Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Στράτος Παγιουμτζής "Τεμπέλης" 1904 - 1971

Stratos Pagioumtzis
ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ
Ο επιλεγόμενος «Τεμπέλης», και το τρίτο από τα τέσσερα μέλη της «ΤΕΤΡΑΔΟΣ ΤΗΣ ΞΑΚΟΥΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ», της πρώτης πρώτη αμιγώς λαϊκή ορχήστρα - κομπανία. Λαϊκός τραγουδιστής της πρώτης περιόδου του λαϊκού μας τραγουδιού.
Ο Στράτος Παγιουμτζής, είναι ο τραγουδιστής που όπως είχε πει ο Βασίλης Τσιτσάνης, είχε «αηδόνια στο λαρύγγι».

Γεννήθηκε το 1904 στο Αιβαλί (Κυδωνιές) της Μικράς Ασίας.
Ο πατέρας του ηταν ψαράς, και έπαιρνε μαζί του σαν βοηθό τον μικρό Στράτο.
Παρόλο που ο μικρός Στράτος δεν καταγόταν από μουσική οικογένεια, διακρινόταν για την ερμηνεία του στα μικρασιάτικα τραγούδια και στους αμανέδες.
Γύρω στο 1925, ο Στράτος γνώρισε το Μάρκο Βαμβακάρη, έγιναν φίλοι, και άρχισαν μάλιστα να συνεργάζονται.
Λίγο πριν το 1930, ο Στράτος, ο Μάρκος, ο Δελιάς, ο Κερομύτης, ο Μπαγιαντέρας, και άλλοι μεγάλοι του Ρεμπέτικου με τους ‘μπουζουκομπαγλαμάδες τους παίζουν παλιά τραγούδια, αλλά και καινούργια, δικά τους, στα στέκια του Πειραιά με μεγάλη επιτυχία!.

 Όταν ο Μπάτης αδυνατώντας για «ειδικούς λόγους..!!!» (είχε μαστουρώσει πολύ!) να τραγουδήσει την τελευταία στιγμή της ηχογράφησης δυο τραγούδια του, την κατάσταση έσωσε ο Στράτος τραγουδώντας στους «τόνους» του Μπάτη το «ΖΕΙΜΠΕΚΑΝΟ ΣΠΑΝΙΟΛΟ», και το «ΜΑΓΚΕΣ ΚΑΡΑΒΟΤΣΑΚΙΣΜΕΝΟΙ».
Έτσι, με την ευκαιρία αυτή, και τραγουδώντας σαν το Μπάτη, αποτυπώνεται στους δίσκους για πρώτη φορά η φωνή του μεγάλου αυτού τραγουδιστή.

 Όλα αυτά συνέβησαν στα τέλη του 1933. η κυκλοφορία των πρώτων δίσκων του, καθώς και των δίσκων του Μάρκου, αλλά και των υπολοίπων, συμπίπτει με την εμφάνιση το καλοκαίρι του 1934 στη «Μάντρα του Σαραντόπουλου» της Τετράδος της Ξακουστής του Πειραιώς. Ήταν γνωστή ως «Τετράς του Πειραιώς», στην καθαρευουσιάνικη εκδοχή του Γιωργου Μπάτη.


Ο Στράτος σαν ερμηνευτής, έκανε ΜΠΑΜ!, με αποτέλεσμα όλοι οι μεγάλοι συνθέτες του Ρεμπέτικου να τον θέλουν να πει τα τραγούδια τους!. 
 Στα μέσα της δεκαετίας του '30 η φωνή του Στράτου Παγιουμτζή είναι ήδη μύθος. Από τότε αναφέρεται μόνο με το μικρό του όνομα, ακόμα και σε ετικέτες δίσκων. Το 1935 τον χρησιμοποιεί ως ερμηνευτή ο Βαγγέλης Παπάζογλου («Σαν εγύριζα απ' την Πύλο») και από το 1937 και άλλοι μεγάλοι Μικρασιάτες δημιουργοί: Ο Παναγιώτης Τούντας («Περσεφόνη μου γλυκιά», «Είν' ευτυχής ο άνθρωπος» κ.ά.), ο Κώστας Σκαρβέλης («Σε γελάσανε», «Ο κόσμος πλούτη λαχταρά» κ.ά.) και ο Σπύρος Περιστέρης («Θαλασσινό μεράκι», «Για σένα μαυρομάτα μου» κ.ά.).
 Το 1938 ο Στράτος θα τραγουδήσει Μανώλη Χιώτη («Δε λες το ναι και συ») και μερικά απ' τα καλύτερα τραγούδια του Μπαγιαντέρα («Γυρνώ σαν Νυχτερίδα», «Χατζηκυριάκειο»). Με τον Τσιτσάνη είχε γνωριστεί μερικούς μήνες νωρίτερα και μαζί του θα ξεκινήσει μια πολύχρονη συνεργασία. Δεκάδες πασίγνωστα τραγούδια του Τσιτσάνη πρωτοηχογραφήθηκαν με τη φωνή του Στράτου Παγιουμτζή, κάτι που δεν είναι καθόλου άσχετο με την επιτυχία τους.
Η μεγάλη στιγμή στην καριέρα του Στράτου, είναι όταν ερμηνεύει (1938+) τα τραγούδια του πρωτοεμφανιζόμενου τότε Βασίλη Τσιτσάνη !!!.
..

 Μετά την Κατοχή, ο Στράτος συνεχίζει τη συνεργασία του με τους παλιότερους λαϊκούς δημιουργούς (Μάρκο, Τσιτσάνη, Χιώτη κλπ.) και με νέους, όπως ο Απόστολος Καλδάρας («Πάνω σ' ένα βράχο») και ο Γιώργος Μητσάκης («Μάγκας βγήκε για σεργιάνι»). Θα συνεχίσει στη δισκογραφία ως τα μέσα της δεκαετίας του '50, οπότε με την άνθηση του λεγόμενου αρχοντορεμπέτικου η καριέρα του θα πάρει την κατιούσα (από τις εταιρίες)
 Στις αρχές της δεκαετίας του '60 ο Ζαμπέτας τον ξαναφέρνει στο προσκήνιο, εκμεταλλευόμενος τη μεγάλη του επιρροή στις εταιρίες. Ο Στράτος ηχογραφεί προπολεμικά ρεμπέτικα του Χατζηχρήστου, του Τσιτσάνη και άλλων δημιουργών, τον περίφημο αμανέ «Μινόρε του Στράτου» και τον ύμνο του Ολυμπιακού «Ολυμπιακέ μεγάλε, Ολυμπιακέ τρανέ» («Ολυμπιακέ μεγάλε, Ολυμπιακέ τρανέ / που εσάρωσες τη Σάντος, την ομάδα του Πελέ). Εκτός απ' τη δισκογραφία, ο Στράτος επανέρχεται στα λαϊκά πάλκα, όπου δούλευε ασταμάτητα απ' το 1934 έως το 1955.

Τον Οκτώβριο του 1971, πραγματοποιεί το όνειρό του, να πάει στην Αμερική (το 1937 είχε συλληφθεί για χρήση χασίς με αποτέλεσμα να μην του εκδόσουν ποτέ διαβατήριο!). Εμφανίζεται στο κέντρο "Σπηλιά" στη Νέα Υόρκη με το Λευτέρη Τσαγκάρη, το Μάνο Παπαδάκη και άλλους.

 Έπειτα από μια σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων, πεθαίνει τελικά πάνω στο πάλκο στις 16 Νοεμβρίου 1971 σε ηλικία 67 ετών.. Σε περίπου δυο μήνες μετα, τον ακολουθεί στην αιωνιότητα και ο φίλος του Μάρκος Βαμβακάρης...

Ραντεβού για χορό... στου "ΣΤΑΥΡΑΚΗ" !!!. Μέ μάγκικη .. ορχήστρα!.. Μάρκος, Στρατός, Μπέλλου, Καμπανης ....

Ερμήνευσε τραγούδια των
ΤΟΥΝΤΑ, ΣΚΑΡΒΕΛΗ, ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, ΟΓΔΟΝΤΑΚΗ, ΣΕΜΣΗ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ, ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ, ΜΠΑΤΗ, ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, ΤΣΙΤΣΑΝΗ, και όλων των μεγάλων δημιουργών του ρεμπέτικου αλλά και λαϊκού τραγουδιού... 
*μερος απο ΠΗΓΗ

*Ο Γιωργάρας ο Ζαμπέτας, στο τραγούδι του "Η Κόλαση", λέει για τον Στράτο: «..Τον πρώτο και καλύτερο συνάντησα τον Στράτο, τον Στράτο τον Παγιουμιτζή, που λέγαμε τεμπέλη, και φύτευε το χόρτο του σε ξέφραγο αμπέλι..»


ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕ, ΠΕΡΙΠΟΥ 250 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΙΣ 78 ΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 100 ΣΕ 45ΑΡΙΑ.

" Βρέ σύ Στράτο, βρέ σύ Στράτο, φτιάξε ενα ναργιλέ αφράτο! "

{Φωτο α} Στην πάνω σειρά (οι αναγνωρίσιμοι): ο αριστερόχειρ κιθαρίστας ο Γιάννης Σκληρός και στην άλλη άκρη ο μεγάλος τραγουδιστής με το προσωνύμιο ''Τεμπέλης'' Στράτος Παγιουμτζής!. Στην κάτω σειρά: μπουζούκι παίζει ο Θόδωρος Πολυκανδριώτης, όρθιος τραγουδά ο Μιχάλης Μενιδιάτης, δίπλα του η Φωφώ Στράτου - κόρη του Στράτου! [Φωτεινή Παγιουμτζή, με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Φώτω ή Φωφώ Στράτου] και μετά ο μέγας ''Μπέμπης'' Δημήτρης Στεργίου με τις ασύλληπτες πενιές του!. Δίπλα από τον Στεργίου ο κιθαρίστας Παναγιώτης Μιχαλόπουλος!
 
{Φωτο β} απο αριστερα ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΛΗΡΟΣ ΚΙΘΑΡΑ. ΘΟΔ. ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗΣ, ΜΙΧ. ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ, ΦΩΤΩ (ή Φωφώ) ΣΤΡΑΤΟΥ (Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗ - ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ). ΣΤΕΡΓΙΟΥ "ΜΠΕΜΠΗΣ", ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, πισω απο τον Μπεμπη ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ. (Απο το βιβλιο "8 ΛΑΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ" - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΤΗΣ.)

Βασίλης Σπηλιόπουλος - Στράτος Παγιουμτζής και Φωφώ Στράτου στη "Ταϊτή".
[Από τους αφανείς δεξιοτέχνες και σύνθετες της δεκαετίας του 1950 - '60 ο Βασίλης Σπηλιόπουλος, δεν γνωρίζουμε πολλά.. Τον βρίσκουμε να παίζει μπουζούκι -μαζί με τον Αργύρη Βαμβακάρη- στην φωνογράφηση για το περίφημο τραγούδι του Λουκά Νταράλα «Το βουνό» του 1954, (το τραγούδησαν Καίτη Γκρέυ και Δημήτρης Ρουμελιώτης) και στο «Καταστροφές και συμφορές» Καζαντζιδης, πάλι με τον Αργ. Βαμβακάρη. Επίσης στο «Τι όμορφη που είσαι όταν κλαις» (HMV AO 5149 μουσική Στελιου Χρυσίνη και σε στίχους Χρηστου Κολοκοτρώνη) με Ερμηνεία Γιάννης Κυριαζής και Δημήτρης Ρουμελιώτης, *μπουζουκι παίζουν Βασίλης Σπηλιόπουλος και Απόστολος Καλδάρας!. ~ Ο Βασίλης Σπηλιόπουλος έχει ηχογραφήσει δικά του τραγούδια -στην Odeon - Parlophone- άλλα και κάποια ωραία οργανικά κομμάτια. Στα μέσα της δεκαετίας του '60 τον συναντάμε σε δίσκους 45 στροφών της εταιρίας "DIPLOPENIA" αλλά και της "Athénée". ~ Γνωστά τραγούδια του: «Η γλώσσα της μαγκιάς» σε στίχους Γιώργου Μουφλουζέλη με τον Σπύρο Ζαγοραίο, «Η Όμορφη Σμυρνιά» 1961 (που στους στίχους αναφέρετε για του "Κέφαλα" το μαγαζί στην Κοκκινιά) με τον Βαγγέλη Περπινιάδη -και το 1962 με την Γιωτα Λυδια.]

1956 στου "ΒΛΑΧΟΥ"
Ζαμπετας και Στρατος!
1957 - στου "ΚΕΦΑΛΑ"
Μπινης, Στρατος, Μαιρη Τζανετ, Β. Περπινιαδης
(πισω) στο βιολι ο Ρομπεν, κιθαρα Γ. Σαλασιλης και ακορντεον Ν. Παπαντωνιου
Δελιάς, Μπάτης, Στράτος ! ! !
Η φωτογραφία πρέπει να είναι πριν του "Σαραντοπουλου" (καλοκαίρι 1934) και πιθανόν κατα τη διαρκεια των πρωτων ηχογραφησεων του Μπατη 1932-33
-
Γύρω στο 1935 στον Πειραιά - Μπάτης, Κηρομύτης, άγνωστος με κιθάρα, Παγιουμτζής, Παπαϊωάννου !!
Ο Στράτος με την γυναίκα του Ζωή (10-11-1939)
Ο Σπιτάμπελος, ο Στράτος, ο Γιώργος Παπαδόπουλος γνωστός ως "Βλάχος" και η μετέπειτα συζυγός του Λέλα Παπαδόπουλου!!! (30-6-1949)

Ο Μιχάλης Γενίτσαρης, ο Αργύρης Βαμβακάρης, ο Στράτος ο Τεμπέλης κι ο Θανάσης Μπάτης (ο γιος του Γιωργου), 1949
Η Ντόρα, ο Ζαμπέτας, ο Στράτος, ένας άγνωστος και (γονατιστή) η Ανθούλα Αλιφραγκή (1955)
Απόστολος Καλδάρας (μπουζούκι) , Στράτος Παγιουμτζής με τον μπαγλαμά του, στο κέντρο "Ζούγκλα" το 1953. Κιθάρα ο Χρήστος Λαβίδας.
Στράτος Παγιουμτζής
ΑΠΟ ΤΟΥ "ΒΡΑΝΑ" ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 1961
Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΡΚΟΣ, ΣΤΟΥ "ΒΡΑΝΑ" ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 1961
ΣΤΡΑΤΟΣ - ΜΑΡΚΟΣ , Δεκαετία '60

Σε καποιο λαικο κεντρο το 1960. Δυο μεγαλοι τραγουδιστες, ο Στρατός Παγιουμτζης με τον μπαγλαμα του και ο Πανος Μηχαλοπουλος με την κιθαρα του στο κεντρο. * Στα μπουζούκια τους πλαισιώνουν οι πλέον ειδικοί, δεξια μας ο ρεμπέτης, μπουζουξή και συνθέτης Θόδωρος Πολυκανδριωτης και αριστερα ο μεγαλος γιος του Γιάννης Πολυκανδριωτης! - εφυγε το 2019, ζουσε χρονια (απο το '96) στο Λονδίνο και ειχε σχολή για μπουζουκι στο Middlesex.

Ηλιας Ποτοσιδης με μπουζούκι, διπλά του ο Στράτος "το λεει!", ο Σαλασιδης με κιθάρα κ.α! ..
στου "Κεφαλα" το 1957
Στράτος Παγιουμτζής


ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ ...









Copyrights©2016 Design By | Ακάλυπτος