Οι δυο αυτές κοσμικές οικογενειακές ταβέρνες, βρισκόντουσαν στην πρώην οδό Οκτώ -σημερινή Παναγή Τσαλδάρη- και υπήρξαν από τα πιο ξακουστά μαγαζιά με μπουζούκια που έγραψαν ιστορία στην νυχτερινή διασκέδαση της Νίκαιας. Μέσα από μελέτες και έρευνες για τους ιδιοκτήτες των δυο αυτών μαγαζιών, περισσότερες πληροφορίες βρίσκουμε για τ' αδέρφια Περιβόλα, διότι στα νιάτα τους υπήρξαν ονομαστοί μάγκες, με πολυπαθή και περιπετειώδη ζωή!.
Αφοί Περιβόλα: Κώστας και Σωτήρης ~ Καταστηματάρχες της Κοκκινιάς!
Παλιοί Περιβόητοι Μάγκες .. Ιστορίες μιας άλλης εποχής...
Τα δυο αδέλφια Κώστας και Σωτήρης, από τα Βουρλά της Σμύρνης, του ομώνυμου θρυλικού και ευπρόσωπου λαϊκού κέντρου «Περιβόλας». Την δεκαετία του '50 και '60 το μαγαζί γνώρισε μεγάλες δόξες!. Τα αδέλφια Περιβόλα την δεκαετία του '30 υπήρξαν ξακουστά παλληκάρια, μάγκες της εποχής, θαρραλέοι και νταήδες (φυλακές κ.λ.π), παρέα με τον "Τρελάκια" Μάθεση, τον Βαγγέλη Βετούλα, τον "Μουστάκια" Μαρίνο Βογιατζή κ.α.
Ο Κώστας Περιβόλας μπράβος -κάποιο φεγγάρι- με τον αδελφό του στην Tρούμπα του Πειραιά, λέγετε ότι πριν δείρει τον αντίπαλο του τον ρώταγε πρώτα: «Τι να σου σπάσω.. χέρι, πόδι, ή πλευρά;.». Τότε, δεκαετία '30 και '40 γινόντουσαν πολλά.. σκληρές εποχές. Ο Σωτήρης Περιβόλας είχε καταδικαστεί πάλες φορές εις θάνατον... « Πολλά του χρόνια τα πέρασε στη φυλακή και εξορία. Και οι δυο έκαναν εξορία.. Στο μπλόκο της Κοκκινιάς (1944) ο Κώστας Περιβόλας έσωσε πάνω από 10 παλικάρια αλλά όχι τον ανιψιό του...» (Μαρτυρίες από τον εγγονό του Κ. Περιβόλα)
Αφοί Περιβόλα, Κώστας και Σωτήρης (1932)
Το κέντρο διασκέδασης "Περιβόλας", στην Νίκαια (κοντά στον Άγιο Νικόλαο) στην οδό Παναγή Τσαλδάρη (πρώην οδός Οκτώ) -τότε ο κόσμος την έλεγε και οδός Φραγκοσυριανής, του Μάρκου! Στην αρχή της λειτουργίας του, το 1927, ήταν καφενείο, ζυθοπωλείο -λεγόμενες ‘μπύρες’. Αρχικά εκεί εμφανίζονταν -σποραδικά- σμυρναίικες κομπανίες. Προς στα τέλη της δεκαετίας του '40 αρχίζει να παίρνει την μετέπειτα μορφή του (ταβέρνα) αποκτώντας φήμη με τα μπουζούκια του και την ωραία κουζίνα του!. Η κόρη του Κ. Περιβόλα (Ελένη Πιπίνη-Περιβόλα) τοποθετεί την πρώτη επιχείρηση του πατέρα της στην περίοδο του μεσοπολέμου γύρω στα 1927. Παρόμοια χρονολόγηση δίνεται για το κέντρο αυτό και από την Σμυρνιά τραγουδίστρια Αγγέλα Παπάζογλου. Επρόκειτο αρχικά για καφενείο και μετά για καφεζυθοπωλείο που στεγαζόταν σε πρόχειρη κατασκευή στο οικόπεδο, το οποίο είχε δοθεί στην οικογένεια ως προσφυγική αποζημίωση. Αργότερα, μετά τον πόλεμο λειτούργησε ως κέντρο διασκέδασης με ζωντανή μουσική.
Στις αναζητήσεις για περισσότερες πληροφορίες των αδερφών Περιβόλα, αλλά και για το φημισμένο μαγαζί τους στην Νίκαια συγκεντρώσαμε κάποια στοιχεία..
~ Από ανάρτηση/κείμενο του Νίκου Πολυγένη [(fb), Βιβλιοπωλείο Πάτρα]: « Για τους αδελφούς Περιβόλα, που είχαν το ομώνυμο κέντρο στην Κοκκινιά. Ήταν δυο αδέλφια. Ο Κώστας, γεννημένος το 1903 και ο Σωτήρης, τρία-τέσσερα χρόνια μικρότερος. Είχαν δε και τρεις αδελφές. Ήταν παιδιά του Γιάννη Περιβόλα από τα Βουρλά και της Ελένης Τενεκίδου (της περιβόητης "Έλλης" του παλιού τραγουδιού, που όμως, δε αντιπροσωπεύει τα γεγονότα ως έγιναν και ούτε την ...αλήθεια!) Οι γονείς, χώρισαν πριν το '22 που η μάνα με τα παιδιά ήρθαν πρόσφυγες στην Κοκκινιά. Τα αγόρια μεγάλωσαν, άντρεψαν, και έγιναν υπολογίσιμοι παράγοντες στη μάγκικη ζωή του Πειραιά και ειδικά ο Σωτήρης, που ήταν πιο ρωμαλέος και πιο ''βαρύς'' τύπος. Το 1927 φτιάχνουν την ταβέρνα ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ που στα μεταπολεμικά χρόνια έπαιξε σπουδαίο ρόλο για το λαϊκό τραγούδι και τους δημιουργούς του. Ο Σωτήρης, πριν τον πόλεμο ''έπεσε'' φυλακή για φόνο (δεν έχουμε συγκεκριμένη μαρτυρία, μόνο το ότι ''μπιστόλισε'' ..αντιβενιζελικό!) Είναι αλήθεια ότι τον φοβόντουσαν, σαν ..φονιά! Και τα δυο αδέλφια ήταν δημοκρατικών πεποιθήσεων, ενώ ο Σωτήρης πήρε μέρος ενεργά στην Εθνική Αντίσταση και τον βρίσκουμε το '47-'48 στις φυλακές Αίγινας, καταδικασμένο σε θάνατο! Και, στις 6-5-'48, τον βρίσκουμε στον κατάλογο προς εκτέλεση! Όμως, για καλή του τύχη χωρίσανε τους μελλοθάνατους σε δυο ομάδες και έπεσε στην δεύτερη, που θα εκτελούσαν την 7-5-'48. Έτσι πρόλαβε με ενέργειές του ο Κώστας, να πάει χαρτί του Υπουργείου για αναστολή εκτέλεσις. Έτσι σώθηκε! Έμεινε στο μαγαζί, σοβαρός, ήρεμος και ..προβληματισμένος! Το μαγαζί έκλεισε το 1968, κάπου εκεί, πέθανε και ο Σωτήρης, στα 62 του χρόνια. Ο Κώστας, πέθανε το 1983. ΠΗΓΕΣ: α) Κ. Καπόπουλος: Αναμέναμε το θάνατο! β) Θεόδωρος Κοντάρας: επιστολή Ελένης Περιβόλα-Πιπίνη γ) Ότι θυμάμαι από τα παλιά, ο ..ίδιος!» *Πηγή/κείμενο Νίκος Πολυγένης (fb).
Οι παλιοί νταήδες του Πειραιά, γυαλισμένοι - σενιαρισμένοι για μια αναμνηστική φωτογραφία, στις φυλακές της Αίγινας το 1932. Ποινικοί κρατούμενοι, καθιστοί (από αριστερά) Βαγγέλης Βετούλας, Μαρίνος Βογιατζής (Μουστάκιας), Σωτήρης Περιβόλας και όρθιοι, Κώστας Περιβόλας, Αργύρης Τζώρτζης και Νίκος Μάθεσης (Τρελάκιας). *Φυσικά μαζί τους και το (Αμερικάνικο) μπουλντόγκ του Μαρίνου!. **Ο Σωτήρης Περιβόλας και ο Βετούλας με πούρο στο χέρι. (Φωτογραφια μεσα από το βιβλίο του αξέχαστου και πρωτοπόρου ερευνητή ΗΛΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ).
~ Μέσα από ανάρτηση/κείμενο του Μπάμπη Κ.Μώκου: «ΟΙ …ΠΕΝΤΕ ΜΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΑΙΑ! (Που δεν ήταν… πέντε!!!)», οπού κάνει αναφορά στο τραγούδι του Γιοβάν Τσαούς «σε ποιους αναφέρεται, ποιους αφορά και ποιοι ήταν αυτοί οι μάγκες;... Κι’αυτή η παρέα, μια αχώριστη παρέα στα μέσα και στα …έξω της μαγκιάς του Πειραιά, ήταν έξι (6):
1. Αργύρης Τζώρτζης, περιβόητος σαμανταντζής, λιγομίλητος …παραπαίδι, προστατευόμενος του μεγαλόμαγκα Νίκου Σκριβάνου, του φόβητρου του Πειραιά. Στέκι του η Πειραική, το Ξαβέρι και η Τρούμπα.
2. Βαγγέλης Βετούλας, ο μυστήριος. Με σωματοδομή που φόβιζε και φίλους του ακόμη. Σύχναζε στον Κερατόπυργο (Κερατσίνι), παλιός… κοντραμπαντζής (λαθρέμπορος) στο λιμάνι και…νταραβεριντζής στη Δραπετσώνα και στα Βούρλα.
3. Νίκος Μάθεσης (ή Τρελλάκιας). Κουλουριώτης περίφημος μάγκας στην αγορά του Πειραιά. Για τον ίδιο φημολογείται ότι σε καυγά και παρεξήγηση έχωσε ένα πιρούνι στα …πισινά του Μάρκου του Βαμβακάρη. Βαρύς και εκδικητικός. Όταν δεν γουστάριζε κάποιον, έλεγε: «Κι’αυτουνού,του τά’χω…μαζεμένα!». Ο πατέρας του είχε ψαράδικο, αλλά λόγω του χαρακτήρα του ποτέ δεν ταίριασε με την οικογένειά του. Ο περιβόητος τρελλάκιας. Τραγούδι : «Ο Νίκος ο Τρελλάκιας» Αν.Δελιάς . Είχε φιλοξενηθεί δύο φορές στη στενή. Τη δεύτερη επειδή …πιστόλισε τον Στρίγκλα, περιβόητο μάγκα τη Φρεαττύδας. Προσωπικός φίλος, αδελφικός του Κώτσου του Κεφάλα, βαρύμαγκα στην Τρούμπα.
4. Μαρίνος Βογιαντζής (ή Μουστάκιας). Ο…ταξιντζής. Αχώριστος φίλος του Νικου Μάθεση. Μόνιμος στην Τρούμπα και τα Λεμονάδικα. Ογκώδης με παχύ μουστάκι και πάντα δίπλα του τον …Μούργο, τον αγαπημένο του σκύλο.
5 - 6. Κώστας και Σωτήρης Περιβόλας. Αδέλφια από τα Βουρλά της Σμύρνης. Χρόνια στην παρανομία, περιβόητοι νταήδες και …μαγαζατόροι. Μάνα τους Η Ελλη Τενεκίδου (η περιβόητη «Ελλη που θέλει σκότωμα θέλει καραμανιόλα, γιατί άφησε τον άντρα της και τα παιδιά της όλα…». Γνωστό ρεμπέτικο). (Εδώ η Έλλη αδικείται κατάφωρα από την θεματολογία του τραγουδιού. Η Έλλη δεν άφησε τον άνδρα της. Ο άντρας της ο Γιάννης ο Περιβόλας την εγκατέλειψε την ίδια, τους δυο γιους τους και τις τρεις θυγατέρες τους). Ο Κώστας, ήταν μεγαλόσωμο, θηρίο, που όταν τσακώνονταν ρώταγε τον… αντίπαλο τι ζημιά ήθελε πρώτα να του κάνει, από πού …ν’αρχισει. (να του σπάσει πρώτα, χέρι, κεφάλι η πλευρά!). Φήμες ήθελαν να σκοτώνεται πισώπλατα, μπαμπέσικα στην Αγιά Σοφιά ή στα Μανιάτικα του Πειραιά. Άλλες να ζει και τελικά να βασανίζεται από τον …κουκουλοφόρο καταδότη Πλυντζανόπουλο στο «Μπλόκο της Κοκκινιάς», καταφέρνοντας στο τέλος να διαφύγει, να κρυφτεί και να γλυτώσει την εκτέλεση. Ο Σωτήρης, βαρύς, ιδιότροπος μάγκας, πουλασικλής (ψαχνόταν για τσακωμό, για καυγά), ήταν αυτός που πιστόλισε κάποιον στη Γέφυρα και για τούτο έκανε φυλακή στην Αίγινα. Αργότερα τα δυο αδέλφια άνοιξαν την. παραγκοταβέρνα «ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ», ... ~Γνωστό το τραγούδι «Πάμε σε κέντρα κοσμικά» (του 1965) με την Πόλυ Πάνου:
«…Πάμε στου "Τζίμη του Χονδρού" και στην "Τριάνα",
στου "Περιβόλα" κι’ από κεί στην "Μαντουμπάλα"…».
Αυτοί ήταν οι «Πέντε μάγκες του Περαία» στο τραγούδι του Τσαούση που πάντως δεν ήταν πέντε , αλλά..έξη και ο σκύλος ο …μούργος επτά! Κατά πως λέγαν οι παλιοί στον Πειραιά, γι’αυτούς γράφτηκε το σχετικό τραγούδι. Γι’αυτά τα…καλόπαιδα. που η αστυνομία τους είχε βγάλει και δεύτερο Βιβλιάριο Καταγραφής Ποινών, αφού το πρώτο είχε… γεμίσει!. Τόσο καλά παιδιά ήταν!…». [Απο Κείμενο του Μπάμπη Μώκου. Πηγή Περισ. http://rempetikogeo69.blogspot.com/2016/02/blog-post_26.html ]
Νίκαια Αττικής. Τα αντικριστά κέντρα διασκέδασης "Ο Περιβόλας" και "Ο Κεφάλας" με τα μερακλίδικα συγκροτήματα! Κοσμικές Ταβέρνες με Μουσική ~ Λαϊκή Ορχήστρα (Μπουζούκια). Μέσα σ' αυτά τα μαγαζιά εδραιώθηκαν πολλοί τραγουδιστές!
Στην Νίκαια υπήρχαν βεβαίως κι άλλα φημισμένα λαϊκά κέντρα διασκέδασης, όπως: Αστέρας, Εγγλέζος, Φωλιά, Γάλλος, Πράσινος Μύλος κ.α. Τα δύο όμως πιο ξακουστά και μακροβιότερα μαγαζιά της περιοχής, τα οποία λειτούργησαν με μπουζούκια καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 1947-1968 ήταν ο "Περιβόλας" και ο "Κεφάλας" (Αφοί Νικολάου). Τα δύο μαγαζιά ήταν το ένα απέναντι στο άλλο στην οδό Π. Τσαλδάρη & Βρυούλων. Ήταν σε δυο αντικρυστές γωνίες, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Το λαϊκό κέντρο "Περιβόλας" βρίσκονταν στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 23 (πρώην οδός Οκτώ). Ακριβώς απέναντί του (Π.Τσαλδάρη 24) ήταν το ανταγωνιστικό του κέντρο "Ο Κεφάλας". Ανήκε στους αδελφούς Γιώργο και Δημήτρη Νικολάου, εκ των οποίων ο πρώτος έφερε το προσωνύμιο ‘Κεφάλας’ επειδή είχε μεγάλο κεφάλι. Από το παρατσούκλι αυτό προέκυψε το όνομα μαγαζιού!. Από αυτά τα δύομαγαζιά, την δεκαετία του 1950 και ΄60 πέρασαν μεγάλα ονόματα του ρεμπέτικου του - λαϊκού τραγουδιού, όπως: ο περίφημος ανατολίτης τραγουδιστής Κώστας Νούρος, η Μαρίκα Νίνου με τον γιό της και τον δεύτερο σύζυγό της ακροβάτη και ζογκλέρ Νίνο Νικολαΐδη, ο Στελακης Περπινιάδης, ο Βαμβακάρης, ο Οδυσσέας Μοσχονάς, και οι: Τσιτσάνης, Παπαϊωάννου, Μπέμπης, Β. Περπινιάδης, Τσομίδης, Λαύκας, Γιάννης Γιάκαλος (θείος του Κώστα Παπαδόπουλου), Βαμβακάρης, Καλδάρας, Αγγελόπουλος, Θόδωρος και Γιάννης Πολυκανδριώτης, Τσαουσάκης, Κλουβάτος, Σεβάς Χανούμ, Ρένα Στάμου, Δημητρης Ευσταθίου, Δημήτρης Γκούτης, Φωτης και Παναγιωτης Μιχαλόπουλος, Καιτη Γκρέυ, Πόλυ Πάνου, Μπέλλου, Σπύρος και Ζωή Ζαγοραίου, Διονυσίου, Μενιδιάτης, Γαβαλάς, Αναγνωστάκης, Λέλα Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Μαργαρώνη, Ανθούλα Αλιφραγκή, Δούκισσα, Νίτσα Αντωνάτου, Ζαμπέτας, Μπάμπης Τσετίνης, Ρίτα Σακελλαρίου, Στελιος Μακρυδακης, Χρηστος Δημόπουλος, Σπύρος Λιόσης, Αντώνης Κατινάρης, Γιώργος Μάμμος, Ρία Κούρτη, Γεωργία (Τζόυ) Κουλουκάκη, Βασίλης Βασιλειάδης, Σπύρος Δημητρίου, Μάνος Παπαδάκης και άλλοι πολλοί.
«Στην Π. Τσαλδάρη, κάτω από την Πλατεία του Αγίου Νικολάου λειτουργούσαν και τα δύο γνωστά και εκτός της πόλεως κέντρα διασκεδάσεως (ήσαν σε δυο αντικρυστές γωνίες) των Περιβόλα και Κεφάλα, όπου τραγούδησαν η Νίνου, ο Τσιτσάνης, ο Περπινιάδης, ο Γαβαλάς, η Καίτη Γκρέυ, ο Μαν Αγγελόπουλος και άλλοι.» -Πηγή: Παπαδοπούλου Αρχοντία, (2003), «Η Αττική Νίκαια», Νίκαια: Αυτοέκδοση.
~ Η Αγγέλα Παπάζογλου, Σμυρνιά τραγουδίστρια και σύζυγος του Βαγγέλη Παπάζογλου, συνθέτη των ρεμπέτικων της σμυρναίικης σχολής, είχε εργαστεί σε κέντρα την Νικαιας από το 1925. Διηγείται, αναφέρει (Παπάζογλου, 1986) την γέννηση των δύο κέντρων, ‘Κεφάλας’ και ‘Περιβόλας’. Εντοπίζει λοιπόν στην Κοκκινιά το μαγαζί κάποιου Πιτίδη, το οποίο εξαγοράζει ένας σερβιτόρος που εργάζεται εκεί, ο Κεφάλας. Έκτοτε το μαγαζί παίρνει το όνομά του (άνηκε στους Αδελφούς Νικολάου, Γιώργος και Δημήτρης, εκ των οποίων ο Γιώργος έφερε το προσωνύμιο "Κεφάλας" για το μεγάλο κεφάλι του. Από το παρατσούκλι αυτό προέκυψε το όνομα μαγαζιού). Για τον Περιβόλα εξηγεί ότι ιδιοκτήτης ήταν αρχικά ο πατέρας των αδελφών Περιβόλα (ο Γιάννης) και ότι επέκτεινε το κατάστημά του με την ενοικίαση του γωνιακού μαγαζιού. Επίσης λέει ότι ενώ από την αρχή ο Πιτίδης (αργότερα ο Κεφάλας) είχε μουσικό πρόγραμμα, ο Περιβόλας λειτουργούσε αρχικά μόνο ως καφενείο.
[ΠΗΓΗ: Παπάζογλου, Γ. (1986). «Αγγέλα Παπάζογλου: Τα χαίρια μας εδώ». + Μέρος από την εξαιρετική Διπλωματική Εργασία της Παλόγλου Σοφίας-Μαρία, για τα κέντρα της Νίκαιας: «Οι διαδρομές της μουσικής μέσα από τα κέντρα διασκέδασης που λειτούργησαν από το 1947 έως το 1967 - Η περίπτωση της Νίκαιας (Κοκκινιάς)». Διπλωματική Εργασία: Παλόγλου Σοφία-Μαρία]
~ ΟΠάνος Γεραμάνης (2007) για το ξεκίνημα της καριέρας της Δούκισσας (Φωταρά) άλλα και για τα δυο αυτά κέντρα γράφει: «Η Δούκισσα εργάστηκε για μεγάλο διάστημα και στις γνωστές λαϊκές ταβέρνες της Κοκκινιάς, τον Κεφάλα (1956) και τον Περιβόλα. Όποιος πέρασει από εκεί, καθιερώθηκε. Ήταν σαν να έπαιρνε διαβατήριο για μια μεγάλη πορεία στο λαϊκό τραγούδι. Από αυτά τα δύο μαγαζιά πέρασαν δεκάδες κορυφαίοι λαϊκοί καλλιτέχνες, όπως οι Αργύρης και Μάρκος Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, Περπινιάδης, Γαβαλάς, ‘Μπέμπης’, Ζαμπέτας, Χατζοπούλου, Ζαγοραίος, Αναγνωστάκης, Διονυσίου και άλλοι πολλοί. Τα δύο μαγαζιά ο ‘Περιβόλας’ και ο ‘Κεφάλας’ άφησαν εποχή στη νυχτερινή διασκέδαση. Στην ουσία, ήταν οικογενειακές ταβέρνες με πάλκο.» [Πηγη: Πάνος Γεραμάνης (2007). «Η ζωή μου ένα τραγούδι». Εκδόσεις Καστανιώτη.]
*Εδώ να προσθέσουμε ότι από το κέντρο του «Κεφάλα» ξεκίνησε και η δισκογραφική καριέρα της Δούκισσας. Όταν πρωτοτραγούδησε το 1956 θα την ακούσει ο τυφλός σύνθετης Στέλιος Χρυσίνης που τότε ήταν και μαέστρος της "Columbia". Έτσι γνωρίστηκαν, της κάνει πρόβες και της δίνει να ηχογραφήσει το πρώτο της δίσκο, το «Με την κοπέλα π’ αγαπώ» (τσιφτετέλι) σε Στίχους Χρήστου Κολοκοτρώνη και Μουσική Στέλιου Χρυσίνη. -Την Δούκισσα τη συνοδεύει το μουσικό σχήμα Τρίο Γκρέκο (Trio Greco). Κυκλοφόρησε το 1957.
«Πανεπιστήμια του λαϊκού μας τραγουδιού!» χαρακτηρίζει ο Βαγγέλης Περπινιάδης τα κέντρα "Περιβόλας" και "Κεφάλας".
~ Ο Βαγγέλης Περπινιάδης μέσα από την αυτοβιογραφία του ["Βαγγέλης Περπινιάδης: Πριν Το Τέλος" - Επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης. Πρόλογος: Πάνος Γεραμάνη. (Εκδόσεις Προσκήνιο – Άγγελος Σιδεράτος)]: ...διηγείται χαρακτηριστικά, ταξιδεύοντάς μας σε άλλες εποχές:
« Και άρχισα να εμφανίζομαι στου Περιβόλα (προς τα τέλη της δεκαετίας του ΄40), ένα από τα ιστορικότερα κέντρα της λαϊκής μουσικής από όπου πέρασε όλο το καλό ελληνικό τραγούδι, όλες οι φίρμες, φωνές και όργανα. Πανεπιστήμιο του λαϊκού μας τραγουδιού. Είχε τραπέζια μέσα κι έξω στην αυλή αλλά και στο πεζοδρόμιο. Κατέβαινε όλο το νυφοπάζαρο από ψηλά, από τα Γερμανικά της Νεάπολης, κατηφόριζε ο κόσμος εκεί μπροστά από τους κινηματογράφους... ωραία χρόνια. Πρόλαβα παϊτονάκια, άμαξες. Ερχόταν ο εμπορομανάβης με την κυρία, θες είχε το παϊτονάκι αγκαζέ όλη νύχτα, θες έδιωχνε τον αμαξά...ανάλογα με το κέφι του. Το πατάρι (πάλκο) βρισκόταν στην μέση του μαγαζιού. Μικρόφωνα δεν υπήρχαν. Έπαιζα κιθαρίτσα και συχνά μαζί με τους άλλους μουσικούς και ερμηνευτές σηκωνόμαστε και τραγουδούσαμε πάνω από τα τραπέζια. Τραγουδούσα και με ακούγανε μέχρι το καφενείο στην πλατεία. Είχε αρχίσει να διαδίδεται η φήμη ότι ο Βαγγέλης Περπινιάδης, ο γιός του Στελλάκη, έχει ωραία φωνή. Στο ψυγείο του μαγαζιού υπήρχαν όλα τα καλά του Θεού. Από καραβίδες, αστακούς και ψάρια μέχρι κρέατα. Άσε που αν πέρναγες απ’ έξω σου έσπαγε την μύτη η μυρωδιά από το ανατολίτικο κεμπάμπ που έφτιαχναν, και ήθελες δεν ήθελες έπρεπε να μπεις μέσα για να φας. Έτρωγε τότε ο κόσμος στα κέντρα. Από ποτά κρασάκι βαρελίσιο, μπύρα, ούζο, μαυροδάφνη, πίπερμαντ και για τις γυναίκες που κάνανε κονσομασιόν και τις κερνάγανε Κούβα. ‘Όταν λέμε κονσομασιόν, δεν εννοούμε σώνει και καλά πονηρά. Καθόντουσαν στο τραπέζι με τους καλούς πελάτες, που θέλαν να τις γνωρίσουν και να τις κεράσουν. Πολλές φορές τους έφερναν και δώρα. Από λουλούδια και γλυκά μέχρι και πιο ακριβά πράγματα. Οι περισσότεροι όμως ήταν ευγενείς και κύριοι. Η Κούβα ήταν ένα γλυκό ποτό σε κάτι μικρά, κοντά μπουκαλάκια, σαν το μισό του Μπαλαντάινς...
Ο κόσμος που ερχόταν στο μαγαζί προέρχονταν από τα λαϊκά στρώματα. Διασκέδαζαν οικογενειακώς. Μεροκαματιάρηδες, μικροεπαγγελματίες αλλά και χονδρέμποροι από τις αγορές που άφηναν αρκετή χαρτούρα. Τακτικοί θαμώνες ήταν και πολλοί ποδοσφαιριστές του Άρη Πειραιώς, της Προοδευτικής, της Νίκαιας, της Χαλκηδόνας αλλά και των μεγάλων ομάδων του ΠΟΚ (Ολυμπιακού, ΠΑΟ, ΑΕΚ). Όταν ερχόντουσαν στο κέφι και ενθουσιαζόντουσαν έσπαγαν με το τσιγάρο ή με μία καρφίτσα τις φούσκες, τα μπαλονάκια. Πολύχρωμα μπαλόνια φουσκωμένα περασμένα με κορδέλα που κρατούσε στα χέρια της μία κοπέλας του μαγαζιού.
Στην Κοκκινιά υπήρχε πολύς προσφυγικός πληθυσμός, μερακλήδες που ήξεραν από γλέντι και μουσική. Τα τραγούδια που λέγαμε ήταν κυρίως αυτά που είχαν μικρασιάτικο χρώμα, Δημητρούλα μου θέλω απόψε να γλεντήσω ..., την Βαρβάρα του πατέρα μου που χάλαγε κόσμο, Μποέμισσα ,ξανθιά γαλανομάτα, του Μάρκου τα τραγούδια... Ο κάθε πελάτης χόρευε μόνος του. Κρατούσαμε σε ένα χαρτί τις παραγγελίες, από το 1 μέχρι όπου μας έφτανε η νύχτα. Ο καθένας έπαιρνε το χαρτάκι του και φωνάζαμε την σειρά του για να χορέψει. Και καμιά φορά γινόντουσαν φασαρίες. Γιατί κάποιος που είχε λεφτά να ξοδέψει έπιανε την πίστα και χόρευε όλη την ώρα αυτός, και παίξε μου κι άλλο, κι άλλο...και οι άλλοι καθόντουσαν και βλέπανε.
Ακριβώς απέναντι από το κέντρο του Περιβόλα βρισκόταν αυτό του Κεφάλα. Εξίσου καλό, ονομαστό και ιστορικό μαγαζί, λίγο πιο μικρό. Κι αυτό πανεπιστήμιο της λαϊκής μουσικής. Ήταν ιδιοκτησία των αδελφών Νικολάου, εκ των οποίων ο ένας είχε μεγάλο κεφάλι . Γι’ αυτό και το κέντρο λεγόταν Κεφάλας από το παρατσούκλι που του είχαν δώσει. Κι εκεί η κουζίνα ήταν σαν του Περιβόλα, αλλά λιγάκι πιο φτωχή. Δεν υπήρχε αυτή η ποικιλία. Οι παραγγελίες όμως για τα κεμπάμπ δεν είχαν σταματημό. Τα δύο αυτά αντικριστά μαγαζιά βρισκόντουσαν σε αιώνιο ανταγωνισμό για το ποιός θα στήσει το καλύτερο πάλκο αλλά και την γευστικότερη κουζίνα. Από το 1948 έως το 1963 με ελάχιστα διαλλείματα, αλλά και αργότερα, εμφανιζόμουν εκεί. Μία στο ένα και μία στο άλλο. Μάλιστα για να μην παρεξηγηθούν μεταξύ τους, επειδή με διεκδικούσαν πιεστικά και οι δύο, έγινα κουμπάρος και με τον Περιβόλα και με τον Κεφάλα. Εκεί ο Βαγγέλης Περπινιάδης έγινε πρώτο όνομα , καθιερώθηκε σαν μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής, αγαπήθηκε και λατρεύτηκε από τον απλό κόσμο, την εργατιά. Και τα δύο μαγαζιά, από τις 8.30 το απόγευμα, γέμιζαν από πελατεία. Στις 10.00 δεν υπήρχε ελεύθερο τραπέζι ούτε για δείγμα. Ο κόσμος έκανε ουρές απ’ έξω περιμένοντας να φύγουν κάποιοι από τους θαμώνες για να μπουν αυτοί.»
~ Ο Σπύρος Ζαγοραίος, μέσα από συνομιλίες, συμπληρώνει: « Δούλεψα χρόνια και στους δύο, και στου Περιβόλα και στου Κεφάλα. Ήταν μάστορες μαγαζάτορες. Ξέρανε από πού να ψωνίσουν τα απαραίτητα για την κουζίνα και πώς να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Τα χρόνια του ΄50 ήταν μια δύσκολη εποχή. Οι πληγές της κατοχής και του εμφυλίου ήταν ακόμα ανοιχτές. Όμως ο κόσμος, πικραμένος και χαροκαμένος, ήθελε και να γλεντήσει, μετά από όλα τα δεινά που είχε περάσει. Στην Κοκκινιά ειδικά, οι πρόσφυγες, παρά τις αμέτρητες ταλαιπωρίες που είχαν ζήσει στο πετσί τους, ξέρανε να γλεντάνε, να πίνουν και να τρώνε. Είχανε δικιά τους κουζίνα, με μικρασιάτικα κόλπα. Ξεχωρίζανε σε όλα, και στα αρώματα, και στη γεύση αλλά και στο ψήσιμό τους. Αυτά τα κεμπάμπ που φτιάχνανε, κολάζανε ακόμα και Άγιο.» [Πηγή: «Βαγγέλης Περπινιάδης: Πριν Το Τέλος» - Επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης. Πρόλογος: Πάνος Γεραμάνη. Εκδόσεις Προσκήνιο – Άγγελος Σιδεράτος]
Στελλάκης και Βαγγελης Περπινιάδης στο πάλκο του «Περιβόλα».
*Ο Βαγγελης Περπινιάδης είχε κουμπαριά και με τον Κεφάλα και με τον Περιβόλα. Για πάνω από δέκα χρόνια ο Βαγγέλης Περπινιάδης τραγουδάει και είναι επικεφαλής συγκροτήματος εναλλάξ στον Κεφάλα και στον Περιβόλα συνεργαζόμενος με τους Κωστα Νουρο, Ζαγοραίο, Διονυσίου, Αναγνωστάκη, Νίτσα Αντωνάτου, Ρούλα Καλάκη, Άννα Μπέλλα, Έλλη Γκίλα, Ανθούλα Αλιφραγκή, Γεωργία-Τζόυ Κουλουκάκη, φυσικά με τον τεράστιο "Μπέμπη" Στεργίου και άλλους πολλούς.. Ο Χρήστος Δημόπουλος ήταν σχεδόν πάντα στο μπουζούκι και ο Βαγγέλης Μαθάς στο ακορντεόν.
Πατέρας και υιός επί το έργον!.. Στελλάκης και Βαγγελης Περπινιάδης, ντουέτο, σε ειδικές στιγμές στου «Κεφάλα». *Στη παρέα στο τραπέζι, δεξιά (με βέλος) ξεχωρίζει ο ιδιοκτήτης του κέντρου Γιώργος Νικολάου ή "Κεφάλας".
~ Περπινιάδης: «Η λίστα με τα ονόματα ήταν απαραίτητη λόγω της μικρής πίστας στον Περιβόλα και στον Κεφάλα».
«Οι φασαρίες λέγεται ότι δεν ήταν συχνό φαινόμενο στα κέντρα διασκέδασης της Νίκαιας. Παρατηρούνται βέβαια κάποια περιστατικά, από τα οποία τα περισσότερα αφορούν σε ήσσονος σημασίας διαφωνίες με αφορμή κάποια γυναίκα ή εξαιτίας της καταστρατήγησης της λίστας των παραγγελιών. Ο Στράτος Διονυσίου επίσης είχε λάβει μια σφαίρα αντί αμοιβής για παραγγελιά σε κάποιο από τα κέντρα Κεφάλας και Περιβόλας. Ο Περιβόλας επιδίωκε να αποφεύγει τις ακραίες καταστάσεις στο κατάστημά του.. Από συνέντευξη στην Ελένη Πιπίνη ο Κ. Περιβόλας είχε απειληθεί με όπλο από πελάτη χωρίς συγκεκριμένο λόγο, ενώ καθόταν με κάποια παρέα πελατών και έπινε.. Άλλα ενδιαφέροντα περιστατικά, τα οποία αποδίδουν την ατμόσφαιρα των κέντρων διασκέδασης και τις καταστάσεις που δημιουργούνταν μέσα και γύρω από αυτά, είναι τα ακόλουθα: Όταν ο Παπαϊωάννου δουλεύει στον Περιβόλα το 1964, μια παρέα προσπαθεί να αποφύγει να πληρώσει το λογαριασμό με πρόφαση την απουσία της οριεντάλ χορεύτριας του μαγαζιού εκείνο το βράδυ. Τότε, ο Παπαϊωάννου φορά τη στολή της χορεύτριας και βγαίνει στην πίστα!. ~ Η Γιώτα Λύδια αναφέρει ότι μια νύχτα (ως πελάτισσα) που διασκέδαζε στον Περιβόλα, μετά από έναν αμανέ του Περπινιάδη από την έκσταση της στιγμής τράβηξε το τραπεζομάντηλο σπάζοντας ό,τι είχε επάνω. ~ Γνωστό είναι ένα συμβάν στο οποίο εμπλέκονται άτομα που διασκέδαζαν στον Περιβόλα. Μετά την κατανάλωση ικανής ποσότητας αλκοόλ μια παρέα μπήκε στον αυτοκίνητο να φύγει, αλλά ανηφορίζοντας την Παναγή Τσαλδάρη δεν πρόσεξαν την πλατεία και το αυτοκίνητο καταστράφηκε.» Πηγή: "Βαγγέλης Περπινιάδης: Πριν Το Τέλος" + Μέρος/Πηγή από: "Οι διαδρομές της μουσικής μέσα από τα κέντρα διασκέδασης που λειτούργησαν από το 1947 έως το 1967 - Η περίπτωση της Νίκαιας (Κοκκινιάς). Διπλωματική Εργασία: Παλόγλου Σοφία-Μαρία".
Σε μια περιήγηση στον Πειραιά εκείνων των δεκαετιών μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, στο βιβλίο, εν μέρει αυτοβιογραφικό, του Διονύση Χαριτόπουλου (2012) με τίτλο "Εκ Πειραιώς" (εκδ. Τόπος). Αναφέρεται στα κέντρα της Κοκκινιάς όταν τα επισκέπτονταν και ξένοι διάσημοι, συνθέτες, συγγραφείς κ.α όπως ο Γουίλιαμ Σόμερσετ Μομ, (William Somerset 1874-1965) ο διάσημος -πολυδιαβασμένος- Άγγλος συγγραφέας που διασκέδασε ένα βράδυ στου "Κεφάλα".. με τον "καψούρη" (Για πρόσεξέ με βλάμισσα). « Στην Κοκκινιά το αγόρι θα ξεναγηθεί στους λαϊκούς ναούς, στον "Περιβόλα", στον "Γάλλο", στον "Εγγλέζο", που βρίσκεται απέναντί του, στον "Αστέρα" όπου τραγουδάει ο Καζαντζίδης, στα "Εξι Αδέλφια". Και θα διηγηθεί για τους διάσημους που κατέβαιναν στα λαϊκά μαγαζιά, τον Λέοναρντ Μπερνστάιν, τον Τενεσί Γουίλιαμς και τον Σόμερσετ Μομ, που ξημερώθηκε στου "Κεφάλα" ακούγοντας δέκα φορές το "Για πρόσεξέ με βλάμισσα / κοίτα με και στη μούρη / κοίτα να δεις αν φαίνομαι / αν μοιάζω για καψούρη", προσπαθώντας να καταλάβει τι είναι το "καψούρι"» (Πηγή: Γ.Ν. Μπασκόζος, Το Βήμα, 11/11/2012).
Ποδόσφαιρο και λαϊκό τραγούδι, πενιές με γκολ σε 9/8. Οι ποδοσφαιριστές του Α.Ε. Νίκαια (Ιωνικός Νίκαιας) οπού υπήρξαν τακτικοί θαμώνες των νυχτερινών κέντρων «Περιβόλας» και «Κεφάλας» φωτογραφίζονται το 1966, στο γήπεδο της Νεάπολης με τρεις μεγάλους καλλιτέχνες, όταν μεσουρανούσαν σε αυτά τα δυο μαγαζιά. Στράτος Διονυσίου, Βαγγέλης Περπινιάδης και Πέτρος Αναγνωστάκης (στην κάτω σειρά). Στο κέντρο (πάνω από τον Περπινιάδη) με την φανέλα του Αστέρα Νικαίας ο μπουζουξής Γιώργος Στρατέλος. Ο Ιωνικός Νίκαιας (ή και Αστέρας Νίκαιας) ιδρύθηκε το 1965 από την ένωση δύο σωματείων της περιοχής, της Α.Ε. Νικαίας (με συμμετοχή στο πρώτο πρωτάθλημα της Α Εθνικής την σεζόν 1959-60) και του Άρη Πειραιά και αποτελεί μια από τις ισχυρότερες ομάδες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά από την οποία πέρασαν μεγάλα ονόματα του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
~Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 αρχίζουν να κλείνουν πολλά κέντρα διασκέδασης στην Νίκαια άλλα και σε άλλες περιοχές. Περιβόλας και Κεφάλας έκλεισαν το 1968. (ενδεικτικά το 1968 έκλεισαν και δυο άλλα θρυλικά κέντρα, η "Τριάνα" του Χειλά και ο "Τζίμης ο Χονδρός") Οι ιδιοκτήτες των δύο αυτών καταστημάτων (το 1966 ή 1967) κάνουν μια έσχατη απόπειρα να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους συνεργαζόμενοι στη δημιουργία ενός καταστήματος στις Τζιτζιφιές, στην λεωφόρο Ποσειδώνος. Το κέντρο «Περιβόλας-Κεφάλας»!!. Αυτό δουλεύει για μία σαιζόν, αλλά η προσπάθεια αποτυγχάνει (μάλλον για οικονομικούς λογούς, έξοδα κ.α).
Το κατάμεστο θερινό κέντρο «Κεφάλας-Περιβόλας» επί της λεωφόρου Ποσειδώνος. Η κοινή απόπειρα των δύο μαγαζιών να μπουν στην αγορά των θερινών κέντρων διασκέδασης στις Τζιτζιφιές. Με το Συγκρότημα "Μπέμπη-Περπινιάδη" επί σκηνής! (Μπέμπης με το άσπρο πουκάμισο). Μαζί τους ο Σπύρος Ζαγοραίος (τέρμα αριστερά), η Άννα Μπέλλα, η Έλλη Γκίλα, η Μπελίνα (Καίτη Μπελίντα;). Μαζί τους και ο μπουζουξής ο Χρήστος Δημόπουλος (τέρμα δεξιά). *Σε αυτήν την σπάνια φωτογραφία-ντοκουμέντο, με βάση τα λεγόμενα της οικογενείας Περιβόλα είναι γύρω στα 1966 ή 1967. Συμπεραίνουμε ότι θα να είναι ίσως από τις τελευταίες εμφανίσεις στα πάλκα που έκανε ο θρύλος του μπουζουκιού Δημήτρης Στεργίου γνωστός ως "Μπέμπης". *Το 1965 είχε γυρίσει μόνιμα στην Ελλάδα, από Αμερική -λόγο των προβλημάτων με το ποτό, που είχε ήδη κλονίσει την υγεία του. Έφυγε το 1972, σε ηλικία μόλις 45 ετών.. ένα άδοξο τέλος ενός τεράστιου σολίστα που άφησε το όνομα του γραμμένο με ολόχρυσα γράμματα στην ιστορία της λαϊκής μουσικής. [Φωτο από: Αριστομένης Καλυβιώτης, (2015). Έλλη Τενεκίδου-Περιβόλα... Μετρονόμος. Τχ. 55, Ιανουάριος-Μάρτιος 2015 (σελίδα 69)]
Πηγή: Αριστομένης Καλυβιώτης, (2015). Έλλη Τενεκίδου-Περιβόλα: Μια δυναμική γυναίκα της εποχής της, ήταν η ηρωίδα του ομώνυμου σμυρναίικου τραγουδιού “Έλλη”. Μετρονόμος. Τχ. 55, Ιανουάριος-Μάρτιος 2015 (σελίδα 69).
Όταν η ιστορία δεν γράφεται μόνο, αλλά φωτογραφίζεται κιόλας… οι εικόνες μιλούν!!.. Σπανιες και ανέκδοτες φωτογραφίες «Περιβόλας» & «Κεφάλας».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ «ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ» (δεκαετίας του 1950 & '60)
Ανάμεσα στο 1952 και στο 1954 ο Ιορδάνης Τσομίδης έπαιζε μπουζούκι στα κέντρα Κεφάλας και Περιβόλας στη Κοκκινιά-Νίκαια. Αναμνηστική φωτογραφία στο κέντρο "Περιβόλας" (το πάλκο στον Περιβόλα πριν επιμηκυνθεί). Μπροστά όρθιος ο Κώστας Περιβόλας. Πίσω του, η θρύλος του λαϊκού ακορντεόν Λέλα Παπαδοπούλου με την τραγουδίστρια Νίτσα Αντωνάτου. Πίσω τους με κιθάρα ο Γιώργος Παπαδόπουλος ή "Βλάχος", σύζυγος του Λέλα Παπαδόπουλου. Πίσω του ο περίφημος Κώστας Νούρος. Μπροστά αριστερά (με μπουζουκι) ο μετρ της πενιάς Ιορδάνης Τσομίδης. Όρθιος αριστερά με το βιολί ο Ρούπεν Αλτιπαρμακιάν. -Αρχειο/Φωτο: Έλενης Περιβόλας. [Πηγή: Αρ. Καλυβιώτης, (2015). Έλλη Τενεκίδου - Περιβόλα: Μια δυναμική γυναίκα της εποχής της, ήταν η ηρωίδα του ομώνυμου σμυρναίικου τραγουδιού “Έλλη”. Μετρονόμος. Τχ. 55, Ιανουάριος-Μάρτιος 2015]
Η τραγουδίστρια Ελένη (Νίτσα) Αντωνάτου μαζί με την τραγουδίστρια και ακορντεονίστρια Λέλα Παπαδοπούλου τραγουδούσαν στον "Περιβόλα" (ρεκλάμα αριστερά, αρχές '50). Η Νίτσα Αντωνάτου ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στο κέντρο του Περιβόλα και στην συνεχεία απέναντι στου Κεφάλα, αλλά και σε άλλα κέντρα της Νίκαιας, βάζοντας σταθερές βάσεις για την μετέπειτα πορεία της - όπως και πολλοί άλλοι!. Η Λέλα Παπαδοπούλου (1933-2009), κόρη βιομήχανου, που όταν η οικογένειά της αντιμετώπισε οικονομικό πρόβλημα ανέβηκε στο πάλκο, στα τέλη του 1940 και έγινε η ρεμπέτισσα με το ακορντεόν!. Στον κόσμο του λαϊκού τραγουδιού την έβαλε ο σπουδαίος μπουζουξής Στεφανάκης Σπιτάμπελος (συνεργάτης και δάσκαλος του Μανώλη Χιώτη).
«Η πρώτη δουλειά που πήγα ήτανε με τον Λαύκα, τον Στράτο τον Παγιουμτζή, κάποιον Ορφέα, Κρεούζης λεγότανε, ο Στεφανάκης ο Σπιτάμπελος, στο Νησί της Καλαμάτας, πήγαμε για μια βδομάδα. Μετά συνέχισα, πήγα στου Περιβόλα με τον Λαύκα, τον Βαγγέλη Περπινιάδη». -Πηγή musicheaven.gr
* «Η Νίτσα Αντωνάτου υπήρξε η πρώτη παρτενέρ του Βαγγέλη Περπινιάδη. Με ένα τεράστιο κότσο και το χειμώνα φορούσε ένα γούνινο παλτό. Πάντα είχε ένα Αρχοντικό βάδισμα!». ~Μαρτυρίες ενός Κοκκινιώτη! (Χ.Κ).
Ο Κώστας Περιβόλας (όρθιος αριστερά) με τους εργαζόμενους του, στην μπάρα του κέντρου (στο βάθος η κουζινα). Δεκαετία '50. Οι σερβιτόροι στην αρχή της λειτουργίας των κέντρων της Νίκαιας είναι ντυμένοι απλά, ενώ όταν τα κέντρα επιχειρούν να προσελκύσουν ευρύτερο ταξικά κοινό επιβάλλεται στους σερβιτόρους μια κοινή ενδυμασία, το λευκό πουκάμισο με γραβάτα παπιγιόν. (Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο Οικογένειας Πιπίνη. - Μέσα από την εξαιρετική Διπλωματική Εργασία της Παλόγλου Σοφίας-Μαρία, για τα κέντρα της Νικαιας).
Κοκκινιά Νίκαια, στο λαϊκό κέντρο "Περιβόλας" (περίπου το '55). Ο Στελλάκης Περπινιάδης χορεύει αντικριστά με τον ιδιοκτήτη του κέντρου Κώστα Περιβόλα. Στην δεξιά φωτο, πίσω από τον Περιβόλα, στο μπουζούκι είναι ο Σήφης (Ιωσήφ) Κέρπελης!. *Ξεχωρίζει το μωσαϊκό πάτωμα του μαγαζιού, με σχέδιο! -διακρίνεται μαίανδρος σε σχήμα κύκλου (ψηφιδωτό) στο κέντρο της πίστας.
Οικογενειακή διασκέδαση στην Νίκαια, την δεκαετία του '50 ..με γλέντι στου Περιβόλα!. Κόσμος απ’ έξω κοιτάει μέσα στο μαγαζί, είτε περιμένοντας να φύγουν κάποιοι από τους θαμώνες για να μπουν αυτοί., είτε περαστικός κόσμος που σταμάταγε να ακούσει τραγούδια, να θαυμάσει -για λίγο- τους λαϊκούς καλλιτέχνες ή ακόμα και για να πάρει τα χαμπέρια!. Αργότερα στα παράθυρα θα μπουν κουρτίνες -και κάποια στιγμή θα βαφτούν με μπογιά! (όπως και στου Κεφάλα) *Από το Dvd (photo slideshow) του Αντώνη Παπαδόπουλου «Νίκαια: Οι πρώτοι κάτοικοι». Πηγή/Δες το Βίντεο.
Στου Περιβόλα, αρχές δεκαετίας του '50, μέλη της οικογένειας Γκιουλάκη διασκεδάζουν. Ο Στέργιος Γκιουλάκης (δεύτερος αριστερά) φίλος και πατριώτης του Κωστα Νούρου όταν πήγαινε στου Κεφάλα και στου Περιβόλα, απαιτούσε να τραγουδήσει ο Νούρος αλλιώς δεν πλήρωνε λογαριασμό!. -Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο Οικογένειας Γκιουλάκη.
Στου "Περιβόλα" στην Νίκαια το κέφι έχει ανάψει!!.. Στο πάλκο, με μπουζούκι ο Θοδωρος Πολυκανδριωτης, ρίχνει τις πενιές του και ο μεγάλος Γιάννης Παπαϊωάννου χορεύει με θαμώνα, ενώ ο φίλος και συνάδερφος του Ηλιας Ποτοσιδης κοιτάζει βαριεστημένος τον φακό!. (1953-'54;) [Πηγή από το «ΜΥΘΟΣ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ», (1997), Εκδόσεις: Τεγοπουλος-Μανιατεας] *Στο βιβλίο βεβαία αναφέρει λανθασμένα ότι η φωτογραφία είναι από την "Τριάνα" του Χείλα, ώμος είναι στου Περιβολα! - Δες την κάτω φωτο, λίγα χρονιά μετά, η ίδια γωνιά-πλευρά (στο βάθος) του μαγαζιού, +φώτα +καρέκλες.
Την δεκαετία του '50 μια παρέα νεαρών διασκεδάζει στο κέντρο "Περιβολας". -Αρχείο του Γιάννη Καλαϊτζόγλου, ο πρώτος δεξιά.
Απόκριες στο πάλκο του "Περιβόλα", οι ιδιοκτήτες Σωτήρης και ο Κώστας Περιβόλας φωτογραφίζονται με την ορχήστρα τους. Δεξιά -δίπλα από τον Κώστα Περιβόλα- με μπουζούκι ο Χρήστος Δημόπουλος. Με κιθάρα ίσως ο τσιγγάνος τραγουδιστής Σπύρος Δημητρίου. Αριστερά με μπουζουκι;;. Πίσω από τον Κ. Περιβόλα ο Κώστας Νούρος!. -Φωτο: Γιώργος Α. Βεράνης.
Τα αδέλφια Περιβόλα, Σωτήρης και ο Κώστας στο κέντρο τους (αριστερά και δεξιά). -Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο Οικογένειας Πιπίνη-Περιβολα.
Ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιώργος Μάμμος, με το αφεντικό Κώστα Περιβόλα, την Καίτη Γκρέυ και κάποια άλλη τραγουδίστρια που δεν φαίνεται (1956-'57;). Η Καίτη Γκρέυ (Αγγελική Καλαϊτζή) με τον Γ.Μάμμο θα δουλέψουν πολλές σαιζόν στον Περιβόλα, αλλά και στον Κεφάλα. [Φωτο από την ομάδα στο fb Καιτη Γκρευ / Kaiti Grey + Πηγή: Νίκος Νικόλιζας. (2006) «Καίτη Γκρέυ - Έτσι, όπως τα έζησα»]
*Ο Γιώργος Μάμμος (1935-1996) για πολλά χρονιά υπήρξε το μπουζουκι της Καιτη Γκρευ. Μέσα από την συνεργασία τους γίνονται και κουμπάροι!. Η Κ.Γκρευ τον στεφάνωσε με την γυναικά του Γεωργια και αργότερα τους βάφτισε και τη μεγάλη τους κόρη, την Κωνσταντίνα. **Επίσης ο Γ. Μάμμος ήταν πρώτος ξάδελφος του Γιάννη Μωραΐτη!
Σπάνια φωτογραφία με τον Δημητρη Ευσταθίου, στου «Περιβόλα», όπου είχε διατελέσει και δ/ντής λαϊκής ορχήστρας (συγκροτηματάρχης). Μαζί του ήταν και η Ρένα Ντάλμα. Δεξιά στο μπουζούκι ο νεαρός Σπύρος Λιόσης (1940-2005). Στα τέλη της δεκαετίας του '50 (1957+)
{Φωτο 1} Ο Μανώλης Αγγελόπουλος χορεύει ζεϊμπέκικο στον «Περιβόλα», Κοκκινιά. Ο Μ.Αγγελόπουλος όταν δεν δούλευε του άρεσε να γυρνάει και να διασκεδάζει στα μπουζούκια, να ακούει τους συναδέρφους - φίλους του στο πάλκο.
{Φωτο 2} -Παρεξήγηση στου Περιβόλα!;.. παραγγελιά;. -Όχι βέβαια!. Ο χαβαλετζής Μανώλης Αγγελόπουλος διασκεδάζει -ως πελάτης και εν μέσο φωτογραφικού φακού, 'πειράζει' τον Βαγγέλη Περπινιάδη!.
{Φωτο 3} -Η παρεξήγηση λύθηκε!. Στου Περιβόλα η διασκέδαση έχει "χτυπήσει κόκκινο". Μπροστά στο πάλκο, ξαπλωμένοι πάνω σε σπασμένα πιάτα, ο Βαγγέλης Περπινιάδης, ο Μανώλης Αγγελόπουλος και ο πρώτος του ξάδερφος, τραγουδιστής Σπύρος Δημητρίου. Στο νέο μακρόστενο πάλκο - έχει επιμηκυνθεί για μεγαλύτερη ορχήστρα.
Στο ανακαινισμένο πλέον πάλκο του Περιβόλα -και με άνετες καρέκλες για τους μουσικούς. Αναγνωρίζονται οι από αριστερά: Σπύρος Ζαγοραίος, Καιτη Γκρευ, Γιώργος Μάμμος, δίπλα του να είναι ο Κώστας Καπετάνιος; (κιθαρίστας/τραγουδιστής/συνθέτης). Δεξιά με μπουζουκι ο στιχουργός και συνθέτης Δημήτρης Γκούτης. Πίσω με το ακορντεόν ο Λάζαρος Κουλαξίζης και διπλά του με κιθάρα ο συνθέτης και στιχουργός Πάνος Πετσάς. Τραγουδάρες έχει φτιάξει και ο Πετσας!, όπως (λόγο της φωτο) "Γύρνα γρήγορα παιδί μου" το 1961 με την Καίτη Γκρέυ, σε Στίχους Πάνος Πετσάς και Μουσική Δημήτρης Γκούτης. ~Ο Δημήτρης Γκούτης (μπουζουξής, στιχουργός, σύνθετης) μαζί με τον Ζαγοραίο έκαναν πολλές επιτυχίες. Αναφέρω ενδεικτικά, το 1959 με το «Θα πεθάνω γλυκιά μου αγάπη» με την Βούλα Γκίκα, το 1962 με την «Προσευχή» και το 1964 με το «Μου λέτε να μη κλαίω» (με β΄φωνη Ζωή Ζαγοραίου) και τα τρία σε Στίχους Δημήτρη Γκούτη και Μουσική Σπύρου Ζαγοραίου. Αλλά και η Καιτη Γκρέυ με τη μεγάλη επιτυχία του 1962 «Το ‘πες και το ‘κανες» σε Στίχους Δημήτρη Γκούτη και Μουσική Στέλιου Μακρυδάκη!, με δεύτερη φωνή των Γιωργο Μάμμο!. Το τραγούδι βρέθηκε στην κορυφή των πωλήσεων δίσκων για το 1962. ~Ο Λάζαρος Κουλαξίζης (αδερφός του Γιώργου) περιζήτητος σε όλα τα κέντρα, αλλά και ριζωμένος στην Κοκκινιά, έπαιξε πότε στου «Κεφάλα» και πότε στου «Περιβόλα» με όλα τα γνωστά ονόματα της εποχής. [Φωτο από την ομάδα στο fb Καιτη Γκρευ / Kaiti Grey + Πηγή: Νίκος Νικόλιζας. (2006) «Καίτη Γκρέυ - Έτσι, όπως τα έζησα»]
Στο νυχτερινό κέντρο «Περιβολας». Από αριστερά: Γιώργος Λαυκας, Γιώργος Μάμμος, Αννα Μπελλα, Στρατος Διονυσιου, Καιτη Γκρευ, Γ. Παπαιωαννου κ.α! (1959-'60;) *Πάνω δεξιά πινακίδα: "Το σπάσιμο μαρτυρεί τον χαρακτήρα"
* Ο Στράτος Διονυσίου ένας από τους κορυφαίους ερμηνευτές του λαϊκού μας τραγουδιού, το 1959 κατέβηκε στην Αθήνα για τις πρώτες του εμφανίσεις στα νυχτερινά της κέντρα, ξεκινώντας από τα πάλκα της Νίκαιας! (τον είχε πάρει η Καίτη Γκρέυ μαζί της στο κέντρο «Αστέρας»). Για 5-6 χρόνια δούλεψε σε «Περιβόλα» και «Κεφάλα» και πρωτοσυνεργάστηκε με τους Παπαιωαννου, Β.Περπινιάδη, Μπέμπη, Λαύκα, Ζαγοραίο, Αναγνωστάκη, Μαριάννα Χατζοπούλου, Ρία Νόρμα, Νίτσα Αντωνάτου κ.α.
Στου "Περιβόλα" στη Κοκκινιά, ο Γιώργος Λαύκας τραγουδάει, διπλά του ο Γιώργος Μάμμος, η Καίτης Γκρέυ και ο Στράτος Διονυσίου!. Αριστερά ο Μπάμπης Μαρκάκης. Πίσω ντραμς ο Μίμης Μάνεσης: (1959-'60;)
Στο κέντρο "Περιβολας", ο τσιγγάνος τραγουδιστής Σπύρος Δημητρίου με τον Θεόδωρο Πολυκανδριώτη!. Πίσω στο ακορντεόν ο Γιώργος Κοινούσης. (1959)
Κέντρο "Περιβολας". Ο Γιάννης Πολυκανδριώτης στο μπουζουκι και ο Σπύρος Δημητρίου με την η Άντζελα Γκρέκα ντουέτο!. . Πίσω ντραμς ο Μίμης Μάνεσης;. (1960 περίπου)
{Φωτο1} Κάποιες απόκριες, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, μεταμφιεσμένος σε χανούμισσα (belly dancer), χορεύει τσιφτετέλι, στου «Περιβόλα», στην Κοκκινιά. *Στο βάθος αριστερά πινακίδα: "Θεέ μου, φύλαξέ με από τους φίλους, γιατί τους εχθρούς μου τους ξέρω". [Φωτογραφικό Αρχείο Ηλία Πετρόπουλου «Ρεμπέτικα τραγούδια» (Εκδοσεις: Κεδρος 1979), + Γεννάδειος Βιβλιοθήκη]
{Φωτο2} Κάποιες Απόκριες στον Περιβόλα!. Ο Γιάννης Παπαϊωάννου, μεταμφιεσμένος σε χανούμισσα!. Αναγνωρίζονται: η Καίτη Γκρέυ με τον Θόδωρη Κανακάρη (κάτω δεξιά). Στο μπουζουκι ο Γιώργος Μάμμος και δίπλα του η Ρίτα Σακελαρίου. -Οικογ. Αρχείο Θόδωρου Κανακάρη.
Κέντρο "Περιβολας", ο Παπαϊωάννου, φορόντας ένα πέτσινο κούκο με αφτιά, παίζει μπουζούκι, διπλά ο Γιωργος Μαμμος! ακόμη: Ριτα Σακελαριου, Καίτη Γκρέυ, Θόδωρος Κανακάρης, Λουκάς Καρμανιόλας βιολί, Μίμης Μάνεσης ντραμς. (Αρχείο: ΗΛΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ - Πηγή: rebetiko.gr)
Στο πάλκο του "Περιβολα", με τους: Θόδωρος Κανακάρης, Ρίτα Σακελλαρίου, Βασίλη Τσιτσάνη, Καίτη Γκρέυ. Πίσω, Λουκάς Καρμανιόλας, Μίμης Μάνεσης.
Στου Περιβολα, ο Βασίλης Τσιτσάνης με δυο Ποριώτες γλεντζεδες, τον Μανώλη Μπουγιουκλή και τον Νίκο Δρούδε. [Αρχείο Κυριάκος Δρούδες. -Πηγή (fb) "Ποριώτες μια άλλης εποχής"]
Στο κέντρο "Περιβόλας". Β. Τσιτσάνης, Γ. Παπαιωαννου, Γ. Μάμμος με τρίχορδα μπουζούκια, η Καίτη Γκρέυ (με ένα παιδί στα πόδια της να κρατά μια σοκολάτα "Αστηρ"!), Λουκάς Καρμανιόλας (βιολί), Ευαγγελία Μαργαρώνη (πιάνο).
* Ο Γιάννης Παπαϊωάννου, εκτός των άλλων, θα συνυπάρξει με τον Βασίλη Τσιτσάνη στο πάλκο του Περιβόλα για πολλές σεζόν. Μαζί τους είναι η Καίτη Γκρέυ και η Ρίτα Σακελλαρίου, ο Γιώργος Μάμμος στο μπουζουκι -ή ο Στέλιος Μακρυδακης- ο Λουκάς Καρμανιόλας (βιολί), Ευαγγελία Μαργαρώνη κ.α
Στο κέντρο του "Περιβολα".. Ρίτα Σακελλαρίου, Βασίλης Τσιτσάνης, Καίτη Γκρέυ, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Μαμμος, Γιώτα Γιαννα;, Λουκάς Καρμανιόλας (βιολί), Ευαγγελία Μαργαρώνη (πιάνο).. [Πηγή: Απο την αυτοβιογραφία της Καίτης Γκρέϋ (1987) «Αυτή είναι η ζωή μου». Σελ.147.]
* Η Κοκκινιώτισσα ακορντεονίστα και πιανίστα του Τσιτσάνη, Ευαγγελία Μαργαρώνη πρωτανέβηκε στο πάλκο σε ηλικία μόλις 12 χρόνων παίζοντας ακορντεόν, στο μαγαζί του Περιβόλα στην Κοκκινιά. Συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Βασίλη Τσιτσάνη, και γνωρίζεται με τον μετέπειτα σύζυγό της, βιολιστή, Λουκά Καρμανιόλα, επίσης στου "Περιβόλα" το 1949, όταν Τσιτσάνης πήγε να την ακούσει στο κέντρο. Το 1950 την κάλεσε για την ηχογράφηση του τραγουδιού «Η Ζημιά» (Τσιτσάνη μου), σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, με τη φωνή της Μαρίκας Νίνου και του σύνθετη. Έκτοτε η συνεργασία τους κράτησε 33 χρόνια μέχρι το θάνατο του σπουδαίου συνθέτη.
Η Καίτη Γκρέυ ανάμεσα στον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γιάννη Παπαϊωάννου. Πίσω τους Θεόδωρος Κανακάρης!.
Καίτη Γκρέυ και Α.Σαμούχος στον Περιβόλα. (Σαμούχος; να είναι ο μετέπειτα εκδότης - βιβλιοπώλης;). [Φωτο από την ομάδα στο fb Καιτη Γκρευ / Kaiti Grey + Πηγή: Νίκος Νικόλιζας. (2006) «Καίτη Γκρέυ - Έτσι, όπως τα έζησα»]
Ο Σωτήρης Περιβόλας με το Αμερικανικό μπουλντόγκ του (ή μήπως Μπόξερ;) έξω από το μαγαζί του. Τα τζάμια έχουν βαφτεί - καλυφθεί με μπογιά. Ξεχωρίζουμε στην μαρκίζα κάποια ονόματα: του συνθέτη/κιθαρίστα Κωστα Καπετάνιου, του μπουζουξή Χρήστου Δημόπουλου και του βιρτουόζου του ακορντεόν Λάζαρου Κουλαξίζη!. Ο Λάζαρος Κουλαξίζης άρχισε να δουλεύει επαγγελματικά ως σολίστ του ακορντεόν στην Κοκκινιά και εργαζόταν στα λαϊκά πάλκα Περιβόλας και Κεφάλας. [Φωτογραφικό αρχείο Οικογένειας Πιπίνη-Περιβολα. / Πηγή: Καλυβιώτης, Αρ. (2015). « Έλλη Τενεκίδου-Περιβόλα: Μια δυναμική γυναίκα της εποχής της, ήταν η ηρωίδα του ομώνυμου σμυρναίικου τραγουδιού “Έλλη”». Μετρονόμος. Τχ. 55, Ιανουάριος-Μάρτιος 2015.]
Χορεύτρια στον Περιβόλα εκτελεί χορογραφία. Το 1964 συνυπάρχουν στο πάλκο του Περιβόλα ο Σπύρος Λιόσης, ο Αντώνης Κατινάρης, η Ρία Κούρτη με τον Πάνο Γαβαλά, ο Παπαϊωάννου, ο Μέρτικας, ο Κουλούρης και ο Βασίλης Βασιλειάδης στο ακορντεόν. Το 1962 επίσης ο Πάνος Γαβαλάς τραγουδούσε με το συγκρότημα του Γιάννη Παπαϊωάννου στου Περιβόλα . [Πηγή: Κωστας Χατζηδουλής. (2008). «Ρεμπέτικα και Λαϊκά». εκδόσεις fm records: Σελ.162.]
Ο Γιαννης Παπαϊωάννου τραγουδά στο κέντρο "Περιβολας". Στο μπουζούκι ο μεγάλος δεξιοτέχνης Στελιος Μακρυδακης!. Η τραγουδίστρια μοιάζει με την Άννα Μπέλλα.
Στο πάλκο του Περιβόλα, δεκαετία του ’60. Διακρίνονται από αριστερά, τρίτος ο Στρ. Διονυσίου, η Ρια Νορμα, ο Β. Περπινιαδης,, τελευταίος ο Χρ. Δημόπουλος. [Πηγή: Καλυβιώτης, Αρ. (2015). « Έλλη Τενεκίδου-Περιβόλα: Μια δυναμική γυναίκα της εποχής της, ήταν η ηρωίδα του ομώνυμου σμυρναίικου τραγουδιού “Έλλη”». Μετρονόμος. Τχ. 55, Ιανουάριος-Μάρτιος 2015: Σελ.69)
Τα αδέρφια Περιβόλα, Κώστας και Σωτήρης, στο τραπέζι της Καίτη Γκρέυ (με ξανθό μαλλί) που διασκεδάζει με την παρέα της. Κέντρο "Περιβολας". (δεκαετία '60) [Φωτο από την ομάδα στο fb Καιτη Γκρευ / Kaiti Grey + Πηγή: Νίκος Νικόλιζας. (2006) «Καίτη Γκρέυ - Έτσι, όπως τα έζησα»]
Σκηνή από την ταινία «Σκλάβοι της μοίρας», του 1966, με Νίκο Ξανθόπουλο και Άντζελα Ζήλεια. οπού γυρίστηκε στο κέντρο "Περιβόλας". Με μπουζούκια στο πάλκο να είναι (από αριστερά) ο Χρηστος Δημόπουλος, ο Β. Περπινιαδης και ο Στέλιος Μακρυδακης!!!. (Βίντεο στο τέλος του αφιερώματος)
Ο Βαγγελης Περπινιαδης, με τον "Μάγο της Πενιάς" Στέλιο Μακρυδακη!. 1966.
«Σκλάβοι της μοίρας» του 1966, με τον Νίκο Ξανθόπουλο και Άντζελα Ζήλεια. Σκηνή της ταινίας που γυρίστηκε στο μαγαζί του "Περιβόλα"
Δημόπουλος, Περπινιάδης, Μακρυδάκης. Κέντρο "Περιβόλας" (1966)
Μεγάλες στιγμές και διφωνίες!.. Πιθανότατα στα 1967 με '68, στο κέντρο διασκέδασης ''Περιβόλας'', με 4 μικρόφωνα!.. Από τ' αριστερά: ο Παναγιώτης Μιχαλόπουλος (με κιθάρα), η Λίτσα Διαμάντη τραγουδάει πρίμο / σεγόντο με τον Μπάμπη Τσετίνη, η Πόπη Πόλυ, ο Μάνος Παπαδάκης (κιθάρα), ο Β.Β. - Βασίλης Βασιλειάδης με την φαρφίσα του και πίσω του ο Κώστας Νικολάου ή "Νυστάζος" παίζει μπουζούκι. *Στο σχήμα παίζαν και άλλα δυο μπουζούκια που δεν φαίνονται, είναι ο Κώστας Μούρτος με τον Δημητρη Χιονια!. * Το 1967 μεγάλη επιτυχία σημείωσε το δίδυμο Μπάμπης Τσετίνης και Λίτσα Διαμάντη με το τραγούδι "Ίσως" (Κ. Βίρβου - Θ. Δερβενιώτη). ** Εκείνη την εποχή επίσης μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο Μάνος Παπαδάκης με το "Θα τα κάψω τα λεφτά μου'' (Β. Βασιλειάδη - Πυθαγόρα) Το τραγούδι γράφτηκε τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη του ΄67. Κυκλοφορεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα και σημειώνει απίστευτη επιτυχία. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε 20 μέρες πούλησε 180.000 αντίτυπα!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ «ΚΕΦΑΛΑΣ» (δεκαετία του 1950 & '60)
Νίκαια, 1950. Το παλιό πάλκο του «Κεφάλα», πριν επιμηκυνθεί -από τα τέλη του ’50 το πάλκο αλλάζει μεριά και μεγαλώνει, γίνεται στενόμακρο για να χωρέσει μεγαλύτερα μουσικά σχήματα. Από αριστερά, ο Θόδωρος Πολυκανδριώτης, η Νανά Γκρέτα, τραγουδάει ο "Θεός του Μπουζουκιού" Δημητρης Στεργιου ή "Μπέμπης", με κιθάρα ο Φώτης Μιχαλόπουλος (αδερφός του Πάνου). Πίσω ο Σπύρος Μπαλαούρας πιάνο και ο αδερφός του Αντρέας Μπαλαούρας ακορντεόν. Δεξιά όρθιος, εργαζόμενος του μαγαζιού (γκαρσόν). [Φωτο/Πηγή: Ηλίας Πετρόπουλος Ρεμπέτικα τραγούδια (1972)]
* Ο Θόδωρος Πολυκανδριώτης εμφανιζόταν για πολλές σεζόν στου Κεφάλα αλλά και στου Περιβόλα, με τους Πρόδρομο Τσαουσάκη, Γεράσιμο Κλουβάτο, τον τρομερό Δημήτρη Στεργίου ή "Μπέμπη", τον Φώτη Μιχαλόπουλο κ.α
Διαφημιστική καταχώρηση του κέντρου Κεφάλας, Νοέμβριος του 1952. "Ο ΜΠΕΜΠΗΣ (Δημήτρης Στεργίου) με το μουσικό του συγκρότημα και η ΝΑΝΝΑ (Γκρέτα) με το γλυκό της τραγούδι ξετρελαίνει τους Κοκκινιώτες κάθε βράδυ στου ΚΕΦΑΛΑ". ~ Διαφημιστική καταχώρηση του κέντρου Κεφάλας από την εφημερίδα «Παρατηρητής» της 2/11/1952 & 7/11/1952.
* Επίσης το 1953 στον "Κεφάλα" παίζει μπουζούκι και τραγουδάει ο Δημήτρης Στεργίου ή Μπέμπης με τον Λουκά Καρμανιόλα στο βιολί, τον Φώτη Μιχαλόπουλο στο τραγούδι και τον Θόδωρο Πολυκανδριώτη στο μπουζούκι. Επίσης στην ορχήστρα ήταν και ο τυφλός πιανίστας Βαγγέλης Δεωνάς.
** Ο Θόδωρος Πολυκανδριώτης (το 1999 στον Πάνο Γεραμάνη) μιλά με θαυμασμό για τον φίλο του και συμπαίκτη στο μπουζούκι, που τον θεωρεί ως κορυφαία μορφή στο είδος του. Λέει:
«Όλοι μας θαυμάζαμε τον Δημητράκη Στεργίου ή γνωστό σαν Μπέμπη. Από τον Χιώτη ως τον Τσιτσάνη. Κεντούσε με το τρίχορδο μπουζούκι του. Όταν έπαιζε, νόμιζες ότι παίζει ολόκληρη ορχήστρα. Έχω περάσει νύχτες ολόκληρες μαζί του στο πάλκο. Και έχουμε παίξει την... άμμο της θάλασσας!».
Κέντρο "Κεφάλας", στη Νίκαια. Ο Δημητρης Στεργιου "Μπεμπης" με την κόρη του στην αγκαλιά, τον φίλο του Φωτη Μιχαλοπουλο στην κιθάρα, την Νανά Γκρέτα; και η Ευαγγελία Μαργαρώνη; στο πιάνο. Μπορεί ο Λουκάς Καρμανιόλας βιολί.. Πίσω δεξιά ξεχωρίζει ο Θόδωρος Πολυκανδριώτης.
Θόδωρος Πολυκανδριώτης, Δημήτρης Στεργίου "Μπέμπης", ακορντεόν ο Βασιλης Βασιλειαδης. Κέντρο «Κεφάλας», γύρω στο 1955.
Από άρθρο του Π. Γεραμάνη στην εφημερίδα τα Νέα στις 24-7-1999 (με αυτήν την φωτογραφία). -Η λεζάντα έγραφε: «Ένα γκρουπ από οργανοπαίχτες και τραγουδιστές, στου "Κεφάλα" στη Νίκαια. Από τ’ αριστερά: Γιάννης Μπαφούνης ή Σαμιώτης (κιθάρα), Μπέμπα Μπλανς, Θόδωρος Πολυκανδριώτης (μπουζουκι), ο Αρμένης Ρουπέν (Ρουμπέν) Αλτιπαρμακιάν (με βιολί), ο Δημήτρης Στεργίου ή Μπέμπης (μπουζουκι), και ο γνωστός κατασκευαστής μπουζουκιών, Τσακιριάν Αγκόπ – με το μαύρο σακάκι.» -Σ.Σ. Mε τα γυαλιά είναι ο τυφλός μουσικός Ουντί Χραν Κενκουλιάν (Udi Hrant Kenkulian) που έπαιζε ούτι και βιολί. -Πηγή: Τσακιριάν https://tsakirian.com/
Ο Γιώργος Νικολάου, με το παρατσούκλι "Κεφάλας", για το μεγάλο κεφάλι του (μεγάλο μέτωπο!). Έτσι προέκυψε και το όνομα μαγαζιού!.
Ο Βαγγέλης Περπινιάδης στου «Κεφάλα». Κολάζ, με τις πρώτες καρέκλες του κέντρου (μεγεθύνθηκε) με την επιγραφή επάνω " ΚΕΦΑΛΑΣ " και σε κάποια άλλη χαραγμένα τα αρχικά " Γ Ν " (Γιώργος Νικολάου). Πάνω αριστερά δείγμα από τις άλλες καρέκλες του κέντρου, οπού ίδιες είχε και ο Περιβόλας.
Αργύρης Βαμβακάρης και Θοδωρής Πολυκανδριώτης στου "Κεφαλα". Μπροστά, με το βλέμμα στον φωτογραφικό φακό ο ιδιοκτήτης του κέντρου, Γιώργος Νικολάου ή "Κεφάλας"! (1955 περιπου). Από το αρχείο του μικρότερου γιου του Θεοδωρου Πολυκανδριώτη, Σπυρο!.
"Κεφάλας" στην Νίκαια 1955 περίπου. Στην νέα μεριά του πάλκου. με την χαρακτηριστική κολόνα!. Η τραγουδίστρια Καίτη Θύμη και ο μικρός Γιαννάκης Πολυκανδριωτης, με το μπουζούκι του πάτερα, παίρνει μια "γεύση" από τα πάλκα της εποχής!. Μερικά χρόνια μετά, το 1959-'60, ο Γιάννης Πολυκανδριωτης θα παίζει επαγγελματικά στου Κεφάλα και στου Περιβολα.
Στου "Κεφάλα" στην Νίκαια, 1955 περίπου. Ο Θοδωρής Πολυκανδριώτης στο πάλκο, σε μια αναμνηστική φωτογραφία μαζί με τον ιδιοκτήτη του κέντρου, Γιώργος Νικολάου ή "Κεφάλας". Μαζί τους;;, ή ο ένας γιος του "Κεφαλα" ή ο γιος του Πολυκανδριώτη, Γιαννης. -Αρχείο/Φωτο Οικογένειας Πολυκανδριώτη.
Στο πάλκο του κέντρου διασκέδασης "Ο Κεφάλας", στα μέσα της δεκαετίας του '50. Με τους: με μπουζούκια, από αριστερά, (ίσα που ξεχωρίζει) ο Γιάννης Γιάκαλος ή "Αριστερός" (θείος του Κώστα Παπαδόπουλου), ο Λευτέρης Τσαγκάρης ή "Ψυχούλας" και ο Θοδωρος Πολυκανδριωτης, με την κιθάρα ο Γιάννης Σαλασίδης και όρθια μπροστά η Καίτη Θύμη.
Κοκκινιά, στο πάλκο του "Κεφάλα", στα μέσα της δεκαετίας του '50. Με τους: με μπουζούκια, από αριστερά, ο Γιάννης Γιάκαλος ή "Αριστερός" (θείος του Κώστα Παπαδόπουλου), ο Λευτέρης Τσαγκάρης ή "Ψυχούλας" και ο Θοδωρος Πολυκανδριωτης. Με την κιθάρα ο Γιάννης Σαλασίδης. Όρθιες μπροστά οι δυο τραγουδίστριες -με αναγνωρίσιμη αριστερά την Τζόυ Κουλουκάκη!. *Φωτογραφία/Αρχείο Γεωργία Τζόυ Κουλουκάκη. Μεσα απο την ομάδα: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΛΟΥΚΑΚΗΣ >< ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΖΟΙ-ΚΟΥΛΟΥΚΑΚΗ.
Σπανία φωτογραφία με τους, αριστερά, Θοδωρος Πολυκανδριωτης μπουζούκι, Γιάννης Σαλασίδης με κιθάρα, δεξιά με μπουζούκι ο Λευτέρης Τσαγκάρης ή "Ψυχούλας" και η Καίτη Θύμη. Μπροστα στην καρεκλα (με την άσπρη μπλούζα) η τραγουδίστρια Γεωργία (Τζόυ) Κουλουκάκη. Στο κέντρο «Κεφάλας», Κοκκινιά (Νίκαια).
Σπανία φωτογραφία. Ο Θεόδωρος Πολυκανδριώτης με το μπουζούκι του, παίζει σε παρέα στου «Κεφάλα», αρχές του 1950. Διπλά του, όρθιος (με βέλος, λίγο σκυφτός) είναι ο ιδιοκτήτης του κέντρου Γιώργος Νικολάου ή «Κεφάλας»!. Μπροστά στην παρέα είναι η τραγουδίστρια Γεωργία (Τζόυ) Κουλουκάκη!.
Το 1957 το συγκρότημα του Οδυσσέα Μοσχονά παίζει στον "Κεφάλα" με τον ίδιο κιθάρα και τραγούδι, τον Τσουμπαριώτη ντραμς, τον Γιάννη Γιάκαλο μπουζούκι, τον Κωνσταντίνο Φραγκούλη πιάνο, τη νεαρή Δούκισσα (Φωταρα) κ.α. ~ Ο Οδυσσέας Μοσχονάς (1912-1995) από το 1954 που πέθανε η Στέλλα Χασκήλ είχε πικραθεί πολύ από τον χαμό της 36χρονης τραγουδίστριας του και για καιρό δεν δουλεύει σε μαγαζιά. Το 1957 επανήλθε και συνεργάζεται και με πιο νέους τραγουδιστές Δούκισσα, Γαβαλά, Κώστα Χατζή κ.α ενώ αργότερα βγαίνει στο τραγούδι και η αδελφή του η Ευτυχία, με το καλλιτεχνικό όνομα Έφη Μοσχονά.
{Φωτο 1} Συγκρότημα στον «Κεφάλα» το 1957. Στην κιθάρα στα δεξιά ο Οδυσσέας Μοσχονάς. Αριστερά με το μπουζούκι ο Γιάννης Γιάκαλος ή "Αριστερός" (θείος του Κώστα Παπαδόπουλου). Ο Γιάννης Γιάκαλος είχε παίξει και στου Περβόλα. Αριστερά είναι η τραγουδιστρια Νιτσα Αντωνατου!. Σπάνια φωτογραφία - ντοκουμέντο θα λέγαμε. *Αναζητείται το υπόλοιπο σχήμα. (Αρχείο του δεξιοτέχνη μπουζουξή Αντώνη Μαραγκού, από την Σύρο)
{Φωτο 2} Συγκρότημα στο πάλκο του «Κεφάλα» το 1957. Στην κιθάρα στα δεξιά ο Οδυσσέας Μοσχονάς. Αριστερά με το μπουζούκι -ίσα που ξεχωρίζει- ο Γιάννης Γιάκαλος ή "Αριστερος". Δεύτερη από αριστερά η Νιτσα Αντωνατου!. *Αναζητείται το υπόλοιπο σχήμα. [Πηγή: Βολιότης Καπετανάκης Ηλ. (2014). «Μουσικό Σεργιάνι: Άλλα 22 «ρεμπέτικα» πορτρέτα». Μετρονόμος: Σελ.103. + Κωστας Χατζηδουλής. (2008). «Ρεμπέτικα και Λαϊκά». εκδόσεις fm records: Σελ.123.]
{Φωτο 3} Στον Κεφάλα. Ο Οδυσσέας Μοσχονάς σε τραπέζι μπροστά από το πάλκο. Άποψη μαγαζιού το 1957, στο βάθος η μπάρα του μαγαζιού, οπού μετά από ανακαίνιση θα αλλάξει μεριά. (Φωτο αρχείο Αλέξανδρος Μοσχονάς)
Στου ''Κεφάλα'', με τον έναν εκ των δύο ιδιοκτητών / αδερφών Νικολάου, τον Γιώργο, να ποζάρει μπροστά από τους μουσικούς του, οι οποίοι -αναγνωρίσιμοι- είναι: ο Βαγγέλης Περπινιάδης, ο θρυλικός δεξιοτέχνης Δημήτρης Στεργίου ''Μπέμπης", ο Στράτος Διονυσίου και με το βιολί ο Ρούπεν (Ρουμπέν) Αλτιπαρμακιάν. Τέρμα δεξιά (κάνει κερατάκια) ο μπουζουξής Χρήστος Δημόπουλος (1959).
Οι αδελφοί Νικολάου, οι ιδιοκτήτες του κέντρου "Κεφάλας", εκατέρωθεν του πάλκου του κέντρου τους. Αριστερά με μπουζουκι ο Βαγγέλης Περπινιάδης, στο κέντρο ο Δημήτρης Στεργίου ''Μπέμπης'', βιολί ο Ρούπεν (Ρουμπέν) Αλτιπαρμακιάν. Τέρμα δεξιά ο μπουζουξής Χρήστος Δημόπουλος. [Πηγή:"Βαγγέλης Περπινιάδης: Πριν Το Τέλος" - Επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης. Πρόλογος: Πάνος Γεραμάνης. (Εκδόσεις Προσκήνιο – Άγγελος Σιδεράτος)]
Αφίσα/Διαφημιστικό του κέντρου "Κεφάλας" στην Νίκαια. Τον Οκτώβριο του 1960 ο Βαγγέλης Περπινιάδης με τον Σπύρο Ζαγοραίο είναι στον "Κεφάλα" με το συγκρότημα να αποτελείται από τους Χρήστο Δημόπουλο και Γιάννη Τομπούλογλου στα μπουζούκια, Ευάγγελο Μαθά στο ακορντεόν, Ρουπέν στο βιολί, Ευάγγελο Κλιμάκη στη τζαζ (ντραμς), Κωνσταντίνο Φραγκούλη στο πιάνο. Μαζί τους είναι ο περίφημος αμανετζής -το αηδόνι της Σμύρνης- Κώστας Μασσέλος ή Νούρος, η Νίτσα Αντωνάτου, η Ανθούλα Αλιφραγκή και η Έλλη Γκίλλα. Δ/ση Αφοί Νικολάου. [Πηγή: «Βαγγέλης Περπινιάδης - Πριν το τέλος» (2000)]
Το πάλκο του κέντρου Κεφάλας ανακαινισμένο μετά την επιτυχία του Βαγγέλη Περπινιάδη "Μαχαρανή" (του 1960 - Στίχοι/Μουσική: Κώστας Φραγκούλης). Στο πάλκο ξεχωρίζουν οι: Χρηστος Δημοπουλος (δεξιά μπουζουκι), Βαγγέλης Περπινιάδης και ο Σπυρος Ζαγοραιος (στο κέντρο με κιθάρα). Στα αριστερά μπροστά από το πάλκο ο έναν εκ των δύο ιδιοκτητών / αδερφών Νικολάου. [Πηγή: «Βαγγέλης Περπινιάδης - Πριν το τέλος» (2000) εκδόσεις Προσκήνιο – Άγγελος Σιδεράτος: Σελ. 57]. Κάποιους μήνες μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού "Μαχαρανή" από τον Βαγγέλη Περπινιάδη, ανοίγει τις πόρτες του στο Κερατσίνι το ομώνυμο κέντρο. (Συνηθιζόταν τα κέντρα να φέρουν ονόματα μεγάλων επιτυχιών, όπως Μαγκάλα, Μαντουμπάλα κ.λ.π) Το 1962, στο κέντρο "Μαχαρανή" του Κερατσινίου, τραγουδάει ο Βαγγέλης Περπινιάδης μαζί με την Μαριάννα Χατζοπούλου, τον Στράτο Διονυσίου κ.α.
Το 1961 η Μαριάννα Χατζοπούλου (1932 - 2002) τραγουδάει με τον Στράτο Διονυσίου και τον Βαγγέλη Περπινιάδη στον Κεφάλα. Στο ίδιο σχήμα βρίσκονται και οι Χρηστος Δημοπουλος και Λάκης Μπαλλής στα μπουζούκια, η Νίτσα Αντωνάτου, Έφη Λίντα κ.α. *Η Μαριάννα Χατζοπούλου το 1955-1965 ήταν από τις τραγουδίστριες που η γκάμα της και η φωνή της άγγιζε ένα ευρύτερο κοινό, που άκουγε ελαφρό λαϊκό. Ήταν γνωστή ως «η τυφλή τραγουδίστρια», λόγω προβλήματος στην όρασή της.
Η εξωτερική όψη του κέντρου Κεφάλας, με την μαρκίζα στο επάνω μέρος. Κόσμος απ' έξω, άλλοι για να βρουν κάνα τραπέζι άδειο να καθίσουν και άλλοι άπλα να ακούσουν για λίγο τους αστέρες του λαϊκού τραγουδιού. [Πηγή: «Βαγγέλης Περπινιάδης - Πριν το τέλος» (2000) εκδόσεις Προσκήνιο – Άγγελος Σιδεράτος: Σελ. 32] «Στου Κεφάλα και στου Περιβολα πηγαίναμε και ακούγαμε τραγούδια από τον δρόμο γιατί δεν είχαμε λεφτά να μπούμε μέσα.» θυμάται ένας Κοκκινιώτης! (Τ.Α).
Το πάλκο του κέντρου Κεφάλας, ξεχωρίζουν, (απο αριστερά) ο Χρηστος Δημοπουλος , Βαγγέλης Περπινιάδης Νίτσα Αντωνάτου, Μαριάννα Χατζοπούλου, Στράτος Διονυσιου, Έφη Λίντα;. Δεξιά μπουζουκι είναι ο Λάκης Μπαλλής. (1960) [Πηγή: «Βαγγέλης Περπινιάδης - Πριν το τέλος» (2000) εκδόσεις Προσκήνιο – Άγγελος Σιδεράτος: Σελ. 32]
Ρεκλάμα του κέντρου "Ο Κεφάλας", Νίκαια. Κάθε βράδυ Κέφι - Γλέντι - Χορός. Με τους Άσσους του λαϊκού τραγουδιού Περπινιαδης - Διονυσίου, Έφη Λίντα, Νίτσα Αντωνάτου, Έλλη Γκίλα. Η Διευθύνσεις Αφοί Νικολάου. (1961 περίπου) [Πηγή: Κωστας Χατζηδουλής. (2008). «Ρεμπέτικα και Λαϊκά». εκδόσεις fm records: Σελ.151]
Το πάλκο του κέντρου "Κεφάλας", με αριστερά τον έναν εκ των δύο ιδιοκτητών / αδερφών Νικολάου, τον Γιώργο, μπροστά από τον μπουζουξή Χρηστο Δημοπουλο. Με το λαϊκό συγκρότημα Βαγγέλη Περπινιάδη - Στράτου Διονυσιου. μαζί τους η Έλλη Γκίλλα, η Νίτσα Αντωνάτου, Έφη Λίντα. Δεξιά μπουζουκι ο συνθέτης Λάκης Μπαλλής, από πίσω του, ο ρεμπέτης Σμυρνιός και μεγάλος τραγουδιστής Κώστας Νούρος. Βαγγέλης Μαθάς; ακορντεόν. (1961).
Στου "Κεφάλα", Νίκαια. Ο Στράτος Διονυσίου κιθάρα, η Έφη Λίντα;, ο συνθέτης και δεξιοτέχνης Ευάγγελος (Λάκης) Μπαλλής μπουζουκι. Πίσω δεξιά ο σπουδαίος τραγουδιστής σμυρναίικων τραγουδιών Κώστας Νούρος και ο Βαγγέλης Μαθάς; στο ακορντεόν, με το λαϊκό συγκρότημα Β. Περπινιάδη.
Λαϊκό κέντρο "Κεφάλας", Κοκκινιά, 1961. Από αριστερά Έλλη Γκίλλα, Βαγγ. Περπινιάδης, Νίτσα Αντωνάτου Στράτος Διονυσίου.
* Γνωστό τραγούδι που υπάρχει αναφορά του κέντρου Κεφάλας, «Η όμορφη Σμυρνιά» Στίχοι/Μουσική: Βασίλης Σπηλιόπουλος. 1η εκτ. Β. Περπινιάδης (ODEON Κυκλοφόρησε στις 18-11-1961), 2η εκτ. Γιώτα Λύδια (1962).
Γιώργος Νικολάου ή "Κεφάλας" και ο μπουζουξής Χρήστος Δημόπουλος. Κοκκινιά, Νίκαια.
"ΚΕΦΑΛΑΣ". ΛΑΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ - ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ. ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ ΜΕ ΡΙΑ ΝΟΡΜΑ.. ΔΕΞΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΘΑΡΑ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ. AΡIΣTEΡA ME TO MΠOYZOYKI ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΕΚΑΕΤΙΑ '60.
Ο Βαγγέλης Περπινιάδης εκτός από αηδόνι στην φωνή ήταν και αηδόνι στο μπουζουκι, μεγάλος μπουζουξής!. Με την Ρία Νόρμα (Ελευθερία Ελευθεριάδου, σπουδάστρια στο Κρατικό Ωδείο Θεσ/νίκης) γνωρίστηκαν στο κέντρο "Κεφάλας", όπου εκείνη τραγουδούσε σόλο. Την ακούει ο Βαγγέλης, εντυπωσιάζετε από την φωνής της και τον χειμώνα του 1962 αρχίζει η συνεργασία τους, που κρατά περισσότερο από έξι χρόνια.
Στο μαγαζί του "Κεφάλα", ίσως το 1961. Η Καίτη Γκρέυ και ο Λουκάς Νταράλας με την παρέα του, την δεκαετία τού '60. Άποψη μαγαζιού, στο βάθος η μπάρα - ο πάγκος (+ κουζίνα). Ο σερβιτόρος όρθιος με τα άσπρα και μαύρη γραβάτα. Παρατηρήσαμε την χαρακτηριστική καρέκλα του μαγαζιού, -που κάθετε η Καίτη Γκρέυ- με την πλάτη χαραγμένη "ΚΕΦΑΛΑΣ". *Αρχές του 1954 η Καίτη Γκρέυ ηχογραφεί «Το Βουνό» (Με το βουνό θα γίνω φίλος) του Λουκά Νταράλα , στίχους Βαγγελη Πρέκα. Δεύτερη φωνή ο Δημητρης Ρουμελιωτης. Το τραγούδι κυκλοφορεί σε δίσκο γραμμοφώνου His master’s voice Και Επανακυκλοφόρησε το 1961 από την ίδια εταιρία σε δίσκο 45 στροφών. ** Η Καίτη Γκρέυ «Το Βουνό» το είχε πει και νωρίτερα, το 1953 σε ραδιοφωνική εκπομπή, όταν της είχε ζητήσει ο Νταράλας να πάνε για να πούνε 2-3 τραγουδάκια. Αποτέλεσε έτσι την 1η εμφάνιση της, στο ραδιόφωνο. [Φωτο από την ομάδα στο fb Καιτη Γκρευ / Kaiti Grey + Πηγή: Νίκος Νικόλιζας. (2006) «Καίτη Γκρέυ - Έτσι, όπως τα έζησα»]
Σκηνή από την ταινία «Φτωχό μου σπουργιτάκι", του 1965, που όπως διαπιστώσαμε το 'μουσικό θέμα' της ταινιας γυρίστηκε στην Νίκαια, στο κέντρο του "Κεφάλα". Όρθιοι μπροστά του πάλκου, ο Σπύρος Ζαγοραίος και η Ζώη Ζαγοραίου. Ακορντεόν ο Λάζαρος Κουλαξίζης;. (Δες βίντεο στο τέλος)
Μέσα από τη ταινία «Φτωχό μου σπουργιτάκι» (1965) το κέντρο "Κεφάλας"!. Το πάλκο έχει ανακαινιστεί και μεγαλώσει κι άλλο!. Όρθιοι μπροστά του πάλκου, ο Δημήτρης Γκούτης, ο Σπυρος Ζαγοραιος και η Ζωη Ζαγοραιου.
Το κέντρο του "Κεφάλα" μέσα από τη ταινία "Φτωχό μου σπουργιτάκι" (1965). Δημήτρης Γκούτης, Σπύρος Ζαγοραίος και Ζωή Ζαγοραίου.
Το κέντρο "Κεφάλας" μέσα από τη ταινία "Φτωχό μου σπουργιτάκι" (1965).
Στο κέντρο «Κεφάλας», στα μέσα της δεκαετίας του '60, με την 14μελης Ορχήστρα του!, με (απο αριστερά) Δημήτρης Ευσταθίου, Ρένα Ντάλμα, Ρία Νόρμα, Βαγγ. Περπινιάδης, Τσιτσάνης, Ζωή Ζαγοραίου, Σπυρος Ζαγοραιος, .., Δ. Γκούτης. Πίσω, η Ευαγγελία Μαργαρώνη στο πιάνο, ο Λουκάς Καρμανιόλας στο βιολί και ο Γιώργος Κοινούσης στο ακορντεόν. (Ogdoo.gr)
Εδω, σε αυτή την φώτο, ναι μεν είναι στην Κοκκινιά, άλλα όχι στο κέντρο του «Περιβόλα». Είναι στο απέναντι μαγαζί, στου «Κεφάλα». Αυτό προκύπτει γιατί όπως ανακαλύψαμε δεξιά αγκαλιά με τον Βασίλη Τσιτσάνη είναι ο "Κεφάλας" Γιώργος Νικολάου!, ο ιδιοκτήτης του κέντρου. Έκτος από την Ρίτα Σακελλαρίου, η άλλη τραγουδίστρια πρέπει να είναι η Γεωργία Τζόυ Κουλουκάκη, το 1964 που αναφέρετε στην φωτο πάιζαν στον «Κεφάλα» (δες φωτο πιο κάτω). Αριστερά να είναι κάποιος φίλος της παρέας;. (Πηγή φωτο: Κέντρο Έρευνας - Μουσείο Τσιτσάνη http://www.mouseiotsitsani.gr/)
Στου «Κεφάλα». Κοκκινιά, διασκεδάζει ο ηθοποιός Θανάσης Μυλωνάς (αριστερά), παρέα με τον Σπυρο Ζαγοραιο, την Καιτη Γκρευ και κάποιον φίλο.. και ένα άδειο ουίσκι!; στο τραπέζι. Γύρω στο 1964. [Φωτο από την ομάδα στο fb Καιτη Γκρευ / Kaiti Grey + Πηγή: Νίκος Νικόλιζας. (2006) «Καίτη Γκρέυ - Έτσι, όπως τα έζησα»]
Σπάνιες φωτογραφίες!. Στο πάλκο του «Κεφάλα», το 1964, ο Βαγγελης Περπινιάδης με την τραγουδίστρια Γεωργία-Τζόυ Κουλουκάκη!, αδερφή του -επίσης πολύ κάλου τραγουδιστή- Γιάννη Κουλουκάκη!. Πίσω με βιολί ο Λουκάς Καρμανιόλας!. *Η Γεωργία (Τζόυ) Κουλουκάκη που άλλου αναγράφεται με το ψευδώνυμο Τζοϋ και άλλου με το πραγματικό της όνομα, έχει κάνει σεγόντα σε πολλούς τραγουδιστές. Ήταν ένα από τα ταλέντα που αναδεικνύει ο Γιώργος Μητσάκης το 1955, όταν είπε σε Α εκτέλεση το "Απόψε είσαι για φιλί" με τον Στέλιο Καζαντζίδη, άλλα και το 1956 το "Όπου Γιώργος και μάλαμα" κ.α ντουέτο με τον Δημήτρη Ρουμελιώτη. **Ο Βαγγελης Περπινιάδης με 3χορδο μπουζούκι κατασκευής Στέλιου Σκεντερίδη (αναγράφετε στο καπάκι). ~Αρχείο: Γεωργία-Τζόυ Κουλουκάκη. ~ Έρευνα/Πηγή: Φωτογραφίες από την επίσκεψη του Αριστογείτων Κώτσας (Aristogeiton V. Kotsas) το 2019 στην παλιά τραγουδίστρια Γεωργία (Τζόυ) Κουλουκάκη.
Σπάνιες φωτογραφίες. Στο πάλκο του «Κεφάλα», Απρίλιος 1964. Ο Τσιτσάνης με την τραγουδίστρια Γεωργία Τζόυ Κουλουκάκη!. Μαζί με, τον Ζαγοραίο (δεν φαίνεται), ο Δημητρης Ευσταθιου (μπουζουκι τέρμα αριστερά), η Ρένα Ντάλμα, ο Θεόδωρος Κανακάρης (κιθάρα), πίσω ο Λουκάς Καρμανιόλας (βιολί). *Η Γεωργία Τζόυ το 1957 είχε πει με τον Γρηγ. Μπιθικώτση την σύνθεση του Β. Τσιτσάνη "Ο Τσολιάς" (Γεια σου τσολιά μου) σε στίχους Νίκου Λούπα. ~Αρχείο: Γεωργία-Τζόυ Κουλουκάκη. Έρευνα/Πηγή: Αριστογείτων Κώτσας (Aristogeiton Kotsas).
Σπάνιες φωτογραφίες. Στο πάλκο του «Κεφάλα», Απρίλιος 1964, με το συγκρότημα Τσιτσάνης-Ζαγοραίος. Μαζί τους η τραγουδίστρια Γεωργία (Τζόυ) Κουλουκάκη, ο Δημητρης Ευσταθιου (μπουζουκι τέρμα αριστερά), Ρένα Ντάλμα, ο Θεόδωρος Κανακάρης (κιθάρα), μιλάει πίσω με τον Λουκά Καρμανιόλα (βιολί). ~Αρχείο: Γεωργία-Τζόυ Κουλουκάκη. Έρευνα/Πηγή: Aristogeiton V. Kotsas (Αριστογείτων Κώτσας).
«Κεφάλας» Νίκαια. Καίτη Γκρέυ, Μ.Αγγελόπουλος, Θόδωρος Κανακάρης. Πίσω ο Γιώργος Κοινούσης. [Φωτο από την ομάδα στο fb Καιτη Γκρευ / Kaiti Grey + Πηγή: Νίκος Νικόλιζας. (2006) «Καίτη Γκρέυ - Έτσι, όπως τα έζησα»]
Κέντρο «Κεφάλας» Περπινιαδης, Τσιτσάνης, Ζωή Ζαγοραίου, Σπυρος Ζαγοραίος.. και πισω, Καρμανιόλας (βιολί), Μαργαρώνη (πιάνο), Κοινούσης (ακορντεόν). 1964-'65..
~ Ο "Κεφάλας" ήταν το τελευταίο κέντρο διασκέδασης, όπου έπαιξε ο Απόστολος Καλδάρας, τον χειμώνα του 1965, όταν έχασε την κόρη του Μαιρούλα, το 1965 σε ηλικία μόλις 11 ετών. Έτσι σταμάτησε οριστικά να εμφανίζεται σε λαϊκά πάλκα.. Για αυτή του την εμφάνιση χρησιμοποιείται η λέξη «υπερπαραγωγή» από τον βιογράφο του. Αυτό ερμηνεύεται από τα ονόματα που συνυπήρχαν μαζί του στο πάλκο του Κεφάλα: Στα μπουζούκια οι Γεράσιμος Κλουβάτος, Θανάσης Πολυκανδριώτης και Μανώλης Αμπελιώτης, στο ακορντεόν ο Τάκης Σούκας, στο πιάνο ο Νίκος Μπουρλιάσκος, στην κιθάρα ο Κώστας Καπετάνιος και στο τραγούδι το ερμηνευτικό δίδυμο της εποχής Μιχάλης Μενιδιάτης και Φούλη Δημητρίου, η Θεανώ Σούκα, ο Σπύρος Δημητρίου και η Σεβάς Χανούμ. [Πηγή: Γεραμάνης (2007). «Η ζωή μου ένα τραγούδι». Εκδόσεις Καστανιώτη. + Χατζηνικολάου. (2008). «Απόστολος Καλδάρας: αναφορά στη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού». Εκδόσεις Ιανός + Μέρος/Κείμενο από: «Οι διαδρομές της μουσικής μέσα από τα κέντρα διασκέδασης που λειτούργησαν από το 1947 έως το 1967 - Η περίπτωση της Νίκαιας (Κοκκινιάς)». Διπλωματική Εργασία: Παλόγλου Σοφία-Μαρία (ΑΘΗΝΑ, 2016), Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο «ΑΓΩΓΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»].
[ Για τυχόν παραλείψεις και λάθη εκ παραδρομής, οποιαδήποτε συμπλήρωση στοιχείων ή διόρθωσης από μέρους σας θα μας διευκόλυνε ιδιαίτερα. Επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της σελίδας MPOYZOYKI KAI MPOYZOYKSIDES!!!! Οποίος έχει φωτογραφίες από αυτά τα μαγαζιά και θέλει μπορεί να τις στείλει στην σελίδα να τις συμπεριλάβουμε στο αφιέρωμα! ]
ΒΙΝΤΕΟ~ΜΟΥΣΙΚΗ Μέσα από τη ταινία "Φτωχό μου σπουργιτάκι" (1965). Όπως διαπιστώσαμε γυρίστηκε στο κέντρο του "Κέφαλα". Το πάλκο έχει ανακαινιστεί και μεγαλώσει κι άλλο!. Όρθιοι μπροστά του πάλκου, ο Δημήτρης Γκούτης, ο Σπυρος Ζαγοραιος και η Ζωη Ζαγοραιου.
>
Από τη ταινία "Φτωχό μου σπουργιτάκι" (1965). Το κέντρο του "Κέφαλα"!
Μέσα από την ταινία «Σκλάβοι της μοίρας», του 1966, με τον Νίκο Ξανθόπουλο και Άντζελα Ζήλεια. Γυρίστηκε στο κέντρο του "Περιβόλα". Χρηστος Δημόπουλος, Β. Περπινιάδης δεξιά Στέλιος Μακρυδακης στα μπουζούκια.
+VIDEO. Μια γεύση από την Νίκαια του 1958 μέσα από ένα διαφημιστικό spot του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας που παιζόταν στις αίθουσες των κινηματογράφων το '58, όπου έδειχνε σημεία της πόλης ώστε να αυξήσει την εμπορική κίνηση.