Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Αργύρης Βαμβακάρης ή "Κοιλιάς" 1930 -1983

Vamvakaris Argyris - Virtuoso 
Ο Αργύρης Βαμβακάρης αδελφός του Μάρκου, μικρότερος κατά 25 χρόνια, υπήρξε από τους καλύτερους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού (τρίχορδου, τετράχορδου και ... πεντάχορδου)..

Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1930, στα Άσπρα Χώματα της Νίκαιας και γρήγορα εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες. Ξεκίνησε να παίζει δίπλα στον αδερφό του από 9 χρονών, σε κέντρα, αλλά και στην δισκογραφία, κάνοντας δεύτερες - τρίτες φωνές σε κάποια κομμάτια, πλάι στον αδερφό του Μαρκο. όπως στο τραγούδι, του Σπύρου Περιστέρη, "Το πείσμα σου τ' αράπικο", το 1939, με Παπαϊωάννου και Μάρκο, άλλα γρήγορα ήρθε ο πόλεμος.. Το 1946, ήδη 16 χρονών συνεχίζει να μπαινοβγαίνει στα στούντιο (κάνοντας δεύτερες - τρίτες φωνές), όπως στου Παπαϊωάννου, το "Μη με κοιτάς στα μάτια" (Έλα, Έλα) κ.α.. Ο Μάρκος τον έστειλε σε Ωδείο(!), από τους λίγους που μπορούσε να διαβάσει νότες και να παίξει αμέσως!.
Από τα 17 του μόλις χρόνια (1947) έπαιξε στο μεγάλο συγκρότημα του «Καλαματιανού» στις Τζιτζιφιές δίπλα σε ονόματα όπως ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Απόστολος Χατζηχρήστος, ο Στέλιος Κηρομύτης ο Γιώργος Μανισαλής, ο Ηλίας Ποτοσίδης και λοιποί..

Στα τέλη τις δεκαετίας του '40. Ο Μαρκος και ο αδερφος του Αργύρης Βαμβακάρης με μπουζούκια. στην κιθάρα ο Γιώργος Παπαδόπουλος (γνωστός ως Βλάχος) και η μετέπειτα συζηγός του Λέλα Παπαδόπουλου στο ακορντεόν.
*Στο κέντρο "Παναγάκης" 1949. Μπροστά σειρά ο Αργύρης Βαμβακάρης, με τον Μιχάλη Ματθαίου (του μετέπειτα «Τρίο Μπελκάντο»), δίπλα με την πλάτη ο Μάρκος. Πίσω: Σωτηρία Μπέλλου μπαγλαμά, η Λιλή Νικολέσκο στο πιάνο και ο Κώστας Καρίπης κιθάρα. (*υπάρχει και η Ρεκλάμα εφημερίδας για την διαφήμιση του μαγαζιού και το σχήμα!)


*Στο κέντρο "Παναγάκης" 1949. Μπροστά σειρά -από αριστερά, Σωτηρία Μπέλλου μπαγλαμά, Αργύρης Βαμβακάρης, με τον Σκουλαρίκης, και τον Μάρκο στα μπουζούκια. -Πίσω, ο Μιχάλης Ματθαίου με τον Κώστα Καρίπη κιθάρες και η Λιλή Νικολέσκο στο πιάνο!.

Διαφημιστική καταχώρηση του κέντρου διασκέδασης "Πράσινος Μύλος", στη Θηβών 199 στην Παλιά Κοκκινιά -πριν το 1950- Δ/σης Κιμ. Σύναρου. Με τους Μάρκος Βαμβακάρης και Αργύρης Βαμβακάρης. Ιδιοκτήτης του κέντρου "Πράσινος Μύλος" αρχικά είναι ο Κίμων Σύναρος, τον οποίο διαδέχεται στην ιδιοκτησία ο Νικος Γιγουρτάκης ή τα αδέλφια Γιγουρτάκη. Μετέπειτα, ονομάστηκε σε "Έξι Αδέλφια" και το 1959, μετονομάστηκε σε "Μαντουμπάλα" από το ομώνυμο τραγούδι -και μεταφέρθηκε στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας 10-. (Πηγη Γεραμάνης, 2007 και Χατζηδουλής, 2008, Ρεμπέτικα και Λαϊκά).
Απο σήμερον η ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ , με το συγκρότημα ΑΡΓΥΡΗ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ στο Κέντρον "ΑΣΤΕΡΑΣ" Τέρμα Γερμανικά Νίκαια. (1950 περίπου) -Διαφημιστικό έντυπο του κέντρου "Αστέρας" [Πηγή: Αλτής Γ. (2015). "Λαϊκά πορτρέτα Ι: Μεγάλοι σολίστες του μπουζουκιού από τη δεκαετία του ’50."]

Ο Μάρκος Βαμβακάρης στο κέντρο της παρέας, αριστερά ο αδερφός του Αργύρης Βαμβακάρης ή "Κοιλιάς"!!.. Φωτο από "Ρεμπέτικη Ανθολογία" Τασος Σχορέλης.


Αργύρης Βαμβακάρης και Μάρκος Βαμβακάρης στο παλκο, το 1950 περίπου. πισω απο τον Αργύρη, με κιθαρα ο Νικος Καραδημητρίου ή "Μπουλντόζας". [Αρχείο: Αποστολης Γλαφυριωτης]

Συνθέτει το πρώτο του τραγούδι το 1950 «Ο καημός της μάνας» με ερμηνευτές τη Σούλα Καλφοπούλου και τον Μάρκο. Τα χρόνια που ακολουθούν, παίζει μαζί με τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής, συνεργάζεται με τις δισκογραφικές εταιρείες ως συνθέτης και εκτελεστής και αναγνωρίζεται ως ένας απ΄τους καλύτερους "βιρτουόζους μπουζουξήδες", κυρίως στο χώρο των μουσικών. 
Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο Μανώλης Χιώτης όταν άκουσε το δικό του τραγούδι «Φλόγα» παιγμένο από τον Αργύρη του είπε: «Είσαι ο μόνος απ΄τον οποίο άκουσα αυτό που παίζω, χωρίς να παίζω εγώ. Ποτέ δεν το είχα απολαύσει απ' άλλον».

Κοκκινιά 1955 περίπου.. Αργύρης Βαμβακάρης και Θοδωρής Πολυκανδριώτης στου "Κεφαλα" στην Νίκαια (οδός Π. Τσαλδάρη & Βρυούλων). Μπροστά, με το βλέμμα στον φωτογραφικό φακό ο ιδιοκτήτης του κέντρου, Γιώργος Νικολάου ή "Κεφάλας"!.  *Από το αρχείο του μικρότερου γιου του Θεοδωρου Πολυκανδριώτη, Σπυρο!.


ΑΜΕΡΙΚΗ - BELLY DANCE.. ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙ.
O Αργύρης Βαμβακάρης με πεντάχορδο. Κλαρίνο ο Γ. Σιούτας (;).

Παντρεύεται το 1952 με την Σούλα Καυτάρη και αποκτούν τρία παιδιά: την Νικολέτα, την Ελπίδα και τον Λινάρδο. Στις αρχές του ’60 φεύγουν για την Αμερική και δουλεύει σε διάφορα γνωστά μαγαζιά γνωρίζοντας την αποθέωση, ενώ παράλληλα ερχόταν στην Ελλάδα για ηχογραφήσεις.
Γυρίζει στην Ελλάδα το 1981, δουλεύει σε κάποια μαγαζιά και πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς τις 3 Αυγούστου το 1983.
* Ο Αργύρης Βαμβακάρης ήταν αυτός που "ξεκίνησε" (τον ανιψιό του), τον τρομερό Γιάννη Παλαιολόγου, στο πάλκο και στην δισκογραφία!

Ο Αργύρης Βαμβακάρης συνεργάστηκε στενά με τον Γ. Παλαιολόγου, τον Τζουανάκο, τον Χρ. Δημόπουλο, Γ. Αγγέλου, Στρ. Ατταλίδη, N. Δαλεζίο, Δ. Γκούτη κ.α Τραγουδια του, εχους πει οι ειδικοι: Β. Περπινιάδης, Μαν. Αγγελόπουλος, Σπ.Ζαγοραίος, Π. Αναγνωστάκης, Π. Μιχαλόπουλος, Ν. Γιουλάκης, Γ. Κουλουκάκης, Π. Γαβαλάς, Β.Γκίκα, Γ. Λύδια, Ρ.Κούρτη, Στ. Τζουανάκος, Στ. Σουγιουλτζής κ.α.

Ο ΛΙΝΑΡΔΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ, ΑΝΙΨΙΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ. ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ.!!!!. ΕΦΥΓΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ, ΤΗΣ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016.
ΛΙΝΟΣ (ΛΙΝΑΡΔΟΣ) ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ 1956-2016 . ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ ΚΑΙ ΑΝΗΨΙΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ. ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΗΤΑΝ ΦΥΣΙΚΟ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΜΠΟΥΖΟΥΞΗΣ. ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΕ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΘΗΚΕ ΑΠ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΕ ΟΜΟΡΦΕΣ ΒΡΑΔΥΕΣ. -ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΤΟ 1956 ΕΦΥΓΕ ΠΟΛΥ ΝΕΟΣ (60 ΕΤΩΝ) ΕΙΧΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΟΛΛΑ. ΤΟ 1979 ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΞΑΔΕΡΦΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ - ΚΟΚΟΤΑ - ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ - ΑΤΖΕΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ - ΜΕΝΙΔΙΑΤΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ... ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΝΟΙΞΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΓΑΖΙ <<ΟΙ ΠΕΝΙΕΣ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ>> ΟΠΟΥ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΩ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΩ ΤΙΣ ΠΕΝΙΕΣ ΤΟΥ. ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΠΑΙΞΕ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠ ΑΥΤΑ.(JERRY - NOBLES HOUSE - GREAT NECK - GRAVE - BRITANIA - ALLI BABA - ARABIAN NIGHTS) EΠΙΣΗΣ ΕΚΑΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΟΔΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕ ΠΑΛΑΙΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΚΑΙΤΗ ΓΚΡΕΥ. Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ Γ' ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ. (ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΛΗΣ).
ΛΙΝΑΡΔΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥ "ΟΙ ΠΕΝΙΕΣ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ"

Η Πόλυ Πάνου επιστρέφει στην Πάτρα, με το συγκρότημα του Αργυρη Βαμβακαρη!, στο κέντρο "Βαζουρα", τέλη δεκ. '50.. Ο Γ. *Κουλαξίζης ακορντεόν (το είχαν γράψει λάθος). Στο 2ο μπουζούκι ο Χρήστος Παλέντζας και ο Στέλιος Σουγιουλτζής κιθάρα - τραγούδι.

Ο Αργύρης Βαμβακάρης με τον ανιψιό του Γιαννακη Παλαιολόγου. Ανάμεσα τους η Γιωτα Λυδια, 1961 περίπου. Πίσω στο άλλο μπουζούκι ο (Ιωσήφ) Σηφης Κέρπελης.
Στα χρόνια τής δεκαετίας του '60. Οι: Μανώλης Αγγελόπουλος, Αργ.Βαμβακαρης, Αλ. Στρατηγου, ο Νίκος Γιγουρτάκης "Μουστακιας" (μαγαζάτορας), μπουζούκι ο (Ιωσήφ) Σηφης Κέρπελης, Γ. Κουλαξιδης ακορντεόν , Γ. Λυδια, Γ. Παλαιολογου, Π. Λαζου, Σπ. Ζαγοραιος στο κεντρο 'Μαντουμπαλα'.


ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ

ΑΓΟΡΑΚΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟ (στίχοι:Στρ. Ατταλίδης) - Γ.Λύδια-Χρηστάκης
ΑΜΑΝ,ΑΜΑΝ ΤΣΑΚΙΤΖΗ - Β. Περπινιάδης
ΑΣ ΗΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ (στίχοι: Ν. Δαλεζίου) - Σπ.Ζαγοραίος-Ρ.Κούρτη
ΑΣ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΦΥΓΩ (στίχοι: Ν. Δαλεζίου) - Μαν. Αγγελόπουλος-Αν. Βασιλείου
ΒΡΑΔΑΚΙ ΒΡΟΧΕΡΟ (στίχοι: Γ. Φωτίδα) - Στ. Σουγιουλτζής-Β.Γκίκα
ΓΙΑΤΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΝΑ ΜΠΛΕΧΤΕΙΣ (στίχοι: Ν. Δαλεζίου) - Ν. Γιουλάκης
ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΓΕΡΑΣΕΣ (στίχοι: Ι. Κόλλια) - Γ. Λύδια
ΔΥΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΕΡΙ - Σπ. Ζαγοραίος
Η ΖΩΝΤΟΧΗΡΑ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ - Β. Περπινιάδης
ΗΣΟΥΝΑ ΞΥΠΟΛΥΤΗ - Β. Περπινιάδης
(Αργύρης Βαμβακάρης - Χρ.Δημόπουλος)
ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΑΙΣ (στίχοι: Χρ. Δημόπουλος) - Β. Περπινιάδης
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ - Β. Περπινιάδης
(Αργύρης Βαμβακάρης - Χρ. Δημόπουλος)
ΜΑΚΡΥΑ ΣΟΥ ΘΑ ΚΛΑΨΩ ΠΙΚΡΑ - Μαν. Αγγελόπουλος - Αν. Βασιλείου
ΜΑΥΡΕΣ ΩΡΕΣ ΠΕΡΑΣΑ (στίχοι: Στρ. Ατταλίδη) - Γ. Λύδια
ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ (στίχοι: Δ. Γκούτη) - Γ. Κουλουκάκης- Ρ. Καλακάκη
ΜΕΣ ΣΤΑ ΣΤΗΘΙΑ ΜΟΥ ΜΟΝΑΧΑ (στίχοι: Στρ. Ατταλίδη) - Γ. Λύδια
ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΑΧΤΗ (στίχοι: Ν. Δαλεζίου) - Μαν. Αγγελόπουλος-Ρ.Κούρτη
(Αργύρης Βαμβακάρης - Γ.Παλαιολόγου)
ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΑΧΤΗ (στίχοι: N. Δαλεζίου) - Μ. Φωτίου-Ρ.Καλάκη
Ο ΚΑΗΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ - Σ. Καλφόπουλου- Μ.Βαμβακάρη
Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ - Β. Περπινιάδης
Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ (στίχοι: Ν. Δαλεζίου) - Π. Γαβαλάς
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΔΑΚΡΥΣΕ (στίχοι: Στρ. Ατταλίδη) - Γ. Λύδια
ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΣΟΦΟΙ (στίχοι: Γ. Μουφλουζέλη) - Π. Μιχαλόπουλος
ΟΧΙ,ΟΧΙ (στίχοι: Ν. Δαλεζίου) - Μαν. Αγγελόπουλος (Αργυρης Βαμβακάρης-Γ.Παλαιολόγου)
ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΞΑΝΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ (στίχοι: N. Δαλεζίου) - Σπ. Ζαγοραίος
ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΙ ΣΟΥ ΦΤΑΙΩ (στίχοι: Δ. Γκούτη) - Ν. Γιουλάκης
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ (στίχοι: Δ. Γκούτη) - Μ.Μπονίτα-Γ.Κουλουκάκης
ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΓΑΠΗΣΕΙ (στίχοι: Ν. Δαλεζίου) - Σπ. Ζαγοραίος
ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΓΑΠΗΣΕΙ (στίχοι: Ν. Δαλεζίου) - Στ. Τζουανάκος
ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΨΩ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ (στίχοι: Δ. Γκούτη) - Γ. Κουλουκάκης
ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ - Τάνια Σωτηρίου - Αργ. Βαμβακάρης
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΑΖΕΣ (στίχοι: N. Δαλεζίου) - Π. Γαβαλάς-Β.Γκίκα
ΣΕ ΝΤΟΥΖΕΝΙ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ - Σπ. Ζαγοραίος
ΣΕ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ (στίχοι: Στρ Ατταλίδη) - Γ. Λύδια
(Αργ. Βαμβακάρης - Γ.Παλαιολόγου)
ΣΤΗΣ ΣΥΡΑΣ ΤΟΝ ΑΝΗΦΟΡΟ - Σπ. Ζαγοραίος
ΣΥΓΧΩΡΑ ΜΕ ΜΑΝΟΥΛΑ ΜΟΥ - Μαν. Αγγελόπουλος - Αν.Βασιλείου
ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΣΟΥ ΜΕ ΠΡΟΔΩΣΑΝ (στίχοι: Ι. Κόλλια) - Μαν. Αγγελόπουλος
ΤΕΤΟΙΑ ΠΙΚΡΑ ΜΗ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙΣ - Ν. Αντωνάτου
ΦΛΟΡΙΝΤΑ (στίχοι: Ν. Δαλεζίου) - Π. Γαβαλάς-Β.Γκίκα
ΦΥΓΕ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΛΑΥΡΑ ΜΟΥ (στίχοι: Δ.Γκούτη) - Π. Αναγνωστάκης


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΔΙΣΚΩΝ

ΑΣΗΜΩΣΕ ΛΕΒΕΝΤΗ ΜΟΥ - Ανθ. Αλιφραγκή
ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΜΑΚΡΥΑ ΣΟΥ - Β. Περπινιάδης-Σπ. Ζαγοραίος
ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ - Θ. Κανακάρης-Μ.Καζαντζή (Αργ.Βαμβακάρη - Γ.Αγγέλου)
ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΠΙΚΡΟ - Π. Αναγνωστάκης (Αργ.Βαμβακάρης - Χρ.Δημόπουλος)
ΕΞΩ ΝΤΕΡΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΥΜΟΙ - Β. Περπινιάδης - (Αργ.Βαμβακάρης - Χρ.Δημόπουλος)
ΕΤΡΑΒΗΞΑ ΜΙΑ ΜΟΛΥΒΙΑ - Ευαγ. Κόλλιας
ΕΧΩ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΧΙΛΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ - Γ. Κατσιμίχας
ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΣΚΛΗΡΟ ΜΕΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ - Γοβάννα (Αργ.Βαμβακάρη ς- Γ.Παλαιολόγου)
ΕΧΩ ΚΡΥΦΟ ΜΕΡΑΚΙ - Μαρ. Χατζοπούλου (Αργ. Βαμβακάρης - Χρ.Δημόπουλος)
ΕΧΩ ΠΕΤΡΙΝΗ ΚΑΡΔΙΑ - Γ.Λύδια-Μ.Χιώτης (Αργ.Βαμβακάρης - Γ.Παλαιολόγου)
ΖΗΤΙΑΝΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ - Ν. Κωστοπούλου
Η ΜΟΝΑΞΙΑ - Κων. Πριντζας
ΗΤΑΝΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΒΡΟΧΕΡΗ - Θ. Κανακάρης-Ν.Γιουλάκης (Αργ.Βαμβακάρης - Γ.Αγγέλου)
ΘΑ ΒΑΛΩ ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΟ - Π.Αναγνωστάκης-Ρ.Κούρτη
ΘΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΟΥΜΕ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ - Μαν. Αγγελόπουλος-Αν.Βασιλείου
ΘΑ Σ' ΕΧΩ ΓΙΑ ΚΑΝΑΡΙ ΜΟΥ - Π. Γαβαλάς
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΟΡΕΣ - Στ.Καζαντζίδης (Αργ. Βαμβακάρης - Β.Σπηλιόπουλος)
ΚΙ ΑΛΛΟ ΛΙΓΟ ΛΙΓΟ - Μπ.Μπλανς (Αργ.Βαμβακάρης-Γ.Αγγέλου)
ΜΑΝΟΥΛΑ ΞΕΝΙΤΕΥΟΜΑΙ - Γ.Κατσιμίχας
ΜΑΣ ΖΗΛΕΥΟΥΝΕ - Μ. Γκαλμάνη
ΜΕΣ ΤΗΝ ΠΟΛΛΗ ΣΚΟΤΟΥΡΑ - Β.Περπινιάδης (Αργ. Βαμβακάρης - Χρ.Δημόπουλος)
ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ - Μαν. Αγγελόπουλος - Ρ.Κούρτη
ΝΑ ΠΑΨΕΙΣ ΝΑ ΜΕ ΚΗΝΥΓΑΣ - Μπ. Μπλάνς (Αργ.Βαμβακάρης - Γ.Αγγέλου)
Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΝΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ - Σπ. Ζαγοραίος - Ν.Αντωνάτου
ΠΑΛΙΟΚΟΡΙΤΣΟ - Β.Περπινιάδης (Αργ.Βαμβακάρης - Χρ.Δημόπουλος)
ΠΑΜΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ - Σπ. Ζαγοραίος - Ζωή Ζαγοραίου
ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΕΞΙ ΑΔΕΡΦΙΑ - Γ.Λύδια (Αργ.Βαμβακάρης - Γ.Παλαιολόγου)
ΠΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ - Ν.Αντωνάτου (Αργ.Βαμβακάρης - Χρ.Δημόπουλος)
ΠΙΚΡΟΚΕΛΑΗΔΑΕΙ ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ - Ρ.Κούρτη-Σπ.Ζαγοραίος
ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΩ ΑΓΑΠΗ - Αν.Βασιλείου
ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ - Ευαγ.Κόλλιας
ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΣΟΥ ΜΕ ΠΡΟΔΩΣΑΝ - Μαν.Αγγελόπουλος
ΤΙ ΝΑ 'ΝΑΙ ΤΑΧΑ Ο ΕΡΩΤΑΣ - Κων.Πρίντζας
ΤΟ ΜΠΛΕ ΦΟΥΣΤΑΝΑΚΙ ΣΟΥ - Β.Περπινιάδης
ΦΕΥΓΩ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ - Ν.Κωστοπούλου
ΦΤΩΧΟΚΟΡΙΤΣΑ - Μαν.Αγγελόπουλος

* Πληροφορίες από το βιβλίο του δεξιοτέχνη μπουζουξή Γιώργου Αλτή "Οκτώ Λαικά Πορτραίτα" που εκδόθηκε με την συνεργασία του περιοδικού "Λαικό τραγούδι" * ΠΗΓΗ Ρεμπέτικο φόρουμ
+ από το Βιβλίο του Η.Πετρόπουλου «Ρεμπέτικα τραγούδια»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ +

1938 - '40 περίπου.. Από αριστερά: ένας φίλος του Μάρκου, η αδελφή του Γράτσια με το παιδί της, η αδελφή του Ρόζα, η μητέρα τους Ελπίδα. Το όρθιο παιδί πίσω είναι ο Αργύρης Βαμβακάρης. Δεύτερος από δεξιά ο Μάρκος και τελευταία δεξιά μια φίλη του.
Με κοντά παντελονάκια, ο μικρός Αργύρης Βαμβακάρης, αγκαλιά με το όργανο που αγάπησε. 

1943. Ταβέρνα "Η ΑΜΦΙΣΣΑ" Αθήνα - Ομόνοια, Ιωνος 2. Με Μαρκο. τον 13χρονο Αργύρη Βαμβακαρη, Καριπη, Δασκαλακη κ.α

Το μεγάλο συγκρότημα του Καλαματιανού: Κερομύτης, Χατζηχρήστος, Μητσάκης, Παπαϊωάννου, Μανίσαλης, Περιστέρης, Αργύρης Βαμβακάρης, Μάρκος, Ποτοσίδης, Ρούκουνας, άγνωστος πιανίστας, Κασιμάτης
Μεσημέρι στο Μοσχάτο 1949. Πάνω: ο Στελλάκης Περπινιάδης, ο Ορφέας Κρεούζης, ο Τόλης Εσδράς ή "Εβραίος". Κάτω: ο Γιωργος Λαύκας, η Σωτηρια Μπέλλου, ο Αργύρης Βαμβακάρης και ο Λουκας Μευσούτης.
*Ρεκλάμα εφημερίδας. Κέντρο "Παναγάκης" 1949.. με: Μάρκο, Αργύρη Βαμβακάρη, Σωτηρία Μπέλλου, Λιλή Νικολέσκο, Κώστα Καρίπη, αλλά και με τον Μιχάλη Ματθαίου.
*Κείμενο από τον Γιωργο Νταλλη: " Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Η <<ΦΑΣΑΡΙΑΣ>> ΑΠ ΤΟ ΤΡΙΟ ΜΠΕΛΚΑΝΤΟ ΟΤΑΝ Η ΜΠΕΛΛΟΥ ΕΦΥΓΕ ΑΠ ΤΟΥ ΤΖΙΜΗ ΤΟΥ ΧΟΝΤΡΟΥ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΔΕΙΡΑΝ ΟΙ ΧΙΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΤΟΝ <<ΑΕΤΟΥ ΤΟ ΓΙΟ>> ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗΚΕ ΟΥΤΕ ΑΠ ΤΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΟΥΤΕ ΑΠ ΤΟ ΤΖΙΜΗ ΛΟΓΩ ΦΟΒΟΥ ΒΡΗΚΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ 200 ΜΕΤΡΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ <<ΠΑΝΑΓΑΚΗ>> ΜΕ ΤΟ ΩΣ ΑΝΩ ΣΧΗΜΑ Η ΑΦΙΣΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΕΝΑ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Μ ΚΑΡΙΠΗΝ ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΙΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ <<ΦΑΣΑΡΙΑΣ>.ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΚΟΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕ ΠΟΛΛΗ ΔΥΝΑΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΤΕ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ".
Αργύρης Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης, Σωτηρία Μπέλλου (απόκριες).
Από αριστερά: Θόδωρος Δακτυλίδης "Παναγιωτάκι" (μπουζουκι), Νίκος Γιουλάκης (κιθαρα), Μιχάλης Γενίτσαρης, Νίτσα Γκρέζη, Αργύρης Βαμβακάρης, Γιώργος Κοινούσης (ακορντεόν). 1952
Ο Μιχάλης (ο Μυτιληνιός), ο Αργύρης Βαμβακάρης κι ο Μιχάλης Γενίτσαρης.
Ο Αργύρης Βαμβακάρης σε αρραβώνα στον Ασπρόπυργο το 1958.
Στο "Δάσος" 1949 - '50. Ο Μιχάλης Γενίτσαρης και Αργύρης Βαμβακάρης με μπουζουκια, ο Στράτος "ο Τεμπέλης" τραγουδά!, ο Γιώργος Παπαδόπουλος στην κιθάρα, ο Θανάσης Μπάτης μπαγλαμα, Πιάνο ο Νίκος Μπουρλιάσκος κ.α
1952. Σε κάποιο καλοκαιρινό πάλκο τις εποχής. Ο Μιχάλης Γενίτσαρης στις τελευταίες του εμφανίσεις στο πάλκο -σταμάτησε το '52- , ο Αργυρής Βαμβακάρης κ.α. Με κιθάρα ο Στέλιος Σουγιουλτζής (έφυγε για την Αμερική το 1959 με τον φίλο του "Μπέμπη" Στεργίου!).
Ο Δερβενιώτης, ο Μπουρλιάσκος, ο Ζιάνος, η Ζανέτ, ο Παναγιώτης, ο Αργύρης Βαμβακάρης κι ο Δημητρης Ρουμελιώτης, στο σανατόριο αναπήρων πολέμου (Πεντέλη, 21-1-1954)
Καλοκαίρι του 1954, στου Βλάχου στο Αιγάλεω. Από αριστερά: Δ. Ρουμελιώτης, Τ. Μπίνης, Αργ. Βαμβακάρης. Ακορντεόν ο Σ. Ζωιόπουλος και πιάνο ο Ν. Μπουρλιάσκος. Από το Βιβλίο της Ι.Κλειάσιου «Τάκης Μπίνης – Βιος ρεμπέτικος»
Ο Δημητρης Ρουμελιώτης και πισω ο Αργύρης Βαμβακάρης, με μπουζούκια. Ακορντεόν ο Σ. Ζωιόπουλος.
Ασπρόπυργος. Ο Μανώλης Αγγελόπουλος τραγουδά υπό τις πενιές του μεγάλου Αργύρη Βαμβακάρη! (τέρμα δεξιά) *τέρμα αριστερά, να είναι ο Γ. Παλαιολόγου (;).. 
*φωτο απ' την ομάδα Μανωλης Αγγελοπουλος / Manolis Aggelopoulos

Μ. ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ, ΑΡΓ. ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ, ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ .. ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ. ΣΤΟΥ "ΒΛΑΧΟΥ".
Διαφημιστικό από Αμερική, κέντρο "Πανόραμα" (Danforth- Toronto).
*από την σελίδα Αργύρης Βαμβακάρης / Argyris Vamvakaris
Αμερική - Astoria, New York


Ηχογραφήσεις Αμερικής. Δίσκος, LP: "Bouzoukee Festival" , 1961 , Alpha Record Company ‎(LP-8201), New York City.

ΑΚΟΥΣΕ "Γεννήθηκα για να πονώ" με την Καίτη Πετράκη. Ηχογραφήσεις Αμερικής. Δίσκος, LP: "Bouzoukee Festival" , 1961 , Alpha Record Company ‎(LP-8201), New York City. Μπουζούκι: ο φοβερός δεξιοτέχνης Αργύρης Βαμβακάρης (μια ορχήστρα μόνος του!), Κιθάρα: Αντώνης Μουστάκας. (Ορχήστρα μπουζουκι και κιθάρα!)

1981 Ελλάδα, στο κέντρο "14". Καθιστός με το μπουζούκι, ο γιος του Αργύρη, Λινάρδος Βαμβακάρης.


1982. Η τελευταία δισκογραφική δουλειά του Αργύρη Βαμβακάρη . ~ Από τον δίσκο βινυλίου της Vasipap (VAS 311) L.P "Αργύρης Βαμβακάρης - Ρεμπέτικα Μονοπάτια" του 1982, μαζί με την Τάνια Σωτηρίου. Μπουζούκια Αργύρης Βαμβακάρης και Δημήτρης Παπαδόπουλος, Μπαγλαμά ο Μπάμπης Μαλλίδης. ΑΚΟΥΣΕ ΤΑ: Το φλιτζάνι του Γιάννη , Ο παπατζής , Το φτωχομπούζουκο 


ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ ...

Σπάνιες Ορχηστρικές ηχογραφήσεις Αμερικής του '60..
Ορχηστρικά Σόλο / Μπουζούκια: Σταύρος Τζουανάκος, Αργύρης Βαμβακάρης και Τάσος Σοφόπουλος. *Οι τρεις τους στην Αμερική, την δεκαετία του '60 ηχογράφησαν μαζί, 4 ορχηστρικά κομμάτια!: "Συλβάνα" (Χιώτη), "Αραπίνες" (Νύχτες μαγικές) Τσιτσανη, "Ο μαχαραγιάς" (Τζουανάκου) & την "Μισιρλού".





















Copyrights©2016 Design By | Ακάλυπτος