Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Νίκος Πουρπουράκης ή NICK DAKIS (POURPOURAKIS) 1930 - 2015

"Ο Σολίστας της Αμερικής"
Ένα από τα πιο δημοφιλή και πιο αγαπημένα μπουζούκια διασκεδαστές των ΗΠΑ.
Νικος Πουρπουρακης ~ Αμερικη

"62 χρόνια τραγούδι, 62 χρονιά πάνω στο πάλκο"

NICK POURPOURAKIS "ΧΙΩΤΑΚΙ"
(Οιννούσες Χίου, 5 Μαΐου 1930 / Καλλιφόρνια ΗΠΑ, 11 Απριλίου 2015)
Έφυγε σε ηλικια 85 χρονών ο τελευταίος ρεμπέτης παλιάς φρουράς, μεγάλος σολίστας τις δεκαετίας του '50 στην Αμερική, οπού ζούσε από τα τέλη τις δεκαετία του '40 .. Από τους πρώτους - αν όχι ο μοναδικός - μεταπολεμικούς μπουζουξήδες που ξεκινήσανε την καριέρα τους στην Αμερική!.



Νικος Πουρπουρακης
με Τατασοπουλο!
Γεννήθηκε το 1930 στις Οινουσες Χίου απο γονεις μικρασιατες. Ο πατερας του Γιαννης Κουτσουδακης η' Πουρπουρακης γεννηθηκε στο Καραπουρνο της Ιωνιας κι επαιζε λαουτο. Ετσι και ο Νικος ασχοληθηκε με την μουσικη και τον τραβηξε το μπουζουκι αφου δοκιμασε πρωτα το λαουτο το μαντολινο και το βιολι.
- Στα 18του χρονια μπαρκαρισε στην Αμερικη οπου εκανε διαφορες δουλειες και παραλληλα τελειοποιουσε και την τεχνικη του στο οργανο.. Πηγε στη Νεα Υορκη οπου ανακατευτηκε σε πολλες κομπανιες, δουλεψε με τον Μαρκο Μελκον και τον τυφλο τουρκο ουτιστα Udi Hrand. Στην αρχη επαιρνε 12 δολλαρια την εβδομαδα, μετα 16, αλλα ειχε και πολλα τυχερα. Εκεινη την περιοδο ηρθε στην Αμερικη και η Ροζα Εσκεναζυ και δουλεψανε στο ιδιο μαγαζι για εναν χρονο. 



Club "Kifissia" - New York with Kostas Kaplanis and Anna Chrisafi. "I traveled with Petros Nikolau from Chicago to NY and we stopped in Detroit. We stayed and played at a club in Detroit for a week and the first night 4 customers had brought a large sack of silver dollars that they threw on stage for us. The next day I went to a music store and saw posters of my photos all over the shop. Salaries back then were $20.00 a week in NY." (Από τον Νικο Πουρπουρακη)

1950s New York - Violin: Nick Doneff,
Diamanto Baca, Roza Eskenazi,
Agapitios Tomboulis & Nicos Pourpourakis.

Φευγοντας η Ροζα, ο ιδιος ειχε μεγαλη ζητηση και στο κεντρο ''Βρετανια'' που δουλεψε επαιρνε 50 δολλαρια την εβδομαδα. Τον ζητουσανε απο αλλο κεντρο το ''Βολτον'' - με 100 δολλαρια την εβδομαδα (δεν τα επαιρνε ουτε ο Σινατρα, που λεει ο λογος) , χωρια τα τυχερα. Βρεθηκε στην Βοστωνη και παει σ' ενα Αραβικο μαγαζι, το ''Καιατ κλαμπ''. Απο το προηγουμενο μαγαζι, μεχρι δικαστηριο του κανανε για να τον παρουν πισω. Αυτα γινανε το '50-'54. Εκεινο το διαστημα, φτανει ενα καραβι απο την Αιγνουσα της Χιου με φιλους και γνωστους του. Ενα βραδυ φευγουν απο το μαγαζι και συνεχιζουν το γλεντι στο βαπορι. Τους παιρνει υπνος και το βαπορι μπαρκαρει (!). Οταν ξυπναει μεσοπελαγα, εχει και μια γυναικα πλαι του. Περναει ζωη και κοτα στο καραβι, τα μαγαζια πισω κανουν δικαστηρια κι αυτος τους τηλεφωνει απο το Ροττερνταμ για να ξεκαθαρισει την παρεξηγηση.. Μετα φευγει για Νεα Υορκη, γνωριζει τον Θόδωρο Καβουρακη, τον Αντωνιο Λωρη (βιολι), την Αγγελα Παλαγουδη, τον Θανάση Αθανάσιου ή "Πειραιωτη", τον Ανδρέα Πόγγη κ.α
- Με ορισμενους απο αυτους και καποιους αλλους ιδρύσανε την εταιρια ''Καλος Δισκος''. Ως επι το πλειστον επανεκτελουσαν γνωστες επιτυχιες της Ελλαδος-λαικα και ρεμπετικα-, επαιξαν ομως και παραδοσιακα αλλα και δικες τους συνθεσεις. Δεν θυμαται ποσους δισκους βγαλανε. Μετα απο τους δισκους εγινε πασιγνωστος και επαιζε και σε χοροεσπεριδες.
Νέα Υόρκη, 1952 -1954 η Βιργινία Μαγκίδου και ο Θόδωρος Καβουράκης στο μικρόφωνο, ο Θανάσης Αθανάσιου ή "Πειραιώτης" στην κιθάρα, Νίκος Πουρπουράκης στο μπουζουκι.

San Francisco. Δεκαετία του '50.
Μπουζουκiα: αριστερά Κωστας Καπλανης & δεξιά Νικος Πουρπουρακης. Τραγουδα η Νίτσα Γκρέζη (Nitsa Grezi), δίπλα η Κατίνα. Πίσω με κιθάρα ο Χαράλαμπος Τσομπανάκης (Bobby Tsobanakis). Στο κλαρίνο είναι ο μέγιστος Νικος Ρέλλιας από τη Γκούρα Κορινθίας. Γεννήθηκε το 1892 και σε ηλικία 14 ετών μετανάστευσε στην Αμερική. Πεθανε στης 8 Μαρτιου το 1969.

Γιάννης Τατασόπουλος και Νίκος Πουρπουράκης το 1956 στην Βοστόνη της Μασαχουσέτης, των ΗΠΑ.

1953-'54 Δίσκος της εταιρίας ''ΚΑΛΟΣ ΔΙΣΚΟΣ'' RECORD COMPANY NEW YORK, N.Y (KALOS DISKOS Recording) Ως επί το πλείστον επανεκτελούσαν γνώστες επιτυχίες της Ελλάδος λαϊκά και ρεμπέτικα, έπαιξαν όμως και παραδοσιακά αλλά και δίκες τους συνθέσεις. Ο Νίκος Πουρπουράκης συμμετείχε στα 54 τραγούδια, ως μπουζουξής και διευθυντής ορχήστρας.

Παει στο Σικαγο και δουλευει με Τατασοπουλο, Χιωτη, Καπλανη, Ρουκουνα, Μηττακη κ. α. Περνωντας τα χρονια, ανοιγει το πρωτο Ελληνικο εστιατοριο στην Αστορια το ''Ελλας καφε'', - δουλεψε πολυ καλα- αλλα τον τραβαγε η μουσικη, οποτε το αφηνει στον συνεταιρο του και συνεχιζει στο Κληβελαντ και στην Καλιφορνια. Τοτε τον βρισκει καποιος με μαγαζι στην Χαβαη και δουλευει στο καταστημα ''Μεντ γκρηκ'' για 9 χρονια. Τελικα γυρνα στην Καλιφορνια και ξαναπαντρευεται την Lea το 1985 (ειχε χωρισει την πρωτη του γυναικα που την ελεγαν Κατινα). Εχει 2 κορες και 2 εγγόνια!

Ειχε να ερθει στην Ελλαδα απο το 1961 αν και υπηρχαν συνεχεις προσκλησεις. Τελικα ηρθε το 2001, πήγε στις Οινουσες Χίου και επαιξε ζωντανα. ΔΕΣ Οσοι τον ακουσαν λενε οτι το παιξιμο του ητανε πολυ δυνατο οπως παλια!!!
Έφυγε στις 11 Απριλιου το 2015 .. Η μνήμη σου θα μείνει αιωνία στο Ελληνικό Λαϊκό Τραγούδι.

Lea and Nicos !!!!





    Γ. Τατασοπουλος, Πολυ Πάνου, (Αμερική) Yianni Tatasopoulos, Bobby Tsobanakis, Poly Panou, Nick Pourpourakis, Katina Dakis and band. "ELLAS CAFE", CHICAGO.

Με τον Μ. Χιώτη (ΗΠΑ) την χρονιά τού 1965, είχαν συνεργαστεί - (και στεγαστεί για περίπου ένα 6μηνο) στο ίδιο κέντρο...
On the table.
Αμερικη -Δεκ. '60
Μπουζουκι Νικος Πουρπουρακης, κλαρινο ELIAS TSIPAS (Δεξιά από τον Πουρπουράκη -μπροστά στην κιθάρα- κάθεται η πρώην γυναίκα του, η Κατίνα).
ΤΕΛΗ ΤΟΥ '60 (Ν.Υ)
ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΡΠΟΥΡΑΚΗΣ, ΜΕ ΑΝΝΑ ΧΡΥΣΑΦΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ !!!
Μερικά από τα μπουζούκια, του Πουρπουρακη!

THE TALENTED PEOPLE HE PLAYED BOUZOUKI WITH:

RECORDED ON KALOS RECORDS IN NEW YORK WITH
ROZA ESKENAZI
AGAPITOS TOMBOULIS
VIRGINIA MAGIDOU
THEODOROS KAVOURAKIS
ANGELLA PALLAGOUDI
ATHANASIOS ATHANASIOU
ANDONIS LORRIS
DIAMANDO BACA
ANDREAS POGGIS
FRANZESKAKIS

ARISTOPHONE RECORDS
JIM APOSTOLOU

ON STAGE WITH:
ROZA ESKENAZI - THE PARTHENON RESTAURANT, NEW YORK, THE CAPITOL HOTEL, NEW YORK
MANOLIS HIOTIS & MARY LINDA - ZAPPION PAVILION CLUB - NEW YORK
VIRGINIA MAGIDOU - NEW YORK
VAGGELIS PERPINIADIS & RIA NORMA, ZAPPION PAVILION CLUB - NEW YORK
AMALIA BACA, NEW YORK
THANASIS EVGENIKOS - NEW YORK
SORAYA MELIK - NEW YORK AND BOSTON
NICOS TSEPERIS, BOTH NEW YORK AND CLEVELAND
GEORGE KATSAROS - ZARRA CLUB - BOSTON
GEORGIA MITAKI - ELLAS CAFE, CHICAGO
BEBA BLANS - NEW YORK
UDI HRANDT - ZARA CLUB BOSTON
MARKO MELKON - ZAR CLUB BOSTON
ANNA CHRISAFI - NEW YORK
MANOLIS AGGELOPOULOS - NEW YORK
KOSTAS SEVASTAKIS (CLARINET & SAXOPHONE) - CLEVELAND
KOSTAS ROUKOUNAS - CHICAGO
JOHN TATASOPOLOS - 1955 - 1961 CHICAGO & BOSTON
POLLY PANOU - 1960 CHICAGO
KOSTAS KAPLANIS - CHICAGO
LOS ANGELES
JOHN (SPOROS) STAMATIOU - 1998
CHECKING DATA . . ..

(Αναμνήσεις από τον Νικο Πουρπουρακη στο Greektown USA)
"Μια όμορφη μέρα στο Ντιτρόιτ στη δεκαετία του 1960.
Όταν ταξίδευα από το Σικάγο στη Νέα Υόρκη, σταμάτησα στο Ντιτρόιτ. Ταξίδευα με τον Πέτρο Νικολάου, κιθαρίστας μου. Έμεινα για μία εβδομάδα. Μια μέρα εκείνη την εβδομάδα, μπήκα σε ένα κατάστημα μουσικής και είδα πολλές φωτογραφίες του εαυτού μου σε όλους τους τοίχους του καταστήματος. Ένιωσα τιμή.
Το ίδιο βράδυ, έπαιξα στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, THE LAFAYETTE. Κοίταξα επάνω και είδα τους σερβιτόρους σύροντας μια μεγάλη βαριά τσάντα. Ένας από τους πελάτες άνοιξε την τσάντα και άρχισε να πετάει ασημένια δολάρια σε μας. Αυτή ήταν μια έκπληξη και πάλι τιμή. Πέταξε σε μας πάνω από $ 1.000 σε ασήμι. Ήταν μια όμορφη νύχτα και άφησε μια υπέροχη ανάμνηση..
30 χρόνια αργότερα (εδώ στο Λος Άντζελες), ένας άνδρας με πλησίασε και μου είπε: ". Ήμουν ένας από τους σερβιτόρους που έσυρε την τσάντα με τα ασημένια δολάρια και δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το βράδυ"
Αυτή είναι μια υπέροχη ανάμνηση από εκείνες τις θαυμάσιες ημέρες στο Greektown USA"


1953

March 8, 1953 / Publicity Shot for Dance at the "Capital Hotel" New York.
POURPOURAKIS & HIS BAND WITH SPECIAL GUESTS. ESKENAZI & TOMBOULIS
"Καλος Δισκος" - '50

Νέα Υόρκη, Θόδωρος Καβουρακης τραγουδι, στο βιολι ο Αντωνης Λωρης, ο Νίκος Πουρπουράκης και ο Θανάσης Αθανάσιου ή "Πειραιωτης" στα μπουζουκια.



Early 1950s New York City
Early 1950s "BRITANIA" Restaurant, New York City.
ATHENIAN GARDENS - HOLLYWOOD, CALIFORNIA - 1970.

1965 Πουρπουρακης, Χιωτης, Λιντα (Αμερικη)
Δεκαετια '70
1970's Hawaii.

Νίκος Πουρπουράκης ή NICK DAKIS (POURPOURAKIS) 1930 - 2015

NEWSPAPER CLIPPING FROM A BOSTON PAPER FROM MAY 27, 1955.
"NIKO THE TROUBLE MAKER".
GREEK AMERICAN MUSIC HISTORY!!!

POURPOURAKIS R.I.P


ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ ...


Copyrights©2016 Design By | Ακάλυπτος