Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Δημήτρης Βύζας

Vyzas Dimitris
Ο ΥΠΕΡΠΑΙΧΤΑΡΑΣ ...


Άλλος ένας μεγάλος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, o Δημήτρης Βύζας!..

Ο Δημήτρης (Τάκης) Βύζας, με καταγωγή από την Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε το 1952. Άρχισε να παίζει μπουζούκι από την αρχή της δεκαετίας του εξήντα.. (11 ετών έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση!)
-Ο Δημήτρης Βύζας θα κάνει την πρώτη μου φωνοληψία το 1968, σε ηλικία 16 ετών μαζί με τον Κώστα Μαυρομιχάλη, στο τραγούδι "Σαν κεντρί φαρμακωμένο" (Λ.Τσώλη / Β.Σούκα) με την Σοφία Σιδέρη.
Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους καλλιτέχνες όπως: Στέλιος Καζαντζίδης, Πάνος Γαβαλάς - Ρία Κούρτη, Βαγγελης Περπινιάδης, Καίτη Γκρέυ, Λίτσα Διαμάντη, Γιωργος Μαργαρίτης, Ανδρέας Ζακυνθινάκης, Πόλυς Κερμανίδης, Μανώλης Μητσιάς, Πίτσα Παπαδοπουλου, άλλα και άλλους κορυφαίους λαϊκούς μουσικούς..
Έχει συνθέσει και δικά του τραγούδια, αλλά έχει παίξει σε πολλούς δίσκους τραγουδιών -ως εκτελεστής!. Έχει ηχογραφήσει με το μπουζουκι του και πολύ ωραία οργανικά (σόλο) κομμάτια!.

Ο μικρός Δημήτρης Βύζας στο Καραμπουρνάκι, Θεσσαλονίκη στο κέντρο "Καλαμίτσα". *Στο κέντρο "Καλαμίτσα" έγινε το "ξεκίνημα" του Θοδωρή Καμπουρίδη και του Δημήτρη Βύζα, από εδώ ξεκίνησαν!

Δημήτρης Βύζας και Θόδωρος Καμπουρίδης
"ΤΑ ΛΑΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ"


με Π. Γαβαλα , Ρία Κούρτη!
Σε κάποιο νυχτερινό μαγαζί, στα χρόνια της δεκαετίας του '70..
Πάνος Γαβαλάς, Ρία Κούρτη και ο Δημήτρης Βύζας.

Εν έτη 1967, μια βόλτα στην Ακρόπολη!.. Οι νεαροί, Γιώργος Νταλάρας αγκαλιά με τον Δημήτρη Βύζα και τον Βαγγέλη Κελεπούρη (πλήκτρα) - και ένας φίλος. Τότε πάιζαν σε μαγαζιά στην Πλάκα, μαζί με την Καίτη Γκρέυ, τον Γιάννη Ντουνιά κ.α. *Από το προσωπικό αρχείο του μουσικού Βαγγέλη Κελεπούρη.

1966-΄67, στο κέντρο '' Θαλασσιές Χάντρες '', στην Πλάκα Μπουζούκι παίζει ο νεαρος Δημήτρης Βύζας, η Καίτη Γκρέυ τραγουδάει, ο νεαρος Γιωγρος Νταλαρας στα πρωτα του βηματα, παίζει ηλεκτροακουστική κιθάρα και με την ηλεκτρική κιθάρα ο Γιάννης Ντουνιάς!. πίσω ο Βαγγέλης Κελεπούρης (πλήκτρα).
1966-'67 στο κέντρο '' Θαλασσιές Χάντρες '', στην Πλάκα.. Γιάννης Ντουνιάς, Καίτη Γκρέυ (Αγγελική Καλαϊτζή), Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Βύζας, Βαγγέλης Κελεπούρης (πλήκτρα).
+Ενα αφιερωμα στον Γιάννη Ντουνιά -από τον Κωστα Τσακατιρη: " Γεννήθηκε στην Αθήνα στην κοκκινια 18 Οκτωμβριου το 1943.. . Πρωτοεμφανίστηκε στο παλκο την δεκαετια του 60 και ειχε συνεργαστη με ολους τους μεγαλους του λαικου μας τραγουδιου συνθετες και μουσικους τραγουδιστες. Εμφανιστικε και στον Ελληνικο κινηματογραφο με μεγαλη επιτυχια εκτος απο το λαικο παλκο. Στη δισκογραφία το 1969 ερμηνεύοντας το τραγούδι "Εμπαινε Γιώργο έμπαινε" σε στίχους και μουσική Γιάννη Καραμπεσίνη. Το 1971 έβγαλε τον 1ο μεγάλο προσωπικό δίσκο του με τίτλο το ονοματεπώνυμό του. Την επόμενη χρονιά (1972) ερμήνευσε το τραγούδι "Ο Ταρζάν" σε στίχους και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και το 1974 έβγαλε το δίσκο LP Κρίμα μου και κρίμα σου με 12 τραγούδια σε στίχους Πυθαγόρα και μουσική Χρήστου Νικολόπουλου. Επισης ακουστικανε πολλα τραγουδια του που γινανε εκεινη την περιοδο μεγαλα σουξε οπως το "Νυχτα Ονειρομανα" του Γιωργου ζαμπετα και Ξενοφωντα Φιλερη.. Τραγουδισε συνθεσης τον Γιωργου Ζαμπετα Ακη Πανου Γιαννη Καραμπεσινη Γιαννη Μαρκοπουλου Μιμη Πλεσσα Γιωργου Χαντζηνασιου Χρηστου Νικολοπουλου Τακη Μουσαφιρη Νικου Καρανικολα Νακη Πετριδη Γιωργου Κατσαρου Θεοδωρου Καμπουριδη Αλεκου Χρυσοβεργη Βαγγελη Κορακακη και σε στιχους πολλων γνωστων στιχουργων οπως Μαρως Μπιζανη Πυθαρογα Βασιλη Παπαδοπουλου Σπυρου Γιατρα Ερικου Θαλασσινου Γ.Λευκαδιτη και πολλων αλλων.. Εχει πρωταγωνιστισει σε μια Ελληνικη ταινια μαζι με την Δουκισσα στην ταινια "Που πας χωρις αγαπη" το 1970 σε σκηνοθεσια Κωστα Δουκα .Συνεχιζει μεχρι σημερα να τραγουδα.!!!"

Το καλοκαίρι τού 1969, από τη επιστροφή του Τσιτσανη από το πρώτο και τελευταίο του ταξίδι, στην Αμερική, '' πιάνει '' δουλειά στο '' Φαληρικόν '', μαζί με τους: Πάνο Γαβαλά, Βαγγέλη Περπινιάδη, τις 2 Ρίες, Κατερίνα..(;), Καίτη Μαυράκη, Ειρήνη Τούσκα, Γεωργία Κουλουκάκη, Ανδρέα Ζακυνθινάκη (που έφυγε νεότατος).. Μπουζούκι έπαιξαν οι Θανάσης Πολυκανδριώτης και Δημήτρης Βύζας.
Με Στελαρα και Δραμαλη!

Μιχάλης Μενιδιάτης με το μικροφωνο και Σάκης Τσιβγούλης, Χρήστος Ψαρρός, Δημήτρης Βύζας με τα όργανα (ΦΑΝΤΑΣΙΑ 1978).

Πάνος Γαβαλάς και Ρία Κούρτη. Δημήτρης Βύζας μπουζουκι.
 
[Φωτο από Γιώργος Τσάμπρας]

1969 (Sonata/45rpm) Πάνος Γαβαλάς - Ρία Κούρτη "Μου Σπάσανε Το Μπαγλαμά" (Ντρίγκι Ντρίγκι Ο Μπαγλαμάς) Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και Απόστολου Καλδάρα. -Μπουζούκια: Δ. Βύζας, Α. Πολυκανδριώτης.

Από δίσκο της "El Greco" Records του 1977, " Ψηλά Στην Πολυκατοικία - Δημήτρης Ευσταθίου" (πλευρά Β - 6 οργανικό)

Στα τέλη( ; ) τών '70ς, στο κέντρο διασκέδασης '' Φαντασία '', η Μαρία Κατινάρη - (με αντρικό λούκ) και ο μπουζουκίστας Δημήτρης Βύζας (δεξια).

Βύζας 


"Επιστροφή του Στέλιου Καζαντζίδη στην τηλεόραση"
Ο Δημήτρης Βύζας “συνοδεύει” τον Στέλιο Καζανζίδη, από την εκπομπή «Μουσική βραδιά» του Γιωργου Παπαστεφανου στην ΕΡΤ το Νοέμβριο του 1981. [Δες εδω: https://www.youtube.com/watch?v=MpxvCtrDHsA]

Από δίσκο της Avantage Records του 1983, "Δημήτρης Ευσταθίου ‎– Τα Χασικλίδικα".. Έπαιξαν μπουζούκια: Δ. Βύζας & Γ. Δραμαλης. πηγή 

Απο δισκο της "Polyphone" του 1984, "Γιώργος Μαργαρίτης ‎– Άκου Τι Θα Πω".. έπαιξαν μπουζουκι / τζουρά: Δημήτρης Βύζας & Δημήτρης Μαριολάς.

1985 - L.P "Σταυράκης ‎– Μη Διστάζεις" .. έπαιξαν μπουζουκι οι Δημήτραδες!, Βύζας, Μαριολάς, Χιονάς!!. πηγή
-
L.P "Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Χαρά Μιχαλοπούλου ‎– Τα Καινούρια Του '" .. έπαιξαν μπουζούκια οι Βύζας και Χιονάς. πηγή 

Pan-Vox 1988 - L.P "Πόλυς Κερμανίδης ‎– Οι Δυνατοί Συγχωρούν'" ..έπαιξαν μπουζουκι / τζουρά: Δημήτρης Βύζας & Δημήτρης Μαριολάς.


Στην '' Φαντασία '', την περίοδο 1984 / 1985.. Δούκισσα, Κοντολάζος, Στανίση, Ρένα Πάντα, Τζούλι Μασίνο και (φυσικα) ο Μιχ. Μενιδιάτης!!.. Η καλλιτεχνική διεύθυνση ανήκει στο Νίκο Ιγνατιάδη.. Μπουζούκι Βύζας & Χιονάς.

Στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης "Φαντασία" το ΄85. Δημήτρης Βύζας και Δημήτρης Χιονάς!.
με Γ. Μαργαριτη!
1984, κέντρο διασκέδασης ''Νεράϊδα'' . Θεσσαλονίκη..
Από τ' αριστερά: ο Λάκης Αργυριάδης, ο Δημήτρης Βύζας και η Τζένη Βάνου.
1ης γραμμής παιχταράς, της Δεκ: '70 με '90+

 
Δημήτρης Βύζας ~ ~ ΜΠΟΥΖΟΥΚΑΡΟΣ !!!!

Ετος 2014 /  ΕΝΑΣ Κ' ΕΝΑΣ!!!
Δράμαλης, Μαυρόπουλος, Τσιβγούλης, Λιόλιος, Στεργίου, Νικολόπουλος, Χιονάς, Βύζας και στην κιθάρα ο Κώστας Τσεκούρας.

Στο μαγαζι του Βαρλά, -απο αριστερα: Μακης Μαυροπουλος, Δημητρης Βυζας, Παναγιωτης Βαρλας, Θυμιος Στουραιτης, Χρήστος Γκούβας.

Οι Δημήτρηδες .. Βύζας και Χιονάς .. Αστέρια !!!

Μια φωτογραφία .. μια Ιστορία!. Αυτήν την φωτογραφία την ανέβασε ο Δημήτρης Βύζας στο προσωπικό του λογαριασμό τον Απρίλιο του 2019, με το ανάλογο κείμενο/αφιέρωμα:
"Μολις πληροφορηθηκα οτι εφυγε ο Σωκρατης Θεοδωριδης (1938-15/4/2019)... Σε αυτην την φωτογραφια, παιζω με το μπουζουκι του. Επειδη ημουν ακομα πολυ μικρος σε ηλικια, δεν ειχα ακομα καλο μπουζουκι και ετσι μου το δανειζε. Καλο ταξιδι Φιλε Σωκρατη... (και συμπληρώνει).. Εκεινο τον καιρο, δεν εδιναν ευκολα οι μπουζουξηδες τα μπουζουκια τους. Ειδικοτερα σε καποιον πιτσιρικο, οπως ημουν εγω τοτε. Φοβοντουσαν μηπως γινοταν καμια ζημια, καθως ηταν και τοτε πολυ ακριβα τα μπουζουκια. Ο Σωκρατης παρ'ολα αυτα ηρθε απο μονος του και μου ειπε 'Αφου αυτο το μπουζουκι ειναι καλυτερο, παρ'το να παιξεις καλυτερα.. .. Δεν θα τον ξεχασω ποτε..."

ΟΡΓΑΝΙΚΟ / ΣΟΛΟ ΒΥΖΑΣ !!!

Copyrights©2016 Design By | Ακάλυπτος