Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Γιάννης Καραμπεσίνης 1931-2011 {Ο Εκτελεστής}

Karabesinis Giannis 
Ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, συνθέτης, στιχουργός μεγάλων λαϊκών επιτυχιών άλλα και τραγουδιστής Γιάννης Καραμπεσίνης γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1931 στου Ψύρρη στην Αθήνα...

Με την μουσική άρχισε να ασχολείται από τα παιδικά του χρόνια. (τη μουσική φλέβα την κληρονόμησε από τον παππού του από Κρήτη, ο οποίος έπαιζε εξαιρετικό βιολί.) Σε ηλικία μόλις 12 ετών έφτιαξε το πρώτο του συγκρότημα, το «Τρίο Σταρ», όπου έπαιζε κιθάρα.

Λίγο αργότερα ήρθε στη ζωή του και το μπουζούκι, το οποίο έμελλε να γίνει και η μεγάλη του αγάπη. Μια αγάπη που την «κόλλησε», από τον Μανώλη Χιώτη. που δούλευε κάτω από το "Περοκέ", στου Κατελάνου (Χιώτης, Σπαγγαδώρος, Λαύκας και ένα πιάνο).
- Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως στην κηδεία του Μανώλη Χιώτη, στο Α΄ Νεκροταφείο, ο Γιάννης Καραμπεσίνης του είπε το «τελευταίο αντίο» παίζοντας στο μπουζούκι τα «Ηλιοβασιλέματα»! Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του λαϊκου τραγουδιού σε πάλκο και studio!! Αμέτρητες ηχογραφήσεις σαν εκτελεστής αλλά και σαν Συνθέτης-Τραγουδιστής!..


Κορωπί, 1956 -΄57. Πανηγύρι Αναλήψεως, στο κέντρο του Β. Φαραζή. Οι αναγνωρίσιμοι: τέρμα δεξιά o Ιορδανης Τσομιδης (μπουζουκι), Άννα Χρυσάφη, Γιάννης Καραμπεσίνης (μπουζουκι), αριστερά με κιθάρα ο Νίκος Σαραγούδας, Σωτήρης Ζωιοπουλος ακορντεον, ο Βάγιας Γιαννιτοπουλος στο βιολί.

Βασικη ορχηστρα φωνοληψιων στην Columbia 1962
-πισω ΣΠ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΜΕ ΜΠΑΓΛΑΜΑ, ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ, Γ.ΚΟΡΟΣ,
-στη μεση Γ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, Γ. ΔΕΔΕΣ,
ΣΤ. ΜΑΚΡΥΔΑΚΗΣ, Γ. ΚΑΡΑΜΠΕΣΙΝΗΣ, Π. ΠΕΤΣΑΣ
-μπροστα ΑΠ. ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΙΝΟΥΣΗΣ !!
Στο "Φαληρικον". Πάλκο με δυνατά μπουζούκια!! (Δεκ.'60)
Βασίλης Τσιτσάνης, Πολυ Πανου, Γιαννης Καραμπεσινης, Ρενα Νταλμα, Γιαννης Παπαιωαννου. Πισω στο πιάνο η Ευαγγελια Μαργαρωνη.
Στο "Φαληρικόν", στις Τζιτζιφιές .. δεκ.'60, σ' ενα κατασμεστο μαγαζι!!. Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Καραμπεσίνης, Γ. Παπαϊωάννου. Η Πολυ Πανου και Ρία Κούρτη(;). Στο πιάνο η Ευαγγελία Μαργαρώνη, στο βιολί, ο σύζυγός της Λουκάς Καρμανιόλας ...

Στράτος Διονυσίου, Πόλυ Πανου, Γιάννης Καραμεσίνης (δεκ.΄60)

Η Πόλυ Πανου με τον Αντώνη Μουστάκα
και τον Γιάννη Καραμπεσίνη!
Κέντρο "Πανόραμα", Θεσσαλονίκη. Σπύρος Ζαγοραίος,
Καίτη Γκρέυ. Στο μπουζούκι ο Γιάννης Καραμπεσίνης.
Ακορντεόν ο Γιωργος Κοινούσης!
Το 1960 βρήκε τον Γιάννη Καραμπεσίνη να θριαμβεύει στο νυχτερινό κέντρο «Σπηλιά του Παρασκευά». Αξέχαστες όμως θα μείνουν, σε όσους έζησαν εκείνη την εποχή, οι εμφανίσεις του στο περίφημο κέντρο «Τάμπα - Τούμπα», που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο τραγούδι του. Έγραψε όμως και πολλές ακόμη επιτυχίες, μεταξύ των οποίων και τα τραγούδια «Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη», «Πήραν τα στήθια μου φωτιά» κ.ά...
Ένας αυθεντικός εκπρόσωπός του λαϊκού τραγουδιού έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών της 15 Φεβρουαρίου 2011 (Γ΄ Νεκροταφείο Νίκαιας).


Ανάμεσα στους πιο σημαντικούς δίσκους (L.P) που κυκλοφόρησε συναντούμε τους: «Τσιφτετέλι, Νο 2» (1971), «Μαίρη Μαράντη» (1971), «Αγάπες και παράπονα» (1984), «Θα φύγω μόνος μου» (1985), «Σε καινούρια τραγούδια» (1990).

Δημοφιλή τραγούδια του υπήρξαν τα ακόλουθα: «Πήραν τα στήθια μου φωτιά», «Κάψε με να ησυχάσω», «Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη», «Η παντρεμένη», «Τα μελιτζανιά σου μάτια», «Θα φύγω κι ας πονώ», «Του φτωχού ο πόνος», «Τσιφτετέλι παιχνιδιάρικο», «Ξημερώνει η γιορτή σου», «Της φτώχειας τα παιδιά», «Τσιφτετέλι με μπουζούκι», κ.ά.

Συμμετείχε ως ερμηνευτής σε κινηματογραφικές ταινίες κατά τη δεκαετία του 1960, όπως: «Είναι σκληρός ο χωρισμός» (1963), «Ένα παιδί χωρίς όνομα» (1964), «Κάθε καημός και δάκρυ» (1964), «Απαγωγή» (1964), «Πόνεσα πολύ για σένα» (1965), «Παίξε, μπουζούκι μου γλυκό» (1965), «Ο επαναστάτης» (1965), «Το σπίτι των ανέμων» (1966), «Σήκω, χόρεψε συρτάκι» (1967), «Καταραμένη αγάπη» (1968) και «Αυτή που δεν λύγισε» (1968) πηγή.


Σόλο ορχηστρικό. Μπουζούκια: Γιάννης Καραμπεσίνης και Απόστολος Καλδάρας.
Γιάννης Καραμπεσίνης - L.P «Αγάπες και παράπονα» 1984
Eπανεκτελέσεις των μεγάλων τραγουδιών, του μουσικοσυνθέτη, με τους: Στρ. Διονυσίου, Π. Πάνου, Π. Γαβαλάς, Ρ. Κούρτη, Γ. Λύδια, Μ. Μενιδιάτης, Μ. Αγγελόπουλος, Β. Μοσχολιού, Μ. Λίντα, Μ. Μαράντη.

Από τα περίφημα σχήματα στην "Τριάνα" του '50.. 1956 στην "Τριάνα" του Β.Χειλα (με φρεσκοβαμένο πάλκο, ζωγραφιές στο τοίχο, ντεκόρ κλπ), από αριστερά: Γιωργος Γοζαδίνος (κιθάρα), Πόλυ Πάνου, Γιαννης Σταματιου "Σπόρος", Χρηστάκης όρθιος, Γιαννης Καπαμπεσινης, πίσω με ακορντεόν ο Γιωργος Κουλαξίζης, στο βιολί ο Στέφανος Βαρτάνης.
Φωτογραφία από το περίφημο πάλκο του "Τζιμη", το 1957, με το Σπόρο (Γιάννη Σταματίου) συγκροτηματάρχη!. Το 1957 στου "Τζίμη του χοντρού" ο Σταματίου, είναι επικεφαλής ενός πολύ δυνατού συγκροτήματος: Πόλυ Πάνου, Καραμπεσίνης στο μπουζούκι, Βαρτάνης βιολί, Γ. Κουλαξίζης ακορντεόν, Μαργαρωνη; πιάνο, Κανούλας μπάσσο κ.α *Σε αυτό το σχήμα, συμμετείχε και ο Χρηστάκης τραγουδι, ο Γ. Γοζαδίνος κιθάρα κ.α 



Στου Τζιμη του Χονδρου, στην Αχαρνών, το 1962 περίπου.. Από δεξιά, μπροστά: Αντώνης Κατινάρης, Πανος Γαβαλας, Γιαννης Καραμπεσίνης. Στο μικροφωνο η Πολυ Πανου με τον Χρηστακη.

Θ. Δερβενιώτης (τρίτος από αριστ.), Καίτη Γκρέη, Γιαν. Καραμπεσίνης, Γιώργος Κοινούσης (ακορντεόν), Κ.Μάνεσης (τζαζ). Σε πανηγύρι στην Αγ. Παρασκευή το 1955.


Κεντρο "Φαληρικόν", Τζιτζιφιές ..
Πρώτη σειρά από αριστερά: Σακελλαρίου, Τσιτσάνης
Πόλυ Πάνου, Καραμπεσίνης, Ρία Κούρτη,
Παπαϊωάννου, Διονυσίου.
Δεύτερη σειρά: Λουκάς Μαργαρώνης, Ευαγγελία Μαργαρώνη,
Κοινούσης και Αρχαγγελάκης

με Βίκυ Μοσχολιού και Ρεπανη.
Από αριστερά: Μίμης Στρογγύλης, Σπύρος Ευσταθίου, Νανά Γκρέτα (τραγούδι), ο σύζυγος της Γιάννης Τζιβάνης και ο Γιάννης Καραμπεσίνης στο Ηράκλειο Κρήτης, 1957.
1967 ΚΑΡΑΜΠΕΣΙΝΗΣ, ΣΑΚΚΕΛΑΡΙΟΥ,
 ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ, ΝΕΡΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στα τέλη της δεκαετίας τού '60, ο συνθέτης, στιχουργός και μπουζουκίστας Γιάννης Καραμπεσίνης μαζί με τον Γιάννη Ντουνιά συνεργάζονται σε κάποιο κέντρο τής εποχής.. * Ο συνθέτης θα τού δώσει και μία μεγάλη επιτυχία το 1969, το "Έμπαινε Γιώργο, έμπαινε".
(από Ελλ. Ταινια) μαζι με Πολυ Πανου, Π. Αναγωστακη , Μαιρη Νταλμα!
Πόλυ Πάνου & Γιάννης Καραμπεσίνης
με την Μαίρη Λίντα (απο Ελλ.ταινια)


με την Μαίρη Λίντα (απο Ελλ.ταινια)

με τη γυναίκα του και τραγουδιστρια Μαίρη Μαράντη


Γιαννης Καραμπεσινης με την Ελενα Τηλιακου

Ο Καραμπεσίνης,  Τατασσόπουλος, Σπόρος
με τον μπάρμπα Γιάννη, ιδιοκτήτη της "Θέμιδας"
(μόνιμο στέκι τους στην Ευελπίδων)
φωτογραφία του Γ. Καραμπεσίνη απο τον Δημήτρη Θεοδωρόπουλου

Τάκης Μπίνης και Γιάννης Καραμπεσίνης στη "Στοά των Αθανάτων". -Φωτογραφία απο το αρχείο της Κατερίνας Τσιρίδου, μουσικός και τραγουδίστρια του ρεμπέτικου!


* ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ  ♬♭♬ ♪...


Copyrights©2016 Design By | Ακάλυπτος