκρότημα του "Φωτάκη" (Φώτης Χαλουλάκος ή Φωτάκης) και με το ψευδώνυμο "Σέβω", η Σεβάς Χανούμ(!), στου ΤΖΙΜΗ ΤΟΥ ΧΟΝΔΡΟΥ.*(Φώτης Χαλουλάκος ή "Φωτάκης" 1922-2013). Ο Φωτάκης, όπως ήτανε γνωστός, είναι ένας από τους αφανείς εργάτες του ρεμπέτικου, που η προσφορά του στην πορεία του υπήρξε σημαντική.

Ο Τζίμης ο Χοντρός διαφημίζει με ρεκλάμες στις εφημερίδες «Νέα ανακάλυψη - Σεβάς Χανούμ - Η ωραία του Πέραν».
Στου «Τζίμη του Χονδρού» ο ίδιος ο Τζίμης της αλλάζει το όνομα σε Σεβάς Χανούμ (απο Σεβαστή Παπαδοπούλου)για να ταιριάζει με τα ανατολίτικα τραγουδια που τραγουδούσε.


Η συνεργασία της Σεβάς Χανούμ με το μαγαζί του «Τζίμη του Χοντρού» έληξε άδοξα λίγο πριν από το τέλος του 1951. Ο Βασίλης Τσιτσάνης και η Μαρίκα Νίνου επιστρέφουν από τουρνέ στην Κωνσταντινούπολη, και η τελευταία για να εμφανιστεί στο μαγαζί θέτει όρο να μην υπάρχει άλλη τραγουδίστρια δίπλα της. «Θέλω να δείρω τη Μαρίκα Νίνου. Γιατί πήρε το ψωμί μου εμένανε», είπε η Σεβάς όταν της ανακοινώθηκε η λήξη της συνεργασίας..
(Λεπτομεριες..) Η ίδια διηγούνταν ότι για δυο-τρεις μέρες έψαχνε τη Νίνου στο «Μπαράκι του Μάριου», το θρυλικό καφενείο στην Ομόνοια. Τελικά, κάποιος θα την πάρει τηλέφωνο και θα της πει ότι η ανταγωνίστρια της είναι εκεί. «Γιατί μου το κάνατε αυτό;», τη ρωτάει μέσα σε ένα μαγαζί που δεν έπεφτε καρφίτσα. Η συνέχεια του περιστατικού ήταν κάπως έτσι, σύμφωνα με τη Σεβάς: «Την έχω πιάσει από το μιζανπλί και αρχίζω από κάτω τις μπουνιές. "Μη, μη", μου λένε όλοι».
«Στου Μάριου εχτύπησε το σήμα του κινδύνου / γιατί επλακωθήκανε η Σεβάς με τη Μαρίκα Νίνου! / Και είπε η Σεβάς στη Μαριώ / Κάτσε καλά Μαρία»..
έλεγε το στιχάκι που εμπνεύστηκε ο Μανώλης Χιώτης. (Σεβάς και Χιώτης θα συνεργαστούν για λιγο, το 1953 περιπου, στη «Γωνιά της Αθήνας».. Την ίδια χρονιά θα κάνουν μαζί δίσκο 78 στροφών στον οποίο περιλαμβάνεται το «Φτωχοκάλυβο»). πηγή


Σκηνή από την Ελληνικη ταινια του 1955, "Πιασαμε την καλη", με το συγκρότημα Τσιτσανη με την Μαρικα Νινου στο μαγαζί του "Τζίμη του Χοντρου". Στο βάθος ξεχωρίζει η έξοδος/είσοδος του μαγαζιού.

Σκηνη απο Ελ.ταινια "Πιασαμε την καλη" , 1955, εμφανίζέται ο γιος του ΤΖΙΜΗ (νόμιμα υιοθετημένος με μεγάλη ιστορία...) ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΡΔΗΣ-ΜΑΡΚΟΥ να χορεύει ζειμπέκικο με το τραπέζι στο στόμα!!! Στην Αχαρνών όλοι τον φώναζαν ΤΖΙΜΗ! και όχι ΓΙΩΡΓΟ!. (πληροφορίες από Δημητρη Σουρδη, τον εγγονό του Τζιμη "του χονδρου" και γιος του χορευτή!)

Στου "Τζιμη του χοντρού": ΣΤΑΜΑΣΙΟΥ "ΣΠΟΡΟΣ", δίπλα του καθιστός ο Γιώργος Σουρδης ή "Τζιμάκης", ο γιος του Τζίμη του χοντρου! (μάγκας και πολύ κάλος χορευτής!), ο Σταυρος πλεσσας, ο Βασιλης Ηλιοπουλος και ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ "ΝΤΙΛΙΓΚΕΡ".

 Γιώργος Σουρδης ή "Τζιμάκης", ο γιος του Τζίμη του χοντρου! Χορεύει ζεϊμπέκικο για της ανάγκες της ταινιας (1955).

Κοσμική ταβέρνα «Τζίμης ο χονδρός» με το συγκρότημα Τσιτσανη. Χορεύει ζεϊμπέκικο ο Γιώργος Σουρδης.

 Γιώργος Σουρδης ή "Τζιμάκης" χορεύει ζειμπέκικο με το τραπέζι στο στόμα! Σκηνη απο την Ελληνικη ταινια του 1955, "Πιασαμε την καλη"


Ταβέρνα "Τζίμης ο Χονδρός" - στιγμιότυπο απο Ελ.ταινια / Άποψη μαγαζιού (1955)

Ταβέρνα "Τζίμης ο Χονδρός" - στιγμιότυπο απο Ελ.ταινια με Κώστα Χατζηχρήστο και Γεωργία Βασιλειάδου / Άποψη μαγαζιού (1955)

Ταβέρνα "Τζίμης ο Χονδρός" - στιγμιότυπο απο Ελ.ταινια με την Γεωργία Βασιλειάδου / Άποψη μαγαζιού (1955)

"Τζίμης ο Χονδρός" Άποψη μαγαζιού το '55, στο βάθος αριστερά η έξοδος/είσοδος. *Ταινία: "Πιάσαμε την καλή", 1955, το συγκρότημα του Βασίλη Τσιτσάνη λέει "Τα Καβουράκια" και ο Κώστας Χατζηχρήστος χορεύει μαζί με την Γεωργία Βασιλειάδου.

κέντρο "Τζίμης ο Χοντρός". Πάλκο με Τσιτσανη, Ανεστο "Γυφτο", Νινου κ.α

"Τζίμης" (Εφημεριδα Ελευθερία) 30-12-1951

Ο τεράστιος "Σπόρος" Σταματίου με "Τζίμη Χοντρό", Μαρίκα Νίνου και Αννα Μπελλα!.


Οι Πολεμικές Τέχνες στα Λαϊκά Κέντρα του Ρεμπέτικου!
O "Τσίλας" Βασίλης Τσιτσάνης , έχει πιάσει με λαβή καράτε τον "Τζιμη το χοντρό", Δημήτρη (Τζιμη) Μάρκου!

"Στου Τζιμη του Χονδρου" (1952-'55) Η σφραγίδα της "τριανδρίας" Τζουανάκος - Τατασόπουλος - Σταματίου, η οποία μεσουρανούσε τότε τόσο στα κέντρα όσο και στη δισκογραφία και το ραδιόφωνο.. !!!. Με Ρενα Νταλια, στο ακκορντεόν είναι ο Λάζαρος Κουλαξίζης κ.α!
Στου "Τζιμη του χοντρου" Σταματιου, Τατασοπουλος, Ρένα Νταλια, Τζουανανος, Σαλασιδης. Λάζαρος Κουλαξίζης (1952-'55)
1949 περίπου.. Ένας "παρκαδόρος", η Μαρίκα Νίνου, ο Τζίμης ο χοντρός, ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Στέλιος Κερομύτης (με την μούντζα ανοιχτή) 
"Στου Τζιμη", 1948-'49.. ξεχωρίζει το -παλιό- πάλκο του, με Αποστολο Χατζηχρηστο, Τσιτσανη, Νινου; κ.α!

1948-'49, στου Τζίμη του Χοντρού, Μπουζούκι ο Απόστολος Χατζήχρηστος ή "Σμυρνιωτάκι", ο Στέλιος Κερομύτης ή "Μπούμπης" μπαγλαμά, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης (κατά κόσμο Μουτάφογλου) κιθάρα, πίσω ο Θανάσης Γιαννόπουλος (κιθάρα).


 (Constantine Gundunas)
Ο μπουζουξής Γιάννης Καπλάνης ,στου "Τζίμη του Χοντρού". Ο Γιαννης ήταν αδερφός του Κώστα Καπλάνη!. Από τα μέσα του ΄50 έφυγε -και αυτός- στην Αμερική, όπου παρέμεινε για πολλά χρόνια. Στις Η.Π.Α έφτιαξε λαϊκά συγκροτήματα, συνδέθηκε και διασκέδασε την Ελληνική ομογένεια. *Φωτο απο τον Κώστα Γκουντούνα, Αμερική (Constantine Gundunas). 



Φωτογραφία από το περίφημο πάλκο του "Τζιμη", το 1957, με το Σπόρο (Γιάννη Σταματίου) συγκροτηματάρχη!. Το 1957 στου "Τζίμη του χοντρού" ο Σταματίου, είναι επικεφαλής ενός πολύ δυνατού συγκροτήματος: Πόλυ Πάνου, Καραμπεσίνης στο μπουζούκι, Βαρτάνης βιολί, Γ. Κουλαξίζης ακορντεόν, Μαργαρωνη; πιάνο, Κανούλας μπάσσο κ.α *Σε αυτό το σχήμα, συμμετείχε και ο Χρηστάκης τραγουδι, ο Γ. Γοζαδίνος κιθάρα κ.α 

Φωτο/Αρχειο απο Νίκος Ξανθόπουλος, γραφει: «1962 Είμαστε στη ταβέρνα του Τζϊμη του Χοντρού στην Αχαρνών . Ήρθαμε να κλείσουμε τον Πάνο Γαβαλά να τραγουδήσει στην ταινία που γυρίζουμε με την ΔΑΝ φίλμ. " Ζωή γεμάτη πόνο " με την Κάκια Αναλυτή και τον Ορέστη Μακρή . Απο αριστερά ο παραγωγός Κ.Γιαγής , ο σκηνοθέτης Σπύρος Ζιάγκος κι εγώ εικοσιοκτάχρονος με τον Πάνο Γαβαλά..»

Στου Τζιμη του Χονδρου, στην Αχαρνών, το 1962 περίπου.. Από δεξιά, μπροστά: Αντώνης Κατινάρης, Πανος Γαβαλας, Γιαννης Καραμπεσίνης. Στο μικροφωνο ειναι η Πολυ Πανου με τον Χρηστακη.

Από την εφημερίδα "Βραδυνή", 1 Μαρτίου 1962 . Στου ""Τζίμη του Χονδρού". Παρεξήγηση/Προσβολή!.. Θαμώνας σπάει ποτήρι, του επιτέθηκαν άλλοι θαμώνες, ένας τον εδάγκασεν εις το αυτί !!.. [Πηγή tellingstories.gr]

Αθήνα (Αχαρνών 77), η ταβέρνα "Τζίμης ο χοντρός" το 1963. Με Γαβαλα, Κουρτη, Μπεμπα Μπλανς κ.α Στα μπουζούκια το δίδυμο Αντώνης Κατινάρης και Σπύρος Λιόσης "Σπυράκης" (Από την ταινία «Το κάθαρμα», 1963)


«Τζίμης ο χονδρός», 1963

"Πυρκαγιά στου Τζίμη το μαγαζι"

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 26/2/1963 γραφει:

Την 6.30 πρωινήν χθες εξερράγη πυρκαγιά εις την επί της οδού Αχαρνών 77 κοσμικήν ταβέρναν «Τζίμης ο χονδρός», η οποία αμέσως έλαβε τεραστίας διαστάσεις. [...] Παρά τας προσπαθείας των πυροσβεστών το πυρ απετέφρωσεν εξ ολοκλήρου το κεραμοσκεπές κτίριον της ταβέρνας. [...] Κατεστράφησαν όλα τα έπιπλα και τα σκεύη αυτής. [...] Σημειωτέον ότι όταν έκλεισεν η ταβέρνα την 3.30 πρωινήν, ο λογιστής φεύγων παρέλαβεν εις την οικίαν του και τας εισπράξεις της νυκτός, ανερχομένας εις 150.000 δρχ. ΠΗΓΗ

Κέντρο "Τζίμης ο Χονδρός" 12/10 /1963, με Γαβαλα, Κουρτη, Καλδαρα, Λελα, Χρηστάκη κ.α. Το ντουέτο στα μπουζούκια Αντώνης Κατινάρης και Σπύρος Λιόσης "Σπυράκης", ήταν το πρώτο δυνατό δίδυμο του Πάνου Γαβαλά.

Κέντρο "Ο Φάρος" του τζιμη του χοντρου / Τέρμα Εδέμ. Παλαιό Φάληρο. (1966 περίπου)


(1936 & 1938) Η ταβέρνα στην Αχαρνών λειτουργούσε και πριν από τον πόλεμο. Στις εποχές της κρίσης έκανε φιλανθρωπικά γεύματα. Δεν ήταν η μόνη ταβέρνα που είχε ο Τζίμης. Ο «Άσος των Ταβερνιάρηδων», γνωστός από τις ταβέρνες του στην Αχαρνών και στη Γλυφάδα, στις 16 Ιουλίου 1938 εγκαινίασε την τρίτη ταβέρνα του στο Μαρούσι «άνωθεν σιδηροδρομικού σταθμού, με συντριβάνια και ανθόκηπους και πλήρη ορχήστρα». [ΠΗΓΗ: tetysolou.wordpress.com]

+Μουσική, ζωντανή ηχογράφηση στου "Τζίμη του χοντρού" με το Συγκρότημα Βασίλη Τσιτσάνη, με την μοναδική Μαρίκα Νίνου!.


+ΒΙΝΤΕΟ / ΜΟΥΣΙΚΗ ...

Βίντεο από τη θρυλική ταβέρνα 'Ο Τζίμης ο Χοντρός', το 1954-'55, όπου τραγουδούσε το Συγκρότημα Βασίλης Τσιτσάνης με Μαρίκα Νίνου -από την Ελ.ταινια "Πιάσαμε την καλή" (1955)


κέντρο ΤΖΙΜΗ ΤΟΥ ΧΟΝΔΡΟΥ


Copyrights©2016 Design By | Ακάλυπτος