Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Τάσος Σοφόπουλος 1934 - 2012

Sofopoulos Tasos
Ένας από τους σημαντικούς δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, που έφυγαν για την Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του '50..
Ο Τάσος Σοφοπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, στα Κάτω Πετράλωνα το 1934...
Πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε μια εργατική γειτονιά της Αθήνας μέσα στις τραγικές συνθήκες της κατοχής.. Το πρώτο του μπουζούκι που αποκόμησε από δικά του χρήματα του το έσπασε ο πατέρας του προσπαθόντας να τον "προστατέψει", άλλα τα πράγματα είχαν πάρει το δρόμο τους!.. Αρχισε να έχει συνεργασίες με διαφόρους εμπειροτέχνες μουσικούς παίζοντας σε γάμους, βαφτίσια, πανηγύρια κ.ά.

Σύντομα γνώρισε τους μεγάλους της εποχής, Μάρκο, Παπαϊωάννου, Τζουανάκο, Γιωργο Τσιμπίδη κ.λ.π Άρχισε με κάποιους από αυτός να δουλεύει σε μαγαζιά. Έτσι γίνετε ένας φτασμένος μουσικός με εμφανίσεις στα πάλκα της Αθήνας και της επαρχίας.
Δεν γνωρίζουμε -εκτός από την Αμερική- για την παρουσία του σε ηχογραφήσεις στην Ελλάδα.


Έπαιξε πολλά χρόνια στα Αμερικάνικα πάλκα..
Το 1958 φεύγει για την Αμερική, κουβαλώντας στις αποσκευές του ήδη μια σημαντική εμπειρία - πρόλαβε να παίξει και με τον Μάρκο Βαμβακάρη - αλλά και τις τραγικές μνήμες μιας Ελλάδας κατεστραμμένης από τον Εμφύλιο και την φτώχεια..


Φωτογραφία από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, στην Ουάσινγκτον. Τάσος Σοφόπουλος μπουζουκι, 13 Απριλίου 1959, Greektown της Νέας Υόρκης. Τίτλος: Ελληνική ορχήστρα στο Port Said Cafe, 257 W. 29 St., ακριβώς ανατολικά της 8 Ave. / Δημήτριος Κεσογλίδης, φωτογράφος ειδήσεων.
Title: Greek orchestra at Port Said Cafe, 257 W. 29 St., just east of 8 Ave. (Demetrios Kesoglides, news photographer). *Repository: Library of Congress Prints and Photographs Division Washington, D.C. 20540 USA. *Source Collection: New York World-Telegram and the Sun Newspaper Photograph.

Στην Αμερική ρίχνει άγκυρα κάνοντας τουρνέ σ' ολες τιs πολιτείες, Σαν Φρανσίσκο, Λας Βέγκας, Σικάγο, Νέα Υόρκη, έφτασε μέχρι την Χαβάη και τον Καναδά, διασκεδάζοντας τους απανταχού Έλληνες. 
Greek Town, USA, N.Y - Alector Records 
Είχε το προνόμιο να παίξει σε ηχογραφίσεις με τον Δημήτρη Στεργίου τον περίφημο "Μπέμπη". Παίζει δεύτερο μπουζούκι στο "Bebi's Lament" (Παράπονο του Μπέμπη) στο "Ελα κάνε μου παρέα" και μπαγλαμά στο "Κουβέντα με το Χάρο" και στο "Παστουρμα".
Έχει ηχογραφήσει και με τον Ιορδανη Τσομίδη κάποια σόλο / οργανικά κομμάτια, άλλα και με τον Σταυρο Τζουανάκο και τον Αργύρη Βαμβακάρη. 
Στην Αμερική συνεργάστηκε με τους: Μπέμπη, Τσομίδη, Ανέστo Αθανασίου «Γύφτος», Γιωργο Τσιμπίδη, Χαρη Λεμονόπουλο, Τζουανάκο, Αργύρη Βαμβακάρη, Παναγιώτη Σαρίκα, Σωτήρη Καλυμνάκη, Στέλιο Λαζάρου (βιολί), Τάσος Χαλκιάς (κλαρίνο) Στέλιο Σουγιουλτζή, αλλά και τον Τάκη Μπίνη, την Σεβάς Χανούμ, την Μπέττυ Δασκαλάκη με τον Κώστα Γρυπάρη, την Πόλυ Πάνου και άλλους..

Greek Town, USA (1960) USA - Stereophonic Recordings. N.Y - Alector Records. *Bebi Stergiou And The Alector Anatolian Ensemble.

Greek Town II, USA (1961) USA - Stereophonic Recordings. N.Y - Alector Records. *Bebi Stergiou And The Alector Anatolian Ensemble.

Τάσος Σοφόπουλος μπουζουκι στην Αμερική 1967.
Από εφημερίδα "Long Beach Independent" της Καλιφόρνιας της 3 Αυγούστου το 1967. Διαφημιστικό για το εστιατόριο/κέντρο "GRECIAN ROOM" / 101 Ranch House (1600 Pacific Coast Highway, Seal Beach) ιδιοκτησίας του Βασίλη (Μπιλ) και Τούλας Σμυρνιώτης. Το 1968, μετονομάστηκε για λίγο σε "Grecian Inn", γιατί έκλεισε μερικούς μήνες αργότερα.. Εκτος απο τον Σοφόπουλο, συμμετέχουν επίσης: ο Γιώργος Γεωργιάδας (ακορντεόν), ο Τούρκος "Zeki" (ντραμς), η (belly dancer) Dara, χορεύτρια από το Ισραήλ.

Ο Τάσος Σοφόπουλος το 1989-'90 γύρισε στην Ελλάδα (με μια μικρή σύνταξη από την Αμερική), επιλέγοντας συνειδητά τον μοναχικό δρόμο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παίζοντας που και που σε μικρές ταβέρνες με κόσμο που ήθελε να ακούσει και μπορούσε να εκτιμήσει αυτό το είδος της μουσικής. Το στέκι του ήταν στον Κολωνό στην ταβέρνα της «Μεταξούς» όπου έπαιζε με τον μεγάλο Τόλη Χάρμα μέχρι τον θάνατο του Χάρμα, πριν λίγα χρόνια..

Το 2007, μετά από επιμονή λιγοστών φίλων του, έκανε κάποιες έκτακτες εμφανίσεις στο, ιστορικό πλέον, «Μπαράκι του Βασίλη», στις «Χίλιες και δυο Νύχτες», ενώ η τελευταία του δημόσια εμφάνιση, πριν τον καταβάλλουν τα προβλήματα υγείας, ήταν στις 15 Δεκέμβρη 2011 στην ταβέρνα « 'Αμα Λάχει», σε μια βραδιά αφιερωμένη σε αυτόν!
Πέθανε ξημερώματα της Κυριακής 18 Νοεμβρίου 2012 σε ηλικία 78 ετών..
~Μέρος από το enxordo.gr

Τάσος Σοφόπουλος 1934 - 2012


* Ο οργανοποιός Παναγιώτης Βαρλάς, που είχε γνωρίσει τον Σοφόπουλο, αναφέρει ότι το παρατσούκλι του ήταν "Φαρούκ"! και προσθέτει: "..Έπαιξε μπουζούκι στην ταινία ζορμπάς με τον Άντονι Κουίν... Ήταν ωραίος άνθρωπος και καλαμπουριτζής... Την τελευταία του πνοή την άφησε σπίτι του στο ύπνο.."


+ extra
Σπάνιες Ορχηστρικές ηχογραφήσεις Αμερικής του '60..
Ορχηστρικά Σόλο / Μπουζούκια: Σταύρος Τζουανάκος, Αργύρης Βαμβακάρης και o Τάσος Σοφόπουλος!!. 
*Οι τρεις τους στην Αμερική, την δεκαετία του '60 ηχογράφησαν μαζί, 4 ορχηστρικά κομμάτια!: "Συλβάνα" (Χιώτη), "Αραπίνες" (Νύχτες μαγικές) Τσιτσανη, "Ο μαχαραγιάς" (Τζουανάκου) & την "Μισιρλού".





Copyrights©2016 Design By | Ακάλυπτος