Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

κέντρο ΤΖΙΜΗ ΤΟΥ ΧΟΝΔΡΟΥJimmy o Hondros
Ταβέρνα  "Τζιμης ο χονδρός"
Θρυλικό κέντρο του Δημήτρη (Τζιμη) Μάρκου στην οδό Αχαρνών, στο νούμερο 77 (στο ύψος της Πλατείας Βικτωρίας)..


Από εδώ πέρασαν μεγάλα ονόματα του πάλκου των μεταπολεμικών χρόνων!.. 
Εκεί ανάμεσά τους η Σεβαστή Παπαδοπούλου παίρνει το ψευδώνυμο Σεβάς Χανούμ και γράφει ιστορία!, ενώ το 1950 άφησε εποχή η θρυλική συνύπαρξη των Μαρίκας Νίνου – Βασίλη Τσιτσάνη
Η Μαρίκα Νίνου που έφυγε νέα.. 49 ετών.
-Η ζωντανή (ερασιτεχνική) ηχογράφηση -το 1951 με '55- του προγράμματος της Νίνου με Τσιτσάνη, που δισκογραφήθηκε αρκετά χρόνια μετά, το 1977, αποτυπώνει το κλίμα της νύχτας εντός του φημισμένου κέντρου με τις απίστευτες για την εποχή εισπράξεις!..
*Στου Τζίμη του Χοντρού η Μαρίκα Νίνου τραγουδούσε (με διαλείμματα), από το 1948 μέχρι το τέλος της ζωής της (1957).
Από την ταινία του Γιάννη Τριανταφύλλη «Πιάσαμε την καλή» του 1954-'55, αποτυπώνονται σκηνές από γλέντι, γυρισμένες στην θρυλική ταβέρνα "Τζίμης ο Χονδρός"  - τραγούδια, άποψη μαγαζιού, το πάλκο του, με το "Συγκρότημα Βασίλη Τσιτσάνη", το κλίμα της εποχής κλπ.

Από αριστερά: Νικος Τουρκακης, Τσιτσάνης, *Μπελλου, Κερομύτης. Πισω απο αριστερα: Μανισαλης κιθαρα;, Περιστερης πιανο, Κασιματης κιθαρα. στου "Τζίμη του χοντρού" (1948).

Εν έτει 1948 περιπου, στην ταβέρνα ''Τζίμης ο Χονδρός'', στην Αχαρνών.. Στο πιάνο ο Σπύρος Περιστέρης, στο μπουζούκι ο Γιώργος Λαδόπουλος (Μανισαλής ή ''Κοριός''), κιθάρα παίζει ο Ζαχαρίας Κασιμάτης, στο Στέλλα Χασκίλ (Γαέγου Ιεχασκέλ) και στου άντρα της Σιών Φέγγας.

Λαϊκό πάλκο '48-'50 Η ανοδική διαδρομή του Γιωργου Μητσάκη στη νύχτα περνά από του «Τζίμη του Χοντρού» στην Αχαρνών με τους Στέλλα Χασκίλ, Χρηστάκη (είχε παντρευτεί την αδελφή του Μητσάκη), Κωστα Καπλανη, Ευαγγελία Μαργαρώνη, Δημήτρη Ευσταθίου και τον νεαρό τότε Πάνο Μιχαλόπουλο!, με βιολι ο Λουκας Καρμανιόλας. *Στο κεντρο όρθιος δίπλα από την Μαργαρώνη ο Τζίμης ο Χονδρος!.
Στα μπουζούκια Λουκάς Μευσούτης και Στέλιος Κερομύτης. Ο Τσιτσάνης με μπάντζο μπουζουκι, ανάμεσα τους η Μαρίκα Νίνου. Πίσω αριστερά με κιθάρα ο Θανάσης Γιαννόπουλος. Αναζητιέται ο άλλος κιθαρίστας.. "Στου Τζίμη του χοντρού" τις απόκριες (1949).

Μες στο καταχείμωνο.. κρύο κάργα!.. και το συγκρότημα του Τσιτσάνη "τουρτουρίζει" στο πάλκο του Τζίμη του Χοντρού. Με, Ανεστος Αθανασιου, Γιαννης Σαλασιδης, Καρμανιόλας, Μαργαρώνη και Μεταξάς. Περίπου το 1949-'50.
Ρεκλάμα από εφημερίδα της εποχής. (1950-'51) Το συγκρότημα του "Φωτάκη" (Φώτης Χαλουλάκος ή Φωτάκης) και με το ψευδώνυμο "Σέβω", η Σεβάς Χανούμ(!), στου ΤΖΙΜΗ ΤΟΥ ΧΟΝΔΡΟΥ.*(Φώτης Χαλουλάκος ή "Φωτάκης" 1922-2013). Ο Φωτάκης, όπως ήτανε γνωστός, είναι ένας από τους αφανείς εργάτες του ρεμπέτικου, που η προσφορά του στην πορεία του υπήρξε σημαντική.

Ο Τζίμης ο Χοντρός διαφημίζει με ρεκλάμες στις εφημερίδες «Νέα ανακάλυψη - Σεβάς Χανούμ - Η ωραία του Πέραν».
Στου «Τζίμη του Χονδρού» ο ίδιος ο Τζίμης της αλλάζει το όνομα σε Σεβάς Χανούμ (απο Σεβαστή Παπαδοπούλου)για να ταιριάζει με τα ανατολίτικα τραγουδια που τραγουδούσε.


Η συνεργασία της Σεβάς Χανούμ με το μαγαζί του «Τζίμη του Χοντρού» έληξε άδοξα λίγο πριν από το τέλος του 1951. Ο Βασίλης Τσιτσάνης και η Μαρίκα Νίνου επιστρέφουν από τουρνέ στην Κωνσταντινούπολη, και η τελευταία για να εμφανιστεί στο μαγαζί θέτει όρο να μην υπάρχει άλλη τραγουδίστρια δίπλα της. «Θέλω να δείρω τη Μαρίκα Νίνου. Γιατί πήρε το ψωμί μου εμένανε», είπε η Σεβάς όταν της ανακοινώθηκε η λήξη της συνεργασίας..
(Λεπτομεριες..) Η ίδια διηγούνταν ότι για δυο-τρεις μέρες έψαχνε τη Νίνου στο «Μπαράκι του Μάριου», το θρυλικό καφενείο στην Ομόνοια. Τελικά, κάποιος θα την πάρει τηλέφωνο και θα της πει ότι η ανταγωνίστρια της είναι εκεί. «Γιατί μου το κάνατε αυτό;», τη ρωτάει μέσα σε ένα μαγαζί που δεν έπεφτε καρφίτσα. Η συνέχεια του περιστατικού ήταν κάπως έτσι, σύμφωνα με τη Σεβάς: «Την έχω πιάσει από το μιζανπλί και αρχίζω από κάτω τις μπουνιές. "Μη, μη", μου λένε όλοι».
«Στου Μάριου εχτύπησε το σήμα του κινδύνου / γιατί επλακωθήκανε η Σεβάς με τη Μαρίκα Νίνου! / Και είπε η Σεβάς στη Μαριώ / Κάτσε καλά Μαρία»..
έλεγε το στιχάκι που εμπνεύστηκε ο Μανώλης Χιώτης. (Σεβάς και Χιώτης θα συνεργαστούν για λιγο, το 1953 περιπου, στη «Γωνιά της Αθήνας».. Την ίδια χρονιά θα κάνουν μαζί δίσκο 78 στροφών στον οποίο περιλαμβάνεται το «Φτωχοκάλυβο»). πηγή


1955 απο Ελ.ταινια με Τσιτσανη-Μαρικα Νινου->ΕΔΩ το βιντεο <-- (στο βάθος ξεχωρίζει η έξοδος/είσοδος του μαγαζιού)

Σκηνη απο Ελ.ταινια <-- με Τσιτσανη, Νινου κ.α!  
Στο βίντεο "ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΗ ΚΑΛΗ" 1955 εμφανίζέται ο γιος του ΤΖΙΜΗ (νόμιμα υιοθετημένος με μεγάλη ιστορία...) ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΡΔΗΣ-ΜΑΡΚΟΥ να χορεύει ζειμπέκικο με το τραπέζι στο στόμα!!! Στην Αχαρνών όλοι τον φώναζαν ΤΖΙΜΗ! και όχι ΓΙΩΡΓΟ!! 
(πληροφορίες από Δημητρη Σουρδη, τον εγγονό του Τζιμη "του χονδρου" και γιος του χορευτή!)
Στου "Τζιμη του χοντρού": ΣΤΑΜΑΣΙΟΥ "ΣΠΟΡΟΣ", δίπλα του καθιστός ο Γιώργος Σουρδης ή "Τζιμάκης", ο γιος του Τζίμη του χοντρου! (μάγκας και πολύ κάλος χορευτής!), ο Σταυρος πλεσσας, ο Βασιλης Ηλιοπουλος και ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ "ΝΤΙΛΙΓΚΕΡ".

Ταβέρνα -στιγμιότυπο απο Ελ.ταινια το 1955
κέντρο "Τζίμης ο Χοντρός". Πάλκο με Τσιτσανη, Ανεστο "Γυφτο", Νινου κ.α
Ο τεράστιος "Σπόρος" με "Τζιμη το χοντρο", Μαρίκα Νίνου και Αννα Μπελλα!. (Τζίμης Χονδρός)
"Στου Τζιμη του Χονδρου" (1952-'55) Η σφραγίδα της "τριανδρίας" Τζουανάκος - Τατασόπουλος - Σταματίου, η οποία μεσουρανούσε τότε τόσο στα κέντρα όσο και στη δισκογραφία και το ραδιόφωνο.. !!!. Με Ρενα Νταλια, στο ακκορντεόν είναι ο Λάζαρος Κουλαξίζης κ.α!
Στου "Τζιμη του χοντρου" Σταματιου, Τατασοπουλος, Ρένα Νταλια, Τζουανανος, Σαλασιδης. Λάζαρος Κουλαξίζης (1952-'55)
1949 περίπου.. Ένας "παρκαδόρος", η Μαρίκα Νίνου, ο Τζίμης ο χοντρός, ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Στέλιος Κερομύτης (με την μούντζα ανοιχτή) 
"Στου Τζιμη", 1948-'49.. ξεχωρίζει το -παλιό- πάλκο του, με Αποστολο Χατζηχρηστο, Τσιτσανη, Νινου; κ.α!

1948-'49, στου Τζίμη του Χοντρού, Μπουζούκι ο Απόστολος Χατζήχρηστος ή "Σμυρνιωτάκι", ο Στέλιος Κερομύτης ή "Μπούμπης" μπαγλαμά, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης (κατά κόσμο Μουτάφογλου) κιθάρα, πίσω ο Θανάσης Γιαννόπουλος (κιθάρα).

Ταβέρνα στιγμιότυπο απο την Ελ.ταινια 1955

Αθήνα, "Τζίμης ο Χονδρός" Άποψη μαγαζιού το '55, στο βάθος αριστερά η έξοδος/είσοδος. *Ταινία: Πιάσαμε την καλή του 1955, το συγκρότημα του Βασίλη Τσιτσάνη λέει "Τα Καβουράκια" και ο Κώστας Χατζηχρήστος χορεύει!.
Φωτογραφία από το περίφημο πάλκο του "Τζιμη", το 1957, με το Σπόρο (Γιάννη Σταματίου) συγκροτηματάρχη!. Το 1957 στου "Τζίμη του χοντρού" ο Σταματίου, είναι επικεφαλής ενός πολύ δυνατού συγκροτήματος: Πόλυ Πάνου, Καραμπεσίνης στο μπουζούκι, Βαρτάνης βιολί, Γ. Κουλαξίζης ακορντεόν, Μαργαρωνη; πιάνο, Κανούλας μπάσσο κ.α *Σε αυτό το σχήμα, συμμετείχε και ο Χρηστάκης τραγουδι, ο Γ. Γοζαδίνος κιθάρα κ.α 

Αθήνα (Αχαρνών 77), η ταβέρνα "Τζίμης ο χοντρός" το 1963. Με Γαβαλα, Κουρτη, Μπεμπα Μπλανς κ.α Στα μπουζούκια το δίδυμο Αντώνης Κατινάρης και Σπύρος Λιόσης "Σπυράκης"

"Πυρκαγιά στου Τζίμη το μαγαζι"
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 26/2/1963 γραφει:

Την 6.30 πρωινήν χθες εξερράγη πυρκαγιά εις την επί της οδού Αχαρνών 77 κοσμικήν ταβέρναν «Τζίμης ο χονδρός», η οποία αμέσως έλαβε τεραστίας διαστάσεις. [...] Παρά τας προσπαθείας των πυροσβεστών το πυρ απετέφρωσεν εξ ολοκλήρου το κεραμοσκεπές κτίριον της ταβέρνας. [...] Κατεστράφησαν όλα τα έπιπλα και τα σκεύη αυτής. [...] Σημειωτέον ότι όταν έκλεισεν η ταβέρνα την 3.30 πρωινήν, ο λογιστής φεύγων παρέλαβεν εις την οικίαν του και τας εισπράξεις της νυκτός, ανερχομένας εις 150.000 δρχ. ΠΗΓΗ

Κέντρο "Τζίμης ο Χονδρός" 12/10 /1963, με Γαβαλα, Κουρτη, Καλδαρα, Λελα, Χρηστάκη κ.α. Το ντουέτο στα μπουζούκια Αντώνης Κατινάρης και Σπύρος Λιόσης "Σπυράκης", ήταν το πρώτο δυνατό δίδυμο του Πάνου Γαβαλά.

+Μουσική, ζωντανή ηχογράφηση στου "Τζίμη του χοντρού" με το Συγκρότημα Βασίλη Τσιτσάνη, με την μοναδική Μαρίκα Νίνου!.


+ΒΙΝΤΕΟ / ΜΟΥΣΙΚΗ ...

Βίντεο από τη θρυλική ταβέρνα 'Ο Τζίμης ο Χοντρός', το 1954-'55, όπου τραγουδούσε το Συγκρότημα Βασίλης Τσιτσάνης με Μαρίκα Νίνου -από την Ελ.ταινια "Πιάσαμε την καλή" (1955)
-


κέντρο ΤΖΙΜΗ ΤΟΥ ΧΟΝΔΡΟΥ


Copyrights©2016 Design By | Ακάλυπτος