Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Λευτέρης Τσαγκάρης "Λευτεράκης"

Λευτέρης Τσαγκάρης / Lefterakis Tsagaris
Ελευθέριος Τσαγκάρης, παλιός μπουζουξής, συνθέτης, τραγουδοποιός, ρέμπετης, γνωστός σαν "Λευθεράκης" ή και με το παρατσουκλη "Ψυχούλας" ...
Αγαπητός φίλος με όλους τους μεγάλους λαϊκούς καλλιτέχνες της εποχής του, σε πάλκο και δισκογραφία!. 

Γιαννης Σαλασίδης (κιθαρα), Λευτερης Τσαγκαρης, Τσιτσάνης, Νίνου, Γιωργος Μανίσαλης κ.α στο "Φαληρικόν".


Γεννήθηκε το 1920. Ασχολήθηκε με το λαϊκό/ρεμπέτικο τραγούδι από αγάπη!. Στην Αθηνά, στα χρονιά της κατοχής, ηταν ήδη πολυ καλος μπουζουξης, με φιλους ολους τους μεγάλους όπως: Κηρομιτη, Γεντσαρη, Λαυκα, Μπινη, Στρατο Παγιουμτζη, Χιωτη, "Μπεμπη", Ανεστο "Γυφτο", Σταμουλη "Μπιρ Αλαχ", Τατασοπουλος , Παπαϊωάννου Μητσάκη κ.α. Δουλεψε σε σχεδον ολα τα γνωστα λαικα κεντρα / μπουζουξιδικα!
 *Στις αρχες της δεκαετία του '50 θα συνεργαστεί για πολλά χρόνια με τον "Τιτανομέγιστο" Βασίλη Τσιτσάνη!.
 *Στα τέλη του '50 ξεκινάει (και αυτός) για το καλλιτεχνικό ταξίδι στην Αμερική!
Στα χρονια της κατοχης, με Γενιτσαρη και Σταμουλη
Σπανια φωτογραφια με τον "Μπεμπη" Στεργιoυ , Χιωτη, Γενιτσαρη, Λαυκα & Τσαγγαρη - 1946
1946-47 στου "Μάριου" Αθήνα. (Από δεξιά): Τάκης Μπίνης, Γιώργος Λαύκας, Μήτσος Μπουνέντης, Λευτέρης Τσαγκάρης. (Πίσω): Ορφέας Κρεούζης-κιθάρα, Γιάννης Λειβαδίτης-τσέμπαλο και ο μικρός μαθητευόμενος στο μπουζούκι, Γιωργάκης.

Εγραψε πολυ ωραια τραγούδια!. Το 1948 μπαίνει στην δισκογραφία 78 στροφών της Columbia με την σύνθεση του "Ήρθε η αγάπη στην καρδιά" με Γεωργακοπούλου και Στ. Περπινιάδη -σε στίχους "Τσαντα" Χαράλαμπου Βασιλειάδη. Το 1950 "Θυσιάζομαι για σένα" με Άννα Γκαλ και Ορφέα Κρεούζη. Ακολουθούν πολλα ακομα, σε Ελλαδα και Αμερικη: "θα δώσεις λόγο των πράξεων σου" με Τσαουσακη και Αννα Γκαλ (1950),  "Απολογήσου ένοχη" με Ανέστο Αθανασίου και "Παραπονιέμαι""Ποτέ δε θα χωρίσουμε" ,"Ο σαλιγκαρος" με Σουγιουλτζη και Τολη Χαρμα, φυσικά την Τραγουδαρα "Το καινούριο Χόλυγουντ" με Παγιουμτζη το 1957 -1959 το ηχογραφεί και την Αμερική μαζί με Ανεστο Αθανασιου- αργότερα το 1969 ηχογραφείτε με Μπελλου, "Έλα μαζί μου κούκλα μου""Κάνει κέφι ο πασάς μου" σε στιχους Πρόδρομου Τσαουσάκη"Το αμαρτωλό σου σώμα" με Πρ.Τσαουσάκη και αργοτερα με Στελαρα Καζατζιδη!, "Η στερνή μου ώρα φτάνει" με Στράτο Γιουντέρη, "Το τραγούδι του μπαγλαμά" με Μπιθικωτση, "Η κυρα Νιτσα απ τα Μεσογεια" με Περπινιαδη κ.α..
1946 στου "Μάριου" Αθήνα. (Από δεξιά): Τάκης Μπίνης, Ορφέας Κρεούζης-κιθάρα, Γιώργος Λαύκας, (Πίσω): Λευτέρης Τσαγκάρης (βελος), Γιάννης Λειβαδίτης-τσέμπαλο και ο Μήτσος Μπουνέντης.

Ο Λευτέρης Τσαγκάρης, ο Στράτος κι ο Γενίτσαρης 'κοροιδευονται'  (1948 Στου Βλαχου

Λευτέρης Τσαγκάρης

Σπάνια φωτογραφία στην περίφημη "Τριάνα" του Β.Χείλα!, με το συγκρότημα Β.Τσιτσανη. Με τους, από αριστερά: Δημητρης Ευσταθίου, Τσιτσάνης, Μαρίκα Νίνου, Ανέστος Αθανασίου, Λευτερης Τσαγκαρης, Πισω ο Λουκάς Καρμανιόλας (βιολί), ο Νίκος Καλλέργης (κιθαρα) κ.α. *Αρχειο/Φωτο από τον εγγονό του Λευτέρη Τσαγκάρη. Ευχαριστούμε!

Άλλη μια σπάνια φωτογραφία στην περίφημη "Τριάνα" του Β. Χείλα! με το Συγκρότημα Τσιτσανη. Με τους, από αριστερά: Ανέστος Αθανασίου, Τσιτσάνης, Μαρίκα Νίνου, Δημητρης Ευσταθίου, Λευτέρης Τσαγκαρης, Πίσω, ακορντεόν ο Μεταξάς, κιθάρες (δεξιά στο μικροφωνο), ο Θανάσης Γιαννόπουλος και δίπλα του ο Ξαγοράρης "Πλακιώτικες Κιθάρες". Στο πιάνο η Ευαγγελία Μαργαρώνη.
Λαϊκό/Ρεμπέτικο Πάλκο με τους: Τσοκαρόπουλος Κωστας μπουζουκι, Σωτηρια Μπελλου κιθαρα, Λευτέρης Τσαγκάρης μπουζουκι, Χρήστος Λαβίδας κιθάρα..(φωτο απο το mpaglamadaki.blog)

Μαρικα Νινου, Λευτερης Τσαγκαρης, Ανεστος Αθανασιου και ο Νίκος Βούλγαρης στην περίφημη "Τριάνα" του Βασίλη Χειλά. Στον Άγιο Σώστη Καλλιθέας, το '50.
[ Φωτο απο τον Νίκο Νικόλιζα, Πηγή respectnews.gr ]

Δεκαετία του 1950, η παρέα μουσικών (απο πάνω αριστερά): Νίκος Καλλέργης (κιθάρα), Νίκος Βούλγαρης (μπουζουκι), Δημητρης Ευσταθίου, Ανεστος Αθανασιου, Μαρίκα Νίνου, Ευαγγελία Μαργαρώνη (πιάνο), Θανάσης Γιαννόπουλος (κιθάρα), Λευτέρης Τσαγκάρης και ...;;.

Μιχάλης Γενίτσαρης και Λευτερης Τσαγγάρης στο πάλκο
1950 -'55 Στο κέντρο «Φαληρικόν», του Γιώργου Μαργωμένου (απο κάτω αριστερά) Γ. Σαλασιδης, Β. Τσιτσανης, Μ.Νινου,Γ. Μανισαλης, Λ. Τσαγκαρης, στο πιάνο ο Σπύρος Περιστέρης!, Βαγιας βιολί, Μεταξας ακορντεον.

Έλα μαζί μου κούκλα μου, απόψε να γλεντήσεις..
και μια βραδιά μποέμικη, αν θέλεις να τη ζήσεις...

1950 -'55 Στο κέντρο «Φαληρικόν», του Γιώργου Μαργωμένου (απο κάτω αριστερά) Γ. Σαλασιδης, Β. Τσιτσανης, Μ.Νινου,Γ. Μανισαλης, Λ. Τσαγκαρης, στο πιάνο ο Σπύρος Περιστέρης!, Βαγιας βιολί, Μεταξας ακορντεον.

Γιώργος Μανισαλής "κοριος" και Λ.Τσαγκάρης
Mαρικα Νινου - Τσιτσανης, Τσαγγαρης, Μανισαλης (δεν φαίνεται) Γιαννης Σαλασιδης κιθαρα. Δεύτερη σειρά στη μέση με το μπουζούκι ο Δημήτρης Τζάρας, Βαγιας στο βιολί και Μεταξας ακορντεον, "Στου Τζιμη" 1954-'55
Στου "Τζίμη του χοντρού", στα τέλη του 1949 ή αρχές '50, πιθανότατα.. -με το παλιό πάλκο του- με, Βασίλη Τσιτσάνη και Λευτέρη Τσαγκάρη στα τρίχορδα. Ανάμεσά τους η μοναδική Μαρίκα Νίνου τραγουδά!, ο Λουκάς Καρμανιόλας βιολί, η Ευαγγελία Μαργαρώνη πιάνο. Με κιθάρες ο Θανάσης Γιαννόπουλος (μπροστά) και ο Ξαγοράρης (πίσω).

Σπανία φωτογραφία με τους, Γιάννης Σαλασίδης με κιθάρα, ανάμεσα σε Θοδωρο Πολυκανδριωτη και Λευτέρη Τσαγκάρη, δίπλα όρθια η Καίτη Θύμη. Μπροστά στην καρεκλα (με την άσπρη μπλούζα) η τραγουδίστρια Γεωργία (Τζόυ) Κουλουκάκη. Στο κέντρο «Κεφάλας», Κοκκινιά (Νίκαια).

Φωτογραφία από την Κοκκινιά. Στο πάλκο του κέντρου διασκέδασης "Ο Κεφάλας", στα μέσα της δεκαετίας του '50. Με τους: με μπουζούκια, από αριστερά, (ίσα που ξεχωρίζει) ο Γιάννης Γιάκαλος ή "Αριστερός" (θείος του Κώστα Παπαδόπουλου), ο Λευτέρης Τσαγκάρης ή "Ψυχούλας" και ο Θοδωρος Πολυκανδριωτης. Με την κιθάρα ο Γιάννης Σαλασίδης και όρθια μπροστά η Καίτη Θύμη.

Στο πάλκο του κέντρου "Ο Κεφάλας", στα μέσα της δεκαετίας του '50. Κοκκινιά. Με τους: με μπουζούκια, από αριστερά, ο Γιάννης Γιάκαλος ή "Αριστερός" (θείος του Κώστα Παπαδόπουλου), ο Λευτέρης Τσαγκάρης ή "Ψυχούλας" και ο Θοδωρος Πολυκανδριωτης. Με την κιθάρα ο Γιάννης Σαλασίδης. Όρθιες  μπροστά οι δυο τραγουδίστριες -με αναγνωρίσιμη αριστερά την Τζόυ Κουλουκάκη!. *Φωτογραφία/Αρχείο Γεωργία Τζόυ Κουλουκάκη. Μέσα απο την ομάδα: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΛΟΥΚΑΚΗΣ >< ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΖΟΙ-ΚΟΥΛΟΥΚΑΚΗ.

Δυνατό πάλκο με τους: Η Μαρίκα Νίνου στο μικρόφωνο, με Γιάννη Κυριαζή;. Πίσω ο μαέστρος Κλουβάτος με Δ. Ρουμελιωτη, ο Κ. Ρούκουνας και Λευτερης Τσαγκαρης, το 1955..

Ρεκλάμα εφημερίδας του '50. Διαφημιστική καταχώρηση κέντρου της Νίκαιας. (Πηγή: Αρχείο τύπου της Νίκαιας, Συλλογή Γεωργίου Βεράνη.) «Φίλοι των λαϊκών τραγουδιών - Όλοι το ραντεβού σας στο οικογενειακόν κέντρον ο "Μανώλης"». Με το συγκρότημα του Βασίλη Σπηλιόπουλου, Μαζί του ο Λευτεράκης Τσαγκάρης.
Από τους αφανείς δεξιοτέχνες και σύνθετες της δεκαετίας του 1950 - '60 ο Βασίλης Σπηλιόπουλος, δεν γνωρίζουμε πολλά.. Παίζει μπουζούκι -μαζί με τον Αργύρη Βαμβακάρη- στην φωνογραφηση για το περιφιμο τραγουδι του Λουκά Νταράλα «Το βουνό» του 1954, (το τραγούδησαν Καίτη Γκρέυ και Δημήτρης Ρουμελιώτης) και στο «Καταστροφές και συμφορές» (Καζαντζιδης), πάλι με τον Αργ. Βαμβακάρη. Ο Βασίλης Σπηλιόπουλος έχει ηχογραφήσει δικά του τραγούδια -στην Parlophone- άλλα και κάποια ωραία οργανικά κομμάτια. Στα μέσα της δεκαετίας του '60 τον συναντάμε σε δίσκους 45 στροφών της εταιρίας "DIPLOPENIA" και της "Athénée". Γνωστά τραγούδια του: «Η γλώσσα της μαγκιάς» με τον Σπύρο Ζαγοραίο -σε στίχους Γιώργου Μουφλουζέλη-, «Η Όμορφη Σμυρνιά» 1961 (που στους στίχους αναφέρετε για του "Κέφαλα" το μαγαζί στην Κοκκινιά) με τον Βαγγέλη Περπινιάδη -και το 1962 με την Γιωτα Λυδια.

1953(;).. Λαϊκό πάλκο, με το συγκρότημα Β. Τσιτσάνη!. Με τους: τέρμα αριστερά στο μπουζουκι ο Γιώργος Μανισαλής "Κοριος", τέρμα δεξια στο μπουζουκι ο Λευτέρης Τσαγκάρης "Λευτεράκης". Πίσω: Περιστερης πιανο, Μεταξας ακορντεον και Βαγιας βιολι. *Η νεαρά που χορεύει, είναι Μαίρη Λίντα!!...

Αθήνα, 1957;. Η ταλαιπωρία, το κρεβάτι του πόνου, της Μαρίκας Νίνου..στα 35 της χρόνια.. Δίπλα της, οι φίλοι και συνάδελφοι μουσικοί: η πιανίστρια Ευαγγελία Μαργαρώνη, ο κιθαρίστας Γιάννης Σαλασίδης και ο μπουζουξής Λευτέρης Τσαγκάρης.

ΑΜΕΡΙΚΗ  ΚΑΙ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ !!!..

"Καλλιτεχνική φωτογραφία", με Ζοζέφ του 1959 (Αμερική)




Γύρω στο 1959 πηγαινει και αυτος στην Αμερικη με τους αλλους ρεμπετες - φιλους, τον μεγάλο Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Νίκο ΚαλλέργηΗλία Ποτοσίδη. Εκει θα βρει και τον φιλο του Ανεστο Αθανασιου "Γυφτο" (οπου ειχε παει νωριτερα το 1957). Με τον Ανεστο θα ηχογραφισουν/τραγουδησουν μαζι "Το καινούριο Χόλυγουντ" κ.α.. Θα δουλεψει με Τατασοπουλο, Πολυ Πανου, Σταύρο Τζουανάκο, Σπορο αλλα και αλλους εξαίρετους ομογενής μουσικούς την Αμερικής..

1960, N.Y, Στο κεντρο "Βρετανια" Αμερική.
Γ.Τατασοπουλος, Γ.Σταματιου, Μπ.Κουλαξιζης, ο Λευτέρης Τσαγκάρης (Τσαγκαράκης), Γ.Κομποθερκας και Ρενα Νταλλια.

Η.Π.Α (Νέα Υόρκη) _ Δεκ.:΄60. Μπουζουκι Λευτέρης Τσαγκάρης, Καίτη Ατταλοπούλου, Γρηγόρης Βασιλείου με κοντραμπάσο, Παναγιώτης Χαλιγιάννης κλαρίνο, ο Χρήστος Λαβίδας κιθάρα, .. *Ο Π. Χαλιγιάννης, ένας από τους πιο γνωστούς κλαριντζήδες του '50 και του '60, που "έντυσε" με τη μουσική του τις χαρούμενες στιγμές της ελληνικής ομογένειας!.

ΑΜΕΡΙΚΗ. Στο μαγαζί "ΚΗΦΙΣΙΑ" της Νέας Υόρκης!. New York - Restaurant "KEPHISIA" 250 WEST 27th Street N.Y.C. 60s, - αριστερα με το μπουζουκι ο Γιαννης Τατασοπουλος "Ντιλικγερ", η Πόλη Πάνου κ.α. Με την κιθαρα πισω ειναι ο Θανάσης Ευγενικός, γνωστότερος ως "Σαμιώτης". Δεξιά ο Λ. Τσαγκάρης.
Παπαϊωάννου, Χρήστος Λαβίδας κιθάρα, Τσαγκάρης, πίσω Θανάσης Ευγενικός με κιθάρα, κλαρίνο ο Κώστας Σεβαστάκης! Αμερικη 1960. Στο μαγαζί "ΚΗΦΙΣΙΑ" της Νέας Υόρκης!. New York - Restaurant "KEPHISIA" 250 WEST 27th Street N.Y.C. 60s,

"Ρεμπέτες εν δράση" 1960 - Αμερική. Στην φωτογραφία βλέπουμε τον μεγάλο Γιάννη Παπαϊωάννου με σφουγγαρίστρα και κουβά, μαζί με τους: αριστερά ο Νίκος Καλλέργης με λεκάνη, δεξιά με σκούπα και κατσαρόλα, ο Ανεστος Αθανασιου (ή μήπως είναι ο Ηλίας Ποτοσίδης;), πάνω με το τηγάνι ο Λευτέρης Τσαγκάρης στην Νέα Υόρκη, στο σπίτι που μοιράζονταν, έτοιμοι για την φασίνα!!..

ΑΜΕΡΙΚΗ. Στο μαγαζί "ΚΗΦΙΣΙΑ" της Νέας Υόρκης!. New York - Restaurant "KEPHISIA" 250 WEST 27th Street N.Y.C. 60s. Ο Κώστας Καπλάνης (αριστερά με μπουζούκι), στο κέντρο η Ρόζα Εσκενάζυ και ο Λευτερης Τσαγγάρης (δεξιά). Πίσω, με το κλαρίνο είναι ο Κώστας Σεβαστάκης!


Θα γυρίσει Ελλάδα γύρω στο 1960, οπου θα συνεχισει σε δισκογραφία - πάλκο, αλλά σύντομα θα ξανά επιστρέψει Αμερική...  
Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε περισσότερα για τον αξιόλογο αυτόν μουσικό!..

από το LP: "THE BEST IN GREEK IN SONGS AND DANCES " (Colonial Records / COL-LP-155) που κυκλοφόρησε το 1961.

από το L.P: "New Songs From Greece / Boujouki Orchestra". Δίσκος: Colonial Records  (COL-LP-196) που κυκλοφόρησε το 1962.

Στη "Σπηλιά", Αμερική, '70ς - Αριστερά στο πάλκο με μπουζουκι ο Λευτέρης Τσαγκάρης! *Στα ντραμς είναι ο γιος του Δημήτριος Τσαγκάρης!. Ο παλιός ρεμπέτης Λευτέρης Τσαγκάρης απέκτησε τρία παιδιά. Ο εικονιζόμενος διαμένει ακόμα στην Αμερική-παίζει κιθάρα. Στην Ελλάδα ζει ο άλλος του γιος. Ο τρίτος συγχωρέθηκε πριν μερικά χρόνια.. *Άγνωστες πληροφορίες μέσα από τους συγγενής του!, για τον εξαίρετο μπουζουξή και σύνθετη της χρυσής εποχής του λαϊκού Λ.Τσαγκάρη.
"Grecian Cave", New York. Άλλη μία φώτο από το περίφημο κέντρο διασκέδασης τής ομογένειας "Σπηλιά", στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Στα χρόνια των '70, της φαβορίτας, της μαλλούρας, της καμπάνας..
**Φωτο/Αρχειο/Πληρ. από συγγενή του Λευτέρη Τσαγκάρη. ευχαριστούμε!

Λευτέρης Τσαγκάρης (ΗΠΑ '70)

Λευτέρης Τσαγκάρης στην Αμερική *Αρχειο/Φωτο από τον εγγονό του Λευτέρη Τσαγκάρη. Ευχαριστούμε!

Και τα δυο όργανα ανήκουν στην εγγονή του Λευτέρη Τσαγκάρη
Δυο μπουζουκια "Ζοζεφ" του Λευτέρη Τσαγκάρη
Το πρώτο (κατω), με το οποίο τον βλέπουμε και στην παλιά «καλλιτεχνική» φωτογραφία, ήταν το αγαπημένο, το καλό μπουζούκι του Λευτεράκη!. Ήταν κατασκευασμένο το 1959. Ο ήχος του άρεσε ιδιαίτερα και στο φίλο του, Βασίλη Τσιτσάνη, που το είχε δανειστεί μάλιστα και για κάποιες ηχογραφήσεις τραγουδιών του! Το άλλο είναι κατά ένα χρόνο παλαιότερο 1958. Αγοράστηκε αρχικά από τον ίδιο τον Τσιτσάνη, για να πουληθεί στη συνέχεια στον Τσαγκάρη, που το είχε πάντα σαν «δεύτερο» όργανό του. (περισσοτερα εδω)





Copyrights©2016 Design By | Ακάλυπτος