Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

Στέλιος Κερομύτης «Ο αριστοκράτης» 1908 - 1979

Keromitis Stelios
Πειραιάς 1908 ~ 6 Μαρτίου 1979 
-Από τους Πρωτοπόρους του Ρεμπέτικου.
Στέλιος Κερομύτης (ή και Κηρομύτης) -στην πιάτσα γνωστός και ως "Μπούμπης". Από τους ρεμπέτες της "Πειραιώτικης Σχολής". Ανήκει στην πρώτη πεντάδα των πρωτοπόρων του ρεμπέτικου. Όταν πήγε στην "Κολούμπια" το 1937 για να κάνει την πρώτη του ηχογράφηση, οι υπεύθυνοι όταν τον είδαν είπαν: «Αυτός δεν μπορεί να είναι μπουζουξής!... -Μοιάζει με δικηγόρο!..».

Ο Στέλιος Κερομύτης (Κηρομύτης) γεννήθηκε στα 1908 στου Βάβουλα τη γούβα στον Πειραιά. Καταγόταν από ευκατάσταστη οικογένεια. Ο πατέρας του Χαρίλαος -παλιός μπουζουξής, με καταγωγή από την Προύσσα, αν και ο ίδιος έπαιζε ερασιτεχνικά μπουζούκι, απαγορεύει στο νεαρό Στέλιο να το πιάσει στα χέρια του.. «Αν μάθει ο Στέλιος μπουζούκι, τον χάσαμε. Δε θα μάθει μπουζούκι!» έλεγε...
Ο νεαρός Στέλιος Κερομύτης, με το πάτερα του Χαρίλαο Κερομύτη στον Πειραιά.

«Εξεκίνησα λόγω του πατέρα μου που είχε μπουζούκι κι έπαιζε για το κέφι του. Άρχισα σιγά-σιγά vα το μαθαίνω. Ο πατέρας μου όμως με κατάδιωχνε. Δεν μ’ άφηνε.» Παρ' όλες τις απαγορεύσεις και το ξύλο που έφαγε από τον πατέρα του, παίρνει τα πρώτα μαθήματα κρυφακούγοντας και βλέποντας τον πατέρα του, αλλά και άλλους παλιότερους μπουζουκτσήδες στα κουτούκια του Πειραιά. Από το 1923 γνωρίζεται με το Μάρκο Βαμβακάρη, με τον οποίο γίνονται καλοί φίλοι μετά το 1925, όταν, όντας φαντάρος στον Πειραιά ο Μάρκος, συχνάζει στο ίδιο "καφενείο" όπου πήγαινε και ο Κηρομύτης, για «να εξασκηθεί» στο μπουζούκι. Έχοντας αποκτήσει αυτοπεποίθηση για το παίξιμό του αρχίζει -όπως και άλλοι μπουζουκτσήδες της γενιάς του, ο Μάρκος, ο Δημήτρης Γκόγκος (Μπαγιαντέρας), ο Δελιάς, ο Καρυδάκιας- να παίζει σε διάφορα ιδιωτικά γλέντια αλλά και στους τεκέδες του Πειραιά.

Πειραιάς 1934.. Όρθιος ο μαέστρος Μπάτης, δίπλα του ο Στράτος και ο Στελιος Κερομητης -με γραβάτα- στην 'πένα!'. Μπροστά, ένας μάγκας και δίπλα δύο φαντάροι λιποτάχτες, όλοι με τα όργανα στα χεριά, μπροστά (ταμπέλα) από το: «Καφενείον "Οι τρεις καημοί του καθηγητού GEORGE BATE" / ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΠΑΓΛΑΜΑ-ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ.» στου Καραϊσκάκη. -Φωτο το βιβλίο του Ηλία Πετρόπουλου "Ρεμπέτικα Τραγούδια".

Στελιος Κερομητης και Στράτος Παγιουμτζής (1934)


Στα 1934 η πρώτη ρεμπέτικη κομπανία υπό το Μάρκο Βαμβακάρη, εμφανίζεται επαγγελματικά πλέον στη μάντρα του Σαραντόπουλου στην Ανάσταση στον Πειραιά.. Σύντομα ο Ανέστης Δελιάς μετά από διαφωνία με το Βαμβακάρη (καθώς θεωρούσε τον εαυτό του ριγμένο στο μεροκάματο και τη μοιρασιά της «χαρτούρας») αποχωρεί από τη θρυλική Τετράδα του Πειραιά, και ο Στέλιος Κηρομύτης παίρνει τη θέση του. Έτσι κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα λαϊκά πάλκα, αρχικά στου "Κερατζάκη" στην Ανάσταση του Πειραιά και αργότερα στο "Δάσος" του Α. Βλάχου στο Βοτανικό. 


Σε αντίθεση με άλλους ρεμπέτες, ήταν πάντα άψογα ντυμένος και με την τελευταία λέξη της μόδας, γι' αυτό και του κόλλησαν το παρατσούκλι "Αριστοκράτης".
«Οι παλιοί όταν φόραγα σκληρό κολλάρο και γραβάτα με κορόιδευανε. Εγώ όμως τους έλεγα να είσαι περμπάντης αλλά να μην φαίνεσαι. Σιγά-σιγά με ακλουθήσανε όλοι.»
Στα 1937 γραμμοφωνεί τα πρώτα του τραγούδια: «Μεσ' του Βάβουλα τη γούβα » και «Το λάθος μου αισθάνομαι». (Η Columbia τον προόριζε ως το «αντίπαλο δέος» του Βαμβακάρη, που εκείνη την περίοδο συνεργαζόταν με την Odeon.)
~Η είσοδός του στη δισκογραφία (1937) συμπίπτει χρονικά με αυτήν του Βασίλη Τσιτσάνη αλλά και με τη δικτατορία του Μεταξά, που επέβαλε τη γνωστή λογοκρισία στους στίχους και τις μελωδίες..

Εκτός από δικά του τραγούδια, ερμήνευσε με τη χαρακτηριστική του φωνή και άλλων συνθετών, όπως: του Κώστα Σκαρβέλη, του Παναγιώτη Τούντα, του Κώστα Καρίπη, του Βασίλη Τσιτσάνη και άλλων. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι η δισκογραφική του συνεργασία σε αρκετά τραγούδια με την Ιωάννα Γεωργακοπούλου.Στην πολυετή καριέρα του στα λαϊκά πάλκα συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους μεγάλους συνθέτες και τραγουδιστές του ρεμπέτικου, για παράδειγμα το '48 βρίσκεται, στου «Τζίμη του Χοντρού», στην Αχαρνών, μαζί με Τσιτσάνη, Περιστέρη, Κασιμάτη, Ρούκουνα, Τουρκάκη, και τη νεαρή τότε Σωτηρία Μπέλλου ή την ίδια χρονιά στου "Καλαματιανού" στις Τζιτζιφιές με Τσιτσάνη, Χατζηχρήστο, Μάρκο, Μητσάκη, Παπαϊωάννου, Περιστέρη, Κασιμάτη κ.α.. Με τον Βασίλη Τσιτσάνη η συνεργασία του διάρκεσε με διακοπές για δεκαεπτά περίπου χρόνια.
 Ο Στέλιος Κηρομύτης πέθανε από καρκίνο, στις 6 Μαρτίου του 1979.


Ο Τσιτσάνης κι ο Κερομύτης, με παρέα στου "Τζίμη του χοντρού" (1948)


αριστερά: Στέλιος Κερομύτης & Γιάννης Σταμούλης (Μπιρ Αλλάχ) παρέα με τον 19 χρονών Γιώργο Μητσάκη!!!
"Ο αριστοκράτης μάγκας" 


Ο Στέλιος Κερομύτης συνέθεσε περί τα είκοσι τραγούδια και τραγούδησε περί τα σαράντα...

Ξεχωρίζουν: «Μεσ' του Βάβουλα τη γούβα», «Τι θες με εμέ να μπλέξεις», «Θα πάρω το ντουφέκι μου», «Δυο φίλοι μ' ανταμώσανε», «Η φθισικιά», «Ναζιάρα μ' έχεις μπλέξει», «Η Κλεισούρα», «Ντυμένη σαν αρχόντισσα», «Θ' αφήσω πια την πέννα μου», «Μπαμπέσικα μου τα 'φερες», «Φύγε μόρτη από μένα», «Πειραία μου σ' αφήνω γειά», «Τα πεύκα της Πεντέλης», «Τόσα χρόνια σ' έχω στα δικά μου χέρια», «Στο γάμο σου με κάλεσες», «Στους όρκους σου βασίστηκα ένα βράδυ», «Ο πρωτόμαγκας», «Με τυλίξανε δυο φίνες», «Μη με μαλώνεις», «To λάθος μου αισθάνομαι», «Ολότελα το ξέχασα», «Tο πορτοφόλι», «Παίξε το μπαγλαμαδάκι», «Ο Παμεινώντας», «Οι φρατέλοι», «Το μελτεμάκι», «Πάψε να κλαις», «Ο Πίκινος» κ.ά...Γύρω στο 1935 στον Πειραιά. Μπάτης, Κηρομύτης, άγνωστος με κιθάρα, Παγιουμτζής, Παπαϊωάννου !!

Στα μπουζούκια Τσιτσάνης και Μανισαλής, ανάμεσα τους η Μαρίκα Νίνου. Πίσω, ο Στέλιος Κερομύτης στον μπαγλαμά και ο Πρόδρομος Τσαουσάκης στην κιθάρα, 1949-'50. Σκηνή από την δραματική ταινία «Αμάρτησα για το παιδί μου» (ή αλλιώς "Λυπηθείτε το παιδί μου"). *Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης - Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1949-50, έκοψε 123.209 εισιτήρια και ήρθε 2η από τις 13 ταινίες. *Δες/Άκουσε τους εδώ fb "Θρύλοι του Ρεμπέτικου"

Στα μπουζούκια Λουκάς Μευσούτης ( ή ο Μανισαλής) και Στέλιος Κερομύτης. Ο Τσιτσάνης με μπάντζο μπουζουκι, ανάμεσα τους η Μαρίκα Νίνου. Πίσω δεξιά με κιθάρα ο Θανάσης Γιαννόπουλος και αριστερά ο Γιάννης Σαλασίδης στου "Τζίμη του χοντρού" (1949).

Από αριστερά: Νικος Τουρκακης, Τσιτσάνης, Μπελλου, Κερομύτης. Πισω απο αριστερα: Μανισαλής μπουζουκι, Περιστερης πιανο, Κασιματης κιθαρα. στου "Τζίμη του χοντρού" (1948).

Νικος Βουλγαρης και Στέλιος Κερομύτης με μπουζουκια, Σαλασιδης κιθαρα, Ροβερτακης πιανο.

Ο Κερομύτης, ο Μανίσαλης, η Μπέλλου, ο Μάρκος, ο Σαμιώτης (όρθιος), σε κάποιο εξοχικό της Νέας Φιλαδέλφειας (1953)

Γύρω στο 1959.. Λαϊκό πάλκο σε κάποιο κέντρο της εποχής.. Αναγνωρίσιμη (από εμάς) είναι: στο κέντρο με μπουζούκι ο Βασίλης Καραπατάκης, στο άλλο δεξιά ο Στέλιος Κηρομύτης. Αριστερά με μπουζουκι να είναι ο Σπύρος Αναγνώστου;.. Με την κιθάρα και το μικροφωνο να είναι ο Σταύρος Καμπάνης;..
* "Το κέντρο αυτό ήταν στην Λεωφόρο Καβάλας πριν το Παλατάκι..", μας έγραψε σε σχόλιό στην σελίδα στο fb, ο Γιαννης Πολυκανδριωτης!.
Κέντρο διασκέδασης "Ο Θείος" του Χαϊκάλη, στο Μενίδι (καλοκαίρι). Αναγνωρίσιμοι, τέρμα δεξιά ο Στέλιος Κερομύτης. Τέρμα αριστερά με μπουζουκι μάλλον ο Νίκος Βούλγαρης "Τσοτρας".
-Από το μαγαζί αυτό, πέρασαν & εργάστηκαν κατά περιόδους οι: Γιάννης Παπαϊωάννου, Μάρκος Βαμβακάρης, Στ. Τζουανάκος, Τάκης Μπίνης, οι πιανίστες Μανόλης Τούρκος, Μήτσος Μέρτικας, Γιώργος Ροβερτάκης, κιθάρες οι Ανδρέας Σπαγαδώρος & Γιώργος Γοζαδίνος, βιολί ο Χρυσούλης & ο Αντώνης Κεραμιντζόγλου. Χορδιστής του πιάνου ο τυφλός Σαμουρτζίδης, Χιώτης, Μπέμπης, Μητσάκης, Λαυκας κ.α

Δεκαετία του 1960, σε κάποιο εξοχικό κέντρο. Στελιος Κερομύτης, Απόστολος Νικολαίδης, Αντώνης Ρεπάνης, Βουλα Γκίκα;, Γιώργος Λαύκας και τελευταίος διακρίνεται ο (τότε ακορντεονίστας) Γιωργος Κοινούσης.

Βαμβακαρης - Κερομύτης

Ο συγγραφέας και ερευνητής Ηλίας Πετρόπουλος (βέλος δεξιά), με την ορχήστρα των παλιών μπουζουξήδων, στο "ΚΥΤΤΑΡΟ", το 1972. Αναγνωρίσιμοι (από εμάς), πάνω ο Στελιος Κερομύτης, Μιχάλης Γενίτσαρης, Κουλης Σκαρπέλης με μπουζούκια, ο "Μπίρ-Αλάχ" Γιάννης Σταμούλης με κιθαρα. Κάτω απο δεξια ο Γιώργος Μουφλουζέλης, ο χοντρο-Νάκος (Κιουπρούλης Στέφανος), το "Σπυράκι" από τη Θεσσαλονίκη με μπαγλαμάδες. Ποια τραγουδιστρια να είναι δίπλα του;.. Με το ντέφι ο λατερνατζής Θόδωρος (Ρίκος) Νεραντζάνης. Μπροστά από τον Πετρόπουλο, ο Παύλος Ζέρβας του "ΚΥΤΤΑΡΟ".
*Από το βιβλίο "Ρεμπέτικα τραγούδια" Ηλίας Πετρόπουλος.
Δεκ: '70 "Θεμέλιο" στην Πάλκα, Αθηνα. Κηρομύτης, Μπαγιαντερας, Μ.Γενιτσαρης, Σπ.Καλφοπουλος, με την κιθάρα ο Μπάμπης Μαλλίδης!.
-πισω όρθιοι απο αριστερά: Οδυσσέας Μοσχονάς, Ι.Γεωργακοπουλου, Στ.Περπινιαδης και μια τραγουδίστρια.
Ο Βαγγέλης Μαρίνος (1935-2013) και ο Στέλιος Κερομύτης ... οι ρεμπέτες!!!

"Μουσικόραμα"  Δήμητρα Γαλάνη, Στέλιος Κηρομύτης, Λιζέττα Νικολάου, Κώστας Ρούκουνας, Κώστας Χατζηδουλής. Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης, 1977. (Αρχείο Λιζέττας Νικολάου)

"Χάραμα... Ο Στέλιος Κερομύτης στην ¨τρίχα¨, φέρνει τις βόλτες του υπό την πενιά του Τσιτσάνη!.."Κερομύτης και Μαρκος, από την έκθεση "Ρεμπέτικα τραγούδια τεκμήρια", στο Χίλτον. Μαζί του είναι και οι γιοί του Στέλιος και Δομένικος (8-5-1968)

ΜΟΥΣΙΚΗ/ΒΙΝΤΕΟ...

Οργανικα Κερομύτης ...
Τραγούδια..

Copyrights©2016 Design By | Ακάλυπτος