Sofopoulos Tasos |
Ο Τάσος Σοφοπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, στα Κάτω Πετράλωνα το 1934...
Πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε μια εργατική γειτονιά της Αθήνας μέσα στις τραγικές συνθήκες της κατοχής.. Το πρώτο του μπουζούκι που αποκόμησε από δικά του χρήματα του το έσπασε ο πατέρας του προσπαθόντας να τον "προστατέψει", άλλα τα πράγματα είχαν πάρει το δρόμο τους!.. Αρχισε να έχει συνεργασίες με διαφόρους εμπειροτέχνες μουσικούς παίζοντας σε γάμους, βαφτίσια, πανηγύρια κ.ά.
Σύντομα γνώρισε τους μεγάλους της εποχής, Μάρκο, Παπαϊωάννου, Τζουανάκο, Γιωργο Τσιμπίδη κ.λ.π Άρχισε με κάποιους από αυτός να δουλεύει σε μαγαζιά. Έτσι γίνετε ένας φτασμένος μουσικός με εμφανίσεις στα πάλκα της Αθήνας και της επαρχίας.
Δεν γνωρίζουμε -εκτός από την Αμερική- για την παρουσία του σε ηχογραφήσεις στην Ελλάδα.
Έπαιξε πολλά χρόνια στα Αμερικάνικα πάλκα..
Το 1958 φεύγει για την Αμερική, κουβαλώντας στις αποσκευές του ήδη μια σημαντική εμπειρία - πρόλαβε να παίξει και με τον Μάρκο Βαμβακάρη - αλλά και τις τραγικές μνήμες μιας Ελλάδας κατεστραμμένης από τον Εμφύλιο και την φτώχεια..
Στην Αμερική ρίχνει άγκυρα κάνοντας τουρνέ σ' ολες τιs πολιτείες, Σαν Φρανσίσκο, Λας Βέγκας, Σικάγο, Νέα Υόρκη, έφτασε μέχρι την Χαβάη και τον Καναδά, διασκεδάζοντας τους απανταχού Έλληνες.
Είχε το προνόμιο να παίξει σε ηχογραφίσεις με τον Δημήτρη Στεργίου τον περίφημο "Μπέμπη". Παίζει δεύτερο μπουζούκι στο "Bebi's Lament" (Παράπονο του Μπέμπη) στο "Ελα κάνε μου παρέα" και μπαγλαμά στο "Κουβέντα με το Χάρο" και στο "Παστουρμα".
Έχει ηχογραφήσει και με τον Ιορδανη Τσομίδη κάποια σόλο / οργανικά κομμάτια, άλλα και με τον Σταυρο Τζουανάκο και τον Αργύρη Βαμβακάρη.
Στην Αμερική συνεργάστηκε με τους: Μπέμπη, Τσομίδη, Ανέστo Αθανασίου «Γύφτος», Γιωργο Τσιμπίδη, Χαρη Λεμονόπουλο, Τζουανάκο, Αργύρη Βαμβακάρη, Παναγιώτη Σαρίκα, Σωτήρη Καλυμνάκη, Στέλιο Λαζάρου (βιολί), Τάσος Χαλκιάς (κλαρίνο) Στέλιο Σουγιουλτζή, αλλά και τον Τάκη Μπίνη, την Σεβάς Χανούμ, την Μπέττυ Δασκαλάκη με τον Κώστα Γρυπάρη, την Πόλυ Πάνου και άλλους..Greek Town, USA, N.Y - Alector Records |
Έχει ηχογραφήσει και με τον Ιορδανη Τσομίδη κάποια σόλο / οργανικά κομμάτια, άλλα και με τον Σταυρο Τζουανάκο και τον Αργύρη Βαμβακάρη.
Greek Town, USA (1960) USA - Stereophonic Recordings. N.Y - Alector Records. *Bebi Stergiou And The Alector Anatolian Ensemble. |
Greek Town II, USA (1961) USA - Stereophonic Recordings. N.Y - Alector Records. *Bebi Stergiou And The Alector Anatolian Ensemble. |
Ο Τάσος Σοφόπουλος το 1989-'90 γύρισε στην Ελλάδα (με μια μικρή σύνταξη από την Αμερική), επιλέγοντας συνειδητά τον μοναχικό δρόμο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παίζοντας που και που σε μικρές ταβέρνες με κόσμο που ήθελε να ακούσει και μπορούσε να εκτιμήσει αυτό το είδος της μουσικής. Το στέκι του ήταν στον Κολωνό στην ταβέρνα της «Μεταξούς» όπου έπαιζε με τον μεγάλο Τόλη Χάρμα μέχρι τον θάνατο του Χάρμα, πριν λίγα χρόνια..
Το 2007, μετά από επιμονή λιγοστών φίλων του, έκανε κάποιες έκτακτες εμφανίσεις στο, ιστορικό πλέον, «Μπαράκι του Βασίλη», στις «Χίλιες και δυο Νύχτες», ενώ η τελευταία του δημόσια εμφάνιση, πριν τον καταβάλλουν τα προβλήματα υγείας, ήταν στις 15 Δεκέμβρη 2011 στην ταβέρνα « 'Αμα Λάχει», σε μια βραδιά αφιερωμένη σε αυτόν!
Πέθανε ξημερώματα της Κυριακής 18 Νοεμβρίου 2012 σε ηλικία 78 ετών..
~Μέρος από το enxordo.gr
Τάσος Σοφόπουλος 1934 - 2012 |
* Ο οργανοποιός Παναγιώτης Βαρλάς, που είχε γνωρίσει τον Σοφόπουλο, αναφέρει ότι το παρατσούκλι του ήταν "Φαρούκ"! και προσθέτει: "..Έπαιξε μπουζούκι στην ταινία ζορμπάς με τον Άντονι Κουίν... Ήταν ωραίος άνθρωπος και καλαμπουριτζής... Την τελευταία του πνοή την άφησε σπίτι του στο ύπνο.."
+ extra
Σπάνιες Ορχηστρικές ηχογραφήσεις Αμερικής του '60..
Ορχηστρικά Σόλο / Μπουζούκια: Σταύρος Τζουανάκος, Αργύρης Βαμβακάρης και o Τάσος Σοφόπουλος!!.
*Οι τρεις τους στην Αμερική, την δεκαετία του '60 ηχογράφησαν μαζί, 4 ορχηστρικά κομμάτια!: "Συλβάνα" (Χιώτη), "Αραπίνες" (Νύχτες μαγικές) Τσιτσανη, "Ο μαχαραγιάς" (Τζουανάκου) & την "Μισιρλού".
Ορχηστρικά Σόλο / Μπουζούκια: Σταύρος Τζουανάκος, Αργύρης Βαμβακάρης και o Τάσος Σοφόπουλος!!.
*Οι τρεις τους στην Αμερική, την δεκαετία του '60 ηχογράφησαν μαζί, 4 ορχηστρικά κομμάτια!: "Συλβάνα" (Χιώτη), "Αραπίνες" (Νύχτες μαγικές) Τσιτσανη, "Ο μαχαραγιάς" (Τζουανάκου) & την "Μισιρλού".