Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

κέντρο ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ (Καισαριανή)



Το εγκαινίασε μεταπολεμικά ο Πάνος Γαβαλάς, είχε άλλο όνομα και δέσποζε στην Καισαριανή, στην περιοχή Σκοπευτήριον..

Μετά το ’60 και αφού άλλαξε χέρια -από το 1964 ανήκε πια στον Κίμωνα Φαραντζή- μετονομάζεται σε Χάραμα (από το τραγούδι του Παπαϊωάννου «Πριν το χάραμα μονάχος») κι επαναλαμβάνεται κι εδώ η επιτυχημένη σύμπραξη Τσιτσάνη - Παπαϊωάννου που είχε προηγηθεί στο Φαληρικόν το 1956..


Σε πρώτο πλάνο ο Τσιτσάνης με τη Γαλάνη και στο βάθος -πισω- ο Παπαϊωάννου (απο lifo.gr)

Ο Παπαϊωάννου στο Χάραμα, παίζει με το μπουζουκι πίσω απ' το κεφάλι!.

Κάποιο βράδυ τού 1971, στο κέντρο "Χάραμα" στην Καισαριανή, μία θεατροπαρέα βγαίνει για να διασκεδάσει και να απολαύσει τον Βασίλη Τσιτσάνη, αλλά και τον Γιάννη Παπαϊωάννου - (συνεργάτες / φίλοι / κουμπάροι).. Η Ελένη Ερήμου, ο Κώστας Καζάκος και η Τζένη Καρέζη, απαρτίζουν αυτήν την μουσικόφιλη παρέα.(πληροφ. απο Γ. Ζγούρας)


Στο Χάραμα γυρνάει τις στροφές του ο Τσαρούχης, εδώ μεσουρανεί η Μπέλλου για χρόνια, εδώ συχνάζει ο Φλωράκης και αλλοι!!..
Μιας και η μουσική παράδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού εντάχθηκε στον κατάλογο της UNESCO για την «Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας», σε μία ακόμη στιγμή αναγνώρισης της ξεχωριστής θέσης που κατέχει στην λαϊκή παράδοση!.. 
*Εδώ για την UNESCO ο Τσιτσάνης ηχογραφεί ένα live, που γίνεται διπλός δίσκος το 1980 από τη θρυλική ετικέτα δίσκων της Oμόνοιας «TzinaVenus». "Το Χάραμα Τραγούδια και ταξίμια του Βασίλη Τσιτσάνη".
- Η Unesco το 1979.. στέλνει τον καθηγητή εθνομουσικολόγο Simha Arom στην Ελλάδα να καταγράψει για το αρχείο της την Ελληνικη λαϊκή μουσική. Η ερευνήτρια λαϊκής μουσικής Τατιανα Γιαννοπουλου απο το Παρίσι στέλνει τον εν λόγω καθηγητή μας στον Β. Τσιτσανη!. Ο Τσιτσανης δουλευει αυτον τον καιρο στο "Χαραμα".. Το τι γράφτηκε σ'αυτο το δίσκο, αποτελει θησαυρό της λαϊκής μας μουσικής!. Η εγγραφη γινεται μια και εξω, οπως την εποχη του ρεμπετικου!!... 
Ο δίσκος ηχογραφηθηκε, απο τον καθηγητη-εθνομουσικολογο SIMHA AROM , για την Unesco (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) του Ο.Η.Ε., στην κουζίνα !!!!!!!!!!!!!! του μαγαζιού ''Το Χάραμα'' , χωρίς PLAYBACK και REMIXING και με τρεις μονο μουσικους και την Ελένη Γεράνη, τα ξημερωματα, μετα το τελος του προγραματος, στις 15 Φεβρουαριου 1980.
- Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει και στη Γαλλία το 1985, κατακτώντας το βραβείο της Μουσικής Ακαδημίας Charles Gross!
Απο διπλό δίσκο που κυκλοφόρησε το 1980 με τίτλο "Το χάραμα Τραγούδια και ταξίμια του Βασίλη Τσιτσάνη"
Ο δίσκος κυκλοφόρησε από τη μικρή εταιρεία "Venus-Tzina" και περιέχει μεγάλες επιτυχίες του Τσιτσάνη, ερμηνευμένες από τον ίδιο και την Ελένη Γεράνη αλλά και υπέροχα ορχηστρικά θέματα, με προεξάρχοντα στο μπουζούκι τον ίδιο τον Τσιτσάνη !!!!
(μια αυθεντική ηχογράφηση με τα τρία παραδοσιακά όργανα, Μπουζούκι, Κιθάρα και Μπαγλαμά, εγγραφή ζωντανή χωρίς PLAYBACK και REMIXING, όπως τον παλιό καλό καιρό!!! .. Η ηχογράφηση άρχισε μετά το τέλος του προγράμματος στο "Χάραμα" , όταν έφυγε και ο τελευταίος πελάτης και τα γκαρσόνια, μαζεύτηκαν στην κουζίνα του μαγαζιού, ο Τσιτσάνης με το παλιό του μπουζούκι- όχι το ηλεκτρικό- ο Γιάννης Δεδές με την κιθάρα, ο Μ.Μαλλίδης μπαγλαμά και η Ελένη Γεράνη .. Η ηχογράφηση άρχισε με πολύ κέφι , χωρίς καμιά σχεδόν διακοπή, χωρίς καμιά επανάληψη, μια κι έξω !!!.. ΑΚΟΥΣΕ


"Τη δεκαετία του 1970, δίπλα στον Βασίλη Τσιτσάνη στο Χάραμα τραγουδούν, κάνοντας τα περάσματά τους, οι μεγαλύτερες νεότερες γυναικείες φωνές της Ελλάδας: η Βίκυ Μοσχολιού, η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Μαρίζα Κωχ, η Τάνια Τσανακλίδου, η Αλεξάνδρα. Με κάποιες συνεργάζεται και στη δισκογραφία, όπως με τη Γαλάνη, ενώ τελευταία στενή συνεργάτιδά του είναι η Χαρούλα Λαμπράκη. Από το Χάραμα περνούν οι πάντες για να τον ακούσουν και να τον δουν στο πάλκο, ηθοποιοί σαν το ζεύγος Παπαμιχαήλ - Βουγιουκλάκη, την Τζένη Καρέζη, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, τη Μελίνα Μερκούρη, όπως και μεγάλες ξένες προσωπικότητες, σαν τη Ρόμι Σνάιντερ και τον Έντι Κονσταντίν. Πηγή: www.lifo.gr"

ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ - Δεκ: '70
Σαιζόν 1972 - 1973(;), στο κέντρο ''Χάραμα'', στην Καισαριανή..
Η Αλεξάνδρα (Κυριακάκη) τραγουδά μαζί με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση - θαμώνας(;) , τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Γιάννη Δέδε στην κιθάρα, τον Τάκη Καλλέργη(;) στα ντραμς και την Ευαγγελία Μαργαρώνη στο πιάνο.
ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ, ΜΠΕΛΟΥ, ΔΕΔΕΣ, ΜΑΡΓΑΡΩΝΗ.. ΜΑΓΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΡΑΜΑ (1976)

Ο Βασίλης Τσιτσάνης στο ''Χάραμα'', και πίσω ο φίλος και χρόνια συνεργάτης του, ο κιθαρίστας Γιάννης Δέδες!!.

Τσιτσάνης, Αλεξάνδρα κ.α. "Χάραμα" Δεκ. '70.

Αλίκη Βουγιουκλάκη, Βασίλης Τσιτσάνης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ στο "Χάραμα", δεκ.'70. (πηγή: lifo.gr)

Βίκυ Μοσχολιού και Τσιτσάνης (απο lifo.gr)

Βίκυ Μοσχολιού Τσιτσάνης

"Γιώργος Παπαστεφάνου - Μια φορά θυμάμαι. Από τα ξενύχτια μας στο "Χάραμα" με τον Αριστείδη Καμάρα και τους δυο Δημήτρηδες, Αγγελόπουλο και Σκιάνη. Χρόνια του '70."

Στο "Χάραμα"

O Tσιτσάνης στο "Χάραμα", αριστερά η τραγουδίστρια Αλεξάνδρα. *Αρχείο Σμάρα Aγιακάτσικα.

ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ ..

Περίπου δέκα χρόνια κράτησε η συνεργασία του Βασίλη Τσιτσάνη με την Σωτηρία Μπέλλου στο «Χάραμα», αλλά μόνο μια φορά κάθισαν κι οι δυο μαζί στο πάλκο: το 1976 για τη Μουσική βραδιά που είχαμε αφιερώσει στη μεγάλη τραγουδίστρια. Νωρίτερα, το 1973 Μπέλλου και Τσιτσάνης είχαν βρεθεί ξανά μαζί αλλά στο στούντιο της ΥΕΝΕΔ για την εκπομπή μου «Η μουσική γράφει ιστορία».
Το στιγμιότυπο στο «Χάραμα» ξεκινάει με το τραγούδι «Μαυρομάτα» που λένε μαζί Τσιτσάνης και Αλεξάνδρα και αμέσως μετά, τη θέση της Αλεξάνδρας παίρνει η Σωτηρία με το τραγούδι «Μη μου ξαναφύγεις πια» .Κοντά τους οι μόνιμοι συνεργάτες του Τσιτσάνη, όπως η Ευαγγελία Μαργαρώνη στο πιάνο και ο Γιάννης Δέδες στην κιθάρα. 

Σαιζόν 1972 - 1973(;), στο ''Χάραμα'', με Μικη Θεοδωράκη, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Τσιτσάνη, Αλεξάνδρα, Γιάννης Δέδες, Τάκης Καλλέργης κ.α



-
Ο Παπαϊωάννου μάλλον στο «Χάραμα» ή στο «Πανόραμα» .

Στο «Πανόραμα», στις Τζιτζιφιές ή στο «Χάραμα»; αργά τη νύχτα ο Παπαϊωάννου στην πίστα πάνω στα πιάτα, με το μπουζουκι του ρίχνει πενιές!





+extra
Μπες και διάβασε στο rebetcafe "Το «Χάραμα» του Τσιτσάνη" -από κείμενο Σώτου Αλεξίου.
 
*Ο Σώτος Αλεξίου είναι Γλύπτης - Καθηγητής και ο συγγραφέας του βιβλίου ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ «Η παιδική ηλικία ενός ξεχωριστού δημιουργού», εκδόσεις Καστανιώτη. Copyright 2011 Μετρονόμος.

Copyrights©2016 Design By | Ακάλυπτος