Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Απόστολος Καλδάρας "Γεωπόνος" 1922 - 1990

Kaldaras Apostolis

( 7 Απριλίου 1922 - 8 Απριλίου 1990 )
Απόστολος Καλδάρας -ή Καρδάρας, που φερόταν ως πραγματικό επίθετο- ένας από τους αξιολογότερους μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς!. Υ
πήρξε από τους πρωτομάστορες του λαϊκού τραγουδιού!
- Με τα περίπου 1.500 τραγούδια που έγραψε, σφράγισε για πέντε δεκαετίες την ελληνική μουσική. Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι , Μάγκας βγήκε για σεργιάνι, Βρε ζωή φαρμάκια στάζεις, Στ’ Αποστόλη το κουτούκι, Μου σπάσανε τον μπαγλαμά, Ό,τι αγαπάω εγώ πεθαίνει, Άμα θες να κλάψεις, κλάψε, Λαϊκό τσα-τσα, Συ μου χάραξες πορεία, Πετραδάκι, πετραδάκι, Περιφρόνα με γλυκιά μου, Ένα αστέρι πέφτει, πέφτει, Όνειρο απατηλό, είναι μόνο ελάχιστα από τα σπουδαία τραγούδια που έχει γράψει...


Απ. Καλδάρας

- Γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας στις 7 Απριλίου 1922. Τέλειωσε το Γυμνάσιο και ασχολήθηκε στην αρχή ερασιτεχνικά με το μπουζούκι.. (Σαν μαθητής του γυμνασίου έπαιζε στην αρχή κιθάρα και μετά μπουζουκι. Γιά ένα διάστημα πήρε μαθήματα Βυζαντινής μουσικής) Έμεινε ένα διάστημα στη Θεσσαλονίκη, σπουδάζοντας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, εξού και το παρατσούκλι του "Γεωπόνος"!.. Ωστόσο δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές, για να μεταβεί στην Αθήνα και να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη μουσική!.

«Στο μαγκιορικο σινάφι / είμαι πάντα λεβεντιά»

Ο Τσανάκας, ο Καλδάρας (όρθιος), η Ζωή Τσιτσάνη, ο μαγαζάτορας, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Στράτος με την γυναίκα του και τρεις φίλοι. Γλεντι στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, το καλοκαίρι του 1940. Ο Τσιτσανής είναι κουρεμένος, γιατί υπηρετεί στον στρατό. (Ηλια Πετροπουλου)

Στη διάρκεια όμως της Κατοχής ασχολήθηκε επαγγελματικά με αυτό το μουσικό όργανο και βεβαίως με τη μουσική που αυτό εκπροσωπούσε!!
Αμέσως μετά την κατοχή ξεκίνησε της ηχογραφήσεις..

Όταν εγκαταστάθηκε στον Πειραιά, το 1945, είχε γράψει ήδη τα πρώτα του τραγούδια. 
Με το πρώτο του κιόλας τραγούδι «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι» (1946) καθιερώνεται σαν εμπνευσμένος και εμπορικός, για την εταιρεία, δημιουργός. 1948 '50 στο κεντρο «Ζούγκλα» στην πλατεία Βάθης, παιζει μαζι με Μπιθικώτση, Σεβάς Χανούμ, κ.α Μέχρι το 1965 που διέκοψε, εργάστηκε πλάι στους μεγάλους του λαϊκού μας τραγουδιού. 
(Χάνει το 1965 την 11χρονη κόρη του Μαίρη και κατεβαίνει οριστικά από το πάλκο, τελευταίος σταθμός «Ο Κεφάλας» στην Κοκκινιά)

Δυο ρεκλάμες εφημερίδας διαφημίζεται το «Ροσινιόλ» με τους «Ντούο Χάρμα», τον Αποστολο Καλδάρα, τον Γιωργο Μανίσαλη και τον Μπάμπη Μπακαλη!!.. (Χειμώνας του 1948)
Καλδάρας με την σύζυγό του, Σταυρούλα. πηγη

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου μιλούσε με ευγνωμοσύνη γιά τον "άνθρωπο Καλδάρα" που της συμπαραστάθηκε όσες φορές τον χρειάστηκε!..
*Αποφασιστικό ρόλο στην καριέρα του έπαιξε η γνωριμία του με τον Γιάννη Παπαϊωάννου.
Σ΄ όλη του ζωή ο Καλδάρας στέκεται τίμιος και με συνέπεια τραγούδησε τους καημούς του λαού μας. Η μουσική του, που τη χαρακτηρίζει ιδιαίτερη μελωδικότητα, ευγένεια και πολυμορφία, στάθηκε πάντα μέσα στα πλαίσια του αυθεντικού λαϊκού μας τραγουδιού!!
- Το τραγούδι το οποίο και τον ανέδειξε και τον κατέταξε στους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς του είδους αυτού ήταν το "Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι"
- Από τα πιο γνωστά τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα είναι το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Σ’ ένα βράχο φαγωμένο», «Συ μου χάραξες πορεία», «Θα βρω μουρμούρη μπαγλαμά», «Άμα θες να κλάψεις κλάψε», «Στ’ Αποστόλη το κουτούκι», «Ρίξε στο γυαλί φαρμάκι», «Ο κουμπαράς» (Κάντε τόπο να περάσω), «Παλι κι αποψε σκεφτικος» (Πάλι σε βλέπω σκεφτικό τι έχεις άνθρωπέ μου), «Είμαι μαγκάκι», «Ένα αστέρι πέφτει, πέφτει» και πολλά άλλα…

Ο Α. Καλδάρας συνεργάσθηκε με τους μεγαλύτερους στιχουργούς, όπως τον Κώστα Βίρβο, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, τον Πυθαγόρα και άλλους (στίχους έγραφε και ο ίδιος). Τραγούδια του είπαν όλοι οι μεγάλοι ερμηνευτές όπως οι Πάνος Γαβαλάς, Σωτηρια Μπελλου, Στελλα Χασκιλ, Στρατος Παγιουμτζης, Παναγιωτης Μιχαλοπουλος, Προδρομος Τσαουσακης, Τολης Χαρμας, Στελιος Καζαντζιδης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Βαγγέλης Περπινιάδης, Μανωλης Αγγελόπουλος, Καιτη Γκρευ, Πολυ Πανου, Γιωτα Λυδια, Στρατος Διονυσιου, Μιχαλης Μενιδιατης, Φουλη Δημητριου, Νικος Ξανθοπουλος, Χαρουλα Λαπρακη, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Βίκυ Μοσχολιού, Σταμάτης Κόκοτας Γιαννης Πουλοπουλος κ.α.
 Έγραψε πάνω από 1.200 τραγούδια, που ακόμη σήμερα τραγουδιούνται με την ίδια μεγάλη επιτυχία, στηριζόμενος στο ταλέντο του, αλλά και στις γνώσεις του επάνω στους βυζαντινούς μουσικούς δρόμους, τους οποίους χειριζόταν με μοναδικό τρόπο.
 Τα τραγούδια του χωρίς να χάνουν από την ποιότητά τους έγιναν μεγάλες εμπορικές επιτυχίες. Πολλές φορές πρωτοπόρησε σε αυτό που αργότερα θα ονομαστεί «έντεχνο» τραγούδι. Έγραψε δύο ολόκληρα έργα, την «Μικρά Ασία» (1972) σε στίχους του Πυθαγόρα και τον «Βυζαντινό Εσπερινό» (1973) σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
 Είναι ο μόνος κλασικός λαϊκός συνθέτης που έγραψε και έντεχνο λαϊκό τραγούδι, κάνοντας και εκεί επιτυχίες, χωρίς να χάνει τίποτε από το λαϊκό στοιχείο! Ανάμεσα στα τραγούδια αυτά είναι τα: «Όνειρο απατηλό», «Γιε μου», «Πήρα απ’ τη νιότη χρώματα», «Ένα αστέρι πέφτει πέφτει» κ.τ.λ. Ο τελευταίος μεγάλος δίσκος του κυκλοφόρησε το 1990 και έχει τίτλο «Μπαλάντες του περιθωρίου»!
Ο Απόστολος Καλδάρας πεθαίνει στο σπίτι του, στις 8 Απριλίου 1990 ..

Πάνος Γαβαλάς, Ρια Κούρτη, Απόστολος Καλδάρας, Γιώτα Γιάννα, ακορντεόν ο Γιώργος Κουλαξιζης. κεντρο "Ροσινιολ" (1963). (Αρχειο Γ. Γιάννα)

1963 _ κεντρο "Ροσινιολ" με, Αντ. Κατιναρης η' Σπύρος Λιοσης, Γαβαλας, Ρια Κουρτη, Απ. Καλδαρας κ.α!. (Αρχειο Ρ. Κουρτη)
Το μπουζούκι του Απόστολου Καλδάρα!!!
Είναι αυτό που διακρίνεται σε όλες τις ταινίες που εμφανίστηκε ο Απόστολος ΄τη δεκαετία του ’60 (αλλά και στα πόλκα!)
Κατασκευής Ζοζέφ Τερζιβασιάν φυσικά!
Ο Απόστολος Καλδάρας (δεξιά), η Ρενα Νταλια και (αριστερα) ο Μάρκος Μιχάλας ή "Μαρκάκης".
1957-'60. Απόστολος Καρδάρας, κλαρίνο Δημητρης Τζάρας, Γιώργος Κουλαξίζης (ακορντεόν) και η (;)

Αποστολος Καλδαρας - Νικος Ξανθοπουλος. Από την Κινηματογραφική ταινία ''Καρδιά μου πάψε να πονάς'' (1965)

ΑΠ. ΚΑΛΔΑΡΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, Μ. ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ
Στις αρχές της δεκαετίας του '60, Καλοκαίρι.. Απόστολος Καλδάρας, Στράτος Διονυσίου, Άννα Μπέλλα, Βαγγέλης Περπινιάδης.

Ο Αποστολος Καλδαρας -κατα την ταπινη μας γνωμη- ητανε απο τους μεγαλυτερους συνθετες κι ας κατακρηθηκε οτι ειχε γραψει κι αυτος πολλα "Ινδοπρεπή Τραγουδια", αλλα τοσο ωραια μεσα στα μετρα του λαϊκού μας τραγουδιού!, διασκευαστικανε σε ωραιες ρουμπες και αγαπηθηκανε πολυ απο τον κοσμο που τραγουδιούνται μεχρι σημερα και σαφος ειναι και απο τα αγαπημενα δικα μου τραγουδια.. (μερος απο αφιερωμα του Κωστα Τσακατιρη).


Στου «Θείου», Χριστούγεννα του 1945. "Αυτοσχεδιασμοί", από τ’αριστερά, ο Σπ. Καλφόπουλος, ο Απ. Καλδάρας, ο τραγουδιστής Νέδας και ο Σπ. Αναγνώστου.

Ο Καλδαρας στην Αμερική.
Το διαφημιστικό του κέντρου "Νέα Ζώη" (New Life) που δούλεψε ο Καλδάρας στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, είχε πάει μαζί με την Καίτη Πετράκη. 14 μήνες εργάστηκε σε αυτό το κέντρο. Όταν έφυγε τον αντικατέστησε ο Μπίνης. Στην κιθάρα ο τραγουδιστής Γρηγόρης Βασιλείου. (1960 περίπου).

Στο κέντρο "Νέα Ζώη" στην Νέα Υόρκη. Καλδάρας (αριστερά) μαζί με την Καίτη Πετράκη κ.α. "New Life" Restaurant-Bar 206 WEST 28th STREET N.Y. (1960 περίπου). Κιθάρα Γρηγόρης Βασιλείου.


The Greek Music scene 1960’s, Manhattan. "New Life" Restaurant-Bar (206 WEST 28th STREET N.Y)
Ο Απόστολος Καλδάρας στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, μαζί με την Καίτη Πετράκη. Στην κιθάρα ο τραγουδιστής Γρηγόρης Βασιλείου! που είχε συνεργαστεί και κάνει φίλιες με όλους τους μεγάλους μπουζουξήδες, στα πάλκα και σε ηχογραφήσεις Αμερικης (με Μπέμπη, Σπόρο, Ανεστο Αθανασιου, Σπυρο Ευσταθιου κ.α). 14 μήνες εργάστηκε σε αυτό το κέντρο ο Απόστολος Καλδάρας. Όταν έφυγε τον αντικατέστησε ο Τακης Μπίνης. *Φωτογραφία/Αρχείο (Αριζόνα) από τον φιλο μας Γιωργο Βασιλείου, γιος του μουσικού Γρηγόρη Βασιλείου.


Καίτη Πετράκη, σπουδαία τραγουδίστρια και μεγάλο όνομα στο λαϊκό μας τραγούδι στις δεκαετίες του 1950 και ’60. Συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής, σε Ελλάδα και Αμερική (που είχε πρωτοπάει με τον Απόστολο Καλδάρα).


Θεσσαλονίκη (1945). Από αριστερά: Απ. Καλδάρας, Μπ. Μπακάλης & Δ. Ρουμελιώτης
Το συγκρότημα Καρδάρα - Τσαουσάκη, το 1958 -1959 στο κέντρο "Παλόμα" στη Νέα Φιλαδέλφεια. Με Σεβάς Χανούμ; και Καίτη Πετράκη (δεξιά) Ο μπουζουξής δεξιά είναι ο Μάρκος Μιχαλάς ή Μαρκάκης. *Αργότερα ο Καρδάρας θα λέγεται Καλδάρας. Ο Καλδάρας αποσύρθηκε νωρίς από το πάλκο..
Στο κέντρο "PALOMA" στη Νέα Φιλαδέλφεια. Συγκρότημα Καλδάρας - Τσαουσακης, με Καίτη Πετράκη . Στο μπουζούκι δεξιά ο Μάρκος Μιχαλάς ή Μαρκάκης (1958-59).
Αθήνα '50 . Συγκρότημα "ΚΛΟΥΒΑΤΟΣ - ΚΑΡΔΑΡΑΣ" . Καλδάρας, Ζωή Νάχη, Κλουβάτος. Την στιγμή της φωτογράφισης, η ορχήστρα (πιάνο, ακορντεόν, βιολί, ντραμς) παίζει ευρωπαϊκή μουσική, βαλς, τανγκό μαζούρκες, φοξ κ.α.. και τα ζευγάρια χορεύουν!. 
*Από το βιβλίο This is Greece 1, the Mainland, φωτογραφίες του Cas Oortbuys. Πηγη "Liza's Photographic Archive of Greece"



Καλδάρας, Νικολαΐδης, Λαύκας

Ο Κυριαζής, ο Καλδάρας, η Αφρούλα, κι ο Μπιθικώτσης, στην "Ζούγκλα" (1952)

Ο Στράτος Παγιουμτζής (με την κιθάρα του Πετσα), ο Απόστολος Καλδάρας (με τον μπαγλαμά του Στρατου), δίπλα τους άγνωστος με το μπουζούκι του Καλδαρα (ίσως θαμώνας), στην "Αρζεντίνα". φωτογραφίες του 1948 με΄50 περίπου..

Απ. Καλδάρας, Πανος Πετσάς και; Αντρεας Σπαγγαδώρος; στην "Αρζεντίνα" (1949)

Καλδάρας και Στράτος, στο κέντρο "Αρζεντίνα" (1949)

Ο Καλδάρας, ο Στράτος, ο Πάνος Πετσάς, πίσω ο Χρήστος Λαβίδας, στην "Αρζεντίνα" (1949-'50).

Αυτόγραφο του Καλδάρα

Ο Ρούκουνας, ο Καλδάρας, η Ζωή Νάχη, ο Κλουβάτος κι ο Μενιδιάτης (1952-'55)

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ - ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ 
(2 φώτο και μέρος του άρθρου από: Παντάκης Γιώργος / Εκπαιδευτικός ΠΕ18 Ιατρικών Εργαστηρίων)

Κέντρο "Τζίμης ο Χονδρός" 12/10 /1963, με Γαβαλα, Κουρτη, Καλδαρα, Λελα, Χρηστάκη κ.α. Το ντουέτο στα μπουζούκια Αντώνης Κατινάρης και Σπύρος Λιοσης "Σπύρακης". 

Απόστολος Καλδάρας - Φούλη Δημητρίου

Μπουζούκια: Μίμης Ξαπλαντέρης, Αποστολος Καλδάρας, Χάρης Λεμονόπουλος. 1966 -από Ελληνική ταινία.

L.P Δισκος Καλδαρα - Πυθαγορα , με Μοσχολιου & Νομικο.

Καλδάρας, Τζάρας, Κουλαξίζης

 ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ...

--->  Καλδάρας SONGS <---

+Σόλο ορχηστρικό. Μπουζούκια: Γιάννης Καραμπεσίνης και Απόστολος Καλδάρας.

Copyrights©2016 Design By | Ακάλυπτος