GEORGIA "TZOY" KOULOUKAKI |
Η Γεωργία Κουλουκάκη γεννήθηκε στην Νίκαια το 1939 και μεγάλωσε στο Κερατσίνι.
Έμφυτο ταλέντο ξεκίνησε την καριέρα της μόλις 14 χρόνων στα λαϊκά πάλκα της Κοκκινιάς και καθιερώνετε ως τραγουδίστρια στα περίφημα λαϊκά κέντρα της Νίκαιας, "Περιβόλας" και "Κεφάλας", δίπλα στους ρεμπέτες της εποχής. Γίνεται γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Γεωργία "Τζόυ".Θα περάσει με επιτυχία τις ακροάσεις-πρόβες από τον μετρ του είδους, μαέστρο Στέλιο Χρυσίνη. Ο Χρυσίνης καταλαβαίνει το ταλέντο της και της δίνει το πρώτο τραγούδι. Έτσι σε ηλικία 16 ετών, τον Οκτώβριο του 1955, θα κάνει και το ντεμπούτο στη δισκογραφία, κάνοντας 2ες φωνές στον τραγουδιστή Γιάννη Γιαννόπουλο στο τραγούδι "Είμαι Μόνος", ένα ζεϊμπέκικο του Στέλιου Χρυσίνη, σε στίχους Κώστα Βίρβου. Τον ίδιο μήνα ο Χρυσίνης θα την φωνάξει για την δεύτερη ηχογράφηση της, δίνοντας της το ζεμπέκικο "Για σένανε αγόρι μου" σε στίχους Δημήτρη Γκούτη, κάνοντας 1η φώνη και ο Στράτος Ατταλίδης στις 2ες. Στην συνέχεια συνθέτες της δίνουν τραγούδια, "Κατηγορούμενη κατατρεγμένη" Γιώτα Λύδια - Γεωργία Τζόϋ (Κουλουκάκη) σύνθεση Πάνος Πετσάς και στίχους Κώστα Βίρβου, "Για δυο μάτια απόψε πίνω" Στ. Καζαντζίδης - Γεωργία Τζόϋ του συνθέτη Μπάμπη Μπακάλη "Τρικαλινού". Ηχογραφεί και συνεργάζεται με μερικούς από τους καλύτερους οργανοπαίχτες, μουσικούς σε στούντιο και πάλκο!
Οι πρώτες μεγάλες επιτυχίες της Γεωργίας Τζόϋ, με υπογραφή Μητσάκη!
Η φήμη της απογειώνετε όταν την αναδεικνύει - στο ευρύ κοινό - με δυο τραγούδια του ο Γιώργος Μητσακης. Της δίνει να πει, τον Νοέμβριο του 1955 (κυκλοφόρησε το ΄56) σε Α' εκτέλεση το "Απόψε είσαι για φιλί", όπου σεκόντο της κάνει ο Στέλιος Καζαντζίδης με τον Αντώνη Κλειδωνιάρη. Το 1956 πάλι σε Α' εκτέλεση το "Όπου Γιώργος και μάλαμα", ντουέτο με τον Δημήτρη Ρουμελιώτη. Και τα δύο αυτά τραγούδια έγιναν μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες!. Του Μητσάκη θα πει άλλα δυο τραγούδια. Τον Ιανουάριο του 1957 θα ηχογραφήσει το "Είμαι ζηλιάρης" μαζί με τον Δ. Ρουμελιώτη και το "Παίξτε τραγούδια θλιβερά" (Θοδ. Δερβενιώτη - Γ. Μητσάκη) που το ερμηνεύει με τον αδερφό της επίσης πολύ καλού τραγουδιστή Γιάννη Κουλουκακη (1935–2002). Είχε μπει στην δισκογραφία μέσο της αδελφής του ένα χρόνο αργότερα, στα τέλη του 1956 με το τραγούδι του Στελιου Χρυσίνη "Ως που θα φτάσει η ψευτιά", με 2η φωνή την αδερφή του Γεωργία.
Το 1957 η Τζόυ ηχογραφεί παρέα με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση τα τραγούδια: "Ο Χρήστος" του Θεόδωρου Δερβενιώτη - Χρήστου Κολοκοτρώνη και "Ο Tσολιάς" (Γεια σου τσολιά μου) σύνθεση του Βασίλη Τσιτσάνη. Παράλληλα κάνει σεκόντα σε πολλά τραγούδια του αδελφού της.
Την ίδια χρονιά έρχονται και την ζητούν, ο Θεόδωρος Πολυκανδριώτης (είχαν συνεργαστεί από το 1954 στου "Κεφάλα") και ο Στέλιος Καζαντζίδης (είχαν συνεργαστεί το 1955 στην δισκογραφία), να τους ακολουθήσει στην Θεσσαλονίκη, σαν παρτενέρ του Στέλιου στη θέση της Καίτη Γκρέυ. Ήταν όμως ακόμη ανήλικη και ο πατέρας της δεν το επιτρέπει, εμποδίζοντας έτσι μια καριέρα δίπλα στον Στέλιο.
Το 1957 είναι και η χρονιά που εγκαταλείπει την καριέρα της στο τραγούδι και το πάλκο, λόγω του γάμου της με τον έρωτα της ζωής της, τον καπετάνιο Ηλία Βελκιάδη, με τον οποίον απέκτησε μια κόρη, την Βούλα.
Επιστρέφει στο τραγούδι μετά από 6 χρόνια αποχής, στα τέλη του 1963 και ακολουθεί μια πλούσια καλλιτεχνική πορεία με εμφανίσεις δίπλα σε μεγάλα ονόματα. Για πολλή καιρό δούλεψε στου "Στελλάκη" Περπινιάδη, στο Χαϊδάρι. Συνεργάστηκε σε πάλκο και δίσκους και με τους: Τσιτσάνης, Παπαιωαννου, Βαγγελης Περπινιάδης, Σπύρος Ζαγοραίος, Βασίλης Βασιλειάδης, Γιώργος Μανισαλής, Ν. Ξανθόπουλος κ.α μέχρι τον Χρήστο Νικολόπουλο και Πυθαγόρα. Έκανε δίσκους στις εταιρείες: His Master's Voice , Columbia , RCA Victor , Polydor , Philips , Fidelity , Parlophone.
Με τον Νίκο Ξανθόπουλο ηχογραφήσαν πολλά τραγούδια του Γιώργου Μανισαλή. "Κλαίω την αγάπη μας", "Πάρε με νύχτα", "Αποφάσισα να μείνω", " Άνοιξέ μου για στερνή φορά", "Το απολυτήριο", "Σαν την καρδιά μου δεν θα βρεις", " Η καρδιά ενός αλήτη", "Έγινε πέτρα η καρδιά" και την μεγάλη επιτυχία του 1968 "Αν εσύ με ξέχασες σε θυμάμαι εγώ". Συνθέσεις του Γιώργου Μανισαλή ή "Κοριός".
Στου «Κεφάλα», το 1964. Βαγγελης Περπινιάδης, Γεωργία-Τζόυ Κουλουκάκη. Πίσω με βιολί ο Λουκάς Καρμανιόλας. *Ο Β. Περπινιάδης με 3χορδο μπουζούκι κατασκευής Στέλιου Σκεντερίδη (αναγράφετε στο καπάκι). |
Γύρω στα 1965 ξεκινά εμφανίσεις στο εξωτερικό. Κάνει περιοδείες σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Δουλεύει με Παπαϊωάννου στην Νέα Υόρκη, με Λάκη Μπαλλή στο Σικάγο. Πηγαίνει στο Τορόντο του Καναδά, μετά Αυστραλία και στα τελευταία 12 χρόνια της καριέρας της εμφανιζόταν σαν πρώτο όνομα σε Ελληνικά κέντρα της Γερμανίας, όπου ο ελληνισμός την λάτρεψε.
"Grecian Cave" in Astoria, New York. Στα μέσα της δεκαετίας του '60. Φωτογραφία από το περίφημο κέντρο διασκέδασης "Σπηλιά", στη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ). Γεωργία (Τζόυ) Κουλουκάκη - Γιάννης Παπαϊωάννου. |
Επιστρέφει μόνιμα στην Ελλάδα την δεκαετία του '90, τερματίζοντας μια καριέρα 40 χρόνων στο λαϊκό τραγούδι. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της έπασχε από άνοια και ζούσε μια ήρεμη ζωή με την φροντίδα της κόρης της. Έφυγε από την ζωή (χτυπημένη από καρκίνο) στις 17 Φεβρουαρίου του 2021 σε ηλικία 82 ετών στο σπίτι της, στην αγκαλιά του παιδιού της.
Δεκαετία 1950 στο πάλκο (1954-1957)
Η Γεωργία Κουλουκάκη με μπαγλαμά, ο Αρμένης Ρουπέν (Ρουμπέν) Αλτιπαρμακιάν (με βιολί). Αριστερά με μπουζουκι μοιάζει στον Ζαμπετα! και δίπλα ένας θαμώνας τραγουδά. |
Στο περίφημο λαϊκό κέντρα της Νίκαιας, "Κεφάλας". Κάτω αριστερά είναι ο ιδιοκτήτης Γιώργος Νικολάου ή "Κεφάλας" και δίπλα του ο Σπύρος, ο μάγειρας του μαγαζιού!, καμαρώνει την Γεωργία Κουλουκάκη. |
Στου "Κεφάλα", Γεωργία Κουλουκάκη, Λευτέρης Τσαγκάρης μπουζουκι, Λάζαρος Κουλαξιζης ακορντεόν. |
Στου "Κεφάλα", Γεωργία Κουλουκάκη τραγουδάει, Λευτέρης Τσαγκάρης και Αργύρης Βαμβακάρης στα μπουζούκια. |
Η Γεωργία Κουλουκάκη με τον Λάζαρο Κουλαξιζη! (ή μήπως είναι ο αδελφός του ο Μπάμπης;!). |
Με τον δάσκαλο Θεόδωρο Πολυκανδριωτη. |
Θοδωρος Πολυκανδριωτης, Γιάννης Σαλασίδης, Τζόυ Κουλουκάκη, Καίτη Θύμη κ.α |
Στου "Κεφάλα". Θεοδωρος Πολυκανδριωτης μπουζουκι. |
Στου "Κεφάλα". Γεωργία Κουλουκάκη "Τζόυ" και Γιάννης Σαλασίδης (κιθάρα). |
Στου "Κεφάλα" το 1957, η Γεωργία Κουλουκάκη ανάμεσα, αριστερά ο άντρας της καπετάνιος Ηλίας Βελκιάδης και δεξιά ο νονός της. |
Επαγγελματικό Βιβλιάριο Μουσικού / Γεωργίας Κουλουκάκη, του ΄60. |
Ο Βαγγέλης Περπινιάδης, με την Γεωργία-Τζόυ Κουλουκάκη και την Ρία Νόρμα, σε κάποιο λαϊκό κέντρο του΄60. |
Η Γεωργία Τζόυ Κουλουκάκη σε κάποια εκδήλωση μαζί με τον Σπύρο Καλφόπουλο, μπουζουκι. |
Εμφανίσεις στο Εξωτερικό
"Σπηλιά", Νέα Υόρκη. Γεωργία Κουλουκάκη - Γιάννης Παπαϊωάννου |
Στο Σικάγο. Αμερική |
Αμερική |
Συνέντευξη σε περιοδικό, στο Τορόντο του Καναδά.
Γιάννης Κουλουκακης (αριστερά) στου "Περιβόλα", Νίκαια. |
Ομάδα στο facebook ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΛΟΥΚΑΚΗΣ >< ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΖΟΙ-ΚΟΥΛΟΥΚΑΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ