Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Έφυγε ο Νίκος Περγιάλης 1930 - 2019

google.com, pub-5095498476932072, DIRECT, f08c47fec0942fa0
"Όλα τα βιώματα των απλών ανθρώπων, μέσα στα ρεμπέτικα τραγούδια καθρεφτίζονται." 
Νίκος Περγιάλης "Ο Έσχατος Ρεμπέτης"

Μουσικός , Οργανοπαίκτης , Τραγουδιστής του Ρεμπέτικου.
 O πολυτάλαντος, καλλιτέχνης του ρεμπέτικου τραγουδιού αλλά και σκακιστής -συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων- Νίκος Περγιάλης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Σεπτεμβρίου 1930. Πρωτάκουσε τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Στράτο, τον Μπάτη και τους άλλους σκαπανείς του είδους,. μωρό ακόμα, στην αγκαλιά του πατέρα του, τον οποίο έχασε στην Κατοχή.. Αργότερα θα τραγουδήσει στο πλάι του Μάρκου, αλλά και του Παπαϊωάννου, του Παγιουμτζή, του Μπαγιαντέρα κ.ά.. Έφυγε στις 4 Δεκεμβρίου 2019..
Καλό Ταξίδι Νίκο Περγιάλη ...

Νίκος Περγιάλης = Ρεμπέτικα Τραγούδια


Ο Νίκος Περγιάλης την δεκαετία του '60.

Θέατρο "ΑΛΑΜΠΡΑ" Νικος Περγιαλης, Κουλης Σκαρπελης, Γιώργος Μουφλουζέλης
ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΣΤΟ "ΧΑΡΑΜΑ". ΑΠΟ ΤΗ ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ
ΤΑΣΟΥ ΣΧΟΡΕΛΗ (ΤΌΜΟΣ Δ΄.ΣΕΛ. 8Ο)

* Έχουν γράψει για τον πολυτάλαντο Νίκο Περγιάλη διάφοροι, όπως ο μεγάλος Πάνος Γεραμάνης στην εφημερίδα "Τα Νέα" (07-07-2003) : 
΄΄NIKΟΣ ΠEPΓIAΛHΣ Ο σκακιστής του ρεμπέτικου΄΄
Καλλιτέχνης με διπλή ιδιότητα είναι ο Νίκος Περγιάλης. Συνθέτει και τραγουδά ρεμπέτικα τραγούδια αλλά παράλληλα φτιάχνει προβλήματα και ασκήσεις για το σκάκι (Ματ σε δύο, τρεις κινήσεις κ.ο.κ.). Θεωρείται από τους λίγους αυθεντικούς και αγνούς ρεμπέτες και έχει βαθιά γνώση της θεωρίας του καλλιτεχνικού σκακιού. «Είναι οι δύο μεγάλες μου παιδικές αδυναμίες που με ακολουθούν σ' όλη μου τη ζωή», λέει ο Νίκος Περγιάλης στα «NEA». «Το ρεμπέτικο και το σκάκι γεμίζουν καθημερινά τον χρόνο μου. Μπορεί να μην κερδίζω χρήματα, αλλά ικανοποιώ τις επιθυμίες μου. Το σκάκι είναι μια μεγάλη άσκηση, πνευματική. Μου δίνει δύναμη το γεγονός ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το σκάκι αναγνωρίζουν τις ικανότητες, την προσφορά μου και με αγαπούν. Το σκάκι είναι ένας χώρος ιδιαίτερος με έναν κόσμο απαιτητικό και καλλιεργημένο. Γι' αυτό τον λόγο προσέχω πάντα όλες τις κινήσεις μου, όλες τις λεπτομέρειες».." ΠΗΓΗ "ΤΑ ΝΕΑ" 

Ρεμπέτης - Σκακιστής! Άριστος ρεμπέτης με μεγάλη ιστορία στο τραγούδι, αλλά και άριστος στο Αγωνιστικό Σκάκι και πολύ καλός Συνθέτης Προβλημάτων!. (Φωτο/Αρχειο Νίκος Περγιάλης)


~Στην σκακιστική στήλη της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" (10-10-2004):
"..Ενα πολύ όμορφο και στρατηγικό πρόβλημα με βασικό θέμα ALBINO, του γνωστού συνθέτη σκακιστικών προβλημάτων και καλλιτέχνη του ρεμπέτικου τραγουδιού Νίκου Περγιάλη. Λοιπόν, παίζουν τα λευκά και.."


~Η στήλη Δίκτυο στην εφημερίδα "Τα Νέα" (14-4-2008):
"Ανάδρομη Νότα - Ρεμπέτικες βραδιές, για να θυμηθούν οι παλιοί, να γνωρίσουν οι νέοι, αλλά και να τιμηθεί η μνήμη των πρωτοπόρων του είδους, αυτών που έγραφαν και τραγουδούσαν κυνηγημένοι και απαξιωμένοι από την καθεστηκυία τάξη της εποχής τους, διοργανώνει σήμερα και αύριο ο “έσχατος ρεμπέτης” Νίκος Περγιάλης, στο μεζεδοπωλείο “Νότα” (πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι). Ο Περγιάλης αποτελεί ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του ρεμπέτικου στον τόπο μας... Μαζί του στη σημερινή και την αυριανή εκδήλωση, η Μάρω Λύτρα, ο Νίκος Τάγκας και ο δεξιοτέχνης της πενιάς Κώστας Βαμβούκος. Ουσιαστικά πρόκειται για την κορύφωση μουσικών παραστάσεων που κράτησαν συντροφιά στους φίλους του είδους τον φετινό χειμώνα και θα επαναληφθούν την επόμενη περίοδο. Το καλοκαίρι ο Νίκος Περγιάλης θα ψυχαγωγεί τους Ικαριώτες και τους παραθεριστές του αιγαιοπελαγίτικου νησιού, ενώ θα έχει ενεργό ρόλο και στο διεθνές σκακιστικό τουρνουά “Ίκαρος”, αφού ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης εκτός από συνθέτης τραγουδιών και ερμηνευτής είναι και συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων και δεινός σκακιστής!."
*ΠΗΓΗ / ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΚΑΚΙ



Για την αναγνώριση της αξίας των εργατών της τέχνης!


1975

Σπύρος Σαμοΐλης - Γιάννης Ρίτσος [ Νίκος Περγιάλης - Μάρω Λύτρα ] "Οι Γειτονιές Του Κόσμου" (Lyra 1977). Το έργο αυτό βασίστηκε στην ομώνυμη ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου (1909-1990) που κυκλοφόρησε το 1957 με ποιήματα γραμμένα στο διάστημα 1949-1951. Τραγουδούν: Νίκος Περγιάλης, Μάρω Λύτρα, Στέλιος Αλεξανδράκης και ο συνθέτης, ενώ συνοδεύει χορωδία. Ο ίδιος ο ποιητής (Γιάννη Ρίτσος) απαγγέλλει στίχους του.

Σε συναυλία του Σπύρου Σαμοΐλη στην Κέρκυρα 1979, με Νίκο Περγιάλη κ.λ.π


"Νίκος Περγιάλης - Ρημαγμένη ζωή" (ΑΦΟΙ ΦΑΛΗΡΕΑ 1989) Ενορχήστρωση Γιαννης Λεμπέσης, τραγούδια των Βαμβακάρη, Τούντα, Περιστέρη, Χατζηχρήστου Τσιτσάνη, Τζουανάκου. (φωτο: Νικος Περγιαλης, Κουλης Σκαρπελης, Γιώργος Μουφλουζέλης)

ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ "ΣΟΥΣΟΥΡΟ" 1979 ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΥΚΟΥΝΑΣ, ΚΟΥΛΗΣ ΣΚΑΡΠΕΛΗΣ ΚΑΙ ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ.

Ταβερνα "ΟΙ ΦΙΛΟΙ". Απο αριστερα: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΝΙΤΣΑΡΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ, ΜΗΤΣΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. (Φωτο/Αρχειο Νίκος Περγιάλης)


Με τους Ρεμπέτες, Οδ. Μοσχονας και Γιάννης Δέδες. Στα γραφεία του συλλόγου τους.

Από αριστερά. ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΗΣ, ΤΑΚΗΣ ΘΩΜΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ, ΑΝΝΑ ΧΡΥΣΑΦΗ κ.α. Πισω δεξια ΜΠΙΤΑΓΙΑΛΑΣ και ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΖΕΡΒΑΣ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ. ''ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ ' 1981.

Μπουζούκι ο Μίμης Ξαπλαντέρης, η Αλεξανδρα και ο Κώστας Βενετσάνος, δεξιά της.. Πίσω τους ο Νίκος Περγιάλης.


«Ρουαγιάλ» 25.8.1975 Απ’τ’αριστερά: Νίκος Λογοθέτης, Στέλιος Χρυσίνης, Μπαγιαντέρας, Π.Μιχαλόπουλος, Ρούλα Νοικοκυράκη, Σπύρος Καλφόπουλος, Στ.Κηρομύτης, Μιχάλης Γενίτσαρης, Ιορδάνης Τσομιδης και Νίκος Περγιάλης (με γυρισμένες τις πλάτες του)

Συναυλία στο «Ρουαγιάλ». 25.8.1975 (σε εκδήλωση για την "αναβίωση του ρεμπέτικου"), από τα δεξιά βάθος: Ν. Περγιάλης και Γ. Σαμιώτης (όρθιοι). Μαρινάκης, Ιορδάνης Τσομιδης, Μηχ. Γενίτσαρης, Στελιος Κηρομύτης και ο Σπυρος Καλφόπουλος, με τα μπουζούκια τους!. (Ένας & ένας!)

Ο Σπύρος Καλφόπουλος, ο Νικος Περγιαλης, ο Ιορδανης Τσομιδης και ένας φίλος, στο εστιατόριο "Η Τρίπολης". *Φωτογραφίες από των ρεμπέτη, σκακιστή και συνθέτη Νικο Περγιαλη. ΠΗΓΗ
Μουσικο Καφενειο "ΣΟΥΣΟΥΡΟ" 1979. ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ - ΙΩΑΝΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΤΑΣΟΣ ΣΧΟΡΕΛΗΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ. (Φωτο/Αρχειο ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΡΕΜΠΕΤΗΣ)



Μουσικό Καφενείο "ΣΟΥΣΟΥΡΟ" 1979. Τραγουδαει ο ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ, ξεχωριζουν, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΜΙΩΤΗΣ (Αριστερά) και ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ (Δεξιά).

ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Κουλης Σκαρπελης, Νίκος Περγιάλης και ο Δημητρης Ευσταθιου. "ΣΤΟΑ ΑΘΑΝΑΤΩΝ" 1993

Ο ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΓΚΙΤΗ ΚΑΙ ΡΕΜΠΕΤΗ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΦΙΛΟ ΚΟΥΛΗ ΣΚΑΡΠΕΛΗ.

Τσιγαρακι, καφεδακι.
κατου στο Μοναστηρακι.
Αθηναιος με τα ουλα.
με σφραγιδα και με βουλα

ΠΡΩΤΟ ΣΧΗΜΑ ΣΤΗΝ "ΠΗΓΗ" 1979 Από αριστερά πίσω. ΔΗΜ. ΒΑΤΣΙΚΟΥΡΙΔΗΣ - ΒΑΣ, ΘΑΛΑΣΙΝΟΣ - ΜΙΧ. ΛΙΟΠΟΥΛΟΣ. Κάτω. ΣΤΕΦ. ΖΕΡΒΑΣ - ΜΑΡΩ ΛΥΤΡΑ - ΝΙΚ.ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ και ΧΡ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

Πάνω σειρά : ΧΡ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Ν. ΠΕΡΔΙΚΗΣ, Γ. ΜΠΑΛΙΞΗΣ. Κατω σειρα: ΜΑΡΩ ΛΥΤΡΑ, ΝΙΚ. ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ, ΝΙΚΗ ΡΕΠΑΝΗ ΚΑΙ ΓΙΑΝ. ΜΠΕΚΑΣ.




Κεντρον διασκεδασεως "ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ" 1977

*ΠΗΓΗ / ΣΕΛΙΔΑ (fb): ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΡΕΜΠΕΤΗΣ
*ΠΗΓΗ / Επίσημος Ιστοχώρος Νίκος Περγιάλης - "ο έσχατος ρεμπέτης" http://nikospergialis.tk/

 
Με τον ΧΡΗΣΤΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ



+ Συνέντευξη στο Νίκο Περγιάλη το 2017 στη Μαίρη Λαρεντζάκη Γκιώνη, μέσα από την Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα «ΠΑΛΜΟΣ News»

«ΠΑΛΜΟΣ»: Μοιραστείτε μαζί μας τις εμπειρίες της παιδικής σας ηλικίας.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ: Για ποιά παιδική ηλικία να μιλήσω όταν από 3 χρονών μπαινόβγαινα στα νοσοκομεία, πάσχων από λευκό όγκο γόνατος (φυματίωση των οστών) μέχρι το 1944. Τότε ο ευεργέτης μου, καθηγητής ορθοπεδικής Μιχαήλ Χρυσάφης, μου έσωσε το πόδι που άλλοι γιατροί είχαν για κόψιμο!

«Π»: Πώς ανακαλύψατε το ταλέντο σας στο τραγούδι;
Ν.Π.: Δεν ανακάλυψα κανένα ταλέντο! Μεγάλωσα μέσα στα ρεμπέτικα τραγούδια κι αυτό ήρθε από μόνο του.

«Π»: Σας είπαν «ο Έσχατος Ρεμπέτης». Τι απαντάτε εσείς;
Ν.Π.: Όλοι οι παλιοί ρεμπέτες που είμαστε στο σύλλογο των ρεμπέτηδων, υπό τον συγγραφέα και λαογράφο Τάσο Σχορέλη, μου δώσανε αυτό το προσωνύμιο γιατί ήμουν λίγο μικρότερος από όλους τους άλλους. Κι αυτό το «έσχατος» έχει μια μικρή ιστορία. Μια νύχτα στην ταβέρνα, με ρώτησε ένας, ειρωνικά, τι εννοώ «έσχατος». Δηλαδή, μου λέει, τελευταίος καλλιτεχνικώς ή χρονικώς; Και πήρε την απάντησή μου εν μέσω χειροκροτημάτων: «Όπως και να το ερμηνεύσεις, φίλε μου, το κάνω αποδεκτό!»

«Π»: Ποιά φωνή θεωρείτε γάντι για αμανέ; Εσείς τραγουδήσατε ποιόν;
Ν.Π.: Για μένα και πολλούς όμως ειδικούς, η μεγαλύτερη φωνή στους αμανέδες ήταν ο Σμυρνιός Κώστας Νούρος. Εμένα, η φύση δεν με προίκησε γι’αυτό κι αν επιχειρούσα κάτι τέτοιο, θα γινόμουν ρεζίλι. Η φύση προσδιορίζει τι τραγούδι θα πει επιτυχώς ο καθένας.
Πάντως, και ο Στράτος ήταν σπουδαίος ανανατζής, ιδίως στο τετράστιχο «Χτυπώ, νεκροί ανοίχτε μου – να μπω για να σκουπίσω – τον τάφο τον παντοτινό – όπου θα κατοικήσω».

«Π»: Τι σημαίνει ρεμπέτης;
Ν.Π.: Ρεμπέτης είναι ο ανυποχώρητος και ανυπότακτος αγωνιστής της ζωής. Ρεμπέτης είναι αυτός που κατεβαίνει όλα τα σκαλοπάτια και στις μισοσκότεινες γωνίες της ζωής, αγωνίζεται αφιλοκερδώς με τη φτωχολογιά. Που παίρνει όλα τα βιώματα των απλών ανθρώπων, που είναι και δικά του, και τα επιστρέφει μελοποιημένα, έτοιμος πάντοτε να τα βάλει με όλο τον κόσμο για το δίκιο και την ισότητα.

«Π»: Όπως λέει ο Γιώργος Ξηντάρης, «πρώτη ύλη ο Μάρκος Βαμβακάρης». Μιλήστε μας για τον Πατριάρχη του ρεμπέτικου.
Ν.Π.: Τί να πει κανείς για τον μεγάλο αυτό δημιουργό;;; Με δυο λόγια, μας έμαθε να τραγουδάμε απλά και κατανοητά.

«Π»: Ρεμπέτικο ίσον ροκ τραγούδι;
Ν.Π.: Τί θα πει ίσον;;; Δεν μπορώ να καταλάβω. Το ρεμπέτικο είναι βιωματικό τραγούδι – αν είναι και η ροκ, τότε μπράβο της!

«Π»: Το μπουζούκι ήταν ή και είναι όργανο παρεξηγημένο;
Ν.Π.: Το μπουζούκι κυνηγήθηκε αγρίως από το κατεστημένο γιατί εξέφραζε το ρεμπέτικο που είναι τραγούδι διαμαρτυρίας.

«Π»: Ποιόν ρεμπέτη αγαπήσατε; Ποιόν θεωρήσατε δάσκαλο;
Ν.Π.: Δείγμα γραφής για μένα ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου μας, ο λαογράφος Τάσος Σχορέλης, κι αυτό επειδή τον έζησα. Μεγάλος δάσκαλος και ρεμπέτης. Ξέρετε, δεν είναι υποχρεωτικό ο ρεμπέτης να είναι και τραγουδιστής.

«Π»: Υπήρξαν ρεμπέτες μπεσαλήδες, ωραίοι άνθρωποι; Υπάρχουν σήμερα;
Ν.Π.: Μα αν δεν είσαι μπεσαλής και ωραίος άνθρωπος, δεν θα μπορείς να είσαι ρεμπέτης!

«Π»: Ποιό τραγούδι είναι όλη σας η ζωή;
Ν.Π.: Είπαμε το ρεμπέτικο είναι βιωματικό τραγούδι. Κάθε βίωμα είναι μια ξεχωριστή, υπαρκτή πραγματικότητα. Και επειδή έχω πολλά βιώματα, ακόμα και τώρα, κάθε τραγούδι που αναφέρεται σε βίωμά μου, είναι και αγαπημένο μου.

«Π»: Λέγεται για τον βάρδο του ρεμπέτικου Στράτο Παγιουμτζή, ότι είχε φωλιές από αηδόνια στη φωνή του. Τον είχατε ακούσει;
Ν.Π.: Με ρωτάς αν έχω ακούσει το Στράτο. Περίεργη ερώτηση. Με λίγα λόγια η φύση είπε ότι ο Στράτος στο ρεμπέτικο θα είναι ο πιο σπουδαίος. Οφείλουμε να υποκλιθούμε και να διδαχτούμε. Πάντως, η φωνή της ρωμιοσύνης είναι ο Μπιθικώτσης, ο οποίος ερμήνευσε καταπληκτικά τον Μάρκο. Και επειδή τον γνώρισα πολύ καλά, λέω μετά βεβαιότητας ότι είναι ένα απλό παιδί του λαού και ένας γνήσιος ρεμπέτης.

«Π»: Λέτε εσείς ότι «οι Ρεμπέτες δίδαξαν τη δικαιοσύνη». Μοιραστείτε μαζί μας αυτή τη σκέψη.
Ν.Π.: Όταν πολεμάς μανιωδώς την αδικία της σάπιας κοινωνίας, τι είναι αυτό; Διδασκαλία δικαιοσύνης δεν είναι;;;

«Π»: Ο μπαγλαμάς, «εξέλιξη της αρχαιοελληνικής πανδούρας», αυτό το μικρό όργανο με τον οξύ ήχο, τι είναι για εσάς;
Ν.Π.: Ο μπαγλαμάς είναι η ζωή μου! Είναι η τροφή του πνεύματος και της σάρκας μου. Αγκαλιά γυρνούσαμε τις φτωχογειτονιές και τραγουδούσαμε τους καημούς και τα βάσανα των απλών ανθρώπων και βγάζαμε και τασάκι κι ό,τι μας έδιναν, ήταν ευχαρίστως δεκτό.

«Π»: Είναι το δημοτικό μας τραγούδι, όπως λέτε, η μήτρα όλων των τραγουδιών. Πόσο το έχουμε αδικήσει;
Ν.Π.: Μόνο το έχουν αδικήσει;;; Οι βρωμερές εταιρίες και μερικοί άσχετοι κλαρινιτζήδες το έχουνε σακατέψει…

«Π»: Ζήσατε ρεμπέτικα τη ζωή σας, ελεύθερα. Επιλέξατε εσείς τον τρόπο που ζήσατε; Μετανοιώσατε για κάτι;
Ν.Π.: Επειδή ήμουν συνειδητός και ορθολογισμένος, δε μετάνοιωσα για τίποτα. Και ούτε έδωσα λογαριασμό ποτέ και σε κανέναν!
*ΔΕΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ - ΠΗΓΗ palmosnews


ΜΟΥΣΙΚΗ

Copyrights©2016 Design By | Ακάλυπτος