Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Χρήστος Δημόπουλος 1926-2004

Μπουζούκι Χρήστος Δημόπουλος

Ο Χρήστος Δημόπουλος ένας άλλος αξιόλογος παίκτης (τρίχορδος) της χρυσής εποχής του λαϊκού τραγουδιού 1950-'60. Έζησε το πάλκο και το ρεμπέτικο!..

 Γεννήθηκε το 1926 στον Πειραιά. "Βέρος Πειραιώτης" όπως έλεγε ο ίδιος!. Στην συνοικία της Αγιά Σοφιάς του Πειραιά μεγάλωσε, έπαιζε μπουζούκι από 6 χρόνων και επαγγελματικά από 13 χρονών. Γνώρισε όλους τους ρεμπέτες τής εποχής!.
 Έχει δουλέψει σχεδόν με όλους του μεγάλους. Για πολλά χρόνια συνεργάστηκε με τον Βαγγέλη Περπινιαδη, Στράτο Διονυσίου, Στεργίου Μπέμπη, Ζαγοραίο, Γιώργο Μανισαλή, Ρίτα Σακελάριου κ.α. Ήταν και το μπουζουκι του Ζαμπετα (πριν πάρει τον Ζαφειριου). Υπήρξε συνεργάτης και του Καζαντζίδη - Καίτης Γκρέυ (αρχές του '50).
 Έχει στο ενεργητικό του πολλές ηχογραφήσεις λαϊκών τραγουδιών ως (μπουζουξής) σολίστας στο μπουζούκι, σε πολλές εταιρίες του 1950 - '60.
Έφυγε απ' την ζωή το 2004.

Τραγούδια του Χρ. Δημόπουλου ως Συνθέτης - Στιχουργός:
Περνούν τα Συννεφάκια - Ι. Γεωργακοπούλου & Ι. Τατασόπουλος (Συρτός, 1952, HIS MASTER'S VOICE & RCA VICTOR ΑΜΕΡΙΚΗΣ 78 στροφών).
Μια πέτρα για προσκέφαλο - Πρόδρομος Τσαουσάκης (Β. Πρέκας - Χ. Δημόπουλος, 1954 - COLUMBIA 78 στροφών).
Ξέρω αγόρι μου τι θέλεις - Β. Περπινιάδης & Καιτη Γιουλη (Συρτοτσιφτετέλι, 1959, ODEON 78 στροφών).
Βασανισμένο μου κορμί - Βαγγέλης Περπινιάδης (Ζειμπέκικος - 1961, PARLOPHONE 45 στροφών).
Θα πεθάνω και θα κλαις - Β. Περπινιάδης ( Χ. Δημόπουλος - Ν. Δαλέζιος, 1961, PARLOPHONE 45 στροφών).
Στου Σπάθα στη Νεάπολη - Νίκος Γιουλάκης (Χασάπικος - (Χ. Δημόπουλος - Κ. Μεθενίτης, 1969, ΕΛΛΗΝΙΣ 45 στροφών).
Είναι κρίμα - Δημήτρης Ξανθάκης (Χ. Δημόπουλος - Κ. Μεθενίτης, 1969, ΕΛΛΗΝΙΣ 45 στροφών).

Από ελλ. ταινία ο Χρήστος Δημόπουλος μπουζούκι και ο Β. Περπινιαδης τραγουδά "Δεν ξανά παίζω ζάρια πια" <--


Το πάλκο του κέντρου "Κεφάλας" Με το ΛΑΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ - ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ.
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΧΟΡΔΟ .... ΔΕΞΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΘΑΡΑ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ. AΡIΣTEΡA ME TO MΠOYZOYKI Χρήστος Δημόπουλος - ΔΕΚ. '60.


από άρθρο του Πανου Γεραμανη:
"Οι ρεμπέτες της παλιάς φρουράς, που στην πλειοψηφία τους είναι σολίστες του μπουζουκιού, πιστεύουν απόλυτα ότι οι λαϊκές ορχήστρες επιβάλλεται να το χρησιμοποιούν ως βασικό όργανο. Λαϊκή ορχήστρα χωρίς τα μπουζούκια σε πρώτο ρόλο, είναι σκορδαλιά χωρίς σκόρδο, λέει ο Μιχάλης Γενήτσαρης, ενώ ο Χρήστος Δημόπουλος επιμένει ότι ακόμη και σήμερα οι λαϊκές ορχήστρες πρέπει να διαθέτουν δύο σολίστες του μπουζουκιού, ώστε ο ένας να παίζει πρίμο κι ο άλλος σεγόντο. Τότε ο ήχος είναι αυθεντικός, γνήσιος, μοναδικός. Και εξηγούν: το μπουζούκι είναι σαν να σου μιλάει. Βγάζει ήχο ψυχής. Οι χορδές του αγγίζουν τις δικές μας ευαίσθητες χορδές. Κυρίως των απλών ανθρώπων. Για να βγάζει όμως το μπουζούκι ήχο ψυχής και να συγκλονίζει, λέει ο Μιχάλης Δασκαλάκης, πρέπει οι σολίστες να το παίζουν σαν μπουζουκτσήδες της ψυχής και όχι σαν ψυχροί επαγγελματίες. Μόνο ο ήχος αυτός είναι βάλσαμο ψυχής!!.." Πανου Γεραμανη.
 
Μπουζούκι Χρήστος Δημόπουλος με Καίτη Γκρευ,
Κιθαρίστας είναι ο Νίκος Καλλέργης
Στο βιολί, πίσω αριστερά είναι ο ξακουστός Στέλιος Λαζάρου!!! (είναι χαρακτηριστικό το μουστάκι του!)

Γκρέυ, Καζαντζίδης, στα μπουζουκια ο Χρ. Δημοπουλος, με τον Τάσο Αναγνώστου;. Πίσω ο σύνθετης και δεξιοτέχνης του ακορντεόν Σωτήρης Ζωιόπουλος ή "Κακαράπης". Στον "Αστέρα" στην Νίκαια (1953-'54).

Ο Χρήστος Δημόπουλος με την Καιτη Γκρέυ, πού ήταν και νονά του ενός γιου του, του Νίκου, πού πέθανε μικρός... Η φωτό είναι του 1953-'55 περίπου.

Καλαμάτα - 1953 "Πράσινο Αστέρι". Από αριστερά στη φωτογραφία, Τάσος Αναγνώστου, στο μπουζούκι. Ο Τάσος Αναγνώστου, σύζυγος της κυρά - Παγώνας και πατέρας του μπουζουξή Τζίμη Αναγνώστου. Ταλαντούχος οργανοπαίχτης, συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του λαϊκού μας τραγουδιού, έφυγε νωρίς, σε ηλικία 39 ετών. Δίπλα του ο Στέλιος Καζαντζίδης με την κιθάρα του, νεαρός, μόλις 21 χρονών. Έχει ήδη μπει επαγγελματικά στο τραγούδι, ενώ ένα χρόνο πριν (Ιούνιος του 1952) φωνογραφεί τον πρώτο του δίσκο. Ήταν η σύνθεση του Απόστολου Καλδάρα «Για μπάνιο πάω και αν θέλεις έλα». Δίπλα στο Στέλιο, η Καίτη Γκρέυ, με την οποία είχε αρραβωνιασθεί επίσημα και χώρισε το καλοκαίρι του 1957, μετά τη μεγάλη τους επιτυχία στο δίσκο «Απόψε φίλα με», του Μανωλη Χιώτη. Τέλος δίπλα στην Γκρέυ, ο Χρήστος Δημόπουλος με το μπουζούκι του, στενός συνεργάτης του Καζαντζίδη-Γκρέυς. -Πίσω διακρίνουμε τον καλαματιανό κιθαρίστα Ηλία Μαυρέα και δίπλα του τον Σωτήρη Ζωγιόπουλο με το ακορντεόν. Ο κύριος που βρίσκεται πίσω από την ορχήστρα μας είναι άγνωστος, μάλλον εργαζόμενος ή θαμώνας. Δεξιά διακρίνουμε ένα χαμογελαστό πιτσιρικά. Δεν είναι άλλος από το μικρότερο αδελφό του Στέλιου, τον Στάθη Καζαντζίδη, σε ηλικία 8 χρονών!.
Σπάνια φωτογραφία. Ο Σπύρος Πολυκανδριωτης (ο μικρότερος γιός του μεγάλου δάσκαλου) τραγουδάει σε πολύ μικρή ηλικια στο πάλκο, σε κέντρο που έπαιζε ο πατέρας του Θόδωρος. Αριστερά με το μπουζούκι Χρήστος Δημόπουλος, πίσω στο πιάνο η Ευαγγελία Μαργαρώνη;. Στο κέντρο μοιάζει με την Τρικαλινή Γεωργία Μπλάνα! ή μήπως είναι η Γεωργία Μηττάκη; "Γεωργία η τρανή!"

Σε κάποιο θερινό κέντρο στην Αττική -ίσως σε πανήγυρι- Διπλοπενιές Κλαρίνο Ακορντεόν Κιθάρα!. Λαϊκο-δημοτικά συγκροτήματα σε πάλκα του '50. -Αναγνωρίζονται με μπουζούκια, από αριστερά: Χρήστος Δημόπουλος, Βαγγέλης Περπινιάδης και Θοδωρής Δερβενιώτης!.

Απόκριες στο πάλκο του "Περιβόλα", οι ιδιοκτήτες Σωτήρης και ο Κώστας Περιβόλας φωτογραφίζονται με την ορχήστρα τους. Δεξιά -δίπλα από τον Κώστα Περιβόλα- με μπουζούκι ο Χρήστος Δημόπουλος. Με κιθάρα ίσως ο τσιγγάνος τραγουδιστής Σπύρος Δημητρίου. Αριστερά με μπουζουκι;;. Πίσω από τον Κ. Περιβόλα ο Κώστας Νούρος!.

Στου ''Κεφάλα'', με τον έναν εκ τών δύο ιδιοκτητών / αδερφών Νικολάου, να ποζάρει μπροστά από τους μουσικούς, οι οποίοι είναι: Ο Βαγγέλης Περπινιάδης, ο Δημήτρης Στεργίου ''Μπέμπης'', ο Στράτος Διονυσίου και με το βιολί ο Ρούπεν (Ρουμπέν) Αλτιπαρμακιάν. Τέρμα δεξιά (κάνει κερατάκια στον Ρούπεν) ο Χρήστος Δημόπουλος. (1958)

Οι αδελφοί Νικολάου, οι ιδιοκτήτες του κέντρου "Κεφάλας", εκατέρωθεν του πάλκου του κέντρου. Αριστερα με μπουζουκι ο Βαγγέλης Περπινιάδης, στο κέντρο ο Δημήτρης Στεργίου ''Μπέμπης'', βιολί ο Ρούπεν (Ρουμπέν) Αλτιπαρμακιάν. Τέρμα δεξιά ο Χρήστος Δημόπουλος. [Πηγή: Κώστας Μπαλαχούτης «Βαγγέλης Περπινιάδης - Πριν το τέλος» (Προσκήνιο - 2000].


Γιώργος Νικολάου ή "Κεφάλας" και ο μπουζουξής Χρήστος Δημόπουλος. Κοκκινιά, Νίκαια.

Το πάλκο του κέντρου "Κεφάλας", με αριστερά τον έναν εκ των δύο ιδιοκτητών / αδερφών Νικολάου, τον Γιώργο, μπροστά από τον μπουζουξή Χρηστο Δημοπουλο. Με το λαϊκό συγκρότημα Βαγγέλη Περπινιάδη - Στράτου Διονυσιου. μαζί τους η Έλλη Γκίλλα, η Νίτσα Αντωνάτου, Έφη Λίντα. Δεξιά μπουζουκι ο συνθέτης Λάκης Μπαλλής, από πίσω του, ο ρεμπέτης Σμυρνιός και μεγάλος τραγουδιστής Κώστας Νούρος. Βαγγέλης Μαθάς; ακορντεόν. (1961).

Αφίσα του κέντρου "Κεφάλας" στην Νίκαια.
Το 1960 ο Βαγγέλης Περπινιάδης με τον Σπύρο Ζαγοραίο είναι στον Κεφάλα με το συγκρότημα να αποτελείται από τους Χρήστο Δημόπουλο και Ιωάννη Τομπούλογλου στα μπουζούκια, Ευάγγελο Μαθά στο ακορντεόν, Ρουπέν στο βιολί, Ευάγγελο Κλιμάκη στη τζαζ (ντραμς), Κωνσταντίνο Φραγκούλη στο πιάνο. Μαζί τους είναι ο περίφημος αμανετζής Κώστας Μασσέλος ή Νούρος, η Νίτσα Αντωνάτου, η Ανθούλα Αλιφραγκή και η Έλλη Γκίλα. [Πηγή: "Βαγγέλης Περπινιάδης - Πριν το τέλος" (2000)]. * Ο Χρήστος Δημόπουλος ήταν σχεδόν πάντα στο μπουζούκι το συγκρότημα του Βαγγέλης Περπινιάδη.

Ο Χρήστος Δημόπουλος, η Μαίρη Κωνσταντινίδου "Μαριώ", ο Βαγγέλης Περπινιάδης, η Φώτο Στράτου κι ο πατέρας της Στράτος Παγιουμτζής (1964)

Κορωπί 1963. Πανηγύρι Αναλήψεως. Συγκρότημα: Γιώργος Κόρος (δεν φαίνεται), Σοφία Κολλητήρη, Ρένα Ντάλια, μπουζούκια Γιωργος Μαμμος, Χρήστος Δημόπουλος κ.α. Κέντρο Β. Φαραζή. (Πηγη fb Το Κορωπί)


Δημοπουλος, Γιώτα Σίλβα, Διονυσίου. 1962-'63

Μέσα από τη ταινία του 1964 ''Ορφανή στους πέντε δρόμους'' . Ο Βαγγέλης Περπινιαδης, ο Δημητρης Γκουτης και ο Χρήστος Δημόπουλος με μπουζούκια.
(1964) Βαγγελης Περπινιαδης, Δ. Γκουτης , Χρήστος Δημόπουλος (βιολί ο Λαζάρου;)
Σπύρος Ζαγοραίος, η σύζυγος του Ζωή, δεξιά με το μπουζούκι ο Δημητρης Γκουτης (στιχουργός). Στα μπουζούκια πίσω, διακρίνονται, ο Χρήστος Δημόπουλος και δεξιά ο Γιώργος Μανησαλης ή "Κοριός (1964 μέσα από ελληνική ταινία)

ο Χρήστος Δημόπουλος δούλεψε σε πολλά μαγαζιά όπως "ο Κεφαλας" ..
Ο Κ. Παπαδόπουλος (μπουζούκι), Δ. Δασκαλάκης (κιθ.), Γ. Ροβερτάκης (πιάνο),
 Μπουχράμ Αλτιμπακιάν (βιολί),ο Μπάτης με τον μπαγλαμά του!
και ο Χρήστος Δημόπουλος - 1952

Χρήστος Δημόπουλος και Γιωργος Ζαμπετας (δεκ.'60)
Συγκρότημα Γ. Ζαμπετα -δεκ.'60.. (πριν πάρει τον τετράχορδο Στελιο Ζαφειριου)
Χρήστος Δημοπουλος, Νίκη Λάμη, Στράτος Διονυσίου, Γιάννης Μωραΐτης. Απο την ταινία ''Η καρδιά ενός αλήτη'' 1968.

Γιώργος Μανησαλης ή "Κοριός", Ρίτα Σακελλαρίου και Χρήστος Δημόπουλος. Από την ταινία ''Ζητούνται γαμπροί με προίκα" (1970).

*Αρχειο/Φωτο Νικος Ξανθοπουλος, γραφει: «Τέλος της δεκαετίας του εξήντα . Τουρνέ στη Γερμανία, αρχίζουμε απο την Νυρεμβέργη, Ξανθόπουλος, (απο αριστερα) Καπλέρης, (Νικος) Καλέργης, Δημόπουλος, Μανισαλής, Λάζαρος Κουλαξίζης .. Πρώτα βγήκαμε στην Αυστραλία και μετά στην Ευρώπη.. Όπου η ξενιτειά πονούσε περισότερο..» Nikos Xanthopoulos.
Μάρτιος 1977 - Λαϊκορεμπέτικη Συναυλία στο Palais des sports (Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρον) της Θεσσαλονίκης!. Ο Θεόδωρος Πολυκανδριώτης στο κέντρο με μπαγλαμά, κιθάρα ο Μπαμπης Μαλλιδης. Στα μπουζούκια αριστερά είναι ο Χρήστος Δημόπουλος και δίπλα ο Σπυρος Καλφοπουλος!. Στα δεξιά, με την νταρμπούκα είναι ο Μαθιός Μπαλαμπάνης!

Φωτογραφία από το αρχείο της Δήμητρας Γαλάνη, η οποία γράφει: "Συνάντηση με τους τελευταίους μεγάλους Ρεμπέτες". Θεσσαλονίκη στο Palais des sports. Χρ. Δημόπουλος, Σπ. Καλφοπουλος, Δ. Γαλάνη, Μπ. Μαλλιδης και στα δεξιά, με την νταρμπούκα είναι ο Μαθιός Μπαλαμπάνης! (Μ. Μπαλαμπάνης: Γεννήθηκε το 1912 στην Κωνσταντινούπολη. Έπαιζε τουμπελέκι, νταούλι και τα λοιπά κρουστά όργανα της παραδοσιακής μουσικής. Στη δισκογραφία συμμετείχε σε περισσότερα από δέκα χιλιάδες τραγούδια!, ενώ έλαβε μέρος σε περισσότερες από χίλιες πεντακόσιες μουσικές εκπομπές και εκδηλώσεις!. Πέθανε το 1987 πηγή).
Μπουζουκτσής Χρήστος Δημόπουλος (Θεσσαλονίκη - 1977)

Στα χρόνια τών '70ς, στο '' Σού - Μού ''.. * Με μπουζουκτσήδες τον Γιάννη Μωραΐτη - (ο οποίος είχε δηλώσει ότι έπαιξε εκεί για 3 χρόνια και ότι συνεργάστηκε με τον Στράτο Διονυσίου για 12 περιόδους), τον Χρήστο Δημόπουλο και λαϊκούς τραγουδιστές όπως ο Φώτης Στασουλάκης, η Ανθούλα Αλιφραγκή, ο Μανώλης Τοπάλης και άλλοι (κείμενο από Γ.Ζγουρας)
Λαϊκό κέντρο "Σού - Μού". από το 1966, στην Ιερά Οδός (Αιγάλεω). Εδώ βασίλεψε το άστρο της «ιέρειας» Ανθούλας Αλιφραγκή, ενώ εδώ έκαναν μεγάλη επιτυχία και οι Στράτος Διονυσίου, Βαγγέλης Περπινιάδης, Αντώνης Ρεπάνης, Κώστας Μοναχός, Παλόμα και άλλοι. Το κέντρο ανήκε στη λεγόμενη «κάτω νύχτα», που ύμνησε ο ποιητής Γιάννης Βαρβέρης. Σε αυτήν προσθέστε τα Αραπάκια, το Stop και τη Λουζιτάνια.


Γιώργος Μανισαλής, Θάλεια, Χρήστος Δημόπουλος. Από την ταινία "Η Σφραγίδα του Θεού" (1969). 

Χρήστος Δημόπουλος Νίκος Ξανθόπουλος Γιώργος Μανισαλης. Απο την ταινια "Οι ανδρες ξερουν να αγαπουν" (1970).

Ο Χρήστος Δημόπουλος με την Ριτα Σακελαριου και τον γιο του Σπυρο Δημοπουλο, τραγουδιστη!.


ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ ...

Στην πρώτη εκτέλεση από τις δύο "ΜΕΣ ΤΗΝ ΠΟΛΛΗ ΣΚΟΤΟΥΡΑ ΜΟΥ" παίζουν μπουζούκια
οι Αργύρης Βαμβακάρης με τον Χρήστο Δημόπουλο!



(από ελλ. ταινία)


+ βιντεο 

Μου λετε να μη κλαιω - Σπυρος Ζαγοραιος & Ζωη Ζαγοραιου 

" Στο ακορντεόν είναι ο Γιώργος Κουλαξίζης. Στα μπουζούκια στην πίσω γραμμής, διακρίνονται αριστερά, ο Χρήστος Δημόπουλος και δεξιά ο Γιώργος Μανησαλής (ή Κοριός). "

Copyrights©2016 Design By | Ακάλυπτος