Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Σπύρος Λιόσης

Liosis Spiros
Σπύρος Λιόσης (μεγαλος δεξιοτεχνης του μπουζουκιου)
01-04-1940 // 18-10-2005 ...

Ήταν άρχοντας!. Ο μοναδικός ήχος του μπουζουκιού του σε άγγιζε, σε συγκινούσε. 
*ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΤΑ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΘΟΔΩΡΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗ. 
Από τους πιο έμπειρους σολίστες του μπουζουκιού, από το 1957 που πρωτοβγήκε στη δουλειά - πρώτη του εμφάνιση στο πάλκο, στου «Βλάχου» (!) στο Αιγάλεω - είχε συνεργαστεί με τους μεγάλους του λαϊκού τραγουδιού!.. 
*Παρέα με τον Αντώνη Κατινάρη, ως ντουέτο, ήταν επί 10 χρόνια οι μπουζουξήδες του Πάνου Γαβαλά (στα πρώτα χρόνια του '60, τότε που απογειωνόταν η φήμη και η δημοτικότητα του!), ενώ είχε συνεργαστεί με την Πόλυ Πάνου, τη Φούλη Δημητρίου, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Κώστα Κόλλια, τον Μιχάλη Γενίτσαρη, τον Μπάμπη Γκολέ κ.ά..
Σπάνια φωτογραφία με τον Δημητρη Ευσταθίου, στου «Περιβόλα», όπου είχε διατελέσει και δ/ντής λαϊκής ορχήστρας (συγκροτηματάρχης). Δεξιά στο μπουζούκι ο Σπυρος Λιοσης!!. Στα τέλη της δεκαετίας του '50 (1957+)

Τα τελευταία χρόνια είχαν δημιουργήσει μαζί με τον Κώστα Παπαδόπουλο, τον Χρήστο Κωνσταντίνου, τον Σπύρο Ιωαννίδη το συγκρότημα μπουζουκιών "Τρίχορδο" και είχαν δώσει συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος. Συμμετείχε στην παράσταση «Αμάν Αμήν» του Σταύρου Ξαρχάκου και τελευταία συνόδευε την Καίτη Νταλλη στην Πλατεία Βικτωρίας. 


Ο Σπύρος Λιόσης ήταν εκείνος που δίδαξε στον Στέλιο Διονυσίου πώς θα ερμηνεύσει τα τραγούδια του Πάνου Γαβαλά που είχε επιλέξει ο Σταύρος Ξαρχάκος.

*Από τα πιο "φημισμένα" παιξίματα του που αποτυπώθηκαν δισκογραφικά είναι το τραγούδι "Ο τρελός" ( Ασ'τον τρελό στην τρέλα του), του φίλου του Ακη Πανου εν ετει 1977.



Σπύρος Λιοσης, Αντωνης Μουστακας!, Κ. Παπαδοπουλος και ο Ακης Πάνου!
1973 κέντρο "Πανόραμα" στο Φάληρο. Βασίλης Τσιτσάνης (δεν φαίνεται στην φωτο), Χαρούλα Λαμπράκη, Σπύρος Λιόσης, Γιάννης Πολυκανδριωτης και πολύ άλλοι.. χρυσές εποχές!!!

Κέντρο "Τζίμης ο Χονδρός" 1963, με Γαβαλα, Χρηστάκη κ.α. Το ντουέτο στα μπουζούκια Αντώνης Κατινάρης και Σπύρος Λιοσης "Σπύρακης" ήταν το πρώτο δυνατό δίδυμο του Πάνου Γαβαλά.


Το δίδυμο του Γαβαλα, μπουζούκια Σπύρος Λιοσης και Αντώνης Κατινάρης. 1964 , σκηνή από την ταινία "Πικρή μου αγάπη" Δες
"Σπηλιά Παρασκευά" 1966, με Μπιθικωτση και μπουζούκια το δίδυμο Κατινάρης - Λιοσης.

Εδω μαζι τους ειναι και ο μεγαλος Βασιλης Τσιτσανης!!

-ακόμα ξεχωρίζουν: Μπέμπα Φινετη (τραγουδι), στο πιάνο η Ευαγγελια Μαργαρωνη και Στο ακορντεόν ο Γιωργος Κοινουσης! (απο ταινια).
Απόστολος Καλδαρας, Μιχάλης Μενιδιάτης και ανάμεσα τους ο ηθοποιός "το παιδί του λαού!" Νίκος Ξανθοπουλος!
- (ακορντεόν) Βασίλης Βασιλειαδης!, τέρμα αριστερά (μπουζούκι) Αντώνης Κατιναρης, δίπλα του ο Σπύρος Λιοσης (μπουζούκι!), η Φουλη Δημητριου και άλλοι!..
(από ελληνική ταινία!)
Φώτο από το κέντρο "3 Γέφυρες" τού Νίκου Καρυστινού, στα χρόνια τών '60ς.. Ο Μιχάλης Μενιδιάτης - (στο κέντρο), η μαυροφορούσσα Γιώτα Λύδια και η Άννα Χρυσάφη στα δεξιά τής φώτο.. *Μπουζούκι ο Σπύρος Λιόσης και μπαγλαμά ο Αντώνης Ρεπάνης.

-
Κώστας Παπαδόπουλος και Σπύρος Λιόσης
Κώστας Τσίγκος (δίπλα στο Σπύρο Λιόση) & Νίκος Μαραγκόπουλος
Ο Κώστας Τσίγκος έχει ηχογραφήσει συνολικά 12 τραγούδια, εκτός του "ρεμπέτικου" συνεργαζόμενος με τον Χρυσίνη τον Ακη Πάνου και τον Κριμιζάκη στην τελευταία του δουλειά..
(Μαθητής του Στ. Χρυσίνη!)
Στα χρόνια των '80ς, 3 μπουζουκίστες και η Φούλη.. Ξεκινώντας από τα δεξιά: ο Ιωάννης Δημητρακόπουλος, ο Σπύρος Λιόσης, ο Νίκος Μπρούμας και η Φούλη Δημητρίου.

Σπύρος Λιόσης (με μπουζούκι του φίλου Ακη Πανου).

1996 - '97. Νίκος Σαραγούδας (ούτι), Κατερίνα Σκορδαλάκη (ντέφι), Σπύρος Λιόσης, Μαρια Καπετανιδου. Πίσω, με μπουζούκι ο Αρίστος Μαραγκός, Μπάμπης Αντωνίου (μπαγλαμα), Γιωτα Νέγκρα, Ζερβουδακης (κιθάρα) Στεφανος (ακορντεον). *Φωτο από Αρίστος Μαραγκός.
Απο αριστερά: Νίκος Σαραγουδας, Κατερίνα Σκορδαλακη, Σπύρος Λιοσης, Μαρια Καπετανιδου και Αριστος Μαραγκός!.


Χειμώνας του ’92-’93 στα 9/8 - ο Σ.Λιόσης με τον Μ. Γεννίτσαρη και τον Γιάννη Παπαβασιλείου "Βλάχος".


ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ ...

Οι "λαϊκοί χοροί" με μπουζούκια τους Στέλιο Ζαφειρίου και Σπύρο Λιόση και την ορχηστρική επιμέλεια του Νάκη Πετρίδη ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν, από τη Music-Box, την άνοιξη του 1962.

Copyrights©2016 Design By | Ακάλυπτος