Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Καρνέζης Παπαδόπουλος "Lakis & Kostakis"

Αμερική δεκ. '60 ~ Τα Κοκκινιώτάκια!!

Ο αριστερόχειρας Λάκης Καρνέζης μαζί με τον δεξιοτέχνη Κωστα Παπαδόπουλο αποτέλεσαν ένα από τα θρυλικά αχτύπητα δίδυμα του μπουζουκιού!. Άμα τους ακούς (χωρίς να τους βλέπεις), νομίζεις ότι ακούς ένα μπουζούκι !!!
Θεσσαλονίκη *με τα ηλεκτρικά μπουζούκια!

 Ο Λάκης Καρνέζης βέρος Κοκκινιώτης ξεκίνησε από μικρός με τον φίλο & γείτονα του, Κώστα Παπαδόπουλο (το δεξί μπουζούκι του Θεοδωράκη) να παίζουν μπουζούκι και να κάνουν διπλοπενιές και αρμονικές μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα ντουέτο δεξιοτεχνίας που σύντομα έγινε γνωστό & διάσημο τόσο που 17χρονων (συνομήλικοι κιόλας) έπαιζαν σε επαγγελματικά μαγαζιά.
~ O Καρνέζης και ο Παπαδόπουλος ξεκίνησαν να ηχογραφούν σταθερά στην Κολούμπια το 1955 που αρχικά τους πρότεινε στην δισκογραφική η Καίτη Γκρέυ.
~ Ο αριστερόχειρας Λάκης μαζί με τον Κώστα αποτέλεσαν ένα αχτύπητο δίδυμο που βασίστηκε ο Μίκης Θεοδωράκης για να "φτιάξει" τα τραγούδια του!

~ Επαιξαν μαζί σε χιλιάδες ηχογραφήσεις, πολλές από τις οποίες είναι πια ιστορικές (Θεοδωράκης - Χατζηδάκης - Ακης Πάνου)
~ Εχουν παίξει όλο το έργο του Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Λοϊζο αλλά και σε όλα τα παλιά τραγούδια των Μπιθικώτση, Πόλυ Πάνου, Γαβαλα και γενικώς όλα της δεκαετίας '55-'65.
~ Με τον Μίκη Θεοδωράκη ηχογράφησαν από το 1961, αφότου ο Χιώτης έφυγε για την Αμερική που μέχρι τότε συνεργαζόταν με τον συνθέτη. Η σύσταση στον Θεοδωράκη για τους δύο δεξιοτέχνες έγινε από τον διευθυντή της Κολούμπια, Τάκη Λαμπρόπουλο!.

*Από το βιβλίο του Πάνου Γεραμάνη “Η ζωή μου ένα τραγούδι”:
Ένα κυριακάτικο απόγευμα ο Καρνέζης κοιμόταν στo σπίτι του, όταν χτύπησε το τηλέφωνο. Στην αρχή σκέφτηκε να μην απαντήσει. Όταν τελικά σήκωσε το τηλέφωνο, ήταν ο διευθυντής της Columbia Νίκανδρος Μηλιόπουλος. «Λάκη, ειδοποίησε τον Κώστα, αύριο στις πέντε το απόγευμα ραντεβού με τον Μίκη στου "Λαμπρόπουλου", Λυκούργου».
«Νόμισα ότι πραγματικά ζούσα ένα όνειρο», λέει ο Λάκης Καρνέζης και περιγράφει την πρώτη επαφή με τον Μίκη Θεοδωράκη:
«Ο Μίκης έμεινε ξαφνικά χωρίς μπουζούκι γιατί ο Χιώτης έφυγε περιοδεία στην Αμερική. Ο Λαμπρόπουλος του είπε: "Μίκη μου, σήμερα το απόγευμα θα έρθουν να τα ακούσεις δύο παιδιά. Είναι θαυμάσιοι, παίζουν τα πάντα". Ο Μίκης δεν ήθελε με τίποτα να ακούσει για μας. "Θέλω τον Χιώτη, δεν έπρεπε να τον αφήσεις να φύγει", έλεγε στον Λαμπρόπουλο, ο οποίο όμως επέμενε: "Άκουσέ τους πρώτα κι αν δεν κάνουν, τότε θα δεις κι άλλους». Στις πέντε παρά τέταρτο ήμασταν στο μικρό πρόχειρο στούντιο του Μίκη, στην Λυκούργου. Μας υποδέχθηκε με χαμόγελο, ενώ δίπλα του ήταν ο Μπιθικώτσης. Μετά τα πρώτα λόγια γνωριμίας μπήκαμε στο στούντιο. Παίξαμε τραγούδια από τον "Επιτάφιο" και την “Δραπετσώνα” .
Ο Μίκης έμεινε άφωνος και σε κάποια στιγμή δάκρυα κύλησαν από τα μάτια του. Γύρισε προς τον Μπιθικώτση και του είπε: "Γρηγόρη, αύριο θα πάρεις μαζί σου τα παιδιά για να αρχίσουμε πρόβες". Το πρώτο που παίξαμε ήταν το "Βρέχει στη φτωχογειτονιά"…»


1961 Μίκης Θεοδωράκης,, Λάκης Καρνέζης, Κωστας Παπαδόπουλος.

1963 σε συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη, μαζι με: Ντόρα Γιαννακοπούλου, Λάκης Καρνέζης, Κωστας Παπαδόπουλος.
Κέντρο "Κουλουριωτης" 1958 (ενας κ ενας!) απο αριστερα: Λακης Μπαλλης, αγνωστη τραγουδιστρια, Δημήτρης Ρουμελιώτης, Στελαρας Καζαντζίδης, Μαρινελα, το διδυμο Παπαδοπουλος-Καρνεζης, Πολυ Πανου, Μέμος Κυριαζής ντραμς, 2 βιολιστές! ο Βαγιας και ο Κουλουρης, Πιάνο η Παπαδοπούλου και ο Σαλασιδης κιθαρα!


Πρόβα στο σπίτι του Τσιτσάνη 1961-'62 με Κώστα Παπαδόπουλο & Λάκη Καρνέζη στα μπουζούκια, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση κιθαρα και στο ακορντεον ο Γιωργος Κοινουσης.
ΚΑΡΝΕΖΗΣ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΝΤ. ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ, ΑΜΕΡΙΚΗ  23 - 6 - 1963

Καρνέζης και Παπαδόπουλος (1963-'64, μάλλον από Αμερική)
*Απο: Νέαρχος Γεωργιάδης & Τάνια Ραχματούλινα, «Κώστας Παπαδόπουλος - ο Παγκανίνι του μπουζουκιού»

  
Καρνέζης, Μπιθικώτσης, Παπαδόπουλος, Γιαννης Διδιλης (πιανο), Ευ. Παπαδοπουλος (ντραμς).

Αθηνά Φεβρουάριος του 1965 στην μπουάτ «Πλακιώτικο Σαλόνι» στην Πλάκα, οδός Δαιδάλου 15. Τραγουδάει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, με τους Κώστας Παπαδόπουλος & Λάκης Καρνέζης στα μπουζούκια. *Στην μπουάτ αυτή τραγουδούσε και ο Χιώτης με την Λίντα. **Το «Πλακιώτικο Σαλόνι» πρώτα λεγόταν «Πλακιώτικη Αυλή». [Πηγή φωτογραφίας / Ερευνά Δημήτρης Κρασονικολάκης]


1967 Ο Σταμάτης Κόκοτας με τους σολίστ και αχτύπητο δίδυμο Κώστα Παπαδόπουλο & Λάκη Καρνέζη, σε κάποια από τις πολλές συνεργασίες τους!.


1962, 1η Ορχήστρα του Μ.Θεοδωράκη. Λάκης Καρνέζης και Κώστας Παπαδόπουλος (καθιστοί), Γ. Παπαγγελίδης (μπασιστας), Γ. Διδίλης (πιανιστας), Εύανδρος Παπαδοπουλος (ντραμιστας).

Την χρονιά τού 1976 Μίκης Θεοδωράκης και Βασίλης Παπακωνσταντίνου συνεργάζονται για τα τραγούδια τού δίσκου "Τής εξορίας". Στην φώτο, κάποιοι από τούς συντελεστές ''φανερώνονται'' την ώρα τής πρόβας στο στούντιο τής "Κολούμπια" και λίγο πριν την ηχογράφηση κάποιου τραγουδιού (από τα 12 τού δίσκου).. Καθισμένοι: Χρήστος Νικολόπουλος (με πλάτη στον φακό), Κώστας Παπαδόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης, Λάκης Καρνέζης.. Όρθιοι: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Διδίλης - (για πολλά χρόνια πιανίστας + συνεργάτης τού Μίκη) και ο διευθυντής τής δισκογραφικής εταιρείας "Μίνως Μάτσας και Υϊός" Μάκης Μάτσας.

Αθήνα 19 Μαρτίου 1967. Στο θέατρο Λυκαβηττού, πρόβα πριν τη συναυλία. Μίκης Θεοδωράκης, Λάκης Καρνέζης, Κώστας Παπαδόπουλος κ.α Δες το σπάνιο βίντεο του Εθνικού Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ina.fr) της Γαλλίας.

Ηχογραφήσεις Αμερικής / Δίσκος, L.P: "The Artistry Of Greece - Orchestra Kostakis-Lakis", 1964, Record Label: Prestige International ‎(INT-13080) - U.S.A. by Kostas Papadopoulos & Lakis Karnezis Bouzouki Orchestra. Guitar & Vocals: Antonis Moustakas, Clarinet: Vasilis Batzis, Drums: Merina Diniz. [ 33RPM / 12" ] United States. - N.J
~ Μπουζούκια, το αχτύπητο δίδυμο Κώστας Παπαδόπουλος & Λάκης Καρνέζης, Κιθάρα/Τραγούδι ο Αντώνης Μουστάκας. *Συμμετέχει ο Βασίλης Μπατζής, από τα "Αθάνατα Κλαρίνα" - από τους μεγάλους του δημοτικού τραγουδιού μας!!.. Άλμπουμ: ''Orchestra Kostakis-Lakis ‎– The Artistry Of Greece''. -Κυκλοφόρησε τον Μάιο του '64 στο Αμέρικα!.. 

"The Artistry Of Greece - Orchestra Kostakis-Lakis", 1964 (Άκουσε τραγούδια στο τέλος του αφιερώματος!)

Λάκης Καρνεζης, Κωστας Παπαδοπουλος, Μανωλης Αγγελόπουλος, Γιωτα Γιαννα, πισω ο Νικος Χαλκιάς. Μάλλον στο κέντρο «Μαντουμπάλα» (Αρχειο Γ. Γιαννα)


Στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, Λάκης και Κωστάκης. Στο κέντρο με μπουζουκι ο Μπανάνης, πίσω, με κιθάρες ο Ντίνος και ο Νίκος και ο Περικλής με το ακορντεόν (1952-'53).

Στο ακορντεόν ο Γιώργος Κουλαξίζης (1955).



Παντελής Σκύφτας (Λάκης Καρνέζης)
 Γεννήθηκε στην Κοκκινιά (Νίκαια Αττικής) το 1937. Φημισμένος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και της κιθάρας. Αυτοδίδακτος μουσικός, ασχολήθηκε από πολύ νεαρή ηλικία με τα προαναφερόμενα έγχορδα. Παντελής (Λάκης) Σκύφτας είναι το πραγματικό του όνομα, αλλά για οικογενειακούς λόγους χρησιμοποίησε ψευδώνυμο Καρνέζης (που το πήρε από μυθιστόρημα του Νίκου Μεϊμαρή, δημοσιευμένο στο περιοδικό "Ρομάντζο"). Πρωτοεμφανίστηκε ως επαγγελματίας μουσικός από μικρή ηλικία, πιτσιρικάς!.
 Ξεκίνησε τη δισκογραφική του σταδιοδρομία το 1955. Την εποχή εκείνη έπαιζε μπουζούκι με τον Κ. Παπαδόπουλο στο Συγκρότημα Καίτης Γκρέυ - Στ. Καζαντζίδη και από το 1961 συνεργάστηκε μόνιμα (μόνος ή μαζί με τον Παπαδόπουλο) με τον Μ. Θεοδωράκη (αντικαθιστώντας τον Μ. Χιώτη, που ήταν σε περιοδεία στην Αμερική). Υποστηρίζεται ότι στην 30ετία 1955-85 οι δυο φίλοι δεξιοτέχνες μετείχαν στο 60% της όλης ελλ. δισκογραφικής παραγωγής! Η τελευταία συνεργασία με τον Παπαδόπουλο έγινε τον Σεπτέμβρη του 1995 στο Ηρώδειο ("Άξιον εστί"). 
 Παντρεμένος με την Astrid Hellesen, το 1988 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Νέσοντεν της Νορβηγίας, συμπράτοντας ενίοτε και με τη Φιλαρμονική του Όσλο (όπως στην κηδεία του υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας Γ. Γ. Χολστ). Μέλος του ΠΜΣ και της Εταιρείας Μουσικοσυνθετών Ελλάδος. Εκτός του Θεοδωράκη, έχει συνεργαστεί και με πολλούς κορυφαίους τραγουδοποιούς.
 (πηγή: Το λεξικό της Ελληνικής μουσικής, του Τάκη Καλογερόπουλου. Εκδόσεις Γιαλλέλη, 3ος τόμος)

Κέντρο «Αστέρας», στην Κοκκινιά-Νίκαια (1955). Καζαντζίδης, Καίτη Γκρέυ, Κώστας Παπαδόπουλος και ο Λακης Καρνεζης που αναφέρεται με το κανονικό του επίθετο Λάκης Σκύφτας. Μαζί τους και ο Βασίλης Βασιλειάδης.



+Συνέντευξη/Αφιέρωμα από την Κατερίνα Πλέσσα, στο Όσλο Νορβηγίας, 4 Ιανουαρίου 2018.
Λάκης Καρνέζης: Ογδόντα χρόνια.
Ο Λάκης Καρνέζης γεννιέται το 1937 και μεγαλώνει σε προσφυγική γειτονιά στην Κοκκινιά (σήμερα ονομάζεται Νίκαια και συνορεύει με τον Πειραιά).
Λάκης Καρνέζης: “Η επιβίωση ήταν προβληματική όμως τα καταφέρναμε, και ζήσαμε”.
Η μάνα-σύμβολο αποτελεί το στήριγμα και το σημείο αναφοράς του. 
~ Κυρίαρχη μορφή στα χρόνια τα εφηβικά παίζει ο κ. Θεόδωρος Αλεξανδρίδης, που έχει το κουρείο στο οποίο κουρεύεται ο μικρός Λάκης, και αργότερα εργάζεται ως παραγιός.
Λάκης Καρνέζης: “Ο κυρ Θόδωρος ήταν άνθρωπος με όλη την καλή σημασία της λέξης άνθρωπος”.
Στο κουρείο μαθαίνει τη ζωή και ανακαλύπτει τη μουσική. Αρχικά ασχολείται με την κιθάρα, που έχει ο κυρ Θόδωρος, και στη συνέχεια με το μπουζούκι που του δανείζει, όταν του το ζητάει ο Λάκης για μερικές ώρες, ένα γειτονόπουλο, ο Βασίλης.
 Το 1955 σε ηλικία 18 χρονών τον πηγαίνει η Καίτη Γκρέυ στη δισκογραφική εταιρεία Columbia και ηχογραφεί για πρώτη φορά σε δίσκο, 'Το τραγούδι της καρδιάς μου' του Στέλιου Χρυσίνη και Θόδωρου Δερβενιώτη με τραγουδιστές τον Στέλιο Καζαντζίδη και την Ελένη Κώτσογλου. Μπουζούκια: Ανέστης Αθανασίου, Λάκης Καρνέζης. Columbia DG 7251 (CG 3484).
 Από το 1955 μέχρι το 1982 συνεργάζεται με μεγάλους συνθέτες, τραγουδιστές και μουσικούς στην Ελλάδα. Μαζί με τον Κώστα Παπαδόπουλο αποτελούν το σπουδαίο ντουέτο μπουζουκιών και συμμετέχουν στα μεγάλα έργα του Μίκη Θεοδωράκη ως βασικοί συνεργάτες του.
 Το 1980 έρχεται στην Νορβηγία, στο Bergen Den Nationale Sene (DNS) για να συμμετάσχει σε μουσικές παραστάσεις αφιερωμένες στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Όλα τα τραγούδια είναι μεταφρασμένα στα νορβηγικά, και τα τραγουδούν και τα παίζουν νορβηγοί ηθοποιοί και μουσικοί.
Από το 1987 μέχρι σήμερα ζει μόνιμα στην Νορβηγία.
Λάκης Καρνέζης: “Στην Νορβηγία βρήκα τον εαυτό μου. Τριάντα πέντε χρόνια ζήσαμε και ζούμε, με την νορβηγίδα γυναίκα μου, την αγάπη που ψάχναμε να βρούμε και οι δυο μας. Ό,τι κουβαλάς μέσα σου το βρίσκεις στη ζωή . Έτσι είναι και η αγάπη, δεν χωράει πολλά πράγματα ή είναι εκεί ή δεν είναι πουθενά, εάν δεν την έχεις μέσα σου”.
Το 2004 ο Λάκης Καρνέζης δημιουργεί και ανεβάζει στο Det Norske Teatret (Νορβηγικό Θεάτρο) τη θεατρική παράσταση με γενικό τίτλο 'Μπουζούκι', χρησιμοποιώντας τραγούδια μεταφρασμένα στην νορβηγική γλώσσα Μ.Βαμβακάρη, Β.Τσιτσάνη, Γ.Παπαϊωάννου, Γ.Μητσάκη, Μ.Χιώτη, Μ.Χατζιδάκη, Μ.Θεοδωράκη.
Λάκης Καρνέζης: “Με ρωτάς γιατί τραγουδώ 'Το φεγγάρι κάνει βόλτα'(Στίχοι και μουσική: Μίκης Θεοδωράκης); Γιατί θέλω να πιστεύω ότι και ο Μίκης το έγραψε για τον ίδιο λόγο που το τραγουδάω και εγώ σαν φόρο τιμής στο μπουζούκι και στους λαϊκούς βάρδους, που με το μπουζούκι τους και τα τραγούδια τους ανέβασαν αυτό το όργανο ψηλά”.
[ από Κατερίνα Πλέσσα. Όσλο 4 Ιανουαρίου 2018 / ΠΗΓΗ μέσα από την ομάδα (fb) " Lakis Karnezis - Λάκης Καρνέζης - The Bouzouki, the man and his music." ]


(1) Σπάνια φωτογραφία του 1949. Κοκκινιά, στο κουρείο του Θοδωρή Αλεξανδρίδη, ο 12χρονος Λάκης Σκύφτας (Καρνέζης αργότερα) με κοντά παντελονάκια, μαζί με τον Βαγγέλη Μπαλάση παίζοντας με τις κιθάρες την "Όμορφη Αννιώ". Όρθιος ο κουρέας Θεόδωρος Αλεξανδρίδης, θείος του Βαγγέλη Μπαλάση. [Φωτο/Αρχείο Οικογένειας Μπαλάσης]

(2) Σπάνια φωτογραφία του 1949-΄50. Κοκκινιά, στο κουρείο του Θόδωρα Αλεξανδρίδη. Ο Λάκης Καρνέζης με κοντά παντελονάκια, με μπουζουκι, μαζί με τον Βαγγέλης Μπαλάσης κιθάρα. Στο βάθος ο κουρέας Θεόδωρος Αλεξανδρίδης, θείος του Βαγγέλη Μπαλάση.

Ο Λάκης Καρνέζης κουρευόταν αλλά είχε κάνει και παραγιός (βοηθός) τρία χρόνια στο κουρείο του Αλεξανδρίδη. Το αφεντικό έπαιζε και είχε στο μαγαζί κιθάρα. Έτσι ξεκίνησε ο Καρνέζης και έμαθε τα όργανα, κιθάρα και μπουζούκι!.
+Μέρος από Συνέντευξη με τον Λάκη Καρνέζη στην "Κλίκα" (Άρης Νικολαΐδης & Γιώργος Παναγιωτακόπουλος - Ιανουάριος 2009)
«..το κουρείο του Θόδωρου Αλεξανδρίδη, όπου εκεί εγώ έμαθα τα όργανα, ήτανε λίγο πιο κάτω από το σπίτι μου... Δεν έμαθα να κουρεύω. Κάθισα τρία χρόνια στο κουρείο και έμαθα την κιθάρα και το μπουζούκι εκεί (γέλια). Αλλά ο κουρέας με είχε σαν παιδί του. Καθόμουνα με την κιθάρα να σκαλίζω, γιατί μετά τις εννιά η ώρα το πρωί -οκτώ ανοίγαμε- ετσάκωνα την κιθάρα και όλη μέρα εκεί ερχόντουσαν και άλλα παιδιά. Βλέπανε εμένα που ήμουν με το όργανο εκεί και ήρθανε κι άλλα πολλά παιδιά που παίζανε κιθάρα. Εκεί ερχότανε και το τρίο Μπελγκάντο και κουρευόντουσαν και καταλαβαίνεις τι γινότανε... Είχαμε το μαγκάλι δίπλα, κάθεται ο ανιψιός του κουρέα -Βαγγέλη τον λένε, δε θυμάμαι το επίθετό του- έπαιζε και αυτός κιθάρα... Εγώ τότε είχα μάθει την «Αννιώ»... και αυτό είχε ένα ταξίμι με την κιθάρα. Επειδή μ’ άρεσε το ταξιμάκι το είχα βρει και το ’χαμε μάθει με τον ανηψιό του κουρέα, το Βαγγέλη και το παίζαμε.. ». [Πηγή klika.gr]

Ο Λάκης Καρνέζης σε μικρή ηλικια, ποζάρει με κιθάρα.

Κρήτη 1954, ο νεαρός Λάκης Καρνέζης (στο κέντρο) με μπουζουκι στα πρώτα επαγγελματικά του βήματα. Τον είχε πάρει μαζί του ο Λουκας Νταραλας (δεξιά, μπουζουκι), να δουλέψουν για ένα μήνα, σ’ ένα μαγαζί στο Ηράκλειο.

Πρωτοεμφανίστηκε ως επαγγελματίας μουσικός από μικρή ηλικία.. Λάκης Καρνέζης μπουζουκι και Σωτηρια Μπελλου κιθάρα, σε κάποιο εξοχικό κέντρο.

Καρνέζης . Στα πρώτα επαγγελματικά του βήματα (1953)

Στο «Ροσινιόλ», Λάκης Καρνέζης, Γιώργος Λαύκας, Καζαντζίδης, Καιτη Γκρέυ. Με κιθάρα ο πολυμουσικός Δημήτρης (ή Τάκης) Τζάρας (έπαιζε και κλαρίνο, µπαγλαμά), Γιάννης Μέρτικας στο πιάνο. κ.ά *Μαζί τους στο «Ροσινιόλ» έχει παίξει και ο Γιώργος Τσιµπίδης.
Λάκης Καρνέζης (1955)

Καρνέζης, Ζαμπέτας, Ρουμελιώτης 1957 απο την ταινία «Ο μεγαλοκαρχαρίας»*

Λάκης Καρνέζης, Ανθουλα Αλιφραγκη, Γιώργος Ζαμπέτας, Δημήτρης Ρουμελιώτης 1957, απο την ταινία «Ο μεγαλοκαρχαρίας»*
*Το 1957 οι: Γιώργος Ζαμπέτας, Δημήτρης Ρουμελιώτης, Λάκης Καρνέζης, Κώστας Καπετάνιος (κιθάρα/συνθέτης) και η Ανθουλα Αλιφραγκη εμφανίζονται στην ταινία «Ο μεγαλοκαρχαρίας» (Κατά λάθος διάσημος) (Σκην. Φίλιππος Φυλακτός). Ακούγετε το τραγούδι "Πιάνω την καλή", σε φοβερούς Στίχους, από τον μετρ του είδους Χαράλαμπο Βασιλειάδη ή "Τσάντας" και Μουσική του αλανιάρη Ζαμπέτα. Το τραγουδάει ο Δημήτρης (Μήτσος) Ρουμελιώτης και Δημήτρης Κοχλιός στις 2ες φωνές.
Την ίδια χρονιά (1957) Ανθουλα Αλιφραγκη και Γιώργος Ζαμπέτας φεύγουν για δουλειά στην Αμερική.





Λακης Καρνεζης

Ζαμπέτας και Καρνέζης (1963)

ΦΩΤΟ1} Ένα μέρος από το μουσικό παλκοσένικο τού κέντρου διασκέδασης '' Δειλινά '', που ονομάστηκε έτσι λόγω τού ομώνυμου τραγουδιού τών Γιώργου Ζαμπέτα / Χαράλαμπου Βασιλειάδη.. ** Βέβαια, έγινε και η ανάλογη μεταγραφική κίνηση στο συγκεκριμένο κέντρο, αφού ο ιδιοκτήτης του, Θωμάς Μιχαηλίδης, έφερε από τα '' Ξημερώματα '' την ερμηνεύτρια τού τραγουδιού Βίκυ Μοσχολιού - (κατόπιν κάποιας διαφωνίας της με τον Γιώργαρο).. *** Η εμπροσθοφυλακή λοιπόν τού πάλκου απαρτίζεται από τούς: Θεόδωρο Κανακάρη - (κιθάρα / τραγούδι), Λευκή - (τραγούδι), Λάκης Καρνέζης - (αριστερόχειρ τρίχορδος), Νίκος Ξανθόπουλος - (φωνή), Βίκυ Μοσχολιού - (φωνή), Σταμάτης Κόκοτας - (φωνή / μπουζούκι), Χρήστος Ψαρρός( ; ) - (μπουζούκι), Ελένη Ροδά - (φωνή), Αχιλλέας Κεσίδης - (πλήκτρα), Πάνος Ιατρού - (μπάσο).. **** Στο σχήμα ήταν και ο Πάνος Πετσάς - (μπαγλαμάς), ενώ δεν αναγνωρίστηκαν ο πιανίστας και ο ντράμερ.. ***** Ώς έναρξη - (στο κέντρο) ορίστηκε η 5η Νοεμβρίου τού 1966, ημέρα Σάββατο.. [Πληροφ./Κείμενο Γιώργιος Ζγούρας].

ΦΩΤΟ2} *Από το Αθηναϊκό κέντρο διασκέδασης '' Δειλινά '' είναι η φώτο, τούς τελευταίους μήνες τού 1966 - (επίσημη έναρξη έκανε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 1966).. ** Η Βίκυ Μοσχολιού σταμάτησε την συνεργασία της με τον μέντορα της τον Γιώργο Ζαμπέτα και από τα '' Ξημερώματα '' μεταγράφηκε στα....'' Δειλινά ''.. *** Κάποιοι από τούς - (αναγνωρίσιμους) συνοδοιπόρους της - (εκείνης τής περιόδου) ήταν ο Θεόδωρος Κανακάρης - (φωνή / κιθάρα), ο ηθοποιός Νίκος Ξανθόπουλος - (φωνή), ο αριστερόχειρ τρίφωνος μπουζουκίστας Λάκης Καρνέζης - (Παντελής Σκυφτάς) και πίσω ο μπασίστας Πάνος Ιατρού.. [Πληροφ./Κειμενο Γιώργιος Ζγούρας].

ΦΩΤΟ3} Ο μεγάλος καλλιτέχνης Νίκος Ξανθόπουλος γράφει στο λογαριασμό του (στο ίντερνετ) με την ανάλογη φωτο.: "1966 . Η δεύτερη χρονιά που τραγουδάμε στα ΔΕΙΛΙΝΑ . Αυτή τη χρονιά προστέθηκε κι ο Κόκοτας .Τόν έφερε ο Τάκης ο Λαμπρόπουλος , το αφεντικό της Κολουμπια . Τόν πήρε απο τον Ζαμπέτα και τον έφερε στα ΔΕΙΛΙΝΑ με τη λαοθάλασσα να λανσάρει μιά μεγάλη επιτυχία του Καλδάρα που μόλις είχε γραμμοφωνήσει .. το Μ ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό .. Η άδεια καρέκλα στη μέση είναι της Μοσχολιού που κάνει διάλειμμα, τα λέει στο τηλέφωνο με το Δομάζο... Στο πάλκο, Θ. Κανακάρης, Λ. Παπά, Π. Πετσάς, Αχ Κεσίδης Στ. Κόκοτας Ελ. Ροδά, Λάκης Καρνέζης, Χρ. Ψαρρός .."

1966. Ξενοδοχείο Κύπρου. Αμέσως μετά την άφιξη και τη συνέντευξη τύπου ο Μ. Θεοδωράκης μαζί με τους Πετσά, Διδήλη, Καρνέζη, Μητροπάνο, Ροδά και Φαραντούρη.



Columbia - 1969 «Μη φεύγεις». Κομμάτι σε μουσική του Λάκη Καρνέζη (στίχοι Τάκη Παρισσινού), που τραγούδησε η Βούλα Γεωργούτη. Το επανέφεραν στην επικαιρότητα οι Παίδες Εν Τάξει αλλά και με την Έλενα Παπαρίζου.
Το 1968, στο κέντρον '' Δειλινά ''.. Με το μικρόφωνο ανά χείρας ο τραγουδιστής (και κιθαρίστας) Δημήτρης Σόμπολας. Σολαρίσματα στο μπουζούκι κάνουν οι Λάκης Καρνέζης και Δημήτρης Χιονάς.
Στα χρόνια των '70ς, Κώστας Καράλης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Λάκης Καρνέζης κ.α!
Φώτο από την μπουάτ "Αρχόντισσα", στην Πλάκα, το φθινόπωρο τού 1971.. *10 οι εικονιζόμενοι καλλιτέχνες, αναγνωρίσιμοι όμως οι 7.. Ο πιανίστας, ο ντραμίστας και ο μπασίστας δεν αναγνωρίστηκαν.. ακόμη.. Ο αγνώριστος ηλεκτρικός κιθαρίστας είναι ο Αντώνης Βαρδής και δίπλα του κάθεται ο τρίχορδος Λάκης Καρνέζης !!!.
*Στην 1η σειρά κι από δεξιά: Μανώλης Μητσιάς, Δήμητρα Γαλάνη, Αφροδίτη Μάνου, Κωστής Χρήστου, με '' καθοδηγητή '' μία μεγάλη μορφή τής Ελληνικής μουσικής, τον Γιάννη Σπανό. (πληροφ. απο Γ. Ζγούρας).

O Λάκης Καρνέζης, o Σπύρος Ευσταθίου (με το "EL GRECO" μπουζουκι του!), η Βίκυ Μοσχολιού, o Γιώργος Ζαμπέτας, ο μικρός γιος του Μιχάλης Ζαμπέτας με μπουζουκι (έφυγε στης 10 Μαρτίου 2008), ο Χρήστος Παπανικολάου - ( ή '' κιθάρας '', φαίνεται το κεφάλι του μόνο και κρατάει και την κιθάρα) και πίσω του με το λευκό πουκάμισο ο συνθέτης Χάρης Λυμπερόπουλος κ.α.., μάλλον το 1964-'65.. φωτο/Αρχειο: "Giorgos Zampetas Katerina Zampeta (Επίσημη σελίδα)".

ΛΑΚΗΣ ΚΑΡΝΕΖΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΜΠΕΤΑΣ & ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ (ΔΕΚ.:΄70-΄80)



 O Καρνέζης εδώ και 30+ χρόνια έχει μετοικήσει στη Νορβηγία όπου ζεί μόνιμα.. Ομως εκεί δεν έκατσε ήσυχος αλλά έμαθε - επέβαλλε στους Νορβηγούς την Ελληνική μουσική, έφτιαξε συγκρότημα και παρουσίασε τα μεγάλα έργα (Αξιον Εστί - Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού- Ματχάουζεν - το Ρεμπέτικο κλπ) με τις μεγαλύτερες ορχήστρες της χώρας.
Εχει κάνει πολλούς δίσκους που δυστυχώς δεν φτάσανε στην Ελλάδα.. Ομως ο Σεβάχ τον "ξεπέταξε" σε ένα ταξίδι του στην πατρίδα (γνωστοί από Κοκκινιά) και πήρε λίγο από το υλικό που έχει εκδώσει στη Νορβηγία και συνεχίζει να τιμά την Ελλάδα.. ..
Το τελευταίο του λοιπόν CD Νορβηγικής παραγωγής (κυκλοφόρησε 2005) ονομάζεται "Lakis Karnezis: the brilliant bouzouki" και περιέχει μεγάλες ελληνικές επιτυχίες. *Άκουσε: Η γειτονιά των αγγέλων Λακης Καρνεζης σολο και Πάλι σε βλέπω σκεφτικό - Λάκης Καρνέζης.
Κωστής Χρήστου, Λάκης Καρνέζης, Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Σπανός, Αφροδίτη Μάνου (Δεκ.'70).


Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο δεξιοτέχνης Γιώργος Τσιμπίδης ζούσε άρρωστος και απομονωμένος (ξεχασμένος) σε ένα δυαράκι στο Γαλάτσι.. Απ’ τους εκατοντάδες μουσικούς και τραγουδιστές που είχε συνεργάτες στο παρελθόν, πολύ λίγοι ήταν αυτοί που πήγαιναν να τον δουν και ελάχιστοι αυτοί που φρόντιζαν συστηματικά να τον επισκέπτονται, όπως ο Γιάννης Σταματίου “Σπόρος”, άλλα και ο Λάκης Καρνέζης, που όταν ερχόταν Ελλάδα, φρόντιζε να περάσει και καμιά βόλτα απ’ τον παλιό συνάδελφό του!..
Επίσκεψη στον μεγάλο δεξιοτέχνη Γιώργο Τσιμπίδη. Δράμαλης, Καρνέζης, Τσιμπίδης, Σπόρος, Τσιλίκης.


Κώστας Παπαδόπουλος
Μικρασιάτες πρόσφυγες οι γονείς του ο Κώστας Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1937 στην Κοκκινιά. Ένας από τους θείους του ο Γιάννης Γιάκαλος ήταν μπουζουξής και τον επηρέασε πολύ. Πρωταγωνιστεί από μικρό παιδί στη σκηνή της ελληνικής μουσικής. Πλάι στους μεγαλύτερους λαϊκούς δημιουργούς από το 1954, έχει παίξει σε όλα τα ιστορικά λαϊκά κέντρα διασκέδασης και σε άπειρες ηχογραφήσεις σπουδαίων δημιουργών όπως ο Τσιτσάνης, ο Παπαϊωάννου, ο Βαμβακάρης, ο Μπαγιαντέρας, ο Καλδάρας, ο Πάνου. Μοναδικό ήταν το ντουέτο που έκαναν με τον Λάκη Καρνέζη, ενώ γνωστή είναι και η μακρόχρονη συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη στις πρωτόγνωρες για την εποχή τους λαϊκές συναυλίες του συνθέτη.Επίσης, έπαιξε σε λαϊκά κέντρα και ηχογράφησε μαζί με τους: Στ. Καζαντζίδη, Γρ. Μπιθικώτση, Στρ. Διονυσίου, καθώς και με πολλούς άλλους τραγουδιστές και τραγουδίστριες!!..

Από το 1961 συνεργάζεται με τον Μίκη Θεοδωράκη στις πρωτόγνωρες για την εποχή τους λαϊκές συναυλίες του. Στενός συνεργάτης του συνθέτη επί δεκαετίες, εμφανίστηκε μαζί του σε πλήθος συναυλιών παγκοσμίως. Επένδυσε με την μοναδική του τέχνη συνθέσεις όπως: Επιφάνεια, Το τραγούδι του νεκρού Αδελφού, Ζορμπάς, Ρωμιοσύνη, Άξιον Εστί, Μαουτχάουζεν. Χαρακτηριστική επίσης είναι η συμμετοχή του και στις μουσικές εμπνεύσεις των Μ. Χατζιδάκι, Στ. Ξαρχάκου, Γ. Μαρκόπουλου, Δ. Μούτση, Γ. Σπανού, Λ. Κηλαηδόνη. Με τον Λάκη Καρνέζη υπήρξαν ένα αντικειμενικά, αξεπέραστο ντουέτο μπουζουκιών, ηχογραφώντας μουσικό υλικό το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τις δεξιοτεχνικές δυνατότητες του οργάνου. (πηγη enxordo.gr)

Η Καίτη Γκρέυ, ο Καζαντζίδης, στο μπουζουκι ο Κώστας Παπαδόπουλος. Πίσω αριστερά ο Κώστας Ρούκουνας και διπλά του (επίσης με κιθάρα) ο δεξιοτέχνης Δημήτρης Τζάρας και κάποιοι άλλοι (Ίσως στο «Αστέρας», στην Κοκκινιά-Νίκαια 1955).

Κέντρο «Αστέρας», στην Κοκκινιά-Νίκαια (1955). Καζαντζίδης, Καίτη Γκρέυ, Κώστας Παπαδόπουλος και ο Λακης Καρνεζης που αναφέρεται με το κανονικό του επίθετο Λάκης Σκυφτάς. Μαζί τους και ο Βασίλης Βασιλειάδης.

Ακης Πανου - Γιωργος Τσιμπιδης , Σταυρος Τζουανακος - Σεβας Χανουμ , Κωστας Παπαδοπουλος - Αντωνης Μουστακας ...
Κέντρο διασκέδασης "Ο Θείος", 1958.
Κέντρο "Κουλουριωτης" Λαϊκό πάλκο το 1958 περιπου, στην πρώτη σειρά με τους (απο αριστερά): Δημήτρης Ρουμελιώτης, μια τραγουδιστρια, Κώστας Παπαδόπουλος, Καζαντζιδης, Μαρινελα, Γιαννάκης Αγγέλου, Λάκης Μπαλής !!!
(και με δυο βιολια!)..
Κέντρο "Κουλουριωτης" γύρω στα 1961. Στελαρας Καζαντζιδης, Πολυ Πανου, Παπαδοπουλος. Γ. Κοινουσης ακορντεόν.


1961 ΚΕΝΤΡΟ '' ΚΟΥΛΟΥΡΙΩΤΗ '' ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ, ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ (ΚΙΘΑΡΑ) - ΜΗΝΑΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΗΣ (ΠΙΑΝΟ) ΧΑΡΗΣ ΛΕΜΟΝΟΠΟΥΛΟΣ (ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ) - ΜΑΡΙΝΕΛΑ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΙΝΟΥΣΗΣ (ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ) - ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ - ΜΠΕΜΠΗΣ ΒΟΥΓΑΣ (ΒΙΟΛΙ) - ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ - ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ) - ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΠΑΝΗΣ (ΚΙΘΑΡΑ)

1955. Στο κέντρο 'Φωλιά', στην Κοκκινιά - Νίκαια Αττικής. Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Μαίρη Τζίνα. Μπουζούκι ο Κώστας Παπαδόπουλος, Γιωργος Κοινουσης ακορτνεον, Μακης Ζερβος και Θανασης Ευγενικος με κιθάρες! και στο βιολί ο Ποσειδωνας απο Μυτιλήνη!. Το κέντρο αυτό ήταν υπόγειο στην Πέτρου Ράλλη.
Στο κέντρο 'Φωλιά', στην Κοκκινιά - Νικαια, Με Γιάννη Γιάκαλο!, τον θειο του Κώστα Παπαδόπουλου, τον λεγόμενο "Αριστερο". Με Κώστα Παπαδόπουλο στο αλλο μπουζουκι, την Λένα Νταϊνα (τραγούδι) Γιωργο Κοινουση στο ακορντεον, Μακης Ζερβος στην κιθαρα και Ροβερτακη στο πιάνο, το 1955.
* Ο θείος του, Γιάννης Γιάκαλος "Αριστερος", και αργότερα ο ίδιος ο Κώστας Παπαδόπουλος, παίζανε ταξίμια συνοδεύοντας τον Στελλάκη Περπινιάδη στους αμανέδες του και στα άλλα τραγούδια μικρασιάτικου χρώματος και κλίματος!. (φωτογραφικο αρχειο Γιωργος Νταλλης).
* Η ΛΕΝΑ ΝΤΑΙΝΑ, ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΚΟΡΔΙΛΗ!, ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΟ ΔΟΝΤΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ! ..
Δημήτρης Ρουμελιώτης στο πάλκο με Μαρινελα, Καζαντζίδη, Κ. Παπαδόπουλο, Γ. Σαλασιδη (πίσω με κιθάρα) _ 1959
Χρηστάκης, Γ.Ζαμπέτας, Σ.Κόκοτας, Ρ.Κουμιώτη, Κ.Παπαδόπουλος
(Πρόβα στα Δειλινά)

Στο κέντρο διασκέδασης '' Δειλινά '', το 1982, σε κάποια πρόβα.. *Από τα δεξιά: ο Γιώργος Δράμαλης, ο Κώστας Παπαδόπουλος και ο Κώστας Νυστάζος.

Οι περισσότεροι από τους συντελεστές τού δίσκου "Τα πικροσάββατα" ποζάρουν στο στούντιο "Πολυσάουντ", εν έτει 1984.. *Από τ' αριστερά: Νίκος Τσεσμελής - (μπάσο), Χρήστος Ψαρρός και Κώστας Παπαδόπουλος - (μπουζούκι), Μίκης Θεοδωράκης - (συνθέτης), Δημήτρης Μητροπάνος - (ερμηνευτής), Λευτέρης Παπαδόπουλος - (στιχουργός), Τάσος Διακογιώργης - (σαντούρι / βιμπράφωνο), καθήμενος ο Μέμος Κυριαζής - (ντέφι / τύμπανα) και στην πίσω σειρά ο Κώστας Νικολόπουλος - (ακουστική / ηλεκτρική κιθάρα) και στ' αριστερά του ο Στέλιος Καρύδας(;) - (μπαγλαμάς / ακουστική κιθάρα).. * Στον δίσκο συμμετείχε σε ένα τραγούδι η Χάρις Αλεξίου, ηχολήπτης ήταν ο Γιάννης Σμυρναίος, παραγωγός ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου, την μακέτα την έφτιαξε ο Θανάσης Σπυρόπουλος και το εξώφυλλο το φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός. (Απο Γ.Ζγουρας)

ΒΙΝΤΕΟ / ΜΟΥΣΙΚΗ... 

Ήρθα είδα και θα φύγω (Ο θάνατος είναι γλυκός) Ολόκληρο το τραγουδι, με τους λογοκριμένους στίχους!. Ο Τρίτος στίχος του τραγουδιού κόπηκε από τη λογοκρισία, αλλά μπήκε, τελικά, σε μια σπάνια ηχογράφηση που έγινε στην Αμερική (1964) από τον εξαίρετο λαϊκό τραγουδιστή και κιθαρίστα Αντώνη Μουστάκα με, Μπουζούκια: Κώστας Παπαδόπουλος και Λάκης Καρνέζης. **Απο το αλμπουμ ''Orchestra Kostakis-Lakis ‎– The Artistry Of Greece'' , που κυκλοφορησε τον Μαη του 1964. Κλαρινο: Βασιλης Μπαντζης!, Ντραμς: Μαρινα Ντενιζ, Κιθαρα: ο Α.Μουστακας



Copyrights©2016 Design By | Ακάλυπτος